Nekem azért könnyebb az ilyet megvenni, mert nincs felesleges 25-30 ezer ft-om, de még 15 ezer sem egy terménydarálót megvenni. Azonkívül még tengeri sincs nagyon eladó, ha van, az sem itt a közelben.És elmenni 6000-5500 ft-os terményért a benzint rászámolva....hát érted... Sok. Tritikálé,búza,zab meg véletlen sincs eladó. Leírom az összetevőket:
Garantált beltartalom:
Szárazanyag: 88,32%
Nyersfehérje: 14,02%
Nyerszsír: 3,72%
Nyersrost: 8,18%
Nyershamu: 5,68%
Lizin: 0,54%
Metionin?? : 0,23% (itt volt a madzag), nem látom jól
A vízes párzásról nekem is sok pozitív tapasztalatom van és valóban a kacsák jobban szeretnek ott párzani, de sajnos ez nem mindig vitelezhető ki. Persze 1-2 gácséros nagy udvaron megoldható, de nekem egyelőre nem. Na majd ha vargagyuszko átveszi az állományt, ott lesz külön medence :D
"-..a helyzet az egyre nagyobb tért hódító mulard előállításánál. Itt a "cairina" nemzetséghez tartozó pézsmakacsa gácsért visszük az "anas" nemzetséghez tartozó pekingi jellegû házikacsa tojókra. A reciprok keresztezés alkalmatlan a mulard kacsa előállítására, mert a házikacsa gácsérja nem olyan szívesen párosodik a pézsmarécék tojóval. Ezen kívül ennél a párosítási formánál az ivadékok ivari dimorfizmusa nagyobb, mint az elöző esetben. A termékenység fajtatiszta szaporításhoz hasonlítva kifejezetten rossz. Természetes pároztatás után a legjobb termelő egységek is ritkán érik el az 45-50%-ot. Mesterséges termékenyítéssel 50 % feletti termékenység is elérhető .
Nem egyértelmû a szakmai állásfoglalás abban a tekintetben, hogy elengedhetetlen volna-e a vízi kifutó a kacsa tartásában vagy nem. Tény márpedig és személyes tapasztalatom, hogy ha a kacsa választhat, akkor bizony szívesebben párzik a vízen és kifejezetten jó a tojások termékenysége így.stb "
90% gyakszi, füzeteim a 60 vége..70-ből. Majdnem kidobták a "jányok" a padlástakarításnál. Biztos lesznek fent magyar nyelvű "keltetés-technológiák" is, amik aktuállísabbak és talán követendőbb, hiszen változnak a fajták és a behozott baromfiak is változtattják a fajtajellegeket. Kisállat szaklapot és méhészetit is szoktam járatni igaz ezek német nyelvüek. A baromfitenyésztők régi (sárga és barna) kivitelében még írkáltam is szakmunkákat régen. De ez most nagyon önfényezés volt kérem. xDDD.. dr. Gonda Irén idejében. Aztán minden változott nálam is, 35 év után megkopik a kifejezésforma is idegen nyelvterületen...és..és sorolhatnám. Most már én járok ide tanulni és frissiteni. üdv. u.i.(ha tudok, bár miben segítek...vagy kérdezek.)
Na úgy látom vannak akik már jobban "feltérképezték" a néma kacsát, csak jól titkolják! :)
Egy pár dolog van, ami újdonság számomra is! Ezeket a keltetési mikénteket honnan vetted? Mármint mi a könyv/cikk címe írója, elérhetősége stb? Sokkal részletesebb infók is érdekelne a némával kapcsolatosan! Köszi!
Szia, a ludakat ősszel törzsesítjük, hogy ne legyen marakodás. 1 két éves gúnárhoz 3 tojó ludat kéne indulásnak. Ügyes leszel 6-7 évig is egy "család" marad. Ez is viziszárnyas ! ...xDD u.i. akármilyen hihetettlen de a -5C fok alatt fáznak és a +30 C foknál nyáron már kivannak akár a libák és irány a hűsitő víz. xDD. Naposlibák nagyon könnyen megfáznak. Kelés után huzatmentes 30C fok meleg legyen és a 12-14 napra hülhet fokozatosan 22 C fokig le....stb. üdv.
