A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A vodkán, naná! Azt nem bírom önmagában. Huhogós vodkának is elnevezték már, mert percekig csak huhogni bírtak tőle. Viszont náthára tényleg kiváló! :)
én elhozhatom a venezuel csudát, de azzal állandóan főzni kell, ha 5-6 ember összejön... vagy én iszom sokat, de én egy adag felét felszívom nyomban...
De a talin kezdhettek gondolkodni. Hayloft elhozhatná a dél-amerikai csodáját, iszogatnánk valami finomat meg ilyenek. A kommerszfogyasztás nem lenne kötelező :).
Nekem a kommersztől igen hamar megfájdul a fejem, akármit is áztatnak bele. A kávétalálkozó ötletét viszont támogatom. Összeülünk, végigkóstoljuk a mindenféle kávékat, aztán mentőt hívunk :)
A vodka likQralapnak teljesen jó :). Nem érezni az eredeti ízét, hidd el. Na majd ha levizsgáztam, szervezhetnénk egy kávézóstalit :) és oda viszek sajátkészítményt :).
Háááááát, nézd, a mindenféle krumpliszeszekkel az a gond, hogy szar marad, akármit is csniálsz vele. Nem a szaga a problémás. Én mondjuk vodkát tisztán nem iszom, tehát én afelett sem érzek bűntudatot, ha minőségi vodkát "spékelek" meg valamivel. Most épp egy cseresznyepaprika-torma-fokhagyma kombó ázik egy üveg Absolutban, immár egy hete :) De ez itt OFF, elnézést :)
Az a vicces, hogy nem kell minőségi vodka hozzá. A legolcsóbb Tacskó gazdaságos is tökéletes - moes próbálta az eperlikőrömet, ami ilyennek készült. A vodka borzasztó büdös volt, amikor az eperhez öntöttem - az ázási idő alatt azonban tökéletesen átvette az eper ízét és illatát. Eddig mindenki isteníti a végeredményt és a kávélikőrnél is teljesen jó. A minőségi vodkát meg kell inni magában :).
:) Kihagytam, bocsánat. 1 citrom héja, nem kell reszelni, csak ahogy le tudod hámozni róla. A fehér nélkül persze. Sima vodka tökéletes, nehogy elkezdjél alkoholt keresni!
Azt kell tisztázni, hogy milyen százalékot vesz alapul a recept, mert van ott ugyanannyi víz is, tehát ha mégis tisztaszesz, akkor egy üveg (7dl) vodkával (50%) tökéletesen helyettesíthető.
most háromszor átolvastam a receptet (okulva az elmúlt napok tapasztalataiból), de ez nem mond citromhéjat... az alkohol milyen legyen? jó a szokásos vodka vagy 96%-os kellene?
Kávélikőr 1 literhez 120 g jó minőségű darált kávé 3,5 dl alkohol 1 vaníliarúd 350 g cukor 3,5 dl víz Jól záródó edénybe öntjük a frissen őrölt kávét és hozzáadjuk az alkoholt, a megmosott és megszárított citromhéjat és a darabokra vágott vaníliarudat. Lezárjuk az edényt, kicsit összerázzuk, és 1 hétig hagyjuk állni. Minden nap összerázogatjuk az edény tartalmát. 1 hét elteltével elkészítjük a szirupot: egy fazékban vízben feloldjuk a cukrot és lassú tűzön felforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd abba az edénybe öntjük, amelyben a kávé van, lezárjuk és kicsit megrázogatjuk. 1 hétig hagyjuk pihenni, és ezalatt is minden nap megrázogatjuk az edényt. Az újabb hét elteltével átszűrjük a likőrt egy kis lyukú szűrőbe helyezett lenvászon darabon (én gézen szűrtem át). Tölcsér segítségével üvegbe töltjük, lezárjuk, és két hónapig hagyjuk pihenni.
Node ha nem gerjedek tőle, akkor minek igyam? Ahhoz azért melós az elkészítése, hogy a semmiért vedeljem. Akkor már ott van a sör. Annak meg van egy gerjedés-elősegítő hatása, amit egyébként az elfogyasztott mennyiség függvényében egy haranggörbével lehet leírni. De ez már OFF, elnézést :)
ezt a tömböt ne is említsétek, komolyan már vágyakozok utána.:))) nagyon kíváncsi vagyok tényleg,h milyen forrócsokit lehet belőle kotyvasztani. nemisbéka, ha megkóstoltad, azonnal számolj be!!:)))