Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Bármikor lehet metszeni de ha most csinálod akkor még hajtani fog ha augusztus vége felé akkor már nem . Én a helyedben most vágnám vissza és az őszig még szép termőrészeket fog nevelni . A Tsunami terem a vesszőkön és nyársakon is .
A forma kérdésében meg arra kell vigyázni , hogy ne legyenek túl hosszú vékony ágak , mert nem túl erős ez a fajta és terhelésre ne hajoljanak le a földre ezért érdemes megerősíteni az ágalapokat egy visszavágással .
Ha nem kell, hogy piros fedőszíne legyen, akkor esetleg Goldrich.
Mostanában érik (az első már 3-án lepottyant - nem láttam különösebben 'betegnek' - ez volt a fán legfelül). Ahogy a múltkor írtam is, úgy látom, sokáig a fán tartható, nem potyogós.
Ennél az első szemnél a héj környékén volt egy kis savasság, egyébként az íze és állaga rendben van, de persze nem kell a magyar kajszi aromáját keresni, annyira nem 'durva'.
Viszont nagyon 'piacos'. És nem kényes, nem egy betegeskedő fajta.
Van még néhány kajszim, amit nagyon szeretnék már megkóstolni, de valahogy nem akar összejönni... Pl. a Roxana már másodszor virágzott, de se tavaly, se idén nem maradt meg. :-(
Azért nagyon nem aggódom, mert mindegyik fám fiatal, minden évben több rajtuk a termőrész.
És hát a többi is. Van olyan, ami már termett egy-két szemet tavaly, idén viszont semmi...
Igen, nekem csak 20 fa orangeredem van 5 évesek és még csak most volt rajta elfogadható mennyiségű termés, ha bejön a bergeval és a bigred akkor nem fogok belőle többet telepíteni. 2-3 év alatt lassan kezdem kitapasztalni, hogy mit és honnan érdemes telepíteni, de valószínű még kell ennyi év hogy biztosra kitapasztaljam ezeket a fajtákat, és merjek még belőlük telepíteni.
Van ...persze nálam is még a rózsa meg az ananász kajszit keresik .... ezekre a színesekre símán rá lehet mondani , hogy rózsakajszi ... ha a vevőnek ez a kívánsága .
Az O red már nincs a fán ez meg most ehető . Szerintem jó a Kioto meg az O red közé már csak azért is mert a Kiotó szedését nem kell elkapkodni , nem egy potyogós tipus szépen meg lehet várni vele még az előző fajtát leszedi az ember .
Nekem Big red van elötte az korábbi mint az Orange red ... talán még kellene is közéjük valami . Az O red tapasztalatom szerint elégé érzékeny a tavaszi hidegekre már februártól kezdve mivel nagyon korán kikerül a mélynyugalomból ezért nem nagyon gondolkodok benne bár a termése az jó .
Teljesen igazad van, sokkal piacosabbak ezek a fajták és minden tekintetben jobbak, de még mindig van akinek a magyarkajszi az igazi kajszi. Volt olyan vásárlóm aki azt mondta a sweetredre hogy ez nem is kajszi, de viszont elismerte hogy jó íze volt :)
Nekem tavaszi telepítésű bergevalon 50 fából volt 1 szem és az már 1 hete leérett, tudom nem mérvadó. De az orangeredhez képest hogy érik neked? a Kiotónak valóban van még nálam is 1 hete
A piacon egyértelműen látszik már az igény ezekre a fajtákra . A pár éve még sláger C óriás , Sz mammut és társaik egyre eladhatatlanabbá válnak , elsősorban a színeződésük miatt . Aki termelő annak át kell térni ezekre a fajtákra ha nem cefrének akar értékesíteni .
Egyébbként most hogy kostolom ezeket az új fajtákat az ízükre sem lehet panasz karakteres íze volt eddig mindegyiknek magas cukortartalommal , de talán a legjobban a jól megérett Big red ízlett a legjobban . Persze abban benne volt az állaga is .
Biztos,hogy Tomcot ?...nálam már hetekkel ezelőtt leérett,az a legkorábbi kajszim.Amúgy tényleg nem óriás,de primőrtől nem is várható.az íze teljesen rendben van és az összes cotnak megfelelő porzópartner,szóval helye van :)
Egy fiatalabb ceglédi óriás fánk van, méretben annál kisebb, a magyar kajszinál talán valamivel nagyobb. A ceglédi óriásnak még kell pár nap, a keresett fajta 90%-a már lejött a fáról.