Termékenységi gondok ?? Hát adjatok egy kis tavacskát nekik és 10-20% termékenyebb lesz a tojcika. ,-)) Ki ne szeretne a fürdőkádba...fürdőhabbal pezsgőzve gyertyafény mellet...folytassam ?? ... xDD
xDD..."- Félre ne értsd nem kötekedek, csak érdekel a dolog részletei! " ... _-Remélem is !! ,-)) Már írtam ,hogy...olvasd el még egyszer. A pézsma pontosan 34 nap és 10 órára kel ki...Ha csúszik 1 napot idősebb volt a tojcika..A némakacsa tojását úgy keltetési hőmérsékletre mint hűtéses (permetezésre) a lúdéval azonos !! Amedig a kacsáknál 38-40C fokos vízzel permetezünk addig a ludak és pézsmákat "sokkoló"+ 20 C hideg vizzel spriccelgetjük. Páratartalmuk is magasabb és mind két esetben ajánlott a döntés mellet a napi 2 szeri fortgatás is a keltetés első felében. Berakás elött 24 órát pihenjen az a tojás. Hogy miért ??..mert a jó kelésí százalék mellet még egész-séges tenyész állatok lehessenek majd belöllük. (Katonai repülőterek mellett nem szoktak keltetőállomást berendezni). Tehát a túl nagy zaj se jó). A baromfi is elbújva kotlik nyugodtan. üdv. u.i. Ha érdekel a pontos lúd keltetése akkor kikeresem, mert megeggyezik a pézsmával. Csak a bújtatás korábbi. Gépi keltetés miatt előnyösebb a friss 7-10 napos tojások persze, mert másképpen nagy a szórodás és romlik a kelési % arány. A kistermelők ,gazdák már toleránsabbak, türelmesebbek mint a nagy többezres keltetőállomások ugye ?
Hogy a tojások, amiket vettem, meddig voltak tárolva, arról nekem fogalmam sincs.
Azt biztosan nem árulja el senki.
Nálunk nem voltak tárolva semeddig, hacsak addig meg nem zápultak mire én hazaértem Monorról.
Nekünk még nincs igazi tapasztalatunk liba ügyben, de hogy a dolog problémás, arra már régen rájöttünk. Tavalyelőtt is kaptunk egy ismerőstől 6 tojást és csak 1 kelt ki. Ez azonban még mindig sokkal jobb arány, mint 19-ből 1 és az is egy keverék mozgássérült.
Én elhiszem, hogy az emberek biztosra akarnak menni, ezért mondják a 10 napot, de ez a természetben garantáltan nem így van. Egyébként ez annyira piszkálta már a csőrömet, hogy most előhalásztam egy könyvet, amit szintén Monoron vettem, de még nem olvastam és abban az vagyon írva, hogy "A házilúd tartók keltetés előtt a tojásokat egy hónapig is gyűjtik, hisz a lúdjaink általában kétnaponként tojnak s mire egy kotlóslúd alá elegendő 13-15 tojás összegyűl, bizony egy hónap is eltelhet." Lacza Béla: Lúdtenyésztés, Bp. 1962.
A nagyüzemi keltetésre azt írja, hogy 4-5 napnál idősebb tojásokat ne keltessenek, mégpedig azért, mert sok a tojás és a szállítást (a libatelepről a keltetőbe) az 5 napnál fiatalabb tojások bírják csak jól.
