Keresés

Részletes keresés

babett anyo Creative Commons License 2007.11.22 0 0 4000
Ma két idősebb (olyan hatvan körüli ) hölgy beszélgetését voltam kénytelen várakozás közben kihallgatni.
A disputa arról szólt, hogy "megéri-e" a saját vízóra beszereltetése. Végül, abban maradtak, hogy nem, mert az egyikük (gondolom, hasonló korú) ismerőse beszereltette, és most sok ezerrel többet fizet, mint korábban, mikor még a közös költség tartalmazta a díjat. Ezért érdeklődött is, hogyan lehet "visszacsinálni" a dolgokat.
Aztán mindketten nagyokat bólogattak, ühümgettek, hogy bizony, bizony, vissza kell csinálni.
Én meg annak ellenére majdnem hangosan felröhögtem, hogy inkább szomorú a dolog, ha belegondolunk.
Mert, hogy vajon ki fizeti, ki fizetné azt a különbözetet, amit (ezek szerint) eddig elfogyasztott, de nem fizetett ki. Egy másik család a házból? (akiknek meg ezek szerint meg megéri az egyéni vízóra) Vagy az összes többi fogyasztó?

És, de sok dologgal vagyunk így...

Amúgy, anyai ágon egy kis szabolcsi faluból származom, ahol SOHA nem is volt vasút, kb. 40 km-re lehet bebuszozni (Mátészalkára v. Nyírbátorba), ha valakinek "Pesten", Debrecenben, vagy akár Nyíregyházán lenne dolga (nem tudom, most hogy van, de gyerekkoromban hajnal fél háromkor keltünk a buszhoz, ami a reggeli budapesti vonathoz repített minket), gimnázium vagy Szalkán, vagy Nagyecseden. A falu él, sőt, fejlődget, sulija köszöni jól van, posta mindig csak a szomszéd faluban volt (összeérnek, de a nagynénéméktől egy jó 10 km), ipara egy régi malmon (ahol a nagyapám volt a molnár) meg sose volt, mindig is a földből éltek (régen sem könnyen).
Ja, közben nézegettem a falvak.hu-n az adataikat:
"A község gazdasági helyzete

A település munkaképes korú lakossága vagy községünkben dolgozik, vagy a két közeli város valamelyikében - Mátészalka/Nyírbátor – jár dolgozni. A községben 38 vállalkozó él.
A lakosság fõ megélhetési forrása régen is és ma is a mezõgazdaság, ezen belül a növénytermesztés. Az 1960-ban szervezõdött, 350 fõt foglalkoztató termelõszövetkezet 1990-ben felbomlott.
A lakosság 25%-a cigány, 42%-a német származású.
A községben a munkanélküliek aránya: 21%.

Infrastrukturális kiépítettség: elektromos hálózat 100%, ivóvízhálózat 89%, szennyvíz hálózat kiépítése folyamatban van, vezetékes gázhálózat 70%, vezetékes telefonhálózat 63%, a településen belül a burkolt úthálózat 75%"
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.22 0 0 3999
Az SZDSZ egyik ideológusának, Mihályi Péternek a fixa ideája, hogy a vidék korszerűtlen, a falut meg kell szüntetni, és az emberek költözzenek be a városba. Ez az agyrém sugárzik át a médián és a liberálisok minden mondatán, kivéve, ha kampányolni kell.
Érdekes, hogy ugyanez a nyugati határon átlépve éppen az ellenkezőjére változik. Pl. az osztrák, svájci, francia kormány mindent elkövet, hogy az emberek megmaradjanak őseik lakóhelyén, és az a céljuk, hogy ugyanazt az életminőséget kapják, bárhol is élnek. És igen, a várolakók pénzéből is, és ők nem tiltakoznak ezért.
Mert mondhatnánk: akkor edd azt, ami az aszfalton megterem, és nyaralj a Rákóczi úton. Ne a vidékiek pénzén fenntartott jó levegőt szívd, mert ahhoz semmi közöd. Hiszen nem ültetsz fát.
rebondo Creative Commons License 2007.11.22 0 0 3998
Nos akkor visszatérve:a behaló,kinyuvasztott vidéknek építsenek vasutat a te
pénzedből,ne az enyémből,mert az ott csak dísz lenne a rozsdás bicikli elveszett csengőjén.Új világra készüljenek a fiatalok a régi fel nem támad .
Előzmény: rebondo (3997)
rebondo Creative Commons License 2007.11.22 0 0 3997
Jaj,és Róma úgy omlott össze,hogy éppen nem támadta senki...úgy,ahogy kell.
Jöttek a tenorista hunok,csak meghalt a vezérük,a vandálok leléptek ,nem
támadtak...
Előzmény: rebondo (3996)
rebondo Creative Commons License 2007.11.22 0 0 3996
Az első mondat tájékozatlanságra utal.Olvasmányaid félrevezetnek.
Előzmény: vargailles (3995)
vargailles Creative Commons License 2007.11.22 0 0 3995
A magyar vidéknek nem volt kánaán a szocializmus egyetlen éve sem ... hogy egyesek jól megéltek, hogy létbiztonság volt (sokan még ezt is vitatnák), az egy dolog. A kánaán ugyanis általános bőséget és minden elképzelhető jót feltételez. Az általad említett időszakban már túl voltunk a padlássöprésen, a kolhozosításon, a kitelepítéseken, a deportálásokon, így azt nem említem. (Mégha következményei erősen éreztették is hatásukat.) Az erőszakos körzetesítések, a politikai üldöztetések, a vidéki értelmiség elüldözése a városba, a városközpontú közigazgatás erőszakolása, stb mind-mind a vidék elleni merénylet volt. Nem csoda, a rendszerből fakadt.

