Köszönöm szépen a segítségeteket, hasznosnak bizonyultak .
Sajnos haza hazajöttünk, nagyon hamar elment a kinn töltött idő.
Az időjárás változékony volt. A nyaralás első felében igazi nyári idő volt, második felében többször szerencsénk volt viharhoz, esőhöz. Egyik alkalommal olyan jégeső volt, hogy azt hittük tojástartó lesz a bérlet autóból meg is voltunk ijedve, hogy fizethetünk,de szerencsére nem lett baja- totál fehér lett minden. A kinézett strandok szinte töredékét sikerült megnézni .már ott rájöttünk,hogy ide még ha 4-5-ször visszajövünk,akkor sem láttunk mindent. Nekem a San Teodoro közeli strandok tetszettek a legjobban (La cinta, Cala Brandinchi, Lu Impostu). A Costa Esmeralda is szép volt, de attól többet vártam. Tényleg szinte minden strandnál kell parkolásért fizetni. Nekünk annyiban szerencsénk volt, hogy az első felében még nem kellett fizetni (a parkoló órák le voltak fóliázva), illetve nem mentünk be olyan strandra ahol sorompóval le volt zárva, és úgy kellett volna fizetni, ezeket a második felére hagytuk. Illetve egy párnál kifigyeltük lehet e ingyenes helyre,kicsit közelebb leparkolni a parthoz. ( A Lu Impostu - Cala Brandinchi strandoknak van egy közös parkolója, ha vki fizet, akkor jobb ezt választani,mert kettőt egy csapásra .2 eur 1 óra-max 12 eur egy nap. Ha nem szeretne fizetni, akkor a Lu Impostu San Teodoro felőli bejáratánál a sarki zöldséges előtt van jó pár ingyenes parkoló..onnan simán be lehet sétálni,akár mindekettőre.) A benzin nem volt olcsó, 1,7 eur felett. Mi rögtön bevásároltunk a reptér közelében lévő Auchanban,de nem jól tettük az Euro Spin-ek jóval olcsóbbak (volt olyan termék, ami fele áron volt) és elég sok helyen látni őket. Hazafelé a reptéren volt egy kis izgalmunk, összesen 3 beléptető kapu van a normál utasok számára, két sorral. ( Meg kell nézni melyikhez tartozik a kettő,mi természetesen a lassabban voltunk.)Úgy alakult az autó leadása miatt, hogy elég későn álltunk be a sorba. Én már rögtön azzal kezdtem, hogy megpróbáltunk előre kérni magunkat a sorban, mutattuk a jegyünket, hogy ha nem jutunk pár emberrel előrébb, akkor lekéssük a gépet, hát nagyon nem érdekelte őket, sem az utas társakat sem a secust. Vállat vont, hátra küldött, persze angolul semmit Mondanom sem kell sztem, hogy milyen állapotban van az ember, ha 15 perccel a gép indulása előtt még nem jutott be a reptérre. Annyi bíztató volt az egészben, hogy jóval mögöttünk is voltak ismerős arcot a check-in-ből. Mire odaértünk az útlevél ellenőrzéshez- az ottani pasi tudott angolul, aki elmondta minden egyes siető embernek (percenként volt 1-2) hogy ez itt így megy, megvárják az embert, ne izguljunk.(Ezt az infót azért közölhették volna, amikor mi próbálkoztunk.) Előttünk lévő párnak a gépe 2 perc múlva indult,és még előttünk volt vagy 10 ember-szerencsére a másik sorban volt olyan rendes ember,aki maga elé engedte őket. Mi 5 perccel indulás előtt voltunk benn- rohantunk- a jegyellenőrzésnél már vártak minket, de mondták hosszú a sor,mi? Miután leültünk, jöttek a többiek is, majd kb. 2 perc múlva indultunk. Úgyhogy azt tanácsolom, hogy mindenki menjen ki időben az Olbiai reptérre, mert azért nem teljesen úgy van, hogy a gép vár .
A Cala Gonone-i motorcsónakbérlés volt a fénypont J Már 60 eur-tól lehet bérelni egy napra és 8-tól legkorábban,tehát fél 8-ra oda lehet menni,ha vki ki akarja használni. Vicces volt azért, hogy olaszul nagyarázátk el mit hogy kell csinálni,de nem volt gond,egyszerű itt is elkaptunk egy jókora esőt, meg volt a feelingje. Bementünk a barlangba is,de mivel az utóbbi évben 2ben is voltunk,azt mondom nem érte meg, inkább mentünk volna ki több partra ..jó sok időt elvesz a kiszállni-beljebb menni a hajóval-lehorgonyozni-visszaúszmi majd kifelé újra .
