A másik szomszéd ennek a magját mindössze három éve köpte a kerítés mellé. Ez az első termése. Ahhoz képest elég gazdag. Már érik és bár kicsi méretű, baromi finom.
A másik oldalon a szomszéd néni hiperbio-barackjai (falusi udvari mikrobákban gazdagok, így gyerekeknek különösen ajánlott a fogyasztásuk, mosás nélkül, az immunrendszerük erősítésére, viszont garantáltan vegyszermaradványmentesek)
"Nevétnemtudom" fajta olasz barackom, hófehér húsú, piros beszűrődéssel, émelyítően édes, savanykás, vagy kesernyés háttéríztől teljesen mentes. Kimondottan a magyar ízlésre kitalált barack.
Egyetlen Marika Mártika immár második hete teszi próbára minden nap egy négytagú család és az ismerősi kör gyümölcsfogyasztási képességeit, de még mindig ilyen részletek vannak rajta (mindez permetezetlenül, bio-kivitelben):
Sziasztok Nagyon megköszönném ha tudna valaki küldeni 3-4 fajtáról ojtó ill. szemző hajtást . Igen korai és korai fajták érdekelnének azok amik nektek nagyon bejönnek és eltérő érésidő.
Igaza van mindenkinek, de megkérdezném , hogy melyikünk tudná meg mondani gyermekkorra viszatekintve mi volt az a jó ízű barack neve és hol nemesítették anno, általában a régi gyümölcs fajtáknak népies könnyen mejegyezhető neveket adtak vajkörte ,búzával érő körte,lószemű szilva, bőr alma,kormos alma,vérbélű alma,vérbélű körte,ananász kajszi,török bálint alma,stb valószinű ,hogy nem ezek az eredeti nevűk/hivatalos/,de így ismerték az emberek őket.Más ,ellehet képzelni mondjuk 50 év múlva azt mondják gyerekek MAGYAR országon nem volt cukor ,vas gyártás nem létezett konzerv ipar stb.. és azt mondják utódaink, hogy mi sem vittük ezeket túlzásba/már ezen ipar ágak művelésére gondolok/ szomorú ez az egész ,nagyapáink furikkal felépítették az országot a semmiböl most meg a nagy gépesitett világban nem megy 5-6 ra a meló és repkednek a milliárdok a semmibe megmondja valaki, hogy holnap mi lesz esik e vagy fújni fog a szél és adjunk neki vagy 100 millát, hogy milyen űgyes ember.Mozo szerintem nem lehet a régieket elmarasztalni nem tudjuk mi volt akkor pedig tanultuk a történelmüket.Valamikor ez az ország mezőgazdasági nagyhatalom volt idejártak az osztrákok,hollandok, hogy kell termelni most meg hol vagyunk."Mentsűk meg a menthetöt" írta valaki roppant jó mondat talán ezzel mi magunkat is megmentjük le másoljuk más országok szokásait pl: valentin nap az amerikaiak így csinálják,a németeknek olyan a vásárlási szokásuk stb.stb.. és mi is szaladunk a tecso -ba ,penny -be 39 ft-os dinnyéért ami persze rögtön haza érkezés után megy ki a pi...ba .
Persze ...érdemes lenne begyűjteni a fajtákat , de az is elegendő , ha a magjukat elvetjük és kineveljük a fát belőle , ezeket a vad fajtákat nem muszáj klónozni , ivarosan is szaporíthatjuk , hogy a tulajdonságai , mások lesznek ...??? még szép is , mert újabb variációk jönnek elő .
Igazad van , hogy el kell választani a piacra való termelést , a hobby baracktermeléstől , és ebben semmi rossz nincsen . Ha én is csak kedvtelésből foglalkoznék barackkal , valószínűleg én is magról vetném , és gyönyörködnék , hogy milyen érdekes és új variánsok jönnek létre .
Példának okáért : jó 10 évvel ezelőtt hordott a piacra egy ismerősöm fehér nektarint ! Akkor még ilyennek e létezéséről nem is hallottunk ( bár volt ) , igaz apró volt , meg kesernyés az íze , de mutatós fehér nektarin volt , csak csodáltuk és dicsértük , hogy milyen szép , a vásárlók meg vitték mint a cukrot ... természetesen magról kelt fa volt . Na ha most kivinném azt a barackot a piacra , valószínűleg körberöhögnék , hogy mi ez a nyomorék , ronda bogyó, eladni biztos nem lehetne ( esetleg a nyugdíjasoknak 80 -ért ) .
A régi magyar fajták : Napsugár ( sunbeam ) , Ford , Champion , Shipley, Suncrest .... soroljam még ??? Szerintem magyarországon nem volt hagyománya a baracknemesítésnek .... miért is lett volna , meg ki csinálta volna ??? A szőlőben termett a parasztbarack , hegyibarack , vadbarack ..ki , hogy nevezi , a termelők meg használták a klasszikus jól bevált kaliforniai fajtákat ... ez van . Búzából biztos jobb helyen állunk a nemesítésben , de a baracknemesítést elődeink nem vitték túlzásba .
