Keresés

Részletes keresés

Szalaij Creative Commons License 2018.06.01 0 0 25643

Sziasztok!

 

Nincs meg valakinek esetleg a Dr. Cseh-Ternai: A komló termesztése és feldolgozása

könyvben vagy PDF formátumban? Vagy esetleg eg elérhetőség a neten.

 

Nagyon nagy segítség lenne számomra.

 

Előre is köszönöm

Minusz- Creative Commons License 2018.05.26 0 0 25642

Köszönöm!

Az első 3 napban 20 °C körül volt, ahogy olvastam neten az még elmegy, utána felmehetett mikor túllocsoltam, bár azért 45 °C-ig nem, de 25 °C-ig simán, ott meg már van olyan tajsavbaci ami aktív ahogy most utánaolvastam.
Tanulság: óvatosabb locsolás, és hűvösebb hely. :D

Igen, azt tudom hogy minimál menyiségben szokás használni, ezért gondoltam hogy jól megpörkölni, és egyben festésre is használni, mert azok is kis mennyiségben mennek.

Előzmény: Tótikám (25641)
Tótikám Creative Commons License 2018.05.26 0 0 25641

Ludwig Narziss A sörgyártás könyve szerint 45C való beáztatáskor  a maláta héján lévő tejsavbaktérum felszaporodása. Ezt magas hőn aszalják hogy tejsav bacik elpusztuljanak.Ezt 3-5% -ban  érdemes használni. Feltehetőleg túl magas volt a csirázási hőmérséklet.Az ideális 14-16C lenne.Ludwig könyv részletesen le írja a malátázás folyamatát.

Előzmény: Minusz- (25640)
Minusz- Creative Commons License 2018.05.26 0 0 25640

Üdv! 

 

Valakinek van infója arról hogy hogyan keszül a savas maláta? 

Van egy olyan gyanúm,  hogy 2 kg árpából "sikerült" azt készítenem, a csiráztatás flottul ment 3 napig,  aztán kicsit száraznak éreztem,  úgyhogy lehet túllocsoltam,  es a 4. és 5. napon jó kis technokolos szaga lett (a keletkező etil-acetát miatt?), úgyhogy ennél a pontnál úgy döntöttem akkor kiszárítom. A levélcsíra hossza a 3. napig eljutottt a szemek hosszának feléig, de utána már nem nagyon nőtt, gondolom a fenti malőrnek köszönhetően. A szárítás után a szemeknek édeskés, de egyben savanykás íze van. 

Ez jellemző a bolti savas malátára is?  :D

Mondjuk majd megkóstolom a gyárit olasznál ha megyek vásárolni,  gondolom nem ebből kéne főzni az első sörömet :D

 

Kármentésként érdemes lenne belőle bécsi vagy még sötétebb,  netán pörkölt malátát készíteni? Így legalább kis mennyiségben használva színezésre jó lenne....

 

 

kardosur Creative Commons License 2018.05.24 0 0 25639

Hmmm. 6-9 hónap? Az első főzésből? Gondolod? Talán 1-2 üveggel elteszek.

Alig várom az 1 hónapot is.

Előzmény: Tótikám (25638)
Tótikám Creative Commons License 2018.05.24 0 0 25638

Jól néz ki. Ahogy írtad megtartjuk (6-9 hónapot hogy legyen ideje ki kerekedni).

 

Előzmény: kardosur (25637)
kardosur Creative Commons License 2018.05.22 0 1 25637

Acerola féle saison. Két hetes palackozás.

Megtartjuk:)

 

Előzmény: acerola (25549)
Hank Evans Creative Commons License 2018.05.19 0 0 25636

Köszönöm a segítséget. Egyébként már reggel, amikorra leülepedett és leöntöttem a sörlét a Yeast Cake-ről (nem tudom, magyarul hogy hívják), annak már kevésbé volt kénes szaga. Majd meglátjuk.

Előzmény: Tótikám (25635)
Tótikám Creative Commons License 2018.05.19 0 1 25635

Jó az, vannak élesztők melyek borzasztóan penetrás szagot termelnek de az erjedés végére eltűnik.Kedvenc Andorfer búzám is ide tartozik, már az élesztő szaporításakor érezni.Talán Acerola írta hogy a vörösréz gátolja, megszünteti ha jól emlékszem.Jó lesz az.

