Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Igazad van, valójában több. Köszönöm, hogy időt szakítottál rám. A konkrét kérdésre a válaszom. Minden sallangot elhagyva, az árát (1.600 euro X 400.- Ft ) elosztottam a jelenlegi számla összegével, ami ugyan 10.500,- de 12.000-rel és ezt dobta ki a gép. Ismétlem, ez egy nagyon nyers számolás volt, de nekem a kitűzött cél, hogy a most érvényben (mert a most az most van) levő rezsicsökkentésre érvényes évi 2.523kwh tartása a cél. Mert (szerintem) ezen a 36Ft-s árnál semmilyen ár nem olcsóbb, legyen akármilyen telepített napelemrendszer. Akár betölt, akár kitölt, vagy akár habot is ver. Ebben a jogi, politikai helyzetben, ami úgy változik, mint egy bugyicsere, minden más perspektivikus szemlélet a nem jó kategória. Összefoglalva. A nyers számokkal dobálóztam, ennek mentén a kurvadrága telepített rendszereket se akarja rám tukmálva. Ebbe nem vettem számításba azt sem, hogy EU-s adószámra nettóba kerül, de azt igen, hogy hordozható. Minden telepittettel ellentétben és biztos lesz olyan is, aki egy ingatlan megvételénél inkább nem fizeti ki egy ilyen beruházás plusz értékét. Pontosan a sokféle bizonytalan helyzetre tekintettel. Egy hordozható pedig hordozható...közben értekeztem egy nálam nem hülyébbel és azt állította, - tehát nem én - hogy ha használom, és éppen termel is, nincs szükség egy kvázi szigetüzembe működésre - ezt ebben az esetben a logikám úgy erőlteti, hogy a kismegszakító lekapcsolása valamilyen úton, ezt persze a valóban műértők lehet, hogy meg tudják oldani úgy, hogy nem manuálisan - mert a nekem nyilatkozó állította. A termeléskor a villanyóra nem azzal a sebességgel "forog", mint amikor nem működik, vagyis a hálózatról vételezek. 640.000 forintot inkább merek a rulettasztalra dobni, mint beleugrani egy nagy ismeretlen katyvasz összegét. Az általad közölt megtérülési idő is sokkal szimpatikus nekem, mert jobban látni a végét, sulykolom. Nekem a rezsicsökkentett mennyiség alatt tartás a lényeg, ezt elérhető célnak tartom. A mostani összeg se visel meg, de én lehajolok minden forintért, ahogyan ismerek olyanokat, akik ezt csak milliónál teszik meg. A szüleimtől ezt is útravalóként kaptam. Nem mellesleg tiszta energiának tartom még akkor is, ha vannak részei amik nem környezetbarátok...de az akkumlátorok se azok. Se autóban se azon kívül. Hogy a Pufigeci úgy tartja, hogy a szél és napenergia a legdrágább, - hát ezért legyenek felelősek az ő szülei.
Ha kevesebbet termel a rendszer, az "házon belül" elfogy. Amint többet termel, az kimegy az órán. Jobbik esetben fogyasztásnak számolja azt is és kifizettetik veled. Rosszabb esetben riasztja a szolgáltatót, hogy illegális kitermelés történik (illetve valamilyen okból fordítva számol az óra) és azonnal jönnek büntetni. :-(
Vagy csak a következő leolvasáskor veszik észre, hogy -Lásd előbbit!...
Annak a legjobb, akinek még őskori "Forgó-morgója" van. Az, bár általában már visszaforgás gátlós, de legalább nem méri fogyasztásnak a visszatermelést. :-)
Foglalj időpontot személyes ügyintézésre (ez is min 2-3 hét) és akkor ott helyben alá tudod írni az új szerződést. Ha EON akkor vasárnap délután teszik ki a foglalható következő hetet. Általában hétfőre már el is fogynak az időpontok... Utána várhatod az óra cserét/ átprogramozást. Betermelés: órától függ, de általában a fogyasztásnak számolja azt is.
