Keresés

Részletes keresés

mcll Creative Commons License 2014.03.04 0 0 2777

Nekem per pill kettő van, az egyik a konyhában, az fixen van, nem mozgatható, az 50% körül mutat. Tőle pár méterre a nappaliban az akvárium mellett van egy másik, azon 40% körüli értékek vannak (konyha és nappali között van ugyan ajtó, de folyamatosan nyitva van). Ugyanez a páramérő amint felvittem a lányom szobájába (ahol penész van szinte folyamatosan a sarokban) 1-2 órán belül felment 46%-ra. Van egy érzésem hogy ez nagyon keveset mutat, azaz legalább 10-15%-al kevesebbet a valóságtól. Most rendeltem a Conradból 2db Eurochron ETH 5500-ast (http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=393246), kíváncsi leszek ezek mit mutatnak majd.

Előzmény: Petya79 (2770)
mcll Creative Commons License 2014.03.04 0 0 2776

Sziasztok!

Nekem is elegem lett a penészből. :) Lányom szobájának északkeleti sarkában rendszeresen megjelenik a penész (főleg a téli időszakban). Sajnos a szoba kialakítása miatt adódik ez a helyzet, mert hosszúkás, keskeny szobáról van szó, ahol a belső részben nincs radiátor, így az a sarok mindig hideg, főleg a padló közelében (ott szó szerint érezhető a hideg levegő). 1-2 havonta lesikáljuk a penészt, akkor egy ideig ok, de aztán visszatér a penész. Lányom ráadásul asztmás amire nem éppen jó a penészes levegő... A tablettás Ceresit páragyűjtő nem hozott sikert, hiába telik a tartály, a penész visszajön. Tavaly nyílászáró csere volt, műanyag ablakok kerültek be. Előtte régi, rosszul záródó ablakok voltak, húztak, beáztak, stb. Most a szigetelés szuper lett, azonban ez csak jobban kedvez a penész kialakulásának, ráadásul mivel máshol nem tudunk teregetni, ezért a lakásban száradnak a mosott ruhák, ami csak olaj a tűzre.

Mivel elég sok jókat olvastunk a páramentesítő berendezésekről ezért tegnap este meg is rendeltük a Trotec TTK 50E páramentesítőt, közvetlen a német cégtől, mert így sokkal olcsóbban jött ki mintha itthon vettem volna meg (http://de.trotec.com/produkte/maschinen/entfeuchtung/kondensations-luftentfeuchter-mobil/komfort-luftentfeuchter-ttk-e-s-serie/ttk-50-e/). Szállítással együtt 45ezer volt az ára. Most már csak várni kell míg megérkezik. Nagyon remélem meg fogja oldani a problémánkat. Használja itt valaki ezt a típust? Tapasztalatok?

MZ/Y Creative Commons License 2014.02.26 0 0 2775

Ahogy én néztem, van vagy 5%. Az még mindig jobb, mint a levegőbe szagolós módszer. És nem drága.

De senkit nem fogok rábeszélni.

Előzmény: blackbile (2774)
blackbile Creative Commons License 2014.02.26 0 0 2774

Azok között is igen nagy a szórás sajnos.

Holnap megyek az Aereco-hoz meghallgatni a Limodort. Van javaslatotok, hogy mit kérdezzek még a döntés/vásárlás előtt, ami még nem merült itt fel az "egy gépes elszívás a fürdőben L/MF 100/40 - aereco légbevezetők" konstellációban?

Előzmény: MZ/Y (2773)
MZ/Y Creative Commons License 2014.02.26 0 0 2773

Igaz, nem írtam, elemesre gondoltam.

Előzmény: Petya79 (2772)
Petya79 Creative Commons License 2014.02.25 0 0 2772

A nappaliban lévő mechanikus például 40%-ot mutat, míg mellette az elemes 55%-ot. Azért ez elég nagy eltérés.

Előzmény: MZ/Y (2771)
MZ/Y Creative Commons License 2014.02.25 0 0 2771

Bármelyik.

Lehet, téved 5%-ot, de nekünk nem atompontos kell. Mert a "nincs itt pára, nincs dohos szag, rendben vagyunk" még messze van a biztonságtól.

Előzmény: Petya79 (2770)
Petya79 Creative Commons License 2014.02.25 0 0 2770

Melyik az a páratartalom mérő, ami legalább közel hitelesnek mondható? Van valami konkrét ajánlásod? Mert nálam 3 kommersz vacak van (2 elektromos + 1 mechanikus), és mindhárom más-más értéket mutat.