Előzmény: Hank Evans (25634)
Hank Evans Creative Commons License 2018.05.18 0 0 25634

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata a Fermentum Hill élesztőivel kapcsolatban? Készítettem egy startert a "Cloves and Bananas" élesztőjével, de elég erős kénes szaga van. Nem tudom eldönteni, hogy ez normális, vagy esetleg valami nem várt fertőzés történt. Szerintem rendesen elfertőtlenítettem minden eszközt, de az ördög nem alszik...

Törölt nick Creative Commons License 2018.05.18 0 0 25633

Köszönöm a segítséget mindenkinek!

Előzmény: latam (25631)
acerola Creative Commons License 2018.05.18 0 1 25632

Twojtól nem hűtve jön. Amíg nincs 40C addig talán nem gáz. Startert meg amúgy is ajánlott csinálni. Néhány lengyel folyékony még itt is van: http://www.beerodalom.hu/123-folyekony-elesztok

Előzmény: Tótikám (25627)
latam Creative Commons License 2018.05.18 0 0 25631

A Chateau Abbey maláta nagyjából a sötétebb müncheni malátának felel meg, vagyis alapmalátának vehető szerintem. De a neten nem találtam normális leírást erről a fajtáról, valószínűleg némileg eltér a müncheni maláta karakterétől.
Olasznál nem láttam a listán olyan belga alapmalátát, amivel helyettesíthetnéd a belga pilzenit. Kétféle pilzeni van:
Extra Prémium Pilsner maláta 2 EBC
Bohemian Pilsner maláta Weyermann 3 EBC
Ezek közül a második hasonlít jobban a belga pilzenire, én ezt használnám a helyedben.

Előzmény: Törölt nick (25630)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.18 0 0 25630

Olasznál ezt találtam:

Chateau Abbey maláta 45 EBC 

Ez alap maláta lenne?

Törölt nick Creative Commons License 2018.05.18 0 0 25629

Köszönöm a segítséget!

Még egy kérdés...

Egy belga ale sört szeretnék főzni és a receptben alap malátának belga pilseni malátát ír.

Ha jól láttam ilyen olasznál nincs.

Lehet helyettesíteni pilseni malátával?

Vagy alap belga malátát használjak? 

Ilyet lehet kapni az olasznál?

Hank Evans Creative Commons License 2018.05.18 0 0 25628

A Twój-t nem tudom, de innen https://www.candirect.eu/index.php?k=85&lang=eng hűtve szállítják (jégakkuval) és viszonylag gyorsan itt van. Viszont csak "alap" WYEAST élesztőik vannak.

Előzmény: Törölt nick (25620)
Tótikám Creative Commons License 2018.05.18 0 0 25627

Azt Bwingtől kellene meg érdeklődni hogy hűtve szállítják-e.Vannak kereskedések ahol külön kapható Ice Pack néven hűtő csomagolás.Az akciós kiszerelésekkel vigyázni kell, ezek lejárat közeliek.Volt hogy az aktivátor beindítását követően nem történt semmi,ezután normál startel helyet kis mennyiségű élesztőként folytattam /lásd sorforum blogon./,egy hét múlva indult be,majd több lépcsőben lett felszaporítva. Itthon is korlátozottan de lehet kapni, Beerodalom, Olasz,Főzöház.Egyes sör típusoknál finomabb vég eredményt lehet elérni velük,/pl.búza/ vagy liofizáltból nem létezik /pl.  neipa/.

Előzmény: Törölt nick (25620)
tea5 Creative Commons License 2018.05.17 0 0 25626

Köszönöm a válaszokat, inkább nem kockáztatnék, beszerzek egy hűtőt és egy stc-1000-est, addig is elnapolom a főzést.

-Toti- Creative Commons License 2018.05.17 0 0 25625

Vizes törölközőt ajánlanak még, hogy a párolgással hőt vonjon el a testtől (vödör+sörlé). Ezt ki lehet egészíteni egy ventillátorral. Én még nem csináltam ilyet, nem tudom, hogy mennyire hatásos. Ha tényleg 25 fokról kell lehúzni pár fokot, arra talán jó lehet.