A táguló világegyetem elleni védőszemüveg alapban rajtam van, de ez a munkavédelmi felszerelés nem az értelmemre hat (ahhoz nem fizikai segédeszközök kellenek). :))
Előzmény: rebondo (3993)
rebondo Creative Commons License 2007.11.22 0 0 3994
+r
Előzmény: rebondo (3993)
rebondo Creative Commons License 2007.11.22 0 0 3993
rebondo válasz | megnéz | könyvjelző 2005.03.03 15:53:15 © (topiknyitó)
Na azt akarom kinyögni,hogy megfejtettem,mi a baj a magyar gazdákkal.
Azt fogod mondani,te is tudtad.Há-á-á-t igen,meg nem .
A táguló világegyetem porának speiális nézete kell ahhoz,hogy érts,meg védőszemüveg.
Kb 68-tól,méginkább 78-tól mo egy relatív kánaán volt.
A faluban,ha valaki dolgozni akart,meg tudott élni.A faluban ,ha valakinek hajlama volt
a gazdálkodásra,elkezdett dolgozni,összerakta amit gyűjtött,folyamatosan növekedhetett
a gazdasága,két disznóból lett száz,10mfóliából egy ha,és így tovább.
Lett sorban:virágboltos,szállítási vállalkozó,vagy csavargyár,ha valaki tehetséges volt,
volt remény,hogy munkája pénzt hoz.
Volt remény.
Most megszünt a remény.
Elavult egy mondás.

..........................................................................
ladyb szerint a reményhal hátul
..........................................................................

A "Szóval boszal "című topicban teregettem a mezőgazdaság halálát,nevezhetném
a vidék halálának is,de "Roma caput mundi"...az időkerék forog,de az amerikai
cowbojfilmekben már megismerhettük a folyamatot,nincs mese,a kicsik behalnak.
Az állam is ,a fejlődés maga is ezt indukálja,valóban a nagyok tudatos erősítése folyik,
ezt a kicsik felháborítónak tartják,joggal...de az állam nem győz megküzdeni a kicsikkel,
adóbevételt szeretne,a nagyoktól többet remél...minden fronton.

Más kérdés,hogy Róma összeomlott,fogadásom van rá,hogy ez is leképeződik...
Előzmény: vargailles (3990)
vargailles Creative Commons License 2007.11.22 0 0 3992
:)

(?)
Előzmény: rebondo (3991)
rebondo Creative Commons License 2007.11.22 0 0 3991
Előzmény: vargailles (3990)
vargailles Creative Commons License 2007.11.22 0 0 3990
a vidéksorvasztás nem indulatos jelszó ... tény ... nem igazán olvastam olyan szociológiai olvasmányt az elmúlt években, mely a Rákosi óta eltelt időszakot egységesen ne annak tekintené ... minimum "gondatlanságból elkövetett" vidésorvasztás, de inkább "tudatos, előre megfontolt, bűnszövetségben elkövetett".
Előzmény: rebondo (3985)
vargailles Creative Commons License 2007.11.22 0 0 3989
Az a gond, hogy azt hiszed, én konzerválni szeretném a jelenlegi állapotokat. Nem. Ismét ajánlom, hogy az Élőlánc programját olvasd el. Abban benne van az én munkám is, azzal azonosulok. Ha elolvasod, akkor látni fogod, hogy a fenntartható fejlődés és nem a konzerválás híve vagyok. A vasúti szárnyvonalakat nem azért nem szabad bezárni, mert konzerválni kell, hanem azért, mert fejleszteni kell. Aki csak konzerválás és rombolás között tud választani, annak tűnhetek indulatos szókoronázónak. Én azokba vetem a bizalmamat, akik ennél szélesebb látószögben képesek látni. Nem nézni -> látni
Előzmény: rebondo (3985)
vargailles Creative Commons License 2007.11.22 0 0 3988
> Te pedig konkrét példa nélkül, általánosságokból indultál ki, konkrétumnak álcázva.

