Egy mai hír Az előzetes félelmekkel ellentéttel nem a magyar cégek támadták meg Szlovákiát, hanem épp fordítva, a szlovák cégek alapítanak sok céget, közös vállalkozást MOn. AZ arány 15-20% a szlovák cégek előnyére, azaz ennyivel több sk cég alapít céget MOn mint fordítva. Az ok? Az alacsonyabb költségek miatt itt olcsóbb a termelés, de a magyar piac nagy és ez fontos a növekedni akaró SK cégeknek. A szlovák cégek szerint is sok előnnyel járna ha MO belépne az eurozónába, így csökkentve az árfolyam rizikót.
Fontosabb területek: élelmiszer, bútor, építkezés, ingatlan stb.
A " most munka folyik" -on azt ertem, hogy nagyon ugy nez ki, hogy a hatterben nagyon kemeny csatarozasok es lobbizasok folynak szlovak reszrol az Euro ovezet fele, viszont errol nem sokat dumalnak itthon. Azonkivul Scorpio mar irta, hogy milyen intezkedeseket foganatositottak, illetve meg fognak, az atallas zokkenomentessege erdekeben. Euroval mar eleg reg ota lehet fizetni foleg a nagy bevasarlokozpontokban. Azonkivul annak ellenere, hogy populista kormanyunk van, aki meg a csillagokat is leigerte az egrol a valasztoknak, valojaban folyamatosan csokkentik a koltsegvetesi hianyt. Az elso ket honapban ez even raadasul eleg szep tobblettel gazdalkodott a kormany. Ez mind csak az euroert van.
Most pillanatnyilag nemigazán látok lehetőséget a változásra. Természetesen nem adhatjuk fel. Az tartja bennem, bennünk a lelket, hogy azért találni még normális embereket, lásd e topikot. Mindenesetre nagyon szurkolok nektek. Két okból is. Egyrészről sosem voltam irigy, mindig is tudtam örülni mások sikerének. Másodsorban, a Magyar ember a saját kárán tanul, és nincs ennél jobb fricska, mint a szomszéd sikere. Igaz ez önző dolog egy kicsit, de remélem megbocsájtható:))
Sajnos olvasom, bár nem írok a polidilis topikokba, kivéve ezt meg 1-2 normálisabb hangvételűbe. Egyszerűen olyan rossz kedvem lesz ha ezt a sok acsarkodást, szemétséget látom hogy nem sokáig tudom olvasni. Ez a topik szerencsére kivétel, értelmesen lehet érvelni és nem küldenek egyből el a másik párt seg...be.
Szerintetek van esély arra, hogy normalizálódjon a helyzet? Mert én egyelőre nem látom az alagút végét, sem gazdaságilag és főleg nem politikailag.
Erre csak azt tudom mondani, irigyellek benneteket.:))) Mivel itt írsz a polidiliben, gondolom olvasod a többi topikot is, gondolom látod mi a helyzet.
Egy nagy különbség van a két ország politikai élete között. Ugye MOn van 2 nagy párt amely megosztó politikát folytat, kiviszik a politizálást a parlamentből az utcára, a sajtóba, egyszerűen mindenhova.
Itt Szlovákiában sokkal sokszínűbb a politikai élet, ugye van a SMER, HZDS és SNS a kormányon, illetve az SMK, SDKU, KDH ellenzékben ( más is van , de azok kis pártok) Itt elsősorban a parlamentben politizálnak, csak ritkán kerül ki vita a sajtóba, de akkor is az átlagember nem nagyon foglalkozik vele. Ja és nem osztják meg a társadalmat, ez itt ismeretlen fogalom, legalábbis szerintem. Lefogadom hogy az itteni átlagember kevésbé ismeri a politikusokat mint MOn. És ez így is van rendjén, max választási kampányokban kerülnek előtérbe.
"Csak" egy gond lehet: ha az EU azt mondja, hogy bocs fiúk, de mégsem akarjuk, hogy eurótok legyen (mint ahogy az egyik balti államnál volt). Egyébként Szlovákiának lenyűgöző gazdasági mutatói vannak, az inflációt leszámítva.
Igen én is csatlakozom az előttem szólokhoz, tényleg nagy az egyetértés az Euro körül. Mi is kpatunk a bankunktól már értesítőt, szerintem eléggé profin elő van/lesz készítve és nem látok okot arra, hogy bármi gond lenne a bevezetéssel. A 80% -os esély a bevezetésre rekordmagas, ami majdnem biztosan azt jelenti hogy be is lesz vezetve. Ezzel szerintem minden sokkal egyszerűbb lesz, a kezdeti gondokat hamar elfelejti mindenki.