Ha kevesebb a termelés mint a pillanatnyi fogyi, akkor semmi nincs, kevesebbet fog forogni. A baj akkor van, ha többet ad a nap, mint a fogyi és a hálózat FELÉ folyik a kakaó. Jó eséllyel azt is fogyasztásnak méri. Rosszabb esetben letilt és megbuksz vele. Típus függő.
Teljesen laikusként kérdezem,mi van abban az esetben ha sima ( nem ad-vesz) digitális órám van ,a rendszerem 3 hónapja készvan ,de a szolgáltató ül rajta ,vagy a fene tudja mivan,de óracsere még nem történt meg....tehát,ha bekapcsolom a rendszert és a pillanatnyi termelt energiám kisebb ,mint amit a ház "felvesz" ,akkor azt elvileg a megtermeltből nyerem? Ha meg többet termelek,mint a fogyasztás azt meg vételezésnek számolja az óra?
Egyszerű. Bármilyen hálózatra tápláló rendszer (nemcsak szolár) úgy működik, hogy ha kap valamit a bemenetére, azt az energiát ráülteti a hálózati "alapjelre". Azaz megnöveli annyira a kimenő feszültségét, hogy az szembefolyjon a hálózati árammal. Így ez az elektron hamarabb megtalálja a legközelebbi fogyasztót. Aztán ha ennek a fogyasztását meghaladja az inverter termelése, megkeresi a következőt, stb.
Hogy a napelemmel kapcsolatos komplett piac, szcéna mennyire fölborult és úgy keresi az útját mint vak a a bányában, - azt jól mutatja. A nyár elején a napelemeket telepítő firmák kurva magabiztosan adtak árajánlatokat és szinte csak a jövő évre ígérték a megvalósítást, - eközben akiknek már telepítettek vagy letiltott az inverter a hálózati alulmodernizálás okán, illetve az e-on szerű firmák majd holnap megyünk hozzáállása miatt a polgár toporgott egy helyben és simogatta a rendszert mint egy rendszám nélküli autót a garázsban, - mára ezek a hirdetések megszűnte, ellenben megjelentek a komplett akár szigetüzemben működő rendszereket és különböző napelemes alkatrészeket áruló firmák és magánszemélyek, ami arra utal, hogy bassza meg mindenki a segge lukát, barkácsoljon, mókoljon ahogyan tud. Eközben a rothadó valódi piacokon komplett, gyári, garanciákat vállaló készülékek úgy vásárolhatóak, mint egy falusi CBA-ban a fogvájó. Nem vagyok reklámszakembere egy ilyen gyártónak sem, egyszerűen az ellentmondások föloldására törekszem és a rés megtalálására a pajzson.
Urak, e témában elvtársak, polgártársak, skacok! Most is kijelentem. Nem vagyok jómérnökember elektronyikusan, arra vagyok képes, hogy amikor nem találom a blankolót, a szikével megvágjam az ujjam. Ezt a balkonszoláros témát azért dobtam be, mert németben, osztrákban használják a népek. Gyári, kész pakkban. Úgy, hogy azt özvegy Gruberné, a Stanci néni se tudja máshová begyugni, mint konnektorba. Nekem a prioritásom ezen a téren az, hogy évi 2523kwh alatt tartsam a fogyasztást. Újra leírom. A jelenlegi 36Ft/kwh árnál egy ilyen beruházás az általam megnézettnél, újra mellékelem - https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/balkonkraftwerk-1580-1600wp-trina-solar-mini-solaranlage-plug-and-play-mit-hoymiles-hm-1500-microwechselrichter-540911281 - 4.5 év alatt térül meg, és amúgy pedig mint egy bútordarab hurculható is. Nem vettem figyelembe semmilyen árváltozást, semmilyen rezsicsökkentett mennyiség változást, semmilyen amortizációs