Keresés

Részletes keresés

BAttila1964 Creative Commons License 2018.12.09 0 0 43768

Bocs, de milyen havi 400 óráról írsz?

Előzmény: nyuggerfarhát68 (43766)
55judit Creative Commons License 2018.12.09 0 0 43767

Régen, vasárnap senkinek nem kellett dolgoznia. Kivéve, aki állattartásból élt. Üzemekben először bevezették a szabad szombatot, majd a minden szombat szabad-ot. Ezzel egy időben bevezették a kommunista szombatot is ami azt jelentette (legalábbis az én munkahelyemen), hogy minden második szombaton ingyen dolgoztunk.

A datolyaszilvából pedig csak akkor főzzél lekvárt, amikor már lotyosra érett, és teljesen távozott belőle a csersav a bőre alól is. A csersavasat inkább aszalni érdemes. Ezt viszont akkor kell, mikor még kemény.

Előzmény: nyuggerfarhát68 (43766)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.12.09 -1 0 43766

Érdekes volt, amit elolvastam.

A citrusféléknek az éghajlatunk nem kedvez. Olcsóbb behozatni külföldről.

Az embereknek a jövőben nem lesz idejük kertészkedni, pláne ha aktívak és esetleg le kell húzniuk havi kb. 400 órát. 

Idősebbek elbeszéléseiből vannak akik eleinte csak vasárnap nem dolgoztak, utána már minden második szombat szabad volt, végül minden szombat.

Nehezükre esett főleg, akik gyereket is neveltek.

Vajon most naponta hány órát kell dolgozni?

Másik: próbáltam kakiból dzsemet/lekvárt főzni.

Tiszta fanyar lett az egész.

Nyersen fogyasztva viszont finom, néha parányi fanyarság.

Előzmény: diospyros (43765)
diospyros Creative Commons License 2018.12.08 0 0 43765

és még magyar citrom:

http://nol.hu/belfold/magyar-citrom-1608303

az előző citromhoz tartozik, hogy nem üvegház, hanem fűtött fólia.

"KEZELETLEN HÉJÚ MAGYAR CITROM!

Lajosmizsei termelőtől (Szőrösné Kisjuhász Éva) érkezik holnap a fűtött fólia alól kezeletlen héjú magyar citrom, darabja 200 forint."

Előzmény: nyuggerfarhát68 (43762)
diospyros Creative Commons License 2018.12.08 0 0 43764

lehet nekem is lesz "tonnaszám" lótuszmagom jövőre :) 

:(((

kifagyott sok káki fám. lesz lótusz bőven!! :):(

persze tudom, nem terem egyből. de van már 2 db termő lótuszom is,

mag nélkül. a beporzásra várnak, hát majd megkapják!

persze még így se lesz biztos a mag...

Előzmény: Gyula20 (43749)
diospyros Creative Commons License 2018.12.08 0 0 43763

a citrom is megél "már" nálunk :)

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/termeny/bio-elelmiszer/citrom-kezeletlen-magyar/h_6818488

persze nem, üvegházas. de magyar.

nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.12.06 0 0 43762

Most a padlástérben vannak. Itt 4-5 fok volt ma.

Ma néztem át őket. Úgy vettem észre hogy abban a dobozban, ahol több volt és még le is zártam, no ott vagy 5db kezdett érésnek indulni.

Amelyek csak álltak egyedül falécen azok kemények.

Most a dobozok nyitva és lesem, ne legyen -10 fok körül. Akkor takarni fogom.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43752)
Amita13 Creative Commons License 2018.12.06 0 0 43761

Köszi! Tavasszal én is próbálkozom majd. Bár én szabad földbe szeretném már kiültetni őket.

Előzmény: beetee (43760)
beetee Creative Commons License 2018.12.06 0 0 43760

Az a tapasztalatom, hogy elég jó túlélők. Gyakorlatilag mind elviselte, és jól tűrte az átültetést.

Konkrétan lehullott róluk az összes föld (ami itt annyira homokos, hogy inkább a homok lenne a jó szóhasználat rá) és a fóliakonténerbe téve egyesével újra kellett hajszálgyökeresedniük.

A fő gyökér lefele tart. Nem sikerült eltörnöm egyet sem.

Mondjuk én nem vágtam vissza.

Sajnos a fóliakonténer, amit beszereztem, az általános. Feltöltve széle-hossza gyakorlatilag ugyanaz. Jobb lenne  a rózsáknál, és egyéb speciális növényeknél használt hosszúkás, de olyat nem tudtam beszerezni. Találtam ugyan céget, ahol legyártanának bármilyen méretet, de x darabszám kell hozzá. Én meg csak párral hobbizok.