Én ezek után már sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a tojások fiasságával van a fő probléma. Valószínű túl sok tojót tartanak sokan egy gúnárra, de ettől fügetlenül a libáknál nem problémamentes a párzás, ahogy elnéztem. Most vannak libáink 1:1 párosban, szigorűan elkülönítve egymástól, de hogy szaporulat is lesz-e, abban nem vagyunk biztosak. A múltkoriban, hogy annyira meleg volt, az egyik gúnár nagyon be volt indulva, de sokra nem ment, mert többször is láttuk, hogy egyszerűen leesett a tojóról dolgavégezetlenül. Hogy éjszaka az ólban mit csinálnak, azt nem tudjuk, de nincs megtépve egyik tojónak a feje sem, úgyhogy valószínű alszanak.
Teljesen igazad van, nyilván azért drága a liba, mert kevés van belőle. Felétek még nagyon olcsó annyiért. Nekem tavaly 1300-ért hoztak naposlibát és egy még aznap megdöglött, olyan nyeszlett volt.
Ami a gépi keltetést illeti, még mindig vannak problémáim. Ha a libatojásból mindig csak néhány darabot tesznek be a keltetőbe, merthogy 10 napnál idősebbet nem, akkor hogyan lehetséges egy keltetőben kikeltetni a különböző idejű tojásokat, mikor a tojásoknak különböző időkben különböző hőmérséklet, más páratartalom és forgatás szükséges, Majd csak kiderül egyszer.
Én nem kekeckedni szeretnék, de most már komolyan érdekelne, hogy a liba tudja-e ezt a valaki által kitalált szabályt?
Kérdezz meg valakit aki libával költ, hogy hány liba kel ki hány tojásból... Ha olyan jó kelési aránya lenne mint a csirkének, akkor nem 800-1000ft lenne egy napos liba...
Továbbá a liba alkalmazza a periodikus felmelegítést, amellyel a keltethetőséget növeli. De itt sem a végtelenségig.
Látod panaszkodol, hogy nem kelt ki. Végül is megválaszoltad a saját problémádra a választ:
Helyes tárolás, tojás kezelés és nem sokáig tárolni.
Az, hogy egybe van a csapat más állatokkal, bizonyos szintig nem gond. A beltenyészet sem gond bizonyos fokig, mert megtermékenyül a tojás úgy is.
Viszont a záp tojások a helytelen és hosszan tartó tojás tárolás következménye!
Neked is csak azt mondom, saját érdeked betartani ezeket a dolgokat! Ha nem teszed nem annak ártasz aki javasolja a jó tanácsokat, hanem magadnak!
Akkor ebben nincs szója. Hát ilyet megvenni tök felesleges pénz költés, mert ezen takarmányokat megveheted olcsóbban. Annyi előnye van, hogy pelletálva van. Viszont a cimkéjét leírhatnád! Szóval a beltartalmát: fehérje, nyersrost, stb stb. + összetevőket is ha megkérhetlek!
Rá volt írva, hogy hány napos volt a tojás? Hány tojó tojta ezt a 30 tojást? (min 2-3 kell hogy ésszerű legyen amit mondasz)
Továbbá 30-ból 17 megindult, ami azt jelenti, hogy az elején tojt tojások kuka. Szóval ha 2x keltetel, akkor lehet az első 13-ból is lett volna 8-10 liba. Így már csak jobban hangzik nem?
A 9 tojó 2 olyan gunárra amit nem tudod hogyan teljesít, merész vállalkozás. Nekem 5 tojó volt, de a gúnár nagyon jó volt. Sztem csak 3-3 tojót haggy és 2 csapatra oszd őket és külön. Akkor lehet esélyed. Továbbá talán próbáld meg, hogy betartod azokat a bizonyos "szabályokat". Ne azért, hogy én örüljek, hanem saját érdeked. Végül is mindenki úgy keltet és tárolja a tojásokat ahogy akarja. Én csak segíteni akarok, ha úgy érzed hülyeséget beszélek, simán át kell siklani az írás felett! Azt csak úgy megjegyzem, hogy nekem volt 1x betett 10-tojásból 10 liba.... Én a róka miatt hagytam fel a libával, amúgy elégedett voltam velük.
