Üdvözlöm az Asclepias gyerekeket! Jövöre még szebbek lesznek.
Én az idén egy másik fajtát hoztam a kertbe. Ezt télen be kell hoznom, de megéri. Egész nyáron virágzott! A canadai Monarch pillangó egyenesen rajong érte!
Veled szomorkodom én is a rózsák miatt. Az enyémek is majdnem így néznek ki, sőt még rondábban, mert a fertőzött levelek rajta csúfolkodnak. Én bízom benne, hogy most csak a csapadékos időjárásnak köszönhetően jutott a rózsa oly mértékű nitrogéntöbblethez, amelyet ezzel a fekete levélfoltosságot okozó betegséggel bosszul meg. A kedvenc rózsáskönyvem azt írja, hogy a lombtalanná vált bokor, ha őszig újból kihajt, az a köv. évi virágzás rovására megy. Tehát lehet, hogy most még nem érdemes visszavágni, várni kellene késő őszig, hogy már ne legyen akaratja a hajtásképzésre. Kénes réztartalmú gombaölő szert ajánl, de én megelégszem a levelek eltakarításával és megnézem jövőre mi lesz. Hátha nem lesz ennyire esős a nyár.
Kiderült már, hogy mi történt ezzel a szegény rózsával? Nem kellene erősen visszavágni az egészséges részig? (Néha fentről lefelé terjed a kórság, hátha még a töve megmenthető.)
Nagyon, nagyon zokogok! Így néz ki a gyönyörű lila rózsám:(((((((((
És még egy zokogni való. Hiába nyílnak még a virágok, már visszavonhatatlanul itt az ősz. Már a dió is elkezdett potyogni. Ezeket a terméseket is tegnap fotóztam.
Én müanyag gurigákról beszéltem, nem pedig izéröl.
Ejnye bejnye ....
Hogyénmicsoda félreértett, ártatlan gazfickó vagyok.... (ja, hogy még ez is OFF ?)
Aki tud, tegyenmáfelide egy "Nebántsvirág" -ot! Én azt se tudom, hogy néz ki. Egyáltalán...van olyan? (Mámint rajtam kívül?) Megcsinálnám avatárnak valahol...
ON: Majd csinálok valami zokogós képet. Ami késik, holnap egy túzok. Hánem?
Fonyka! Igazad volt, megnéztem a nagykönyvben. Nem tudom, miért veszem a könyveket, ha nem olvasom? Hánem?
Most jut eszembe, hogy évekkel ezelött volt nekem az a "Chocolate Cosmos" is. Napos idöben a virágnak forró kakaó illata volt! Télen bevittem a gumókat, de a következö évben nem jött ki. (Magától. Ottmaradt a pincében...elfeledkeztem róla) Azóta nem láttam sehol, pedig újra megpróbálnám. Sajnos, ezek az "agyongenetikázott" növények nem hosszú életüek. Csak addig tartanak, amíg az ember kifizeti öket. Nahát.
Ez pedig itt a narancsvörös "Cosmos sulfureus" levele. Egyébként a színárnyalat nem más fajta, hanem kinyílás után fokozatosan sötétedik, vörösödik a virág 2-3 napon át, mire vége lesz.
Én nem mondtam semmi konkrét akármit. Nem ígértem napi hat akármit. Magam se tudom, hogy fog menni. Lehet, hogy a kutyasefog jelentkezni. Ma már nagyon lyó müanyag-gurigák vannak a piacon. Hánem?
Ja, hogy illene már valami képet is feltenni? Meg zokogni? Hát...nemsokára sárgul a Ginkgo Biloba!
OFF: Nem tudom, meddig mehetek fenyítés nélkül. Eddig megúsztam, most még egyet megreszkírozok. KisGurigákra megrendelést felveszek. (Hagyományos szaporítási eljárás...dugványozással, meleg ágyban) Mi benne a zokogó? A nemét nem tudom garantálni. **** ON:
Más. Most viszont balyban vagyok. Eddig azt hittem, hogy ez egy "Anemone". Sok színben létezik a könyvekben, de ezt sehol nem találom. Más családba tartozna?
Van is okom zokogni, mert ez a sok eső nemcsak a növényeknek, de a szúnyogoknak is kedvez. Tegnap, mire lenyírtam a füvet, a környék összes szúnyogja jóllakott rajtam. Olyan hepe-hupás lettem, hogy ha valaki megsimogatott volna, lehet, vibrációs ártalmat szenvedett volna a keze:))
Most aztán lebuktam. Hát akkor bevallom őszintén, hogy csak azért borotváltam le a bajuszomat, mert GURIGA azt mondta, hogy bajuszos ne várjon tőle bókokat:)))