Nézd, a sok év alatt elolvasott tanulmány és konkrét eset, statisztika és konferencia anyag nem fér ide.

1. Fórumban leírhatatlan.
2. A beidézett linkeket tapasztalatom szerint senki sem olvassa el a vitapartnerek közül ... erre abból következtetek, hogy csípőből, az olvasáshoz szükséges idő töredéke alatt, a beidézett szövegre nem reagálva, azt meg nem értve cáfoló hozzászólások érkeznek.

Maradjunk abban, hogy ebben a formában senkit sem akarok meggyőzni, mert értelmetlen és reménytelen. Aki valóban érdemi beszélgetésre és érdemi vitára vágyik, annak vannak más fórumok (pl. az érdi Civil Esték egy-egy rendezvényén szívesen látnám a fórumozókat, de hétvégén is Tápiószelén remek alkalom nyílik rá) ... garantáltan nem pártpolitikától megrészegült alkalmak a higgadt megismerésre és eszmecserére ...
Előzmény: Árpi (3983)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.22 0 0 3987
http://www.hirszerzo.hu/cikk.koka_vasutasok_nelkuli_orszagot_vizional_-_a_gkm_szerencsetlenkedese_miatt_allhatott_le_tegnap_a_mav.50112.html
rebondo Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3986
gondolom nem komoly,hogy 55 éves hölgy felnőttképzésben részesül...
csak példa...
Előzmény: Ladyb (3967)
rebondo Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3985

." Egy rosszul működő vasútvonalat, ha szükség van rá, akkor nem bezárni kell, hanem korszerűsíteni. Az változás."

Vagy ezt,vagy azt...az a változás.
...meg úgy hagyni,amíg jó.

De én reménytelen vagyok.Általában nem koherens amit írsz...van egy ténysor,
a végére ráteszel egy érzelmi rakétát.Olykor fordítva:érzelmi sorozatból
tényt alapozol,kérdőjelezel meg.

Itt is...vidéksorvasztásos indulati tényezőt használsz koronaként.
A vidék a technológiai fejlődések,az emberi fizikai idő leértékelődésének
következtében átalakul,ha a tanyasi-falusi vidékre gondolsz.
Akinek az elmult tíz évben lett 500 ha földje,az meg rohanást érez előre.
Előzmény: vargailles (3977)
Árpi Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3984
"Itt a szakszervezetek csak állami tulajdonos ellen ilyen nagyfiúk. A versenyszférában sehol sincsenek"
A munkásosztály reakciós szervezete
A cikkel lehet vitatkozni, de ezzel a két mondattal nem hiszem...

Ceterum censeo a vízművek vezetését rúgják ki!
Árpi Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3983
Te pedig konkrét példa nélkül, általánosságokból indultál ki, konkrétumnak álcázva.
A tudás értékének elismertetése sajnos onnan indul, hogy aki nem törekedett tudásra, az rosszul jár. Ha nincsenek vesztesei a tudatlanságnak, soha nem lesz értéke a tudásnak. És ma még igaz lehet, hogy aki a múlt rendszerben nem tanult, az ne panaszkodjon, de újabb 20 év múlva már tényleg csak azok lehetnek ezek a vesztesek, akikkel sajnos kénytelen leszek maradéktalanul együttérezni, mert nem a saját, hanem a szüleik ostobaságának lesznek az áldozatai. Attól még szükség lesz rájuk, mint vesztesekre. Akkor meg inkább lássunk neki most! Aki tanult, aki tud, aki törekedett a maga szintjén, az éljen jobban, mint aki lusta volt élni a mindenki által elérhető tisztességes lehetőségeivel! Aki pedig maga nem tudott tanulni, az meg törekedjen arra, hogy a gyerekei ne a seftelésben lés a diszkózásban, hanem a tanulásban tűnjenek ki!

