Nekem hál istennek végre volt annyi eszem, hogy behoztam a suliba a nyári gyűjteményem. Nem túl vaskos lista, nem is különösképp minőségi, de ez van. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de az enyém - már amelyiket nem újrafelfedeztem :))) Bár, miután átnyálaztam az első 2500-at, elég jó rálátásom van, hogyí melyik az, melyik nem :)
Mind1, 10-enként adagolom, az első rész:
Csoportos sítúrán a híres orgonaművész feladata a kenőanyag biztosítása, ezt ellenőriztetem is Nézzétek meg Xavért,
Hogy leugrott-e vaxért?
Nehéz egy szakma a promptőré, pláne, ha keleti nyelvű a darab! Kifogott a sógun
Szövege a súgón.
Barátomnak magyarázom, hogy a birthday-partin miért nem az ünnepelt lánynak csapom a szelet, holott ez így lenne illő Igaz, hogy az a lány a születésnapos,
De fogai közt túl nagy a szünet, és lapos.
Csádi csoporttársadnak még tanulnia kell a zsebkendőhasználatot... Dől a fika rád,
Mit Afrika ád.
Rettentően untat barátom, ha még egy darabig el kell viselnem, tuti mély álomban bukok a könyvre, amit olvastam épp! Még egy negyed óra Pállal,
S rádőlök a Poe-ra állal!
Egy nehéz nap után a lápban Mossuk le e berek sarát,
S jöhetnek a serek, barát!
A vb-ezüstérmes ifi női kézilabdacsapat ászának nem tetszik a nagyszülőjétől kapott lábbeli Nem hordja Nagy Ivett
A cipőt, mit a nagyi vett.
Nem várt hatást váltott ki nálam ősöm találmánya, a "dijoni só". Kemény ez a gall só atyám,
Barna lett az alsógatyám!
Fogadjunk, hogy a tag nem lát, máskülönben hogy gondolhatná, hogy a piros-kékek a Dunamenti város csapata? Tuti, ez a pasas vaksi:
Azt hiszi, a Vasas paksi!
Az ún. altatásos módszer eredményre vezet a páston Az ellenfél tesz-vesz,
S egyszercsak vesztesz!
Kedves Ösztönlény, vannak olyan rovatok, ahol bárki kedvére verselhet. Ez viszont itt egy kecskerím-topik. Ha mindenáron a beparázásra szeretnél rímet faragni s kedvenc meseállatodat is szerepeltetnéd szívesen, akkor azt tehetnéd így:
Babar már attól is beparázott,
mikor látta, milyen ebpár az ott.
Most kapásból csak ez, de gondolkodok még szabályos Babar-kecskéken a beparázás témaköréből...
Szerintem nem nehéz a kecske műfaj, próbáld ki célirányosan! A szabálytalan melléktermékeket pedig beleteheted valamely verselő-rovatba itt az indexen.
Műved igéretes, hogy finoman fogalmazzak. Az egyetlen apró bib, hogy nem teljesen szabályos kecske. Hogy miért, abban asszem a legjobb magyarázatot a nullás tartalmazza, amit okulásul bekopiznék ide.
A kecskerím általában egy szabály szerint rímelő kétsoros versike. Nemrég bukkantam rá egy ilyen honlapra, ahol effélék vannak, és igen megtetszettek, kezdtem magam is gyártani, és igen jól mulattam. Szerintem könnyű kecskerímet készíteni, bár vannak igényesek is, amik szinte remekművek.
A lényegük, hogy két betű felcserélésével két-két értelmes szó rímel a sor végén.
pl egy klasszikus kecskerím:
Kérdezi a kaján halász:
miért van az Ön haján kalász?
De címet is szoktak neki adni:
Masszázs
Kérdezi a hellén masszőr:
Miért nő az Ön mellén hasszőr?
Lehet úgy is, hogy egy betű ugrik csak, szinte a "semmivel" cserél helyet pl.:
Pécsi rámenősség
Látom, már, hogy e nő baranyai,
Kellenek neki a Benő aranyai.
Végül néhányat a saját termésemből:
Európai körút
Csodálja a kuka japán,
miért nincsen lyuk a kapán.
Fodrászom melléfogott
A kajszi nem hiperzselé,
A hajszínem kiperzselé!
Érdeklődés híján
Ha e topic csak heves nulla,
nem lesz belőlem neves hulla.
magam is visszataláltam, bár egyelőre még csak beköszönés szintjén. Ha nem felejtem el behozni, akkor holnaptól közlöm folytatásos nyári gyűjteményemet.
vuru, látom, te sem lazsáltál a nyáron. Ses már megjelölte az első rész újrafelfjeit - kevés volt, bravó!!! - megvoltak érte a lopósok is, most magam folytatnám a legutóbbi résszel: harkály/karhály, Angyalföld/Nagyalföld, csikordul/kicsordul (eredetileg kicsorog/csuikorog). Külön öröm, hogy mindegyiket tőlem sikerült újrafelfedezned, egész belepirultam!!!
Viszont a többi méltó!!! Nagy sorozat!!!