Úgy gondolom, a trialógus résztvevői közül mindenkinek igaza van, csak ketten közel ugyanabban, egy pedig egy "másik malomban őröl". A bejegyzett, termesztésben évtizedeken át szereplő "oltott" barackok sorában valóban kevés versenyképes magyar fajta van, különösen az árutermelési kritériumok szerint. Aki ennek a szektornak egy hivatásos művelője, nyilván, komoly tapasztalati háttérrel, ezt jól meg tudja ítélni. A másik két szereplő azonban más szempontból szemlélve, esetleg egészen eltérő környezetben, másról beszél. Érteni vélem ezeket a feleket is, annál is inkább, mert talán hasonló nézőpontból (is) vizsgálom a kérdést. Valószínű, hogy tájegységenként jelentősen eltérő őszibarack-élményeink vannak, egészen mást nyújtott ilyen vonatkozásban az egyik országrész mint a másik. Itt már nagyon sokszor írtam róla és fotókkal is igyekeztem illusztrálni azt az "őszibarack-valóságot", amelyben az életemet leéltem. Az a körülmény, hogy ez a vidék távol esett a nagyobb piacoktól, hogy az abszolút mészhiányos talajával kiesett a szaporítóhelyeken jó ideig kizárólag keserűmandulára szemzett "franciabarack" termesztéséből, sajátos helyzetet állított elő. Itt kizárólag spontán magoncok voltak. Ezekből szinte minden egyed egy külön fajtát képviselt. Ez a fajta "őszibaracktermesztés" nem volt egyéb, mint egy hatalmas egyedszámon végzett szervezetlen és öntudatlan klónszelekció. Ismeretlen volt a metszés és a gyümölcsritkítás ugyanúgy, mint a permetezés. Feltételezhető, hogy az ilyen "művelési feltételek" mellett nagyméretű, mézédes és küllemében tetszetős gyümölcsöket termő fajták kiemelésével és módszeres szaporításával érdemi nemesítési munkát lehetett volna végezni. Ezek a körülmények máig csak nagyon hiányosan maradtak fenn. Először is kivágtak minden szőlő között lévő barackfát, hogy ne tartson árnyékot. Rengeteg kis szőlőbirtok vált elhagyatottá, ahol a még túlélő növények java részét megfojtották a kúszónövények. Azok a példák, amelyeknek képes illusztrációit itt néha megjelenítem erről a "nomád öszibaracktermesztésről", már ezred részét sem teszik ki annak a sokszínűségnek, ami itt 50 évvel ezelőtt jelen volt. Ennek ellenére (vagy éppen emiatt) teljesen egyetértek azzal, hogy szisztematikusan be kellene gyűjteni a még fellelhető spontán fajtákat és biztos vagyok benne, hogy érdemleges dolgokat lehetne velük még mindig produkálni.
Kedves Mozo66! Lehet,hogy túlságosan derűlátó vagyok,de nem értek teljesen egyet ezzel a mondatoddal:"csak a Mariskán,meg a Nektár H-n kívül nemigen van gyűjteni való magyar fajta."Kérlek,gondolj arra,milyen sokféle régi magyar almafajta van.Nem hiszem,hogy népünk csupán almára szakosodott volna.Szerintem hajdan a többi gyümölcsből,így az őszibarackból is hasonló fajtabőség lehetett.Sajnos,az tény,hogy mára ebből már nagyon sok elveszett,ám jópár még mindig föllelhető.Tudom,a 24.órában járunk,mégis azt mondom:kutassuk fel és mentsük,ami még menthető.
Nálam a Stark nagyjából lement/ lehet,hogy nam az ?/,a Fantasia viszont tök kemény.A Harko-nak szedtük tegnapelőtt a végét,ill a pár szem Independence-t.Sztem ez a neked való,mert savasabb mint a többi,de ha rendes érettet eszik az ember ráver a többire .Ma a gumibarackból passzoltam el a fölöst ill. abból raktunk el kompótot...sztem arra a legjobb /de jó az frissen is/. A Glohavent nem tudod honnan szerezted ,én kipróbálnám.
Szép gondolat ..... csak a Mariskán meg a Nektár H-n kívül nem igen van gyűjteni való magyar fajta ( ...mondjuk a Mariska hozzám is közel áll ... : ) )
Most van a " napsugár "... ellen való hadakozás ideje , minden második vásárló csak akkor hajlandó venni , ha azt mondom neki , hogy ez a napsugár barack .... persze én nem mondom , így megy is a konkurenciához , ahol már másfél hónapja napsugarat árulnak . Mondjuk a Springtime -ot is simán eladhattam volna " sampionnak "
Ma szedtem Glohavent a tavalyi ültetésről ..... rendes barack , jó nagy , kissé divatjamúlt az alakja , de .... jó . Még kissé el van maradva az érésideje , de ha termőre fordul akkor előbb fog érni ... remélem . Ma szedtem le a Redhaven utóját ... ha kapna egy kis esőt talán pár nap múlva még le lehetne böngészni róla pár ládával , ha nem kap akkor hagyom , mert már meg van fonnyadva a maradék .
