Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Nálunk különböző kerti díszcserjékkel volt gond nyár elején: sárgult, hullott a levelük. Persze laikusként először valami kártevőre gondoltunk, mert az is egyre gyakoribb és változatosabb a kertünkben, de ez nem az volt!
Szakértőkkel egyeztettem, és egybehangzóan az akkoriban többször is napokig zuhogó esőt jelölték meg okként, merthogy a sok víz le/lejjebb mosta a talajnak abból a rétegéből a tápanyagokat, ahonnan a bokrok táplálkoznak. Sürgős folyékony és levéltrágyázással sikerült megakasztanunk a folyamatot, utána új hajtások is nőttek.
Ha visszaolvasod a fórumot pár hónapra (én legalábbis) többször is írtam itt róla.
Írtam, ha szétnézek az erkélyemről, a környéken több tucat kiszáradt fenyőt látok.
Meg ehhez hasonlókat.
Mások is tudnak róla, csak senki nem akar pánikot kelteni.
Vagy pld. a kitermelt fenyőre zárlatot elrendelni.
Az erdőgazdaságok 4-5 éve tarvágással írtatják ki a fenyőerdőket, újra telepíteni (idegenhonos)
nem lehet, jogszabály tiltja.
A fenyők valószínűleg az éghajlatváltozás, melegebb tél miatt nagyságrendekkel télen ki nem fagyó,
túlélő kártrvő rovarok miatt pusztulnak, és a csapadékhiány meg a legyengültség miatti gyantatermelő képesség hanyatlása is szerepoet játszik ebben, ami legyengíti és fogékonnyá teszi őket a gombás fertőzésekre.
A hazai tuja állomány pusztulásának is hasonló oka lehet, bár más a károsító rovar:
"A tuja aknázómoly, melynek lárvái a levelekbe fúródva okoznak kárt: elsárgul-barnul a hajtáscsúcs, végül lehullik. De a pajzstetű sem kíméli a tujákat, melyek ellen a védekezés komoly kihívást jelent: tavasszal és a nyári rajzás előtt lehet kiirtani őket a megfelelő szerekkel. Hatalmas pusztítást végez a boróka-díszbogár is, ami a száraz melegben szaporodik, és elsősorban a legyengült növényeket támadja."
Szerintem nincsen súlyos fertőzés, hanem súlyos klimaváltozás van, amelynek hatására nehezebben állnak ellen a fák a kórokozók támadásának. Az összhatás eredménye a sok kipusztult fa. A fenyők egyre kevésbé alkalmasak ebbe a száraz, forró levegőbe. Azok vannak jobb helyzetben, amelyek legalább a talajból tudnak vizet felvenni.
Nálunk is vannak olyan fajták, amelyek nem birják a túl sok esőt. Tavasszal, nyáron itt többször voltak olyan napok, amikor szinte folyamatosan esett. Először megjelentek a rozsdavörös foltok, majd a fekete foltok a leveleken, amelyek később lehullottak. Nálunk is vannak olyan rózsák, amelyek mér teljesen levél nélküliek. Ha sok ilyen fajtád van, akkor tűnhet úgy, hogy szinte minden rózsád elvesztette a leveleit. Ellenben más, erre nem kényes rózsák viszont szépek, üdék.
A tuják betegszenek, nem a fenyők. Van aki azt állítja gombás fertőzés, van aki az éghajlat változását okolja. Állítólag párásabb, és hűvösebb levegőt szeretnek a tuják, mint ami mostanában nálunk van. Forró, száraz nyarak többnyire.
Valaki hallott már arról a rejtélyes fenyöbetegségröl, ami tucatjával támadja meg és irtja ki maradéktalanul és lélegzetelállító gyorsasággal a környék összes tülevelüjét?
Mindig ellene voltam kiskertekben az óriási fenyveknek, amik túlnövik a házakat és sokméteres körzetben semmit se türnek meg maguk körül, ezért én magam szerencsére nem tartok ilyet. De hogy a környéken az összes így végezze, azt azért nem kívántam volna.
Tücsök, 3 hete kimentem az általad ajánlott(és régebbről általam is ismert) helyre, köszönöm a tippet, itt még szárazságban is találok majd dolgokat.
Nóra, légyszíves nyugtass meg, hogy amiket ott szedtem, nem védettek. A sárga hagymára rá tudtam keresni: az nem, a vasvirág sem.
Semmilyen rétet nem akarok letarolni, 7-8 kisebb laza vadvirágcsokor kéne egy kis költségvetéses, családi-baráti esküvőre, ami sajnos pont egy olyan időszakra esik, amikor már nincs vadvirág...
Köszönöm mindenkinek az eddigi tippeket, hozzászólásokat, képeket, sokat segítettetek!
csak a főágat hagytam meg (amennyiben erre gondoltál). Ezek itt a munkahelyen komposztból mentett csenevész magoncok voltak, azt se tudtam milyen fajták, megmaradnak-e egyáltalán, úgyhogy kissé sűrűn ültettem el őket, mint az látszik is. Mind megmaradt és burjánzik, úgyhogy ki kellett csípnem az összes hónaljhajtást. Van köztük pingponglabdányi fürtös, és egész apró fajta is, kb. otelló-szőlő szemnagyságú... fura, de ez a legfinomabb. Nem szapora szedegetni, de étvágycsinálónak/színfoltnak kiváló a gondozottak szendvicseire.
Itthon sok koktélnál meghagyok egy oldalhajtást. Nyáron átkozom magam a dzsumbuj miatt, ősszel meg örülök, mert ezekről még sokáig tudok szedni.
Judit, ilyen lett éretten,kicsit hízott, de hosszra nem gyúrt, max. 3-4 centisek. Édes és ropogós. Nagyon bőtermő, folytonnövő, már a bambuszrúd tetejénél tart, 2 méteren.
Továbbra sem tudja senki, milyen fajta lehet? Bár végül is mindegy a neve, szedek majd magot belőle, mert igen jó.
Jól emlékszel. Ezen a képen már látszanak a fekete magok. Szoktam belőle gyűjteni, mert amit önmaga szór el, az langyos októberben még kihajt, és persze aztán elfagy. Tavasszal húzok kapával egy árkot, beleszórom a magokat, betemetem oszt annyi.
Idén a magától vetett helyen is kinőtt, hagytam:-)))
Érdekes, hogy hosszú, vastag karógyökerei milyen mélyre nyúlnak.
De bizony, hogy van illata, és neki is este, éjszaka teljesedik ki. És ő is nagyon-nagyon finom illatú. De számomra is az igazi estike az az estike. :-)