Ez kábé úgy hangzik, mint ahogy Ausztriában volt a bevezetés előtti évben. Szerintem jól halad az ország, tuti lesz eurótok jövőre. :) (és egy kis :-()
Az elejétől fogva olvasom a topikot, de nem éreztem késztetést...... De most kénytelen vagyok! Nem is érzed talán, vagy igen, nem tudhatom, de nagyon nagy igazságot mondtál most el. Igazából senki nem tudja pontosan mi lesz, de teljes az egyetértés abban, hogy be kell vezetni az eurót! Ez az óriási nagy különbség MO és Szlovákia között. Ha szar lesz is, de egyetérétésben belevágnak. Hogy nálunk mi lesz hasonló esetben............ennél ezerszer kisebb dologban nincs egyetértés. Ez a rákfenénk!
Ebben szinte teljes a konszenzus a politikai erok kozott, es minden megnyilatkozas a temaban arrol szol, hogy be akarjuk vezetni az Eurot. Egyebbkent az eselyekrol nagyon visszafogottan nyilatkozik minden politikai szereplo, meg az uberpopulista kromanyfonk is. Egyebbkent aktivan keszulnek ra, hogy majd legyen eleg keszpenz az atvaltashoz, hogy lehetoleg minnel kissebb inflacios ugrassal sikeruljon az atmenet, es valoszinuleg a hatterben folyik a vita, illetve a lobbizas az EU fele arrol, hogy mi legyen az atvaltasi kurzus. Ezt ahogy latom igyekeznek minnel erosebb korona arfolyamra tolni el. Ez jo a lakossagnak, hiszen minnel erosebb kurzuson valtodik, annal tobb euroval rendelkezhetnek aztan az emberek. Viszont nincs nepszerusito kampany, nincs felhajtas korulotte. Nekem ugy tunik, hogy jelenleg kokemeny lobbizas es munka folyik a valtas elokeszitesere, amit viszonylag eleg gyakran kommunikalnak is tovabb az emberek fele, viszont eleg szukszavuan. Tehat most a munka folyik, nem pedig a duma arrol, hogy dolgoznak.
Itt kokemeny elszantsag van, meg ha az egyik kormanypart ma maskeppen is nyilatkozott. Megjegyzem a part, SNS, szerintem eleg ertheto modon lesz rendreutasitva, es akkor megint teljes lesz az egyseg. :)))) A mostani kormany iszonyatosan vagyik arra, hogy jelentos esemeny kapcsan emlegessek majd a tortenelemkonyvekben. Az elozo 2 kormany, melyeket a mostani utal, rendelkezik a NATO es az EU csatlakozassal. Nekik is kell egy ilyen, ez az Euro lesz.
Emberek: Ugy latom sokan varjak az eurot, ez egyebbkent a nemzeti buszkeseg kerdese is - A V4-ek hajdani leggyengebb tagja, beelozi tobb evvel a tarsait, stb. A masik nagy resze az embereknek pedig fel tole, mert nem tudjak hogy mit fog hozni, azt sejtik, hogy az Euro egy lakmuszpapir lesz a szegenysegunkrol, valamint az inflaciotol is felnek, viszont ezek az emberek is a felelem mellett biznak benne, hogy ez jot fog hozni. Tehat osszefoglalva, az emberek is varjak, sot optimistak is enyhen, meg ha vannak is felelmek, tuntetni nem surun fognak, ahhoz kellenne valamelyik meghatarozo politikai ero kampanya. Ezt viszont nem tartom valoszinunek, mert mint mondtam, ebben szinte teljes az egyetertes.
Üdv OrKánÍ Az ekomókusság nem is annyira, csak amennyi a munkámhoz szükséges. Vissza a €-hoz. Jelenleg 80% a valoszínűség. Két hónap múlva okosabbak leszünk. Slota ép ma támadta meg a bevezetést. Ellenzi, de szerintem belefojták a szót.
