Értem, igazad van! A merlotnál a 8-10 szem sok, próbáljam inkább 6-7 szemre talán?
Ne értsd félre, senkit nem fogok a tanácsa/ötlete miatt szidni ha nem jön be, de még merlottal nem dolgoztam, és tavasszal ha az egészség engedi kb. 2000 tő vár rám metszéstől a szüretig.
De komolyan... Látatlanban senki nem fog tudni segíteni, csak ha személxesen ott van és látja a saját szemvel, hogy mi a helyzet, de még akkor sincs semmire garancia, mivel sok oka lehet a dolognak.
Nem biztos, hogy ugyanarról beszéltek. A tiedet az ékköves araszoló okzta közvetlenül rügypattanáskor, az olvtársnál lehet, hogy a tripsz garázdálkodott és ezért volt ú.n. “ablakos” a fakadás, de a karos szőlőművelésnél előfordulhat az is, hogy a meghajlított vessző közepén csököttek lesznek a hajtások, mert a hajlításnál feltorlódik a tápanyag.
Sziasztok. Tanácsot szeretnêk kêrni. A munkámmal "örököltem" merlot szőlőt. Eddig még nem dolgoztam ilyen fajtával. Most szüretkor láttam, hogy a fejnél, ill. termőkar vêgênêl voltak vesszők, közêpen meg kopasz volt a termőkar.
Megszámoltam, á!t. 8-10 szemre volt metszve.
- Mitől van ez? Sok a 8-10 szem? Elmondás szerint 18 êves a telepítés.
A szőlő ültetvényemben elég erősen jelen volt idén a lisztharmat. Tudok mostanában tenni valamit azért, hogy jövőre kevesebb legyen? Érdemes ilyenkor, szüret után, de még őszi lemosózás előtt megfújni valami lisztharmat elleni szerrel? melyikkel? (otello, olaszrizling, zalagyöngye, rizlingszilváni, és pár egyéb fajta van.)
Van más neve is, Svájcban például (Valais borvidékén) fendant, Németországban gutedel, Ausztriában junker. Itthon még fábiánszőlőés gyöngyszőlő néven is ismeretes.
Egy bővebb listát a Wikipedia szócikke végén találhatsz:
Üdv a csoportnak. Szeretem a saszla szőlőt :) Árulnak valahol ilyen szőlőtőkét? nézegetem a kertészeteket de nem találok. Vagy esetleg van más neve is ennek a szőlőnek?
Ha a lemezei nem fehérek, akkor biztosan nem gyilkos galóca. Ettől még lehet mérgező is, de az állatok túlélik az egyéb mérgező fajták megkostolását. A macska kis adag gyilkos galócát is túlél.
Egy gomba azonosításához minimum a lemezek és a teljes tönk fényképére is szükség lenne.
A fotót mellékelem. Kertben jelent meg nála, (nálam is, de én nem fordítottam figyelmet eddig neki)
Nem szereti a gombát, nem is akarja megenni, de nem is meri a baromfit kiengedni a kertbe. Szóval ha a kép esetleg mond valamit a fajta azonosításról, megköszönnénk!