Előzmény: Amita13 (43758)
dg46 Creative Commons License 2018.12.06 0 0 43759

Én mindig szabad földbe vetem, egy éves korában tavasszal felszedem,  visszavágom a gyökerét, visszaültetem. Ez után szép bojtos gyökere lesz, könnyű konténerbe ültetni amikor oltható nagyságú lesz. Egyébként is nagyon lassú növekedésű, így kevesebb odafigyelést igényel, nem kell a cserépben rendszeresen öntözni.

A lotusz alanyokat is hasonlóan nevelem. 

Előzmény: beetee (43757)
Amita13 Creative Commons License 2018.12.05 0 0 43758

Ó, akkor te már láttál paw gyökeret. :) Kaptam tavaly pár magot, amiről már azt hittem, nem kelnek ki (akitől kaptam, az is azt mondta, hogy nem biztos, de egy próbát megér). Szóval augusztusban kihajtottak, mikor már letettem róluk. Mivel nálam is közös a cserép, így most abban telelnek, majd tavasszal gondoltam szétszedni őket. Na most ahogy olvastam, a paw-nak vastag, érzékeny karógyökere van (ezért is kell óvatosan átültetni). Emiatt aztán kicsit aggódom, hogy sikerül őket sérülésmentesen különszedni. Így kérnék tőled tanácsot, mire figyeljek, amikor kiszedem őket a cserépből. Tényleg törékeny a főgyökér? Mert oké, ha csak mikrosérülések érik a gyökérzetet, de nem szeretném óvatlanul letörni, vagy szakítani. Illetve már ilyen kis növény esetében is számíthatok nagy elágazó gyökérzetre, vagy inkább a főgyökeret fejleszti? Köszi a választ!

Előzmény: beetee (43757)
beetee Creative Commons License 2018.12.05 0 0 43757

Én egy nagy cserépbe, egybeszórva vetettem egy csomót. Kelés utáni évben, tavasszal "pikíroztam" szét nagy részüket fólia növénykonténerbe.

Volt szemenként, cserépbe nevelt verzió is, de nem volt különbség köztük, sőt... a bolygatott verzió rendre szebb példányokat eredményezett.

(van egy olyan nézet, hogy átültetéskor a gyökéren ejtett mikro sérülések később jobban elágazódó, és ez miatt nagyobb felületű hajszálgyökér rendszert eredményeznek. Nem tudom így van-e, de működik)

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43755)
Gyula20 Creative Commons License 2018.12.05 -1 0 43756

Nálam kb. egy hét áztatás után mind lesüllyedt - és  az ültetés / vetés  után nagy részük elindult.

Úgy látszik tudok még adni PAW magokat , majd egyeztetünk.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43752)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.12.05 0 0 43755

Reménykedem akkor, csak mert 320 magot még elvetni se egy ötperces meló, a kellékek(cserép, közeg stb) áráról meg ne is beszéljünk.. :) Bár a legjobban a plusz 1 év zavarna..... főleg ennél a lusta pawnál.

Köszi a válaszod!

Előzmény: bogarász 60 (43754)
bogarász 60 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 43754

Üdv!

Tavasszal egy elkallódot magot egy hétig usztattam a vizes hordóba mielőtt elültettem.

Kis késéssel ugyan de minden gond nélkül utolérte a többi kis magoncot.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43753)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.12.04 0 0 43753

Valaki aki ért hozzá erősitse már meg nekem, hogy a viz felszinén úszó mag is életképes a paw esetében. :) 

Semmit, de semmit nem találtam ugyanis a fórumban, sem neten arról, hogy a paw esetében mennyire működik ez a fajta életképességi teszt. Azt tudom, hogy a fajok 99%nál működik.

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.12.03 0 0 43752

Nekem puhulgatnak, természetesen a szedési érettségtől függően. A nikitát már mind megettem, a Costatából még van sok, az éppen éppen narancssárgává váló ismeretlen fajtám pedig még kőkemény mind.

Más...hülye kérdés, de a pawnál ugye nem mind léha mag ami a viz felszinén marad? :) Valami rémlik hogy volt téma ez régebben, hogy a pawnál ez máshogy működik, de nem találtam meg visszaolvasva. 

Előzmény: nyuggerfarhát68 (43751)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 43751

No, a datolyaszilvák még tartják magukat és nem puhultak meg?

Hogy áll a leszedett termés?

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.11.29 0 0 43750

Én is már ültettem mindkét fából 2-2 példányt. Szépek is és egyszer talán önellátó leszek magokból is. :)
Neked hány év volt mire termőre fordult?
Nem Gyulám, nem kaptam meg sajnos, de ha nem irod meg nekem a cimed, akkor te se kapod meg a gránátalmád. :D Vonatkozik ez Civis50re is, mert hiába küldeném a viszonzást, ha nem válaszoltok a mailjeimre... :) Ejnye bejnye! 

