Kedves Mozo, kérlek azonosítsd be négy őszibarackomat, nagyon bosszant, hogy nem tudom a nevüket. A lényeges lehet, hogy az első három augusztusi, a negyedik júl. végi. Az első három: sárga, közepes méretű, csúcsos a vége mint az Early Redhavennek, de minden évben augusztus elején-közepén érik. A fehér: nagyobb szemű, most érik. A nektarin: még kemény, tavaly aug. 20-án szedtem az utolsó szemeket.
A negyedik: júl. végén érik, igen nagy, 350g-ot is mértem és halványabb sárga.
Vagy 3 hete, egy szombati napon volt a nagy vihar, ami az egyik lexebb Nektár H fámról letörte a legnagyobb ágat. A letört ág a földre lógva nekitámaszkodott a törzsnek, és egy kb. 1 cm-es (!) háncsrész tartotta összekötve a törzzsel. Hihetetlen, de ez az 1 cm életben tartotta a nagy ágat, és a zuhanás után rajta maradt 30-40 szem barackot! A nagy kánikulában a levelek kissé fonnyadtaknak tűntek, de nem nagyon, és mikor enyhült, magukhoz tértek. A letört ágon lévő barackok elég szépen megnőttek, beértek, az utolsó szemet a letörést követően 15-16 nappal szedtük le. Le akartam fényképezni, mert hihetetlennek tartom az esetet, de mindig elfelejtettem fényképezőt vinni, tegnap meg végleg le is kellett törni az egyébként szép, eleven levelű ágat, a rotációzás miatt.
Akkor egy véleményen vagyunk az a meglátásom ,hogy mivel piacra termelek próbálok több színesebb választékkal előrukkolni ,mert valaki az édesebb vagy más a savasabb,kesernyésebb ízeket kedveli és ha keresik el is lehet adni a barackot és ez a lényeg . A régi fajta világot csak azért említettem ,mert nincs is attól jobb érzés mikor birtokol az ember valamit amiböl kevés van és ha dolgozom a kertben leszedek egy barackot ez ilyen ízű a másik olyan ízű stb.. és a gyerek ha eszik belöle mondom neki ,hogy dédnagyapád ilyen barackot evett valamikor ,milyen jó ízű ? Válasz ilyet életemben nem ettem és valóban ilyen jó ,nem csak a reklámszöveg mint a tévében. Azért is jó ha valaki a tecso -ba meg hasonló helyeken vásáról ,mert az ilyen kuriózumokkal nem találkozik, mert ha találkozna többet ott nem vásárolna.Ez olyan, mint a tyúkhús leves porból, ami 5 perc alatt kész van és áradoznak a rekámban ,hogy milyen fenséges és milyen ízletes.Ezúton is kérnék bárkit ,aki tudna adni valamilyen őszi fajtát /elfelejtett/szemzö ágat azt meg köszönném v megbeszélnénk ,hogy tudná eljuttatni hozzám.
Nem ismeritek/hallottatok esetleg az "Olga" barackról? Mert apám folyamatosan erről beszél hogy gyerekkorában milyen kedvenc volt, közben meg teljesen eltűnt a hegyről. (Mecsek) Sehol sem találok róla semmit, lehet ez csak egy helyi elnevezés volt? Vagy egy más néven ismert fajta téves azonosítása?
A Piroskáról kevés szó esik, sztem nagyon jó - igaz rendkívül sérülékeny éretten, de korai, igen szépen színeződik, rengeteget terem (ritkítani kell, mert a kemény fagy sem tudja teljesen megtizedelni) és jó ízű is az érési idejében. (július legeleje)
Ez egy kb 20éves fáról való,még apu ültette,Lehetett már akkor is ez a fajta nálunk ? A Palesitséknál lesznek koraiak,pl az Aurora v. A Sylred/ezt már én is szereztem tőlük /
A kordonos kopaszok közül ezt újra kellett nevelnem,mert nem ment semmire.Az idén termett először ...sztem ez a legnagyobbat termő,alighanem ez a Stark Red Gold...és ami most érett le az Flavortop...a kordont az eladott hegyünkről származó szemzőágakból szaporíttattam /még anno az apósommal és a fajta felírást elfelejtettem.Csak azt tudom milyen fajtáink voltak ott...és azt,hogy csak a Red June-ról nem szaporítottunk/
Szépek,kár,hogy fajtanevet nem írtál hozzá...szerintem a bio-nem bio kérdést ne feszegessük nagyon,nehogy veszekedés legyen a vége.Úgyis mindenki maga dönti el mit akar...ez függ attól is ,hogy milyen célra termeszt az ember.Én spec közöttetek helyezkedek el .Nekem tetszenek a mutatós,jó ízű magoncok is,de gyümölcsben nem vagyok teljesen hazafi,én szeretnék minél több jó fajtát kipróbálni,aztán hogy azt melyik ország állította elő...nem lényeges,fontosabb az íz /és a termeszthetőség/
Én nem piacra termelek, ezért valamennyi magyar fajtát szívesen begyűjteném. Az alábbiak valószínűleg nem veszik fel a versenyt a kaliforniai fajtákkal, de a sajátjaink.
