Nekem per pill kettő van, az egyik a konyhában, az fixen van, nem mozgatható, az 50% körül mutat. Tőle pár méterre a nappaliban az akvárium mellett van egy másik, azon 40% körüli értékek vannak (konyha és nappali között van ugyan ajtó, de folyamatosan nyitva van). Ugyanez a páramérő amint felvittem a lányom szobájába (ahol penész van szinte folyamatosan a sarokban) 1-2 órán belül felment 46%-ra. Van egy érzésem hogy ez nagyon keveset mutat, azaz legalább 10-15%-al kevesebbet a valóságtól. Most rendeltem a Conradból 2db Eurochron ETH 5500-ast (http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=393246), kíváncsi leszek ezek mit mutatnak majd.
Nekem is elegem lett a penészből. :) Lányom szobájának északkeleti sarkában rendszeresen megjelenik a penész (főleg a téli időszakban). Sajnos a szoba kialakítása miatt adódik ez a helyzet, mert hosszúkás, keskeny szobáról van szó, ahol a belső részben nincs radiátor, így az a sarok mindig hideg, főleg a padló közelében (ott szó szerint érezhető a hideg levegő). 1-2 havonta lesikáljuk a penészt, akkor egy ideig ok, de aztán visszatér a penész. Lányom ráadásul asztmás amire nem éppen jó a penészes levegő... A tablettás Ceresit páragyűjtő nem hozott sikert, hiába telik a tartály, a penész visszajön. Tavaly nyílászáró csere volt, műanyag ablakok kerültek be. Előtte régi, rosszul záródó ablakok voltak, húztak, beáztak, stb. Most a szigetelés szuper lett, azonban ez csak jobban kedvez a penész kialakulásának, ráadásul mivel máshol nem tudunk teregetni, ezért a lakásban száradnak a mosott ruhák, ami csak olaj a tűzre.
Holnap megyek az Aereco-hoz meghallgatni a Limodort. Van javaslatotok, hogy mit kérdezzek még a döntés/vásárlás előtt, ami még nem merült itt fel az "egy gépes elszívás a fürdőben L/MF 100/40 - aereco légbevezetők" konstellációban?
Melyik az a páratartalom mérő, ami legalább közel hitelesnek mondható? Van valami konkrét ajánlásod? Mert nálam 3 kommersz vacak van (2 elektromos + 1 mechanikus), és mindhárom más-más értéket mutat.
a gallér csinálás szerintem nem fog megoldást hozni, mert az egész falon látható padlótól, plafonig (pl ahol a villany vezeték csöve megy a falba, na ott nem)
igaz, h nincs páramérőnk, de sokat szellőztetünk, nincs víz az ablak alján sehol, és szerintem ennyi pára biztos van máshol is
a lakás régi, viszont kiderült, h az előző lakóknak is volt ezzel gondjuk és akkor is ezek az ablakok voltak
Az utolsóra leginkább a hőszigetelős topikban kaphatnál jó választ. Az biztos, hogy a belülről szigetelés mindig az utolsó lehetőség, nagyon jól kell csinálni, hogy tényleg jó legyen.
Én arra gondolnék, ami nem annyira drága (bár a magasság miatt nem is olcsó), hogy első körben nem telibe szigetelni a falat, hanem "csak" gallért rá, a födém magasságában, ha jól emlékszem + 20-20 cm túlnyúlással lefelé és felfelé is. Tehát ha a födém 30 cm magas, akkor egy 70 cm magas csík. Kérdés, meg lehet-e csinálni úgy, hogy nézzen is ki valahogy... Ezzel a legnagyobb hőhidat megszüntetnéd. Ha viszont a fal telibe vizes, penészes, akkor csak a telibe szigetelés marad...
Amúgy a "figyelünk a párára" az mit jelent? Méritek is, vagy csak érzésre? Mert a túl sok pára csak akkor érezhető, ha már marha sok. Simán érezhetitek jónak a párát, amikor még bőven lehetne (kellene) lentebb vinni. Ha nem méritek, egy 2-3 ft-os páramérő is megtenné.
