A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szereztem ma Lavazza-t.:) olyan kíváncsi vagyok,h milyen lesz, de biztos nagyon finom. Miután kibontjátok a vákuumos csomagolásból, ti miben tartjátok? Állítólag ez nagyon nem mindegy.
Bekopizom, mert a Mester a teljes mai naplót a kávézolásnak szentelte :).
Szakács Béla
2004. 08. 02. hétfő, 14:00:02 óra
Kedves Naplóm! Most aztán tényleg lóhalálomban vagyok, mert még Helgácska nem jött vissza és ugyanakkor már mindenki dolgozik. Most épp kávézás van Esztikééknél. Én meg ma már hármat ittam, és gondoltam gyorsan megnézem az e-mialom, de ma semmi levélforgalom sem volt.A nagyfőnöknek jó kedve van és hozott eredeti török kávét a nyaralásból. Reggel óta azt isszuk, de olyan erős mint a dinamit. Nekem a harmadik után már kalimpált a szívem mint a gyorsvonat. Pedig tettem bele három cukrot, komlettát de így is erőss volt. A Török emberek ezek szerint ezt kedvelik. Szerintem nem hasznos a szívre, dehát ők tudják.
na úgy nem is működik, hogy folyton iszunk, hátha fáj valami :))
a pálesz is csak akkor használ - s akkor sem egy vödörrel - ha nem iszol rendszeresen. Mivel én általában 2-3 alkalommal iszom egy évben égetett szeszet, nekem este egy stampó szilva elfújja a fájást, ha utána gyorsan elalszom.
a kávé lényegesen barátságosabba szervezethez, mint egy 50 fokos szadai meredek...
Egy időben, mikor ez-az fájt Én is leöblitettem a fájdalmat egy kis pálinkával, de egy ideje nem iszok és már szóva se jöhet megfogadtam). A kávé jót tett, úgyhogy maradok ennél a verziónál.
Alkati kérdés. Nekem ha fáj, akkor többnyire már reggel nekilát. Gondolom, nem kell különösebben magyaráznom, hogy a szundítás és a pálesz miért nem alkalmazható ilyenkor. Nyilván munkanapokra céloztam :) A kávé viszont nem mindig elegendő, ekkor jön a Quarelin. Az viszont negyed órán belül simít.
én csak néha vagyok fejfájós, de akkor is inkább alszom, mint gyógyszerezek. viszont a család időnként szed ilyesmit és évek óta kvarelint nyomnak, ha pánik van. Ahhoz, hogy én gyógyszart egyek ahhoz nagyon kell fájni valaminek!
kávé, pálesz (bár ez csak nagyon ritkán) és főleg szundi!
Nálunk az omnia jön be mikor reggel és délután együtt kévézunk. A meló helyen meg a Nescafe Brasero olyan jó frissitő hatása van nem utolsó szempontként múlkor fájt a fejem (egyáltalán nem vagyok fejfájos) ugyhogy ittam egy Nescafe B és úgy elmúlt mintha nem is lett volna(soha többé ne is legyen)
igen, csorgatós. Nekünk is volt otthon csorgatós szarvasi (piros-fehér modell) az jó is volt. De ez a delonghi olyan hangos, mint egy turbina, és nem csinál jó kávét.
Pontosabban filterest jót csinál, de azt én nem annyira szeretem.
A szarvasiban még az is jó, hogy lehet hozzá külön venni kis üvegedényt alája, ha az ember eltöri, ezt egy csiribiri olaszhoz szerintem nem olyan könnyű. Mondjuk a 80-as évek közepén a szarvasi is hiáycikk volt, de hát az más világ volt :)
Csorgatós gépezet az a delongi? Mert hogy felülről gőzölős, az még nem lenne probléma. A szarvasi vilanygépek is ilyenek (az már külön jópofa, hogy ugyanazt a masinát kb. 5-féle pofával gyártják, esetleg gőzölő nincs rajta).
hátszél??? tornádó kell hozzá, úgy viselkedtek, mintha anno a MOM-ba akartam volna bejutni :))
nekem a sokszögű, derékban slankított kávéfőzőm venezuelai gyártmány, fogalmam sincs, hogy miért kellett onnan importálni anno kávéfőzőt, de 30-40 évvel ezelőtt vette nagymamám, azóta okés.
Mától újra dolgozom, ittam egy omniát a delongiból és mocsokszar volt :((
A kotyogó is szarvasi, a villanyos gépeikkel kapcsolatban pedig a vízkövesedés valóban élő probléma. De ez is víz kérdése, csak épp érzékenyebb rá, úgy tínik. Azt akarom ezzel modnani, hogy van, ahol nem vízkövesedik be, mert olyan a víz.
Falba dugható kávéfőzőnk van otthon, és van egy olyan is, aminek a kávéfőző része már gallyra ment, na azt Fater szétszedte és az alja egy pöttöm rezsóként használható. Pl. útiszerkóként rátenni a kotyogót :)
A szarvasi gyárba bejutáshoz kell valami hátszél, vagy viszonylag egyszerűen be lehet jutni (mondjuk szólni előre)?
kicsit talán off, de a forróital kultúra része a kakaó is, mármint az igazi, nem a cukrozott, instant izék, fogd a nyuszira, hanem az igazi kakaópor, amit te főzöl meg, vagy a forró csoki... én mind a kettőt szeretem, de csak ritkán iszom!