A következő jelentősebb hazai fajtanemesítésekről van tudomásom:
MARISKA – Főző József
ARANYCSILLAG és
BÁRSONYPÍR – Tóth Pál
NEKTÁR H – Horn Ede
JULIAN – Ferdinánd Dezső
REMÉNY /lapos barack/ - Tamássy István és Pejovics Bogdán
SZEGEDI ARANY – Bódy János és Foki István
PIROSKA – Nyújtó Ferenc és társai
Gondolom azért ennél sokkal több is van, kérdés hogy a faiskolákban beszerezhetőek-e?
Persze a vízügyi munkások esetében ez még mindig bocsánatosabb bűn, mint a szakma kiválóságainak kikiáltott tökfejek semmihez-nem-értése. 2009-ben is még az egész kertészeti szakma és egész Magyarország idegenül néz a valóban fűzfaigényű kivire, aminek már régen meg kellett volna honosodnia és a legjövedelmezőbb gyümölcskultúrává válnia.
...és maguk helyett inkább szibériai mézbogyót küldtek volna haza.Szeretnék elmesélni egy "szaktudásról és hozzáértésről"szóló történetet,ami bár évekkel ezelőtt történt,még mindig elszomorít,ha rágondolok. Vízpart mellé költöztünk,ahol az áradó folyó hol itt,hol ott tépett le a kertvégből egy darabot.Feltöltöttük,majd növényekkel,málnával ribizlivel fogattuk meg.Valahogy odakeveredett egy Piroska őszibarack is.Szépen cseperedett,ám megkezdődött a folyószabályozás.A munkások FŰZFA! felkiáltással kivágták,még a tönkjét is akkurátusan lekenték valamilyen barnásfekete folyadékkal.A többi növénnyel szerencsére nem foglalkoztak. Tanultunk belőle:azóta körtét és ringló ültettünk oda.
..de azért hasznosabb lett volna, ha napi 10 órában kukoricát kapáltak volna, vagy elmentek volna látogatóba a Nagy Testvérhez mondjuk Szibériába és annyira megtetszett volna nekik, hogy ott is maradtak volna...
Én sejteni vélem. Falusi magoncokról és abszolút bio- körülmények között tartott növényekről van szó. Erre hoztál egy kitűnő példát, ráadásul egy olyan országrészből, amit a kommunizmus kontraszelektált nagyokosai teljességgel kizártak még az őszibaracktermesztés szóbajöhetőségéből is. Az elmúlt 15 év zalai tapasztalatai alapján utólag is szívből gratulálok nekik!
Nekünk jelenleg 2 viszonylag kicsi fánk van, gyerekkoromban volt egy fa, mindig max 2 ága volt, de sajna elhalt. (Vas-megye) Nagyon finom édes és nagy termése volt, kései. Közben erről magról kelt ki ez a kettő fa, az íze megmaradt, de a nagyobb fa kisebb termést hoz, mint a kisebb fa, de az is nagyon jó édes, lédús... kompótnak és enni is jó ;) Miért írtam le? Nem tudom...
Ezek itt viszont abszolút egészségesek. Ez bennük a csoda. De bio nálam a hegyen a Maria Marta és a többi bemutatott fajta is meg a nektarinok is. (Elvirágzás után permetezetlenek) A falusi példányok pedig még messziről sem láttak vegyszert.
Az őt követő szomszéd néni kertjébe csak "zoommal néztem már be", de ott is feltűnni látszik egy újabb fajta biobarack. És ez csak egy harminc méter átmérőjű kör egy parányi faluban. Ha az ember tüzetesen körülnézne, biztosan nagy értékekre találna.
Ja ... szépek . Én is megnéztem az udvar végében levő 3 " bio magonc szuperbió vegyszermentes hiperbio " ... barackfámat , háááát kissé lisztharmatos meg elégé gusztustalan , persze ha nem volna más , biztos megenném , de így ......