Azért is kérdezem a párát, mert - valamiért nem mai lakásnak gondolom - laktak ott régebben, valószínűtlennek tűnik, hogy mindig penészben éltek az ott lakók. Tehát lehet, régebben "rossz" ablak volt, ami szellőztetett, ma meg "jó" ablak van, ami bent tartja a párát.
pénz nincs rá, igaz megérné csak ezt a falrészt mert az alattunk lévőnek is ilyen baja van és ez csak 2emelt magas és 10m hosszú de most a tetőtérbe való szigetelést is 3év könyörgés után sikerül megkapnom,
nyilván fontos a páratartalom, de erre nagyon figyelünk
sajnos a fal nagyon hideg és nem tart meg semmi meleget szóval hiába szellőztetünk sokat
ha a tetőtérbe leterítjük a kőzetgyapotot, akkor már remélem, h valamivel jobb lesz a helyzet
illetve festeni muszáj de akkor már szeretném biztosra csinálni
ha felragasztok gipszkartont a falra ez tűnik a legegyszerűbbnek az jó lehet?
Hááát, az a kollegámé virtuálisan, egy elektronikai alkatrész kereskedőtől kunyerálta el, én már tavaly sem tudtam szerezni. Maga a rajta lévő mérő chip önmagában is 5000-6000,- Ft!!!
A kazán a teljesen külön bejáratú szuterénba van úgyhogy az nem gond.
A páratalom a házban ha kint is párás-nyirkos idővan akkor max 55%, ha hideg száraz a levegő akkor ha nem vagyunk egésznap itthon lemegy akár 40% alá is, de jellemzően olyan 45-50% körül alakúl.
A levegőminőségről nem tudok számszerű adatokat adni, de amióta megy a "rendszer" nem nyitottunk ablakot szellőztetés céljából nem érezzük szükségét egyszerűen jó a levegő a házban. Összehasonlíthatatlan a helyzet a tavalyi téllel amikor még "csak" naponta 3x szellőztettünk s az sem volt elég.
Egy kondenzátort kellett cserélni benne, most már rendesen felfűt. A páraérzékelője viszont valószínűleg rossz, a ventillátor meg elég zajos, úgyhogy az is cserére érett. Szóval félig-meddig azért működik, de legközelebb inkább újat veszek.
Hidegben azért tudod leszorítani, mert hideg levegőre cseréled a bentit és mire felmelegszik, csökken a relatív páratartalma. Ha nem olyan hideg levegő jön be, pláne az is párás, akkor emelkedik bent is a pára. Viszont a jó hír, hogy ekkor melegszik a fal is, nincs hol kicsapódjon a víz. Szóval no para. :o)
Legelőször bent kellene "szétnézni", egy páratartalom mérővel. Lehet, hogy sok a pára, ami ráerősít a hőhídra.
Következő kérdés, hogy milyen ház ez. Mit jelent, hogy nem lehet kívülről szigetelni? Keret nincs rá, vagy mondjuk pesti műemlék ház, amihez tilos nyúlni?
segítséget kérnék beázás, vizes penészes fal témában
a gond az az, h a lakásunkban néhol vizes, néhol penészes a fal
ennek az oka a nedves, hideg födém(a fal és a mennyezet találkozása) ami kívül is láthatóan 30-40cm-es sávban vizes illetve belül is itt penészes vagy vizes a fal
egy helyen a padlótól a plafonig vizes(kép mellékelve)
viszont ahol ki van marva a tégla a villany vezetékeknek és vissza gipszelve ott semmi gond(ezt a képen is lehet látni)
a kérdésem hogy mit tegyek annak érdekében h ez elmúljon
1. lépésben a tetőteret gondoltam kőzetgyapottal szigetelni
2. lépés pedig a benti fal kezelése lenne, gondolom a sima festés nem elég, bár remélem a fenti szigeteléssel melegebb lesz a fal, viszont lehet h jobb lenne pl gipszkartont felragasztani, vagy profillal és légréssel felrakni...
tudom, h a biztos megoldás a külső szigetelés lenne, de erre nincs lehetőség
Ma 2x szellőztettem a felső szinten, de a gép nem ment (és tegnap hasonló körülmények), és meg is lett az eredménye - megint 60%-ra felment a páratartalom...