 

Tavaly sikerült pont a kánikula előtt főzni, MJ M41-gyel, egy hét alatt 22-23 fokról felszökött 30-ra. Rendesen leerjedt, nem lett baja szerintem, de egy pilseni maláta - Magnum komló páros első kortyolására egy búzasör köszönt vissza, annyi észter volt benne :)

Előzmény: acerola (25623)
krump/lee Creative Commons License 2018.05.17 0 0 25624

Acerola véleményét maximális tiszteletben tartva (előző hozzászólásom elkapkodva), a legutóbbi főzetem nem tervezett körülmények miatt 30 fokon erjedt az első öt napban, jelenleg ez a legjobb söröm és gyorsan fogy...

Előzmény: acerola (25623)
acerola Creative Commons License 2018.05.17 0 0 25623

Szerintem a 25C már nagyon magas szinte bármelyik élesztőnek. Megemelkedik az észter és a magasabb szénláncú alkoholok képzése.

Van egy két kivétel. A saison élesztők talán jobban viselkednek ezen a hőfokon. (vagy például a Norvég kveik élesztők, de ebből nem tudok száraz verziót)

Ez az elmélet. De saját tapasztalatról nem tudok beszámolni. Nem próbáltam még ilyen melegen erjeszteni.  Nincs valami hely, ahol alacsonyabb a hőmérséklet. Folyosó, pince, vízakna?

Előzmény: tea5 (25621)
krump/lee Creative Commons License 2018.05.17 0 0 25622

Használd nyugodtan, kitűnő élesztő!

 

Az előző folyékony kérdés engem is érdekelne..  ki használ a fórumozók közül? 

Előzmény: tea5 (25621)
tea5 Creative Commons License 2018.05.17 0 0 25621

Sziasztok, Us 05-öt használnék következő főzésemnél, de sajnos 25C°-on tudom az állandó hőmérsékletet biztosítani, ez még belefér, vagy szerezzek valami másik élesztőt?

Törölt nick Creative Commons License 2018.05.16 0 1 25620

Sziasztok!

Folyékony élesztőt mennyire viseli meg a szállítás, ha külföldről rendelem? (Twoj)

Érdemes a nyáron rendelni vagy várjak amíg hűvösebb lesz?

LDLD Creative Commons License 2018.05.14 0 0 25619

bármilyen is lesz...ennél magyarabb sört nehezen lehet főzni ;)

 

egyébként meg nem kell aggódni, az élesztő - a karakterisztikájától függően - végzi a dolgát, és ameddig finom a sör addig nincsen baj.

penészről nemigen lehet szó, mert annak nem sok esélye van az erjedő sörben lévő aktív élesztővel szemben.

 

jó lesz az...

 

 

 

 

Előzmény: KupBa (25615)
KupBa Creative Commons License 2018.05.11 0 0 25618

Nagyon köszönöm a választ, most megnyugodtam. Ittam belőle 2-3 kortyot, kissé "karcosnak" mondanám, de ez állítólag a Safale be-134 -nek köszönhető.

Előzmény: Tótikám (25616)
Tótikám Creative Commons License 2018.05.11 0 0 25617

Könnyű nyári kókusz porteren gondolkodom, van esetleg valakinek tapasztalata? Kókusz csipsz meglenne pörkölve,esetleg tinktúra.

Tótikám Creative Commons License 2018.05.11 0 2 25616

Fehér az a lelke /élesztő/ az alján fehérje, komló stb. Ha ízre jó akkor ez így teljesen jó. Valószínűleg le van erjedve, de rá kell mérni.

Előzmény: KupBa (25615)
KupBa Creative Commons License 2018.05.11 0 0 25615

Sziasztok,

 

Három hete főztem meg az első sörömet. Ma amikor át akartam fejteni arra lettem fogyelmes, hogy a szürke üledék réteg fölött van egy vékonyabb fehér is. Ez ugye nem penész? Félek, hogy tönkrement, pedig nagyon vigyáztam.

A válaszokat előre is köszönöm!

 

Tótikám Creative Commons License 2018.05.09 0 0 25614

Saison szereti a hosszú érlelést, érdemes 5-6db  0.33l üveget palackozni és 2-3 havonta kóstolni .Nem kell félni nem romlik meg egy évesen sem,de a változás jól érzékelhető.Az üvegben levő nyomás figyelésére egy módszer ,ha egy pille flakont is megtöltünk és a feszességét figyeljük.

Előzmény: BeeL74 (25605)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!