Egy jól főzött sűrű kakaó és egy megfelelően kiválasztott pipadohány... na ez való a téli estékre!
Na akkor én is. Használható, élveznivaló kávét csak főzve lehet készíteni. Én egy olyan készüléket használok, ami az őse a most kapható sokszögű, derékban szűkített masináknak. Ezt venezuelában készítették kb 40 éve és nagyimtól kaptam. Isteni kávét csinál!!! Persze meg kellett tanulni, hogy mennyire lehet tömöríteni a kávét, mennyi víz kell, hogy kell a gázra tenni... Ahol most lakunk, ott villanytűzhely van, aminek a platniját nem érdemes felizzítani egy kávéért, ezért a csodafőző a tesómnál van. Ha épp nem járunk külföldiában, akkor hazaiból Omnia megy, tényleg nem arabica, de zamatos, nem pancsolt rendes kávé, savankás mellékíz nélkül.
Reggelente nem csak a koffein, hanem a cukor is kell a szervezetnek, ezért kedvessel Nescafé-ból iszunk tejeskávét, én cukorral.
Kis instant kitérő: a nescafé igazi kávé, mindenféle eljáráson átesik, ha akarjátok, akkor leírom pontosan, hogy hogy készül. Még arra is figyelnek, hogy a készítés során kiváló aromás kávéillatot felfogják és utólag az üvegekbe tegyék. Szóval igazi kávé, csak más már megfőzte és kiszárította. Meg rendes kávéból is van, nem vacakból. A többi instantról nem tudok, anyám ilyet iszik, szerintem nem jók.
Legsúlyosabb kávéélmény: Izrael, a beduinoknál, egy vajköpülő szerű mozsárban púderfinomságúra vert kávé vízzel összeforralva, 40 fok melegben a sivatagban ücsörögve. Isteni íze volt, de utána két napig pörögtem, mint a kézimixer.
Legrosszabb kávéélmény: Kecskemét traumatológia, gépi kávé, 60 pénzért egy fél pohárnyi forró, fekete lötty, ízben valahol a cipőkrém és a gépzsír között.
Legbensőségesebb kávéélmény: egy kis katalán faluban, egy barátunknál ültünk a teraszon, valami helyi kotyogósból jött elő a fekete nektár, kis tej benne, és csak ültünk a hintaszékben, velünk egy argentin ismerősünk iszogatta a matéját, ahogy szállt fel a köd, odahallatszott a tenger...
Két pikáns kávés mondóka a hajdani Budapestről:
"könnyebb Önnek nyomnia, ha kávéja Omnia!"
"segge úgy jár, mint a rokka, ha kávéja Aranymokka" :))
A szarvasi felültöltős villanygépek nem rosszak, csak kb 1 év után meghalnak. (jártam szarvason a gyárban is, ahol készítik őket) Ha nem vízkövesednek szét, akkor sem csinálnak jó kávét egy idő után. A legprofibb kávék a kotyogósok, de mi magyarok sok ötletes kávékészítő gépet kitaláltunk, nekem van olyan amit közvetlenül kell a konnekorba vagy vasalózsinórba dugni, ilyenekkel volt tele a Dunai üdülők konyhafülkéje anno :)) Majd teszek fel képeket, jó?
Egy jótanács, az alulról felfelé működő főzők lelke a gumikarika. Mostanában divat ezt valami szilikonos izéből csinálni (áttetsző), de az igazi kávisták csak az igazi gumit szeretik, amit félévente ki kell dobni, különben égett gumi szaga lesz a kávénak.
Kávézóban nekem kedvenc pesti helyem a Tátra utcai Kávészünet, ott is a melange, nekem már nem is kell szólnom, hogy nem csíkosan kérem, hanem felkeverve. Lehet dohányozni is, vannak újságok, általában kellemes jazz, ami nem ordít. Lehet internetezni is, de azt nem próbáltam.
Germán vidéken tejeset iszom, katalán földön meg cortado-t (ez a dupla espresszó) amit ők nem nagyon, vagy cafe con ielo-t amely egy félhosszú kávé, jégkockákkal. Ez nagyon jól esik melegben egy bocadillo után.
Bent a gyárban sajnos ilyen fentről lefele főzős izé van, delongi, vagy mi a frász, de hát ilyen szocrál feketét csinál...
Otthon legjobb a segafredo, ha magam főzöm, de segafredos helyen még nem csalódtam kávéban.
tudod nem igazán szeretem a főzőtt kávét
nemcsak mert az az első hogy kávézom mikor kitámolygok a konyhába és a mpk is számítanak:)
hanem mert a főzőtt kávénak van valami olyan mellékize ami a nescafénak nincs
és én nem szeretem azt a mellékizt