A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Azok. Meglehet, ott b@sszintottam el, hogy a vizes felöntést, azon belül pedig felelőtlenül szénsavas ásványvizet alkalmaztam :). Bár az a helyzet, hogy a bolgárokéhoz képest még így is jól jártam. Ott a frappé a buborékos vízzel felöntött nescafé-port jelenti. Brrr... Ha ittatok már rosszat...
Elfogyott itthon a kávé, úgyhogy instant megoldásnak :) elővettem a nagynénémtől kapott kis Nescafé Frappé csomagok közül az egyiket és kipróbáltam. Hááát... :) jeges tejeskávé, nem rossz, de az egekig nem ugráltam a felfedezés örömétől.
A vodkán, naná! Azt nem bírom önmagában. Huhogós vodkának is elnevezték már, mert percekig csak huhogni bírtak tőle. Viszont náthára tényleg kiváló! :)
én elhozhatom a venezuel csudát, de azzal állandóan főzni kell, ha 5-6 ember összejön... vagy én iszom sokat, de én egy adag felét felszívom nyomban...
De a talin kezdhettek gondolkodni. Hayloft elhozhatná a dél-amerikai csodáját, iszogatnánk valami finomat meg ilyenek. A kommerszfogyasztás nem lenne kötelező :).
Nekem a kommersztől igen hamar megfájdul a fejem, akármit is áztatnak bele. A kávétalálkozó ötletét viszont támogatom. Összeülünk, végigkóstoljuk a mindenféle kávékat, aztán mentőt hívunk :)
A vodka likQralapnak teljesen jó :). Nem érezni az eredeti ízét, hidd el. Na majd ha levizsgáztam, szervezhetnénk egy kávézóstalit :) és oda viszek sajátkészítményt :).
Háááááát, nézd, a mindenféle krumpliszeszekkel az a gond, hogy szar marad, akármit is csniálsz vele. Nem a szaga a problémás. Én mondjuk vodkát tisztán nem iszom, tehát én afelett sem érzek bűntudatot, ha minőségi vodkát "spékelek" meg valamivel. Most épp egy cseresznyepaprika-torma-fokhagyma kombó ázik egy üveg Absolutban, immár egy hete :) De ez itt OFF, elnézést :)
Az a vicces, hogy nem kell minőségi vodka hozzá. A legolcsóbb Tacskó gazdaságos is tökéletes - moes próbálta az eperlikőrömet, ami ilyennek készült. A vodka borzasztó büdös volt, amikor az eperhez öntöttem - az ázási idő alatt azonban tökéletesen átvette az eper ízét és illatát. Eddig mindenki isteníti a végeredményt és a kávélikőrnél is teljesen jó. A minőségi vodkát meg kell inni magában :).
:) Kihagytam, bocsánat. 1 citrom héja, nem kell reszelni, csak ahogy le tudod hámozni róla. A fehér nélkül persze. Sima vodka tökéletes, nehogy elkezdjél alkoholt keresni!
Azt kell tisztázni, hogy milyen százalékot vesz alapul a recept, mert van ott ugyanannyi víz is, tehát ha mégis tisztaszesz, akkor egy üveg (7dl) vodkával (50%) tökéletesen helyettesíthető.
most háromszor átolvastam a receptet (okulva az elmúlt napok tapasztalataiból), de ez nem mond citromhéjat... az alkohol milyen legyen? jó a szokásos vodka vagy 96%-os kellene?
Kávélikőr 1 literhez 120 g jó minőségű darált kávé 3,5 dl alkohol 1 vaníliarúd 350 g cukor 3,5 dl víz Jól záródó edénybe öntjük a frissen őrölt kávét és hozzáadjuk az alkoholt, a megmosott és megszárított citromhéjat és a darabokra vágott vaníliarudat. Lezárjuk az edényt, kicsit összerázzuk, és 1 hétig hagyjuk állni. Minden nap összerázogatjuk az edény tartalmát. 1 hét elteltével elkészítjük a szirupot: egy fazékban vízben feloldjuk a cukrot és lassú tűzön felforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd abba az edénybe öntjük, amelyben a kávé van, lezárjuk és kicsit megrázogatjuk. 1 hétig hagyjuk pihenni, és ezalatt is minden nap megrázogatjuk az edényt. Az újabb hét elteltével átszűrjük a likőrt egy kis lyukú szűrőbe helyezett lenvászon darabon (én gézen szűrtem át). Tölcsér segítségével üvegbe töltjük, lezárjuk, és két hónapig hagyjuk pihenni.