Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 4119

Bármikor lehet metszeni de ha most csinálod akkor  még hajtani fog ha augusztus vége felé akkor már nem .  Én a helyedben most vágnám vissza és az őszig még szép termőrészeket fog nevelni . A Tsunami terem a vesszőkön és nyársakon is .

 

 A forma kérdésében meg arra kell vigyázni , hogy ne legyenek túl hosszú vékony ágak , mert nem túl erős ez a fajta és terhelésre ne hajoljanak le a földre ezért érdemes megerősíteni az ágalapokat egy visszavágással .

Előzmény: Ggeri89 (4118)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 4118

És most még vagy később, vagy már el is késtem vele?

Előzmény: Mozo66 (4117)
Mozo66 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 4117

Mindenképp érdemes .... csak el kell döntened milyen formát akarsz neki adni .

Előzmény: Ggeri89 (4115)
beller1 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 4116

Ahhoz képest, hogy tavalyi, nagyon szép a fád. Nekem is van tavalyi ültetésem, nem panaszkodom rá, de nincs ilyen szép mint a tied.

Előzmény: Ggeri89 (4115)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 4115

 

Szerintetek érdemes most még zölden meg metszeni? Tavalyi ültetésű Tsunami, de idén tavasszal még nem tudtam váz ágat hagyni. Ti hogy metszenétek?

Jani71 Creative Commons License 2015.07.06 0 0 4114

Esetleg kérhetek szemző- vagy oltóágat a Bergevalból?

Oltottam tavasszal Sweet Redet, de egy se sikerült. De megpróbálnám újra, ezúttal alvóra.

Tudnál ebben segíteni?

Előzmény: Mozo66 (4104)
Jani71 Creative Commons License 2015.07.06 0 0 4113

Ha nem kell, hogy piros fedőszíne legyen, akkor esetleg Goldrich.

Mostanában érik (az első már 3-án lepottyant - nem láttam különösebben 'betegnek' - ez volt a fán legfelül). Ahogy a múltkor írtam is, úgy látom, sokáig a fán tartható, nem potyogós.

Ennél az első szemnél a héj környékén volt egy kis savasság, egyébként az íze és állaga rendben van, de persze nem kell a magyar kajszi aromáját keresni, annyira nem 'durva'.

Viszont nagyon 'piacos'. És nem kényes, nem egy betegeskedő fajta.

 

 

Van még néhány kajszim, amit nagyon szeretnék már megkóstolni, de valahogy nem akar összejönni... Pl. a Roxana már másodszor virágzott, de se tavaly, se idén nem maradt meg. :-(

Azért nagyon nem aggódom, mert mindegyik fám fiatal, minden évben több rajtuk a termőrész.

És hát a többi is. Van olyan, ami már termett egy-két szemet tavaly, idén viszont semmi...

Pedig jó. Nagyon jó! Nekem...!

Talán jövőre...

Előzmény: Ggeri89 (4100)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 4112

Igen, nekem csak 20 fa orangeredem van 5 évesek és még csak most volt rajta elfogadható mennyiségű termés, ha bejön a bergeval és a bigred akkor nem fogok belőle többet telepíteni. 2-3 év alatt lassan kezdem kitapasztalni, hogy mit és honnan érdemes telepíteni, de valószínű még kell ennyi év hogy biztosra kitapasztaljam ezeket a fajtákat, és merjek még belőlük telepíteni.

Előzmény: Mozo66 (4109)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 4111

Én a carmentopra mondtam nekik, hogy olyan mint a magyarkajszi, azóta is keresik.

Előzmény: Mozo66 (4110)
Mozo66 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 4110

Van ...persze nálam is még a rózsa meg az ananász kajszit keresik .... ezekre a színesekre símán rá lehet mondani , hogy rózsakajszi ... ha a vevőnek ez a kívánsága .

Előzmény: Ggeri89 (4108)
Mozo66 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 4109

Az O red már nincs a fán ez meg most ehető .  Szerintem jó a Kioto meg az O red közé már csak azért is mert a Kiotó szedését nem kell elkapkodni , nem egy potyogós tipus szépen meg lehet várni vele még az előző fajtát leszedi az ember .

