Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
az igazság általában a kettő között van. 3-4 napon túli időtávban a gfs mindig túlzásokba esik. az ecm hosszabb távúját annyira nem szoktam nézni, viszont csapadékban jobb szokott lenni rövid távon (fél-egy nap).
Voltam ma a kertben, csak pár percem volt szétnézni. A kajszik legkorábbi virágainak már kilátszik a sziromlevele, a legtöbb még pirosbimbós. Nem félek a várható -1 foktól.
a gönci hajlamos a szakaszos termésre? ma néztem, hogy alig van rajta virágbimbó. tavaly sokat termett. (9 év alatt először, de korábban a faggyal volt baj)
Habár a közelmúltban feltették minden gyümölcs(fa) fagyállóságát, a kajszis topikra tekintettel most megismételném egy "emészthetőbb" képpel. A Fahrenheit fokok mellett itt a Celsius is látszik.
Hogy lehetne értelmezni az Old Temp-et? Hány fok előtte?? Mikor???
"az életképes virágok 62,5%-a élte túl a fagyhatást, míg a Megafol 0,3%-os oldatával kezelt virágoknál ez az arány 70 % volt"
Meg kéne nézni a vizsgálat pontos adatait (elemszám, eredmények, szórás, ferdeség stb.), de ránézésre ez statisztikailag nem szignifikáns különbség, tehát egy korrekt tudományos munkában valószínűleg azt mondanák, hogy a két kezelés között nincs különbség.
"A fejlett termőjű virágok közül -3 °C-on vizsgálva az életképes virágok 62,5%-a élte túl a fagyhatást, míg a Megafol 0,3%-os oldatával kezelt virágoknál ez az arány 70 % volt. A Megafol hatására a kontrollhoz képest tehát 12%-kal nőtt a bibék túlélési esélye.
-5 °C-on gyakorlatilag már nem segít a biostimulátor, totális fagykárt mutatott a kezelt és a kezeletlen virág egyaránt."
Persze, mindenki elvégezheti, aki egy kicsit is konyít hozzá!
...vagy talán még sem elég a konyítás? A konyítók, honnan tudják, hogy minden lényeges dolgot elvégeztek.
pl. az előző írásból is kimaradt, hogy a megtermékenyített ágakat be kell "gondosan" takargatni egy speciális lélegző fóliával, nehogy éppen egy arra cirkáló méhecske "ráporozzon", vagy több is!
...mert aztán várhatnánk a 100% os eredményt. Aztán múlik az idő és rajövünk, hogy nem is az a valami, amit "valaminek" hiszünk.
Én is így jártam, a méhanya inszemináláskor! 1000 meg egy buktatója volt, amit mindenki titkolt, mert akkora "biznisz"! Természetben 10-15 here pározza az anyát a levegőben, dél körül, röptében. No, ki tudja megállapítani a pontos apa vonalat?
Nem egy termelő méhésznek kell előállítani a fajta hibridet. Neki a kipróbált jó vonallal kell termelni!
Ezért kell zacskózni a mesterségesen megtermékenyített ágakat.
Persze, aki ráér, és szerelmese a fáinak, mindent megpróbálhat.
A szemfüles "kajsziguru" meglátja mások udvarában a későn virágzó, jó ízű, betegség mentes, küllemre is tetszetős kajszifajtát.
...és már csenget is! (persze, adott a talaj, az árnyékoltság, az országrész, a fagyzugosság, az uralkodó széljárás, a domborzat...
Persze a pakliban ott van, az ütő lap, ami mindent visz! Lehet esélyünk, a jót előállítani!
...de ki mondja meg, hogy melyik a legjobb?
A következő próbálkozással a legjobbat csak rontani lehet!