Igen ilyen hidegben nem árt ha összeszeded a tojásokat, mert más különben megfagy!!Én amit írtam azt a 10 napnál idősebb tojás keltethetőségere írtam,de ez is csak jó idő esetén !!
A háztáji darakeveréket a Nagisz Zrt. gyártja Püspökladányban, (vagy Nádudvaron) :D bár a címkén az áll,hogy Takarmánykeverő Püspökladány, Kelenc.
Az is rajta van, hogy a termék genetikailag módosított összetevőt nem tartalmaz.
Granulátum formában van. Így a kacsa-liba is megeszi, mert a sima darát nem eszik meg, csak a szájpadlásukra (vagy csőrpadlás :D) ragad és tüsszögnek meg krákognak :D A terményt szemesen adom nekik, ha pedig nincs épp itthon termény, akkor kapnak ilyet.
Állítólag a liba "alatt" azért más a helyzet,mert amikor rátojik a régi tojásokra azokat újra és újra felmelegíti.És a hőkezelés által a régi tojásoknak sokkal jobb a eltarthatósága!!Ezt nem én agyaltam ki ,hanem egy szakkönyvben olvastam!
Mindenhol azt olvasom, hogy ne keltessünk 10 napnál idősebb libatojásokat, sőt még mossuk is le őket hypós vízzel.
Én nem kekeckedni szeretnék, de most már komolyan érdekelne, hogy a liba tudja-e ezt a valaki által kitalált szabályt?
Akinek van libája az biztosan meg tudja mondani, hogy kb. hány tojást tojik egy liba egyvégtében és mennyi időre kotlik el rajtuk?
Egyébként én is vettem tavaly májusban a monori kisállatbörzén 19 tojást 2 helyről - egyik helyen 10 db-ot, a másikon 9-et, mert csak annyi volt.
A 19 tojásból 1 db csökött hattyúnyakú libakeverék kelt ki, az összes többi záp volt.
Véleményem szerint komoly problémát jelent, hogy a legtöbben az összes állatot egy csapatban tartják, nem különítik el őket, nem figyelnek arra, hogy ne közeli rokonok vagy ne különböző fajták párosodjanak.
Tényleg jól meg kell nézni, hogy honnan vesz az ember bármit is. Szerintem a vásárok/börzék a legproblémásabbak, mert ott végképp nem lát az ember semmit - se azt, hogy mi minden van az udvarban, se azt, hogy milyen körülméynek között tartják az állatokat.
Én hoztam a 2013-as évben olyan libatojást ami, 20-25 napos volt, tiszta szar volt, ráadásul még forgatva sem volt. 30db ból 19db megindult, 17db élve kelt ki.
Szóval biztos jót tesz neki a forgatás a keltetésig, de nem hiszem hogy ez volt az oka annka hogy nem indultak meg a tojások neked.
Inkább az hogy nem volt fias a tojás.
Nekem volt tavaly saját libáimtól kb. 60db tojás. 11db indult meg és még az sem kelt ki mind.
Az idei évre vettem 1db szürke gúnárt plusz a saját kelésből maradt 1db fehér , ha nem teszik a dolgukat, akkor felhagyok a libakeltetéssel és májusban vagy júliusban felszámolom a liba állományt.
Van 9db tojó, (3 szürke - 6 fehér) és 2 Gúnár 1 szürke 1 fehér.
Elnézést nem tudom mi a baj miért irt számokat 3 hete kezdtek ilyen kezesek lenni én is arra gondoltam hogy ideje gúnárt szereznem de eddig nem tudtam hogy mi a nemük de most már tudom biztosra és ha már ennyire vágynak egy fiú után mikor esedékes a tojás 8 hónaposak lesznek ebbe a hónapban?
