Az első 3 napban 20 °C körül volt, ahogy olvastam neten az még elmegy, utána felmehetett mikor túllocsoltam, bár azért 45 °C-ig nem, de 25 °C-ig simán, ott meg már van olyan tajsavbaci ami aktív ahogy most utánaolvastam. Tanulság: óvatosabb locsolás, és hűvösebb hely. :D
Igen, azt tudom hogy minimál menyiségben szokás használni, ezért gondoltam hogy jól megpörkölni, és egyben festésre is használni, mert azok is kis mennyiségben mennek.
Ludwig Narziss A sörgyártás könyve szerint 45C való beáztatáskor a maláta héján lévő tejsavbaktérum felszaporodása. Ezt magas hőn aszalják hogy tejsav bacik elpusztuljanak.Ezt 3-5% -ban érdemes használni. Feltehetőleg túl magas volt a csirázási hőmérséklet.Az ideális 14-16C lenne.Ludwig könyv részletesen le írja a malátázás folyamatát.
Valakinek van infója arról hogy hogyan keszül a savas maláta?
Van egy olyan gyanúm, hogy 2 kg árpából "sikerült" azt készítenem, a csiráztatás flottul ment 3 napig, aztán kicsit száraznak éreztem, úgyhogy lehet túllocsoltam, es a 4. és 5. napon jó kis technokolos szaga lett (a keletkező etil-acetát miatt?), úgyhogy ennél a pontnál úgy döntöttem akkor kiszárítom. A levélcsíra hossza a 3. napig eljutottt a szemek hosszának feléig, de utána már nem nagyon nőtt, gondolom a fenti malőrnek köszönhetően. A szárítás után a szemeknek édeskés, de egyben savanykás íze van.
Ez jellemző a bolti savas malátára is? :D
Mondjuk majd megkóstolom a gyárit olasznál ha megyek vásárolni, gondolom nem ebből kéne főzni az első sörömet :D
Kármentésként érdemes lenne belőle bécsi vagy még sötétebb, netán pörkölt malátát készíteni? Így legalább kis mennyiségben használva színezésre jó lenne....
Köszönöm a segítséget. Egyébként már reggel, amikorra leülepedett és leöntöttem a sörlét a Yeast Cake-ről (nem tudom, magyarul hogy hívják), annak már kevésbé volt kénes szaga. Majd meglátjuk.
Jó az, vannak élesztők melyek borzasztóan penetrás szagot termelnek de az erjedés végére eltűnik.Kedvenc Andorfer búzám is ide tartozik, már az élesztő szaporításakor érezni.Talán Acerola írta hogy a vörösréz gátolja, megszünteti ha jól emlékszem.Jó lesz az.
Van valakinek tapasztalata a Fermentum Hill élesztőivel kapcsolatban? Készítettem egy startert a "Cloves and Bananas" élesztőjével, de elég erős kénes szaga van. Nem tudom eldönteni, hogy ez normális, vagy esetleg valami nem várt fertőzés történt. Szerintem rendesen elfertőtlenítettem minden eszközt, de az ördög nem alszik...
Twojtól nem hűtve jön. Amíg nincs 40C addig talán nem gáz. Startert meg amúgy is ajánlott csinálni. Néhány lengyel folyékony még itt is van: http://www.beerodalom.hu/123-folyekony-elesztok
A Chateau Abbey maláta nagyjából a sötétebb müncheni malátának felel meg, vagyis alapmalátának vehető szerintem. De a neten nem találtam normális leírást erről a fajtáról, valószínűleg némileg eltér a müncheni maláta karakterétől. Olasznál nem láttam a listán olyan belga alapmalátát, amivel helyettesíthetnéd a belga pilzenit. Kétféle pilzeni van: Extra Prémium Pilsner maláta 2 EBC Bohemian Pilsner maláta Weyermann 3 EBC Ezek közül a második hasonlít jobban a belga pilzenire, én ezt használnám a helyedben.
Azt Bwingtől kellene meg érdeklődni hogy hűtve szállítják-e.Vannak kereskedések ahol külön kapható Ice Pack néven hűtő csomagolás.Az akciós kiszerelésekkel vigyázni kell, ezek lejárat közeliek.Volt hogy az aktivátor beindítását követően nem történt semmi,ezután normál startel helyet kis mennyiségű élesztőként folytattam /lásd sorforum blogon./,egy hét múlva indult be,majd több lépcsőben lett felszaporítva. Itthon is korlátozottan de lehet kapni, Beerodalom, Olasz,Főzöház.Egyes sör típusoknál finomabb vég eredményt lehet elérni velük,/pl.búza/ vagy liofizáltból nem létezik /pl. neipa/.
Vizes törölközőt ajánlanak még, hogy a párolgással hőt vonjon el a testtől (vödör+sörlé). Ezt ki lehet egészíteni egy ventillátorral. Én még nem csináltam ilyet, nem tudom, hogy mennyire hatásos. Ha tényleg 25 fokról kell lehúzni pár fokot, arra talán jó lehet.
Tavaly sikerült pont a kánikula előtt főzni, MJ M41-gyel, egy hét alatt 22-23 fokról felszökött 30-ra. Rendesen leerjedt, nem lett baja szerintem, de egy pilseni maláta - Magnum komló páros első kortyolására egy búzasör köszönt vissza, annyi észter volt benne :)
Acerola véleményét maximális tiszteletben tartva (előző hozzászólásom elkapkodva), a legutóbbi főzetem nem tervezett körülmények miatt 30 fokon erjedt az első öt napban, jelenleg ez a legjobb söröm és gyorsan fogy...
Szerintem a 25C már nagyon magas szinte bármelyik élesztőnek. Megemelkedik az észter és a magasabb szénláncú alkoholok képzése.
Van egy két kivétel. A saison élesztők talán jobban viselkednek ezen a hőfokon. (vagy például a Norvég kveik élesztők, de ebből nem tudok száraz verziót)
Ez az elmélet. De saját tapasztalatról nem tudok beszámolni. Nem próbáltam még ilyen melegen erjeszteni. Nincs valami hely, ahol alacsonyabb a hőmérséklet. Folyosó, pince, vízakna?
Sziasztok, Us 05-öt használnék következő főzésemnél, de sajnos 25C°-on tudom az állandó hőmérsékletet biztosítani, ez még belefér, vagy szerezzek valami másik élesztőt?
Három hete főztem meg az első sörömet. Ma amikor át akartam fejteni arra lettem fogyelmes, hogy a szürke üledék réteg fölött van egy vékonyabb fehér is. Ez ugye nem penész? Félek, hogy tönkrement, pedig nagyon vigyáztam.
Saison szereti a hosszú érlelést, érdemes 5-6db 0.33l üveget palackozni és 2-3 havonta kóstolni .Nem kell félni nem romlik meg egy évesen sem,de a változás jól érzékelhető.Az üvegben levő nyomás figyelésére egy módszer ,ha egy pille flakont is megtöltünk és a feszességét figyeljük.