Bárkinek bármi szüksége van friss infóra akkor kérdezzen nyugodtan.
Valóban, picit több akkor a napok száma, nem is figyeltem :D
Gondolom azért (csak, hogy magyarázzam a bizonyítványom :) ), mert ennél a menetrendnél (Capo Caccia-hoz) pont 30 szám van alul páros, felül páratlan, úgyhogy ennél már nem is figyeltem, hogy itt ez a logika megbukott :)
Szerintem nem páros/páratlan nap lesz, mert akkor már sok lesz a napok számából. :)
De itt fel is adtam az értelmezést...
Viszont annyira gyönyörű panorámaút vezet Alghero és Bosa között, hogy én a buszozás helyett valami más alternatívát javasolnék. Szerintem még bringával is szuperebb. 50-60km, vannak emelkedők/lejtők, egy nap alatt letudható ;)
Nekünk bevált a kompozás, igaz, mi gyerekekkel és viszonylag sok csomaggal utazunk. Eddig háromszor jártunk a szigeten, de a repülőzés eddig kimaradt.
Azon gondolkodom, hogyan hoztunk volna haza egy karton Funtanalirast repcsin...
Persze, nem ez a lényeg:-)), csak úgy beugrott. Nem muszáj bort hozni ajándékba, de arról az egy üvegről, amit magunknak eltettünk, nem szívesen mondanék le.
Én motorozni járok ki, ami néha összejön egy kis családi nyaralással is. Szinte minden opciót kipróbáltunk és sokat számoltam is melyik a kedvezőbb. A kompos megoldás egyértelműen a drágább opció (bármennyire is hangulatos és jó dolog a kompozás). 24 óra alatt letudható ez is (reggel hatkor Budapestről indulás és másnap reggel 6-7 körül kiköt a komp Olbiában). Eddig hatszor kompoztam és idén először én is repültem. Hát sokkal kényelmesebb és rövidebb a repülős megoldás :).
Autós költségek:
- Autópályadíjjal oda-vissza 100 EUR körül kell számolni (Magyar, Szlovén, Olasz),
- benzin saját fogyasztás alapján 2100 km-re (Budapestről a kikötőig és vissza)
- kompozás pedig fejenként 100 EUR + autó (ez általában akciós, oda-vissza 100 EUR körül kijön) + kabin (100 EUR/út).
Tehát ez alapján tudsz kalkulálni egy végösszeget. Tényleg nem izgalmas az oda-vissza út, de ha két naposra tervezitek akkor érdemes Bled vagy Velence megállót beiktatni. De ez megint megdrágítja a plusz éjszakával a költségvetést. Ezen max. annyit lehet spórolni, hogy kabinmentes az utazás a kompon, kibírható és kalandos, de ezt mindenki saját igénye alapján eldönti :)
Repülős megoldással:
- Fapados repjegy (Bp-Milano Wizzair + Milano-Olbia Easyjet vagy közvetlen járatok Bécsből/Pozsonyból) 100-150 EUR között kihozható per fő
- Autóbérlés 250-400 EUR között egy hétre (biztosítás függő)
Ezzel a megoldással fél nap alatt le lehet érni simán.
Fapados átszállásos megoldás esetén én azt javasolnám (sajnos tapasztalat), hogy Milanóba az utolsó géppel menni, reptéren olcsó szálláson megaludni (tényleg vannak jók olcsón, ingyen reptéri transzferrel) és másnap reggel az első géppel utazni a szigetre. Egy napra is lehet tenni az átszállást, de akkor legyen biztonsági idő tartalékolva az átszállási időben, mert simán késhet a fapados gép akár két-három órát is, így bukta a következő szigetre szóló repjegy és aznap kell venned drágán újat a következő időpontra... És ha nem késik, akkor meg van idő egy Milanoi városnézésre akár.