Előzmény: MZ/Y (2768)
Roy777 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 2769

a gallér csinálás szerintem nem fog megoldást hozni, mert az egész falon látható padlótól, plafonig (pl ahol a villany vezeték csöve megy a falba, na ott nem)

igaz, h nincs páramérőnk, de sokat szellőztetünk, nincs víz az ablak alján sehol, és szerintem ennyi pára biztos van máshol is

a lakás régi, viszont kiderült, h az előző lakóknak is volt ezzel gondjuk és akkor is ezek az ablakok voltak

Előzmény: MZ/Y (2768)
MZ/Y Creative Commons License 2014.02.23 0 0 2768

Az utolsóra leginkább a hőszigetelős topikban kaphatnál jó választ. Az biztos, hogy a belülről szigetelés mindig az utolsó lehetőség, nagyon jól kell csinálni, hogy tényleg jó legyen.

Én arra gondolnék, ami nem annyira drága (bár a magasság miatt nem is olcsó), hogy első körben nem telibe szigetelni a falat, hanem "csak" gallért rá, a födém magasságában, ha jól emlékszem + 20-20 cm túlnyúlással lefelé és felfelé is. Tehát ha a födém 30 cm magas, akkor egy 70 cm magas csík. Kérdés, meg lehet-e csinálni úgy, hogy nézzen is ki valahogy... Ezzel a legnagyobb hőhidat megszüntetnéd. Ha viszont a fal telibe vizes, penészes, akkor csak a telibe szigetelés marad...

Amúgy a "figyelünk a párára" az mit jelent? Méritek is, vagy csak érzésre? Mert a túl sok pára csak akkor érezhető, ha már marha sok. Simán érezhetitek jónak a párát, amikor még bőven lehetne (kellene) lentebb vinni. Ha nem méritek, egy 2-3 ft-os páramérő is megtenné.

Azért is kérdezem a párát, mert - valamiért nem mai lakásnak gondolom - laktak ott régebben, valószínűtlennek tűnik, hogy mindig penészben éltek az ott lakók. Tehát lehet, régebben "rossz" ablak volt, ami szellőztetett, ma meg "jó" ablak van, ami bent tartja a párát.

Előzmény: Roy777 (2767)
Roy777 Creative Commons License 2014.02.23 0 0 2767

pénz nincs rá, igaz megérné csak ezt a falrészt mert az alattunk lévőnek is ilyen baja van és ez csak 2emelt magas és 10m hosszú de most a tetőtérbe való szigetelést is 3év könyörgés után sikerül megkapnom,

nyilván fontos a páratartalom, de erre nagyon figyelünk

sajnos a fal nagyon hideg és nem tart meg semmi meleget szóval hiába szellőztetünk sokat

ha a tetőtérbe leterítjük a kőzetgyapotot, akkor már remélem, h valamivel jobb lesz a helyzet

illetve festeni muszáj de akkor már szeretném biztosra csinálni

ha felragasztok gipszkartont a falra ez tűnik a legegyszerűbbnek az jó lehet?

Előzmény: MZ/Y (2757)
blackbile Creative Commons License 2014.02.23 0 1 2766

Szia!

Hááát, az a kollegámé virtuálisan, egy elektronikai alkatrész kereskedőtől kunyerálta el, én már tavaly sem tudtam szerezni. Maga a rajta lévő mérő chip önmagában is 5000-6000,- Ft!!!

Előzmény: gyattila (2765)
gyattila Creative Commons License 2014.02.23 0 0 2765

Blackbile, meg lehet kérdezni honnan szerzted a videón látható Sensirion műszert?

Előzmény: blackbile (2567)
pepe977 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 2764

Szép estét mindenkinek!

Az utolsó bejegyzésem óta üzemeltetem továbbra is a páramentesítő készülékemet.

Igaz nem folyamatosan megy, de a következőek az adatok, az elmúlt időben 125 órát ment.

Ezalatt az idő alatt 50 liter vizet szedett össze.

Igen sok. Igaz a páratartalom 60%körül van. Nem igazán tudom lejjebb szorítani.

Továbbra is meg vagyok a készülékkel elégedve.

zoger Creative Commons License 2014.02.18 0 0 2763

A kazán a teljesen külön bejáratú szuterénba van úgyhogy az nem gond.

A páratalom a házban ha kint is párás-nyirkos idővan akkor max 55%, ha hideg száraz a levegő akkor ha nem vagyunk egésznap itthon lemegy akár 40% alá is, de jellemzően olyan 45-50% körül alakúl.

A levegőminőségről nem tudok számszerű adatokat adni, de amióta megy a "rendszer" nem nyitottunk ablakot szellőztetés céljából nem érezzük szükségét egyszerűen jó a levegő a házban. Összehasonlíthatatlan a helyzet a tavalyi téllel amikor még "csak" naponta 3x szellőztettünk s az sem volt elég.

