Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Szerintem Cegledi orias lesz az,abbol volt egy raklappal az orszagban.Ahol nem viszi el a fagy a viragait ott szepen muzsikal.Isteni ize van.Rakjal fel kepet.
Szüleim kertjében van két most leérőben lévő (ország déli széle) kajszifa, aminek sajnos nem tudom a fajtáját. Kb. 20 évesek, a magyar kajszi előtt érnek és kifejezetten erős zamatúak.
Sajnos mindkettő pusztulóban van már és szívesen vennék ugyanilyet, ha valaki be tudná azonosítani. Gondolom gutaütéses fáról átszemezni nem sok értelme lenne, már ha sikerülne.
Ebben a melegben a gönci/magyar kajszik is elkezdtek sárgulni. Még kicsi és szívós, de egy félérettet megettem, mivel más kajszi nálam most nem érik...
Sándor Tiszteletesnek van több, nekem is ő hozta múlt ősszel, két csemete van, a fejlettebb a sógoroméknál növöget, nálam meg a satnyábbik, ami már kikupálta magát. Vírusnak nyoma sincs rajta, de még nagyon fiatal.
Igen, mindkettőnél jártam múlt ősszel TOP szilvák és új kajszik miatt. A big redet meg kerepestarcsán találtam, nem volt egyszerű. Öt ültetésből 1 ment ki (tsunami). Palesits ha jól tudom 1-2 darabot nem nagyon ad, nekem meg 100 db sajnos nem kell...
Nem tudom értéklni, mivel csak 4 hónapig bírta... Én is a vírussal szembeni ellenálló képessége végett vettem. Ha jól tudom, Lactarius barátunknak van, talán Ő tudna valami érdemlegeset mondani róla...
Van egy szintén eléggé ellenálló fajtám, ami már 4 éves, de még termést nem ettem róla- valahogyan a fagy mindig elbánt vele... Ez az Early Orange. Atifoci erre azt mondaná, hogy dísznek nem tart fát :-)
A Vesna már tavasszal ki sem rügyezett, s a kéregmoly végleg megadta a kegyelem döfést :-(
A másik áldozat a Harlayne. Igaz, kicsit az én hibám is... Annyira elragadott a hév amikor megláttam, hogy nem figyeltem eléggé a gyökérzetre... Utólag vettem csak észre, hogy eléggé száraz. Üsse kő gondoltam, majd csak lesz valahogyan... S lett is- kiszáradt...
Így felszabadult két hely. Az egyik Gönczi lesz-bár nem a legelleállób fajta, az íze végett volna jó. A másikom még gondolkodok... Valami újabb fajta lenne esedékes... Lehet, hogy Sweet Red vagy Big Red...
Nálam a Kiotó annak ellenére, jogy jó fagytűrőnek van feltüntetve, lefagyott még virág állapotban... Igaz, még csak 3 éves, de azért szívesen megkóstoltam volna egy-két darabot...
Frisson csillaghegyen volt múlt ősszel, jó későn. Én tsunamit vettem tőlük 5 ezer körül, szépen kihajtott majd egy hernyótámadás után nem tért magához :(
Szokott náluk konténeres is lenni, ami megmaradt....
Lehet akár Piroska is (vagy Harcot?), mindenesetre finom és a magyar kakjszi még csak most kezd érni. Ma ettük meg az első Kuresia-t, most van olyan "piacos" érettségben, az én ízlésemnek még pár napot kell érnie.
Nem tudom , de érdemes megtudni .... a Bergeval most színesedik és kimondottan tetszik . Hagyományos kinézet szép gömbölyded és jó lesz a színeződése . Ha rendszeresen bőtermő lesz akkor szuper fajta !!!!
Keleti fekvésben Dunakanyartól nem messze nálam még csak az óriások érnek, magyar/gönci kajszi kb 2 hét még. Egyébként ezek nálam nem szoktak olyan szép színesek lenni, mint a képen látható kajszik. Esetleg ceglédi piroska?....(nekem nincs)
Errefelé is most érik a magyar kajszi (rendszerint június végén-július elején), tegnap vettem háztól pár szemet, amíg be nem érik a Kuresia. Árultak diónyi méretű, nagyon durván PPV-s gyümölcsöket is 50 Ft-tal olcsóbban, nem tudom ki veszi azt meg. Az a fa a halálán lehet, kicsit termés, gondolom rossz íz és feltűnő körök már a gyümölcsön is. :/
A segítségeteket kérem, ma szüreteltem a Magyar kajszi C.235 klón- ként vásárolt fát.
A leírás szerint 2 hét múlva kellene érnie. Kicsit elbizonytalanodtam. Átlag súlya a szebbeknek 7 dkg egyébként ritkítás nélkül 4-9 dkg. Teljesen lemosó és vegyszermentes 10 éve, saját fogyasztásra szelektált, oltogatok róla és ezért kellene valami jó megközelítésű fajta beazonosítás.
Sajnos ennyi.Anyunál mindkét szomszédban vannak sharkás fák ,szóltam nekik normálisan ...sza.nak bele..én meg cserélgethetem a fákat....bár a hegyen sem sokkal jobb a helyzet az elhanyagolt birtokok miatt....meg ugye az útszéli szilva csapzásokat nem írtja senki...
Köszönöm a tájékoztatásodat. Én ugyanebben az évben (2012) ültettem egy Besztercei szilvát 5 méterre a szomszéd sharkás szilvasövényétől. Tegnap már ki is vágtam. Totál sharkasak voltak a levelek. Ha a Kuresia minőségileg beválik, akkor nagy előrelépés lehet a sharka ellen.