 

  Nekem Big red van elötte az korábbi mint az Orange red ... talán még kellene is közéjük valami .  Az O red tapasztalatom szerint elégé érzékeny a tavaszi hidegekre már februártól kezdve mivel nagyon korán kikerül a mélynyugalomból ezért nem nagyon gondolkodok benne bár a termése az jó .

Előzmény: Ggeri89 (4107)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 4108

Teljesen igazad van, sokkal piacosabbak ezek a fajták és minden tekintetben jobbak, de még mindig van akinek a magyarkajszi az igazi kajszi. Volt olyan vásárlóm aki azt mondta a sweetredre hogy ez nem is kajszi, de viszont elismerte hogy jó íze volt :)

Előzmény: Mozo66 (4106)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 4107

Nekem tavaszi telepítésű bergevalon 50 fából volt 1 szem és az már 1 hete leérett, tudom nem mérvadó. De az orangeredhez képest hogy érik neked? a Kiotónak valóban van még nálam is 1 hete

Előzmény: Mozo66 (4104)
Mozo66 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 4106

A piacon egyértelműen látszik már az igény ezekre a fajtákra . A pár éve még sláger C óriás , Sz mammut és társaik egyre eladhatatlanabbá válnak , elsősorban a színeződésük miatt .  Aki termelő annak át kell térni ezekre a fajtákra ha nem cefrének akar értékesíteni .

 

  Egyébbként most hogy kostolom ezeket az új fajtákat az ízükre sem lehet panasz karakteres íze volt eddig mindegyiknek magas cukortartalommal  , de talán a legjobban a jól megérett Big red ízlett  a legjobban . Persze abban benne volt az állaga is .

Mozo66 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 4105

Kiotó ...ez sem rossz de még maradhat 1 hétig a fán .

 

 

 

 

Mozo66 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 4104

Friss fotók a Bergevalról .... szerintem nincs mit hozzáfűzni .

 

 

 

Camrom Creative Commons License 2015.07.05 0 0 4103

Annak vettem remélem, hogy az is máskülönben szépek ez az első termése volt.

Előzmény: Törölt nick (4092)
Mozo66 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 4102

Egyértelműen .... Bergeval !!!  

Előzmény: Ggeri89 (4100)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.07.05 0 0 4101
kuresia
Előzmény: Ggeri89 (4100)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 4100

sziasztok

 

Kinek milyen fajta érik most? Az orangered nálam már leérett a kioto még em az igazi. A kettő közé tudtok mondani valami jot?

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.05 0 0 4099

Jó,majd emlékeztess időben.

Előzmény: Törölt nick (4095)
bezzeg Jani Creative Commons License 2015.07.04 0 0 4098

A matuzsálem kajszi már 50 körül jár és kedden szüretelték. szüretelték.

 

Camrom Creative Commons License 2015.07.04 0 0 4097

Akkor inkább oltócsapot tavasszal. :-)

Előzmény: Törölt nick (4095)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.04 0 0 4096

Egyébként se ez ,se Harlaynem nincs...és nem is tervezem.

Előzmény: buga1 (4080)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.04 0 0 4095

Csemetét nem tudok,Bergevalból szemzővesszőt inkább...

Előzmény: Camrom (4068)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.04 0 0 4094

Sweet Red inkább...

Előzmény: buga1 (4078)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.04 0 0 4093

Így van :))...de odáig azért eljutottam,hogy ha egészséges nem vágom ki,hanem lehetőség szerint maximálisan átoltom-szemzem.

Előzmény: buga1 (4080)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.04 0 0 4092

Biztos,hogy Tomcot ?...nálam már hetekkel ezelőtt leérett,az a legkorábbi kajszim.Amúgy tényleg nem óriás,de primőrtől nem is várható.az íze teljesen rendben van és az összes cotnak megfelelő porzópartner,szóval helye van :)

Előzmény: Camrom (4086)
buli82 Creative Commons License 2015.07.03 0 0 4091

Tényleg ha tudsz tegyél fel képet róla,szívesen megnéznénk meg persze a fórumot is pergetné egy kicsit....

Előzmény: dombay63 (4090)
dombay63 Creative Commons License 2015.07.03 0 0 4090

Egy fiatalabb ceglédi óriás fánk van, méretben annál kisebb, a magyar kajszinál talán valamivel nagyobb. A ceglédi óriásnak még kell pár nap, a keresett fajta 90%-a már lejött a fáról. 

Előzmény: fretty5 (4089)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!