A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szerintem a göz a pair nelkul is kiold valami borzaszto szmötyit a kavebol, attol lesz keseru-savanyu ize. A jo eszpresszo ugy keszul, hogy kb. 90 fokos vizet nagy nyomason gyorsan atnyomnak a kaven, semmilyen goz meg fozes nem tartozik a foyamathoz.
Tudom ajánlani Kazincbarcelonát, ott még minden bionnyal találhatók régi presszók, régi berendezéssel :)
A tablettás nem csak borban sz@r, hanem kávéban is. Ott a papír, a ballaszt, a nemtudoménmi, szóval, aminek marhára nem kellene ott lenni, szóval ott van és átáztatja a gőz, kiold belőle valami borzasztó szmötyit, miáltal a kávénak konkrétan papíríze lesz. Namármost ki a fenének kell az "espresso a'la Lábatlan"?
bagojj: hát sajnos mostan az omnia is olyan izének tűnik, ráadásul most valami tablettásból csinált a titkárnéni, hogy a kv gyárilag be van húzva egy kis kerek filterbe és azon megyen át a meleg víz... ez iszony.
Szerintem ez olyanoknak való, akik lusták de ahhoz sznobok, hogy instant kávét igyanak. Mert ugyebár, itt nem kell szórakozni a kávé betöltésével, valamint a zacc eltávolításával, annak kipucolásával. Viszont ott a papír, amin átmegy a gőz, hát én nem szívesen innék ilyet. Amúgy döbbenet, egyszer InterCityn kaptam ilyen kávét, Lavazza volt, elővett a leányzó egy ilyen filterbe ágyazott pasztillát, berakta a gépbe, átnyomatta rajta a gőzt, átázott szmötyit kidobta. Naja. Nem is volt valami finom.
Ez valoszinu a Nespresso rendszer, elegge elterjedt, pl. Krups vagy Philips is gyartja. A kavegep egyszerubb es olcsobb mint a hagyomanyos, de a kave dragabb.
Tegnap feltúrtam a netet egy svájci kávéfőző után kutatva, amelyet egy ismerősnél láttunk, de nem akadtam a nyomára. A tulaj szerint nagyon exkluzív darab, üzletben nem is kapható. Az benne a különlegesség, hogy a kávét nem szűrőbe kell tenni megdarálva, de nem is a készülék darál, hanem egyadagos kis patronokban lehet belehelyezni, aztán a főzés után sterilen a kukába továbbítani a maradékot. Szóval lőttek a zaccból jóslásnak.
Tartozik hozzá egy nagyon elegáns kínáló fadoboz, benne különböző kávéfajtákhoz tartozó patronokkal. Finom kávét főzött, ez kétségtelen, csak valahogy hiányoltam a mediterrán hangulatot. Igaz, mit várjak egy svájci géptől...
Ez egy tök eccerü daralo es eszpresszogep egymas mellett. Annyi a tudomanya, hogy a szürötartot beteszed a daralo ala, abba ledaral egy adag kavet, ezt azutan egybol beteheted a kavefozobe. Es jol nez ki ami nem utolso szempont.
En megprobaltam a legolcsobb daralot es manualis eszpresszogepet megvenni, csak az volt a szempont, hogy jo kavet csinaljanak es igencsak 100 ezer forint korul volt a ketto egyutt.