A Stark Redgold , Fantasia , Nectaross valami csodálatos , lassan belendülnek .
Ez engem is érdekelne ha nem vagyok tolakodó elterveztem ,hogy különleges fajtákat szeretnék gyűjteni olyan ez mint a magyarság egy darabjának vagy talán apáink,nagyapáink értékeinek megmentése nincs is ettöl talán szebb dolog, mert mit ér egy olasz divatos v kínai lapos nem fűz hozzájuk semmi emlék stb .. tudom most magam ellen beszélek, mert én is piacra termelek ,de egy vérbarack,mariska stb ... mégis közelebb áll az emberhez.
jó tanács: metsző ollót,fűrészt hypós oldatba célszerű mártani a fertőzés elkerűlése miatt.Az időpontot pirosbimbos állapot környékére érdemes elhelyezni mivel ilyenkor kissebb a guta ütésre való hajlam.A sebeket kezelni kell én pl: tömény réz oldatott használok drága fa sebkezelök helyett
Szia ! Az általad bemutatott vérbarackról szemzőágat v. magot tudsz-e esetleg küldeni ?Lassan itt a szemzési szezon ,ennek megfelelően próbálom begyűjteni a lehetőségeket.Ha vmelyik ok,akkor előre is köszönöm.:)
Nekem sincs locsolási lehetőségem, de korábban elég jó esők voltak, és nálam az őszi jól bírja a szárazabb időket. Pedig csak fél méter termőföld van az agyag fölött a domboldalon. A megromlott és hullott szemek mennek a hordóba cefrének, azért a többség eladható. Nem volt időm rendes ritkításra, ahol a gyengébb fákon túl sok maradt, ott elég kis szemű lett a termés, de azért 120-ért még azt is elviszik, a legapróbbakat meg beolvasztjuk lekvárnak. Ha normál időben (augusztus elején) ért volna, nem is lett volna igazán gond az eladás, hó elején sokkal többet el lehet adni, ma is duplája ment el, mint a múlt héten hétköznapokon.
őszinte részvétem a lopással kapcsolatban ,megdolgoztál érte és mikor beért a gyűmölcs értékesítenéd egyszerűen nincs mit ,nem megy a barack az egy dolog ,de lehet, hogy kifőznéd pálinkának nem? Borzalmas kánikula van itt nálunk borsodban, apad/fonnyad/ a barack a fán főleg ha sok van , a meystárra most nyomtam 3000l vizet db-ént 50-100l melyikre, hogy sikerült elosztani, nincs öntözési lehetőségem ezért tankerral hordom fel a hegyre, de muszáj, mert félek, hogy nem lesz szép a termés és megmarad liliputi méretűnek.
Mikor megvettem a barackost, minden fajtánál írtam, hogy mikor szedtem le az első kóstoló szemet, hogy a következő években majd ez alapján tudjak tervezni. A Nektár H-nál ez július 29-e volt. (Utána volt év, hogy aug. 2-a körül.) Na, ma is 29-e van, és nagyjából ma szedtem le az utolsó rekesszel, esetleg többszörre összesen lesz még eggyel. A Babygoldból is legfeljebb 6-8-cal van már kint. Igaz, a pincében még van vagy 2,5 mázsa barack, nehéz eladni. Állítólag a nagybani átvételi ár 25 (azaz huszonöt) Ft, és néhány termelő elárasztotta a piacot olcsó barackkal, a hatalmas 1. osztályút adják 150-ért.
Kb. 2 mázsát loptak tőlem a sötétben nehezen látszódó személyek. Igaz, az is idegesség, ha nem tudom eladni, de még mindig jobb, mint azért idegeskedni, mert lelopják a fáról. Régebben azért tudtuk jól eladni, mert egészen éretten szedtük, és nagyon zamatosra érett, amit nem sok termelő csinált. Idén csak úgy tudtuk a termés nagyobb részét megmenteni, hogy amint nem volt üvegszerűen kemény, hanem már picit ruganyos, egyből szedtük, és itthon pár nap alatt beérett. De egyrészt így nem lesz olyan finom (nem rossz ugyan, de semmi extra íz), másrészt az utolsó napokban még súlyban is sokat fejlődne, így állagban is javulna.
Off ugyan, de a másik telken ma vettem észre, hogy elloptak egy saját gyártmányú Bergeron kajszit. A baromjószágja azt hiszi, hogy 10 centis gyökércsonkokkal majd befakad neki a nyár közepén.