Előzmény: blackbile (2761)
Petya79 Creative Commons License 2014.02.18 0 0 2762

Egy kondenzátort kellett cserélni benne, most már rendesen felfűt. A páraérzékelője viszont valószínűleg rossz, a ventillátor meg elég zajos, úgyhogy az is cserére érett. Szóval félig-meddig azért működik, de legközelebb inkább újat veszek.

Előzmény: blackbile (2760)
blackbile Creative Commons License 2014.02.18 0 0 2761

Szia!

Nekem az Aereco-s mérnök egy Limodor 100/40-est ajánlott ki végül. Jövő héten bemegyek hozzájuk, hogy mennyire hangos a gép.

Az a kérdésem még feléd, hogy - olvasva a vegyes tüzelésű kazánodról -, hogy oldottad meg, hogy a füstgázt ne szívja vissza a Limodor?

A múlt heti esős időben hogyan alakult a páratartalmad és a levegőminőséged?

Előzmény: zoger (2651)
blackbile Creative Commons License 2014.02.18 0 0 2760

Mi a helyzet a géppel?

Előzmény: Petya79 (2748)
blackbile Creative Commons License 2014.02.18 0 0 2759

Hááát, ha no pára - no para. :o)

Előzmény: MZ/Y (2758)
MZ/Y Creative Commons License 2014.02.18 0 0 2758

Persze.

Hidegben azért tudod leszorítani, mert hideg levegőre cseréled a bentit és mire felmelegszik, csökken a relatív páratartalma. Ha nem olyan hideg levegő jön be, pláne az is párás, akkor emelkedik bent is a pára. Viszont a jó hír, hogy ekkor melegszik a fal is, nincs hol kicsapódjon a víz. Szóval no para. :o)

Előzmény: blackbile (2749)
MZ/Y Creative Commons License 2014.02.18 0 0 2757

Legelőször bent kellene "szétnézni", egy páratartalom mérővel. Lehet, hogy sok a pára, ami ráerősít a hőhídra.

Következő kérdés, hogy milyen ház ez. Mit jelent, hogy nem lehet kívülről szigetelni? Keret nincs rá, vagy mondjuk pesti műemlék ház, amihez tilos nyúlni?

Előzmény: Roy777 (2751)
Petya79 Creative Commons License 2014.02.18 0 0 2756

Na igen. Most, hogy visszatért az esős idő, nálam is megjelent a pára az ablaküvegen.

Előzmény: blackbile (2750)
Roy777 Creative Commons License 2014.02.12 0 0 2755

igaz a beázás nem a legjobb szó rá, de nem tudom máshogy leírni

hideg a fal, nyirkos, foltos, penész is megjelent rajta nem lehet kifűteni, nem tart meg kb semmi hőt

Előzmény: coburg1 (2754)
coburg1 Creative Commons License 2014.02.12 0 0 2754

beázás?

Előzmény: Roy777 (2753)
Roy777 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 2753

bocs, de nem töltötte fel a képet az előzőekben

Roy777 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 2752

az előbb lemaradt

Roy777 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 2751

sziasztok

segítséget kérnék beázás, vizes penészes fal témában

a gond az az, h a lakásunkban néhol vizes, néhol penészes a fal

ennek az oka a nedves, hideg födém(a fal és a mennyezet találkozása) ami kívül is láthatóan 30-40cm-es sávban vizes illetve belül is itt penészes vagy vizes a fal

egy helyen a padlótól a plafonig vizes(kép mellékelve)

viszont ahol ki van marva a tégla a villany vezetékeknek és vissza gipszelve ott semmi gond(ezt a képen is lehet látni)

a kérdésem hogy mit tegyek annak érdekében h ez elmúljon

1. lépésben a tetőteret gondoltam kőzetgyapottal szigetelni

2. lépés pedig a benti fal kezelése lenne, gondolom a sima festés nem elég, bár remélem a fenti szigeteléssel melegebb lesz a fal, viszont lehet h jobb lenne pl gipszkartont felragasztani, vagy profillal és légréssel felrakni...

tudom, h a biztos megoldás a külső szigetelés lenne, de erre nincs lehetőség

bármilyen segítő javaslatot szívesen veszek

blackbile Creative Commons License 2014.02.09 0 0 2750

Lehet az esős, párás kinti időjárás az ok?

blackbile Creative Commons License 2014.02.08 0 0 2749

Ma 2x szellőztettem a felső szinten, de a gép nem ment (és tegnap hasonló körülmények), és meg is lett az eredménye - megint 60%-ra felment a páratartalom...

Petya79 Creative Commons License 2014.02.08 0 0 2748

Dehogy, különben egy fillért nem adtam volna érte. Ma viszem szervizbe, hátha szállításkor történt csak vele valami, ami esetleg könnyen javítható.

Előzmény: blackbile (2747)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!