költséget, semmilyen elhalálozási rátámat, mert a most az most van, hogy mi lesz a jövő éveben, vagy a telepített napelemek esetében 10,20,30 év múlva felelőtlenség nyilatkozni a mai gazdasági, politikai helyzetben. Még azt sem lehet kiszámítani, hogy a jövő hónapban mit fog gondolni a Pufigeci és bandája, ne merje senki azt gondolni, hogy gyurcsányista, dollárbaloldali vagyok. Én valóban független vagyok, éppen ezért szarok arra, hogy Magyarországon mi tilos és mi az ami nem tilos. Anno fűtőolajjal, meg jugó gázreduktorral pb. gázzal jártam, arra is azt mondták, hogy tilos, meg a motrot is szétkúrja. Nem kúrta szét. Ha nem kúrta szét és németben, meg osztrákban a magyar népnél akkurátusabb és más irányban szocializálódtaknak ez jó, nekem ne papoljon senki arról, hogy magyarban ez mennyire fos, egy német TÜV pecsétre. Amúgy jól fölismerhető okkal tiltják a magyar embereknek ezt, - de ezen most nem rugóznék. Én továbbra is csodálattal vegyes tudásszomjjal olvasom a nálam nem nagyobb hülyéknek a véleményeit, - mert szeretek tanulni a nálam nem nagyobb hülyéktől, akiket nálam okosabbnak tartok. Jut eszembe...céges Eu.-s adószámra a személyesen átvett árucikkeket nettó árban aggyák, ennek ára rövidíti a megtérülési időt...hátha sikerült valakinek ezzel bogarat tenni a gatyájába azért, hogy legyen oka ott is vakarózni. Emellett örömmel és a dolgos kezeit csókolva köszönném meg azoknak, akik a linkben mutatott szerkezetre mondanának valamilyen szakmai véleményt, mert bár fázis alatt bármikor konnektort cserélek, - de egy félművelt hülye vagyok csak. Az a félművelt hülye, aki mára minden politikus és jószakembermérnök véleményét erős kétséggel fogadja, amikor a buksztárcámról van szó.
okoskonnektorral és a bejövő fázisra tett fogyasztásmérővel. de ez egy "buta" ki/be kapcsolós megoldás. az igazi a teljesítmény szabályzós inverter, ami pontosan leköveti, hogy a bejövő mindig kicsit több legyen. ezek már drágább cuccok, 100e körül. viszont 1000w felettiek és tudnak akksiról is visszadolgozni.
nekem a tetőn van...és oda fog felkerülni majd a többi is. és a tető meredeksége pont az ideális szög, amit az eus szimulátor ajánl. de több helyre akarok tenni, tetőm van vagy 6 különböző tájolású, szépen elosztva lesz, hogy egész nap egyenletesen termeljen. most kicsit várok, hogy a roham szerelések és bővítések után picit felpörögjön a használt piac.
közben egyébként megkapta a túlfeszültség védőt, meg a kismegszakítót is, hogy minden szépen tisztázott legyen.
igen, először szétszedtem és azonnal láttam, hogy a nagyon szép nyák és beültetés mellett, ilyen trehány az összeszerelés. aztán az alis kommenteknél látom, hogy más is rájött :)
ventillátort is raktam (meg pár szellőző lyukat) és egy 50 fokon kapcsoló bimetál van rajta, hogy ne zajongjon fölöslegesen, csak ha meleg.
ja, azon röhögtem, hogy cseppálló...a szélein a lemeznél nulla szigetelés van, de a kábelek meg tömbszelencések :D
Húú, a diófát ne emlegessük az Nekem is útban van, viszont ahogy idén összekapta magát az elmúlt évek legyes problémái után nincs szívem kivágni, pedig már nem mai gyerek. 45 év is eltelt már, miota elejtette erre egy kósza varnyú.
