Ha nem titok mennyibe került a gép ? Természetesen nagy segítség akkor is ha a 15 köbből 1-2 külön kell
előkészíteni mert azért több erő marad :)
Ha a nyár elején megvolt biztosan jó lesz, ez a nyár nagy segítség volt hiszen a kánikulai meleg szárított rendesen , a puhafa így egy nyár alatt 15% körülire kiszárad .
Tisztába vagyok vele, hogy ez hobbi kategória, úgy is kezelem. Így is nagy segítség. Fel voltam készülve rá, hogy a 60cm átmérő nem fog neki menni. Ezért van a láncos, amivel bevágom a görcsöknél, megfelezem egy 4kg-os Extol hasítóval és ami így marad, már szalad is.:D
Nekem nyár elejére már fel volt hasogatva az egész, 35% körül volt a nagy része. Október végére biztosan jó lesz, de talán már most is lehetne vele fűteni. Esténként érezni a rakásokból áradó meleget.:D
Mivel ez nyomó ha tudja a 6.5 T akkor egész használható , bár mint látható a korlátai megvannak .
Nekem is 6 tonnásom volt-van , de azért váltottam egy kb 10 tonnásra ,hogy ne kelljen válogatni hasításkor, annak mehet minden ,a fenyő kereszttel is . Jó fenyő anyag, ha lesz még pár hét meleg kiszárad fűtésig .Én is ma állok neki a fenyő második felének , nekem lábon száradt van egyből használható ,keményet eltettem 3 éves száradásra kalodákba .
Igazad van olyan nem létezik ,de olyan azért van ,hogy önköltségi áron . Ha megkérnek tisztítsd ki az utakat avagy szedd ki a száraz szuvas fákat , ne terjedjen a betegség stb ..... Azért így elég baráti
Nem sokkal olcsóbb így mintha konyhakészen vennéd , viszont biztosan tudod ,hogy mennyi az annyi !
1500 ft/ q már kapható ,de ömlesztve , no most ez a világ legnagyobb átverése mert senki nem mondja +
egy nagy kupacról ,hogy mennyi pontosan . Mire összerakod és mérni tudod már árkon bokron túl van az eladó . Mostanság az olcsó gáz mellett akkor érdemes fával tüzelni ha : ingyen van ,vagy minimális áron jutsz fához ,megvannak az eszközeid a feldolgozásra ,van időd rá, van korszerű fűtési rendszered amivel gazdaságosan tüzelsz fával .
Csak úgy kiszámoltam; a 22 em3-nyi (37 m3) nyár méterfa felhasitva és kettőbe vágva kb. 35-36 rakott m3 lett.
Nem vagyok biztos benne, hogy m3-enként nyom 6 mázsát (nem nyers fa volt), ergo jó ha az egész van 200-210 q. 250 eFt-ban volt leszállitva.
Nekem kb. 5-6 teljes napig tartott hasogatni, vágni, behordani; villany igy 5-6 eFt, 4 liter benzin (1500 Ft), 1 liter láncolaj (2000 Ft), összesen legyen 10 k a feldolgozás rezsi költsége (ha nem számolom a kopást és a gépeket). Kijött tehát kb. 1300-ba mázsánként, plusz meló. Hát ...
Épp minap dicsekedtem az asszonynak, hogy nem fáj a hátam mióta fát vágok. Meg is beszéltük, hogy lám a mozgás milyen hasznos lehet erre is. Aztán rájöttem, hogy az esti egy tasak Flectornak is lehet köze a dologhoz, amire meg a karfájás miatt szoktam rá :-)
Megmértem a 4kW-os (nemmondommegmilyentipusú) hasitó egyik fázisának áramfelvételét; 5.2 A üresjáratban, 12.4 fellöketkor, 7-8 között közepes cucc hasitásakor. Ha jól számolom (90%-os hatásfokot és 0.85-os cos(fi)-t feltételezve), akkor igy rendre 2.62, 6.24 és 3.78 a tengelyteljesitmény. A hálózatból felvett hasznos meg 10%-val több. Átlagban legyen 3.5 kW, akkor egy 8 órás műszak alatt bekap kb. 1000 Ft-nyi kakaót.