Mert szerintem itt nem is lesz eladó antenna. Hacsak nem épít neked valaki egyet. Amiket találtam, azok külföldiek, de gyanítom, hogy hazai kereskedőtől - ha van -, csak drágábban kapnád meg.
Próbáltam...használtam úgy is hosszabb ideig, különbséget nem tapasztaltam, sem adásban, sem vételben.
A 9:1 unun balun jól végzi a dolgát, még az állóhullám arány is elfogadható értéken belül mozog, tuner nélkül.
A kb. 2 méterre lévő internet modem és router sem "hal" meg.
A kábelen kialakuló köpenyhullámok ellen még egy ferrit gyűrű is véd.
Ha már 10 méter körül lenne a kábelhossz, a tuner biztosan kint lenne a betáplálásnál. Ez a 4-5 méter, alsó sávon abszolút nem okoz gondot, 24, 28 MHz-en már "beleszól".
Több éve használom, ezek az adott helyen az adott összeállításra érvényesek.
Jól elkanyarodtunk az "esernyőtő" - de nem is baj..:)
sajnos nem akadtam még a neten megfelelő leírásra, csak említés szintjén...majd még jobban kutatok.
Ez az antenna nem az itthoni QTH-ra lenne, itt városi környezetben, társasházban csak egy LW-re van lehetőség...
Ez jóval rövidebb az ideálisnál, de azért használható. 9:1 UnUn + tuner és ellensúly...se TVI, se BCI...
Identitásosnak mondom, közvetlen nem atunerból nő ki a longwire, van kb. 4-5 m kábel :) nem szeretem, ha a nagyfreki megpörkölne egy óvatlan pillanatban...rossz emlékeim vannak :) ez a kábelhossz elhanyagolható a hullámhossz ismeretében.
Öreg Csóka, ha nem lenne lakás - erkély felettem, itt már legalább 30 m-től felfele többsávos vertikal lenne. :)
Köszönöm fiúk a tippeket, ha még lesz kérdésem, bízom a segítségetekben.
Rádióamatőrök Kézikönyve 1978: 314 oldal, Ötsávos függőleges antenna.
No, csak mert életem piciny idejében rádióztam egy kilencedik emeletes lakásból! :-) Az antennahossz nem volt zavaró. "Megállott, mint Katiban a gyerek!" az erkélykorláton! (KI tudtam tólni az erkélykorlátról. (Biztos a statikus magasság az ami "segített"!)
(Csak halkan mondom: Akkor még nem volt léptetőmoci. A talpponti illesztőt bowdennal a lakás ablakából "tekergettem" :-)!
A tetőkapacitás szinte alapmegoldás az usákiában népszerű LowFer sávon (160-190kHz, 1W maximum és 50láb antennamagasság.) Szórakozásból én is építettem egy ilyen apró adócskát (CW és AM) , de az antennaépítés túl nagy falat lenne, arról nem is beszélve, hogy az 1-es körzetben nincs kiadva freebandnak. Azért hozom ezt mégis fel, mert a jogszabályban korlátozott magasság miatt hatalmas esernyőszerű tetőkapacitásokat alkalmaznak. http://www.qsl.net/w9rb/webdoc11.htm
Bizonyára nincs akadálya magasabb frekiken sem használni, bár még konkrét méretezési eljárást nem olvastam rá ... de ugyebár ott vannak a Maxwell egyenletek :-DDD Vagy a "próba/mérés/korrekció/mérés/....szerencse" algoritmusa.
Xanti köszönöm a hozzászólást. Ezek szerint marad a kísérletezés. A példában szereplő freki csak méretek miatt van, ha ezt sikerül "kitalálni" a végső cél a 80m sáv eleje lenne. Ott már mások lennének az arányok is a fűggőleges rész kb. 11-12 m. Egy antenna analizátor rendelkezésre áll a próbához.
A tetőkapac valóban rövidíti a fizikai hosszt. De elviszi az impedanciát. Amit megnyersz a hosszabító tekercs megspórolásával, esetleg tunerrel kell elveszejteni. Ez a 12% körüli hossz eltérés szerintem pont határeset. Ennyit kényelmesen ki lehet hosszabbítani. De ha ezt tetőkapaccal hozod vissza még nem fogja nagyon elvinni az illesztést se.
Ki kell próbálni. Egy jobb antennamérőke legalább a beállítás idejére (kölcsönbe?) jó volna.
Kösz a leírtakat. Épp az első mondatodban említettek miatt kérdeztem... Világos amit a talpponti illesztésről írsz, de most egy másik megoldást keresek. Elkerülendően a tekercseket - külső antennaillesztőt. Amatőr viszonylatban az alap mérésekhez eszköz rendelkezésre áll.