Elókészületek vannak. Az első embereket, akik ezzel foglalkoznak ugy 2004 táján kezdték keresni a fejvadászok, cégek, hivatalok. A kormány most a napokban indítja az eurós felvilágosító kampányát a lakosság számára. Ha minden igaz minden háztartás kap egy az év végéig € számológépet. 150€ aprópénzes csomagot vehetsz meg előre háztartásonként. A vállalatoknak a bankoknál már le kellett adni, hogy mennyi eurót igényelnek készpénzben. Sok üzletekben már ma fizethetek euróval, csak koronában kapom vissza. A pénztárgépeknek egy ideig mind a két pénznemet tudniuk kell kezelni. Az nagyobb üzlethálózatoknál már kész a pénztárosok átiskolázásának az ütemterve. Kötelező lesz két pénznemben az áru árának a feltüntetése közel másfél évig. Számlákon is fel kell tüntetni.S sok még ilyen apróság van. Az IT rendszerek már részben tudják kezelni a kettős pénznemet, tipikusan a bankok. A 93 pénzváltás is aránylag símán ment, majd meglátjuk mennyire lesz ok. Csak két weblap: euromena kormany honlapja az eurorol
Látom, a gazdasági témák érdekelnek téged, azért kérdezem: szerinted van realitása az euró 2009-es szlovákiai bevezetésének? És készül már az ország erre?
Kisvarosunkban 80m2-re az atlag cca 1500,-Sk a futes, es 1400,-Sk a melegviz, vizet kulon hozza kell szamolni. Az olyan 140 000,-Ft a futes/ev es 135 000,-Ft a melegviz/ev.
De, a tavalyiban nemcsak a fizetett SZJA-t vették alapul (ebben a falunk 2.-k volt) - gondolom itt sem - hanem jópár egyéb mutatót is. És az alapján a mi falunk lett az 1. az országban.
A fő utcánk máig nem aszfaltozott, mert az adóinkból a Maszop az inaktiv - nem utolsósorban cigány - "választóit" vásárolja fel.
Úgyláccik ez is minden országban azonos forgatókönyv szerint zajlik !!!
Akárcsak a piramisjátékok !!! :O)))))
Hiába a korábbi ígértetek: mégis árat emelnek a hőszolgáltatók Szlovákiában
2008-03-06 15:59:15
Az árszabályozási hivatal az elmúlt hét végéig a 350 szlovák hőszolgáltató közül 160 számára hagyta jóvá az árak emelését – nyilatkozta Miroslav Lupták, a hivatal szóvivője.
H i r d e t é s
// <![CDATA[
var ord=Math.round(Math.random()*100000000);
document.write('');
// ]]>
A lakásszövetkezetek ennek megfelelően megemelik a havi előlegeket. Előzetes számítások szerint egy átlagos háromszobás lakás fűtésköltségei havi 50 koronával nőhetnek. Az árszabályozási hivatal döntése ellen a gazdasági tárca sem tiltakozott, annak ellenére, hogy a hivatal az árak módosítását a minisztériummal is köteles megtárgyalni. Az áremelést ugyan a minisztérium tiltakozása ellenére is elfogadhatná, ezt azonban a hivatal honlapján jeleznie kellene.
A gazdasági tárca vezetője, Ľubomír Jahnátek korábbi nyilatkozatai alapján arra következtethettünk, hogy a minisztérium mindent megtesz az áremelések megakadályozásának az érdekében. Jahnátek még február elején a szlovák közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta, hogy nem érti, miért kellene márciustól 3,5 százalékkal emelni a hőszolgáltatás árát. Később ugyanezt megismételte a Hospodárske noviny gazdasági napilapnak is. Végül azonban az árszabályozási hivatal áremeléssel kapcsolatos engedélye ellen nem emelte fel a szavát.
A hőszolgáltatók az áremeléseket a Szlovák Gázművek (SPP) és az orosz Gazprom által megkötött gázszállítási szerződések módosításával magyarázzák. Az SPP emiatt még tavaly decemberben jelezte, hogy a nagyfogyasztók számára nagyjából négy százalékkal emeli a gáz árát.
Nem egészen! Cseheknél, bolgároknál, szlovéneknél pl nem nő. Amellett a növekedés mértéke sem mindegy. S még cifrább lenne a kép, a a deciliseket figyelnénk.
Nem mondanám. Ha csak 2005-öt és 2006-ot nézed, akkor többségében vannak azok az országok, ahol a jövedelem-különbségek csökkentek. Magyarországon viszont elképesztő mértékben nőttek a jövedelemkülönbségek, egyetlen év alatt közel 40 (!) százalékkal.