Valóban ahogyan írod. A balkonszolárból nem fog dőlni az amper. Nem arra való. Arra már remélhetően igen, hogy a támogatott tarifa alatt tartsa a fogyasztást, - feltételezve, hogy nem a diófa alatt van, hogy árnyékban legyen. :) Én szerencsés vagyok minden olyan helyzetre, amit te - jogosan- fölvetettél. És merem gondolni, hogy sokan mások is. Az utódlással kapcsolatos mondataidat se lehet negatív kritikával illetni. Te úgy, én pedig például értékálló festményekben...az is úgy hordozható, mint egy balkonszolár. A megtérüléssel és egyéb mással bővebben foglalkoztam előbbi Jacktwoo kollégának írt válaszomban. (Mindenkinek vannak erősségei...nekem az egyik, hogy gyorsan írok és nem kell mélyen gondolkodva a ceruza végét rágnom, hogy mit.)
Köszönöm Férfi a tapsot, - meghajoltam. Nálam is 3 fázis van, eddig pontosan nem mértem le, hogy mi melyik körön van, - ismét megerősítem. Egy kókler vagyok, aki több évtizedig színpadtechnikával foglalkozott - úgy is mondják, hogy road. De láttam az erős- és gyengeáramú villanyossággal tudományosan foglalkozó kollégáim tudatos viselkedését. (Alig van banda az országban, akikkel ne lett volna dolgom.) Tehát én is akár több balkonszolárt is tudnék működtetni, de a leválást a rendszerről, hogy kvázi szigetüzemben ketyeregjek, aksi betáplálás nélkül, a logikám szerint a kismegszakítóval való babrálás jelenti...én azért is csaptam bele ebbe a témába a napelemes szcénán belül, hogy mintegy "provokáljam" azokat a műértéket, akik valóban műértők, - mert ha már a földön vagyok, onnan igyekszem mindig valamit fölvenni. :) Látom, hogy az elhelyezéssel kapcsolatosan is beszélgetsz, azt gondolom, hogy teljesen mindegy, hogy az balkonon, a fészertetőn, vagy a kutyaházon van. A lényeg a tájolása, én sem erkélyre helyezem majd...a megtérüléssel kapcsolatban még tovább viszem a fonalat, mintegy hangosan gondolkodva. Sok hirdetésre az "adminisztratívan" gondolkodók és a gyanútlanok azért ugranak rá, mert "ingyenes lesz az áramszámla". Ezen a fórumon nem mondok újat azzal, hogy van a fogyasztáson kívül a számlán még annyi kőccség, hogy azon a Stanci néni, de a védelemre szoruló, gyenge és elhanyagolt háziasszonyok sem igazodnak el, akár MILF korúak, akár még előtte vannak. Haladjunk. Maga a befektetés sok-sok évnyi áramszámla előre kifizetését hordja magában, ez akkor, amikor az egészség a legfontosabb igen kiszámíthatatlan...persze, persze. Az ingatlan értékét ugyan növeli és a gyerekek is számítanak, - én ennek ellenére a mostani jogi környezetben és a hintaló politikusok okán ezt figyelmen kívül hagyom. Ha majd és a majd nincs közel, a hálózati rendszert annyira fejlesztik, hogy a Paks2-t de még a háztartási napelemek betöltését is bírni fogják és akkor majd föllélegeznek, hogy végre be is táplálhatok, jöhet egy olyan ötlet, hogy: ezek pénzt keresnek ezzel, adózás nélkül. A szumma: én azt preferálom, hogy a rezsitámogatott éves keret alatt tartsam a fogyasztásomat és ehhez egy balkonszolár elég. Erre lehet azt mondani, hogy ha akár adót is kivethetnek a betöltésre hivatkozva, akkor akár a támogatott mennyiséget is csökkenthetik. Igen, ez így van, de ennek ellenszeréről majd akkor fogok gondolkodni amikor bekövetkezik. Ahogyan amíg nem vetnek ki adót a telepítetteknek az elszámolás utáni pozitív értékre, addig ők se fognak agyalni ellenlépésre. De, ettől még a megtérülési idő nagyon hosszú és közben jönnek majd az amortizációs hibák, az inverterről nem is beszélve, bár a telepítők