Huh most olvastam újra a hsz-ed! Én kérek elnézést, ugyanazt mondtuk, csak nekem a fejemben az maradt meg, hogy Te állítva akarod a kacsát (libát?) tálcázni. Bár nem akarod, szóval én néztem el! Tudom nem mentség, de 2 hete és 2 napja szünet nélkül a keltető auto forgatóját csinálom!
Viszont a megdöntés nem helyes kifejezés, mert eleve "fekszik" a tojás. már nem dönteni kell, hanem a tálca hossztengelyéhez képest 45 fokkal elforgatva tálcázva.
Idézem:
"A tojás hossztengelye a tálca hossztengelyével 45-60ºos szöget zár be"
Élőben:
Nem szögmérővel mértem a 45 fokot, de azért látszik, hogy vízszintesen el van fordítva. Meg hogy eltérjek a témától, a képen 100 ft-os liba tojások voltak (+ 1 ingyen), amelyeket rosszul tároltak, sok ideig tárolták, ráadásul némely tojások csak kacsa méretűek voltak.
Szóval ilyen tojást NEM szabad megvenni! 36-ból 4ben indult meg a fejlődés 2 embrió elhalást szenvedett 1 befulladt 1 kikelt. Végeredmény: 3500 ft-t vettem 1 db napos libát + a keltetési kiadás.
Ezt csak azért írom le, mert jön a keltetési szezon a libáknál és sok tévhit terjeng!
Szóval a tojást hűvös helyen tároljuk, naponta 1x forgasuk, és 10 napnál tovább NE tároljuk, mert vészesen csökken a keltethetőség. A liba alatt se tároljuk, mert nem tartós! Ha libával akarunk keltetni, akkor az utolsó tojásokat érdemes alá tenni, amikor már mutatja, hogy kotlani fog. (sok pihetoll a fészekben)
Szóval aki libát akar, legalább 4 tojót tartson, hogy 10 nap alatt legyen annyi tojása amit megéri betálcázni, vagy jó helyről szerezzen tojást!
Szia 2-3hete eddig se voltak vadak de simizni nem engették magukat.Én is arra gondoltam hogy a gúnárt vàrjàk de még nem sikerült szereznem de rajta vagyok.Nem tudom mit esznek rajtam de van egy lány kutyám is az is feszt a lábam akarja meghàgni most a libák is tőlem vàrjàk a csodát de én a fiukat szeretem.
A simogatós liba mióta ilyen simogatós? Szóval mióta engedi ennyire?
Amikor simogatod nyomd le a hátát, majd a kloákáját piszkáld meg picit. Ha a fartollát emeli, akkor azért haggya magát, mert úgy véli, hogy párzani akarsz vele ezért piszkálod. (bár fura és lehet hülyeségnek véled, de egy rendes fiú udvarol is párzás előtt!)
Sziasztok !!!!Egy hónapja kérdeztem a 2 libám nemét választ sajna nem kaptam de közbe rá jöttem hogy lányok. Mind a ketten nagyon szelídek és ha meg fogom a hátukat és simogatom kicsit szét nyitják a szárnyukat és megemelik a farkukat ebből gondolom hogy lányok mert úgy viselkednek mintha a gúnárt akarnák magukra engedni remélem hogy jól gondolom mert nagy erőkkel gúnárt kajtatok mindenhol ha valaki tud eladót Vác és vonzáskörzetében szóljon m.regina83@freemail.hu
hjaj ezek a szak szavak xd. hát akkor árkülönbözet, nem árrés. A lényeg a 10 ft-t a plusz benzinezés nem éri meg.
Babette: Amit küldtél egy csomó netes pdf. a legtöbbet már ismerem. Persze már pár éve olvastam, de ezek inkább egy kezdő keltetősnek való leírások. Kacsáról nem, szárazföldi szárnyasokról viszont bőven van benne. Szóval én a kacsánál mondtam a fektetett tálcázást, mint javaslatot! A tyúkokat haggyuk meg a baromfi fórumba :)