Előzmény: Gyula20 (43749)
Gyula20 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 43749

Szia !

Talán jövőre tudok adni lótus és virginiai magokat. Az idén kiderült , hogy van egy-egy termő fám, azokon volt pár szem gyümölcs .

Volt bennük húsz-huszonöt mag

Ezeket már elültettem , kb. a fele már elindult.

Gondolom jövőre már sokkal nagyobb lesz a termés. Jó lenne Kelet- Magyarországot ellátni káki fákkal.

A PAW magokat nem kaptad meg ?

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43747)
helgaanyu Creative Commons License 2018.11.28 0 0 43748

Lehet kapni sok faiskolában de itt sokszor nem tudják a fajtát.A neten van több kertészet is akik kuldenek. (dmkert, egzotikusdísznövények)Én mindkét helyről vettem már. Elég szép növényeket küldtek. Fajta leírásokat érdemes elolvasni, összevetni. Vászssztanod neked kell.

Előzmény: Inkman (43744)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.11.28 0 0 43747

Hmm... Még egyszer utoljára: Keresek Asimina Triloba és Diospyros lotus illetve virginiana magokat nagy tételben! Akár csere, akár készpénzes fizetés is megoldható! 

Ne keljen már az amerikaiakat gazdagitanom, nekik van bőven igyis. :)

Amita13 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 43746

Itt pl. nézelődhetsz, elég jó áron van több fajta: DM Kert. 

nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 43745

Szerintem kertészetekben lehet beszerezni.

Hogy milyen kell azt kinézed itt a fórumon.

Viszont hogy bőséges termés legyen kell várni jó pár évet.

Inkman Creative Commons License 2018.11.28 0 0 43744

Sziasztok! Olvasgatom a forumot egy ideje, s tegnap edesanyam (miutan evett bolti datolyaszilvat) megkert, hogy probaljak neki oltvanyt-magot szerezni. Az lenne a kerdesem kinek melyik fajta datolyasziva jott be? Mit ajanlanatok? Deli hatarnal el a csalad, horvat hatarhoz kozel. Mediterran klima. A telken van agyagosabb s homokosabb talajresz is. Hova ajanlatosabb ulteni? Van megbizhato uzlet, amt jo szivvel ajanlanatok? Elore is koszonom. (Judit, engem erdeklnenek a magok, postaznad oket? Termeszetesen fizetem a postakoltseget)

Előzmény: 55judit (43743)
55judit Creative Commons License 2018.11.26 0 0 43743

Ettem 2 szem, egyenként 70 gr-os datolyaszilvát. Kemények és édesek voltak. Egyikben 8 szem mag volt, a másokban 3. Kéri-e valaki a magokat?

55judit Creative Commons License 2018.11.24 0 0 43742

Nekem sem gond hogy később érik, mert van 1-2 koraibb érésű, sőt olyan is ami már júniusban érik. Tavaly tavasszal dugványoztam, idén már ne is tudom, de közel 40 szemet termett. Nagyon meglepett ez a kis tő, mert kicsi szünetekkel késő őszig termett. De az Egerági is nagyon érdekel mit mutat majd, mert tetszett ahogy tavaly is dicsérted. Örülök idén már fagykár nélkül akadálytalanul fejlődött és termett nálad. :)

Előzmény: Jbori (43740)
55judit Creative Commons License 2018.11.24 0 0 43741

Köszönöm Bori! Kíváncsi leszek mikor érik majd az első termése.

Előzmény: Jbori (43740)
Jbori Creative Commons License 2018.11.24 0 0 43740

Kedves 55judit!

Sikerült idén beérnie nálam, csak kevés maradt a bokron. Ez  volt a harmadik év, és hosszú volt a nyár, elfagyás sem volt. A többi fügénk koraibb 1-2 héttel, de ez a legjobb ízű, héjastul is nagyon kellemes, üdítő.

Minden évben jobb, remélem érdemes tartani. Harcz Endrétől olvastam, hogy a kertészetek általában nem figyelnek oda a fügék érésidejére, pedig fontos lenne. A Zöld óriás és az Osborn mindig beérik, pedig az Osbornnal vettem egy időben és méretben, és az Osborn nagyobb és az ízen kívül minden szempontból jobb.

Előzmény: 55judit (43739)
55judit Creative Commons License 2018.11.24 0 0 43739

Kedves Jbori!

Szeretnék érdeklődni, hogyan szerepelt idén az Egerági fügéd.

Amit tőled kaptam több ágú kis bokor lett, első termése még nem volt, a rengeteg másodtermésből pedig nem érett be egyetlen szem se. Későn hozta a szemeket. Gondolom fajtajelleg hogy mikor érik először. Jövőre már elég erős és idős lesz, és biztos hogy nem fagy el, mert nagyon betakarom. :))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!