eskü alatt vallják, hogy jó lesz az, csak a kapuig kijussanak már. Az benne van a pakliban, hogy akár a rezsitámogatott mennyiséget csökkentik, akár az árat megemelik, de ismétlem. Ezek ellen majd akkor, ha bekövetkezik, ettől még az autó guminyomását figyelem, mielőtt valaki azt hinné, hogy nem tudok előre gondolkodni. Viszont ebben a kérdésben aki akár csak 3 évre előre is bármilyen biztosat állítani tud, az nagyon tud valamit, hozzák elém és leszopatom a Sz. Józsival, én fizetem. Ebben a helyzetben az elérendő cél az éves 2.523kwh mennyiség alatti fogyasztás, - minden másra való fölkészülés a szar gyurmázása. A jelenlegi 36 forintos árral számolva minden több milliós befektetés egy lutri. Ezen az áron, még ha az inflációt követi, még akkor is hasznosabb egy gyári kész balkonszolár egyszerű bedugása, mint mindenféle engedélyek, támogatások utáni nyöszörgés és hónapokig tartó kínlódás meg egyéb baszakodás, menet közbeni jogszabály változtatás el- és kikerülésével. A balkonszolár használata pedig ott ahol nem az utcafronton lóg, eléggé ellenőrizhetetlen, illetve házkutatási papír lobogtatása is szükségeltetik a fölkoncolásához. Így szocializálódtunk, a rendszer kényszeríti ki ezt. Vannak persze szerencsésebbek ilyen vagyok én is azzal, hogy 3 fázis van és akár többet is használhatok, illetve akár úgy is használhatom az illegalitásban ezt az illegális szerkezetet, hogy még én is alig találom meg...olyan hülye pedig mindig lesz, aki a kendert az erkélyén nevelgeti, mielőtt drogos buzi leszek közlöm. Nem úgy vagyok öltözve, meg különben is. Nekem mindegy ki basz seggbe, de az nő legyen még smasszerból is. Egy több milliós beruházás 36 forintos kwh áron még akkor is hosszú megtérülési idő, ha közben az egészség se a rendszerben, se az emberben nem romlik. A fogyasztást kell a 2.523 kwh éves szint alatt tartani, minden más egy lutri. Az pedig nincs, hogy: "telepítsen napelemet, ingyen lesz a fogyasztása". Ez a piacnak a megbaszása, a piac pedig nem ilyen még Kohn bácsinál sem. Aki amúgy így gondolkodik: Azért akarok jól járni, hogy ne járjak rosszul és engem a pénz se boldogít. A kamat az más. - Köszönöm a figyelmet, átadom a szót a következőnek. :)
Lehet azt a napelemet normálisan is elhelyezni, nem? Azért mert balkonszolár a neve, attól az mehet akár tetőre is vagy más a lehetőségeknek legjobban megfelelő helyre is. Hmm??
Egy szempontot hozzáfűzök. Magam is 70 felett belevágtam "rendes" rendszerbe. Evvel a jól átgondolt és megalapozott káosszal ami most van, talán nem érem meg a megtérülést. De a gyerekeim igen! Diófát sem magának ültet az ember, hanem az utódainak. Miközben ott a tudat, hogy amit tudtam azt megtettem a legalább részleges függetlenedésért a nagy állami csöcstől. Ami még lehet, hogy anyagilag nem is hoz hasznot, de a tudat megvan. Elpacsálhatnám a 3 millát egy újabb, nagyobb villanyautóra, az már nem lenne nagy öröm. Úgy választottam rendszert, hogy benne van a "rendes" visszatermelős, a részleges és a full sziget lehetősége. Szórakozásként ezeket a kiegészítőket is mellé fogom gyűjteni.
A balkonnal praktikussági aggályaim vannak. A panelek sok m2-e kevés helyen tud normális és igazán hatásos benapozást kapni. Magasság, tájolás, dőlésszög alapból. De leginkább a kitakarások miatt.
Sokakban van tévképzet egy-két 1,5 m2-es panel tényleges hasznáról. Nagyon soványka lesz az eredmény. Az 5-600 W? mikor és hol? Full nyári nap, totál merőleges beesésnél. Minden más esetben töredéke annak is.