Előzmény: vargailles (3980)
vargailles Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3982
Egyébként meg sajnos azt kell mondanom, hogy amiről itt beszélünk, az csak a jéghegy csúcsa ... akit pl a magyar génbank elherdálása érdekel, azt szeretettel várjuk szombaton Tápiószelén az Agrobotanikai Intézetben, hogy saját szemével győződjön meg a valóságról, a helyzetről. 2 főnek van hely az autómban, dobjon mailt, akit érdekel.
vargailles Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3981
Igazad van abban, amit megállapítasz, valóban vége a cocilizmusnak ... de azért elgondolkodtató, hogy a felnőttképzés jelentős része Svédországban ingyenes, pl az angol elsajátítását sem saját zsebből fizetik ... a diploma meg ingyenes ... ezekkel az intézkedésekkel lettek művelt és techológiában vezető állam. Nem iskolabezárásokkal és tandíjjal.
Előzmény: Ladyb (3967)
vargailles Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3980
megint abba a hibába esel, hogy konkrét ellenpéldából általánosítasz ... ezek helyett a demográfiai és szociológiai adatokat kéne megnézni ... az én szüleim is még vidéken, kistelepülésen születtek, s egyáltalán nem kis városi csórók ma, sőt ... de azok a falvak ma szegényekkel és öregekkel jellemezhetőek ... az utolsó gyerekes családok most fognak elköltözni, mert a körzetesített iskolába nem tudják vonat és volán nélkül elküldeni a gyereket ...
Előzmény: Árpi (3978)
vargailles Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3979
Xantinak ebben teljesen igaza van.
Előzmény: Törölt nick (3962)
Árpi Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3978
Ez nekem épp nagyon rossz szöveg, mert az én anyámnak, akit anno apámmal együtt ideköltöztettem, még TSZ fizetése sem volt... Az apám meg 6 éves koromban lerokkant. Vagyis engem ezzel baromi nehéz meghatni. (Igaz, mi csak ketten voltunk gyerekek, de a nővérem sem szorult albérletre 20 éves kora után...)
Úgy vagyok ezzel, mint az öreg bácsi a bocsánatkéréssel, amikor a miniszoknyás ifjú hölgy ráül a vonaton a bácsi ülésre letett szemüvegére. "Nem érdekes! Látott az már különbet is!"

Előzmény: vargailles (3975)
vargailles Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3977
Reménytelen és menthetetlen vagy, ha komolyan gondolod azt, hogy a reform csak a leépítés és a rombolás lehet. Egy rosszul működő vasútvonalat, ha szükség van rá, akkor nem bezárni kell, hanem korszerűsíteni. Az változás. Az nem változás, ha a 3-4 évtizede tartó vidéksorvasztás folytatódik.
Előzmény: rebondo (3961)
vargailles Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3976
Semmi közöm hozzájuk. Az Élőláncnak sincs. Ha mégis összemosol ezekkel az eseményekkel, akkor az rágalmazás és rosszhírünk keltése.
Előzmény: Törölt nick (3960)
vargailles Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3975
Az a négy gyerek albérletben lakik a nagyvárosban, mert Maris néniéknek nem volt arra pénze, hogy 4 városi lakást vegyen 1 TSZ-es fizetésből.
Előzmény: Árpi (3959)
vargailles Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3974
ne menjünk messzire: Burgenlandban több jól működő, településrészi lakosság közös tulajdonában álló megújuló energiatermelő mini erőművek vannak, melyek a tulajdonosok háztartásait ellátják fűtéssel, melegvízzel, árammal ... de olyan holland lakóközösséget is ismerek, ahol a "lakópark"-nak közös kisbusza van a gyerekek iskolába szállítására és a nagybevásárlások elintézésére ... a cégeknél itthon is példával bír a dolgozói tulajdon, s értékesítési közösségek is működnek szép számmal ...

a kulcs valahol ott lehet, hogy a tulajdonos valóban érdekelt legyen a jó működésben ... ha pl az önkormányzati cégek úgy működnének, hogy az "engem" illető részvénnyel szavazati jogom lenne, akkor lenne olyan cégvezető, akinek menesztéséhez feltenném a közgyűlésben a szavazólapot ...
Előzmény: vargailles (3969)
Árpi Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3973
Ha hatalmi harcról beszélünk, igazad van. Ha szakmai megfontolásokról, akkor hibás a szemléleted.

A képzési pénzekről:
Amikor a vietnami és afrikai egyetemisták nálunkmaradtak, ez az aggály nem merült föl...

Előzmény: vargailles (3971)
Ladyb Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3972

Még talán nem ér a szánkig, de a lötykölés az már műxik. :) Azaz :(

Ladybird

http://www.angolnyelviskola.hu

Előzmény: Árpi (3968)
vargailles Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3971
megint fekete-fehéren értelmezel ... nem azt mondtam hogy minden értelmes elment ... csak sokan ... (ők azonban nagyon hiányoznak, s legfőképpen: a beléjük fektetett képzési pénz másnak kamatozik)

Szerintem ma a sztrájkolók többsége nem mozdonyvezetők. Nézd, azoknak érdemes sztrájkolni, akiknek van a kezükben adu ... én pl nem is sztrájkolhatok (illetve lehet, csak a kötelező szolgáltatás nálunk 100%-os munkavégzést jelent). Az egyéni és társas vállalkozásoknál is hiába próbálkoznának ... a legnagyobb munkaadó a MÁV, stratégiailag ütősek is. Én sem örülök neki, hogy a mozdonyvezetőknek nagyobb erejük van, mint az egyetemi oktatóknak, de ez van, el kell fogadnom ...
Előzmény: Árpi (3957)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!