Köszönöm a választ! :) Te már voltál többször ezek szerint. Így melyik utazást preferálod inkább? Szeretünk jönni menni, felfedezni ezért a nyaralás alatt szükségünk lesz autóra is. De... Azt nézem ha autóval mennénk az autópályadíjak a ( méregdrága ) kompjegyek és az üzemanyag így is nagyon sok - nem beszélve a fárasztó szinte két napos útról. Ha meg repülővel megyünk és ott bérlünk autót egy hétre akkor sem sokkal több ( több azért valamivel! ) és nem a saját kocsimat nyúzom a hegyekben a poros tengerparti utakon és 1 nap alatt kényelmesen oda lehet így érni.
Inkább szeptember végétől van az utószezon, de a szeptember eleji árak már megfizethetőek. Szeptember második felében voltam kint, tökéletes idő volt strandolás tekintetében is (melegebb a víz mint májusban vagy júniusban), az augusztusi tömeg pedig levonul addigra. Maximum egy kis esőt kell bekalkulálni.
Október második felében is voltam, ezt már csak napozós/fürdős programra nem ajánlanám, kellemes kiránduló idő inkább. Illetve ilyenkor már délután 6-kor sötét van, a hegyekben pedig sokszor előfordul köd is.
Szeptember első hete már utószezonnak számít? Meddig meleg a tenger? Augusztusban úgy tudom nagyon kellemes a víz de az árak az egekben vannak az emberek meg ellepik teljesen a partokat.
De ok szerveznek kirandulast Algherobol is, ill. Algheroba. Bar nem hinnem, hogy Algherobol a Caprerara, mivel az utazassal elmegy az egesz nap.. De szerintem, legegyszerubb, ha megkerdezed Adrit.
Köszi. Hát ez az, eddig én is csak onnan láttam, de Algheroból Palauba nem egyszerű elmenni. Ezért reméltem hátha van olyan szervezés ami Algheroból indul és nem vagyok az ottani tömegközlekedésre utalva.
Mi is a Sardinia Emotions-sal mentünk kirándulni, a hajókirándulásra meg túrázni a Caprera szigetre. Mindegyik nagyon tetszett. Èn is ki akartam próbálni a szörfözést is, de nem maradt már rá idö, igaz mi csak gyakorlatilag 6 és fél napot voltunk. Nektek a 10 napba biztos belefér. Ha kölcsönözni akartok, vagy tanfolyamot, azzal kapcsolatban Adrit (sardinia emotions) kérdezd, mivel azzal is foglalkoznak. Adri barátja órákat is ad, mivel szörftanár.
Igen, a Sardinia Emotions-sal voltunk, a szörfözés miatt mindenképp öket kérdezt, ök nagy szörfösök (nézd meg a videójukat). Elvittek bennünket is Porto Polloba, ahol laknak, noha mi nem szörföztük, de a hely tényleg arról híres, egy csomó szörfös volt a vízen, meg a strand is nagyon szép, annak is aki nem is szörfözik.
Mi július végén megyünk 10 napra a párommal nyaralni. Santa Teresa di Gallura-n lesz a szállásunk. Néztem hogy van két magyar csapat is kint akik szerveznek kirándulásokat. Esetleg valaki volt már valamelyik társasággal? Mik a tapasztalatok? Sardinia Emotions és Sardynia Travel.
Emelett windsurf-özni is szeretnénk, volt valaki ott az északi részen? Melyik partot tudnátok ajánlani? Köszönöm :)
www.autoeurope.it oldalon nézz és foglalj. Ahogy gyorsan megnéztem 260 EUR körül már van Fiesta és normális kölcsönzőtől (Budget - Avis csoport). Erre még az önrész csökkentő biztosítás jöhet rá és azzal együtt már a 400 EUR meglehet egy hétre. Önrész nullázó biztosítás nélkül drága a 115ezer kis kategóriára.
Mi június 23-július 1-ig megyünk Szardíniára. Nem jön esetleg akkor valaki?
Tud esetleg valaki segíteni autóbérlésben? Alghero-bol kellene eljutnunk Arbataxba, ott foglaltunk szállást. Egy hétre egy pici autó kb. 115.000 lenne. Lehetséges?
Néztünk buszt is, de az nincs. A transzfer is elég drága.
Igen, értem én, csak nem emlékeztem már rá. Mi ennek ellenére mindenhol hagytunk borravalót és sehol nem utasították vissza:-). Így utólag úgy gondolom, hogy nem adnék. Nem azért, mert lehúzva érzem magam, hanem mert sokszor vacakoltunk, hogy csináljuk, hogy jó legyen, ne bántsuk meg a pincért azzal, hogy keveset adunk...szóval nem kellett volna.