Keresés

Részletes keresés

Free Bird Creative Commons License 2006.07.19 0 0 1050

(Kérdés, hogy miért is akarnád pótolni, ha úgysem akarod használni...)

Hehehe!

Ez jó kérdés! :)))

De mennyivel más érzés úgy nem használni valamit, hogy minden létező franc megvan hozzá! :))))

Különben elnézést kérek, hogy 2x8-as kameráról írkáltam itt az S8-as topicon.

Most már bedugulok... :)))

Előzmény: Törölt nick (1049)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.19 0 0 1049
Én még csak nem is hallottam ilyenről soha! Még a Vásárhelyi könyv sem említi e típusnál! Szerintem pótolhatatlan veszteség. (Kérdés, hogy miért is akarnád pótolni, ha úgysem akarod használni...)
Előzmény: Free Bird (1048)
Free Bird Creative Commons License 2006.07.18 0 0 1048

Ez a revolverfoglalata körül elforduló 2 obi eredetileg 3 volt. Az eredeti táskában kis barna bőr tokban volt egy nagylátószögű obi előtét is, amit a normál obiba kellett becsavarni, a keresőre pedig egy  fémkeretbe foglalt nagylátó lencsét felpattintani. Na ez az obi úgy ahogy volt az 1966-os nyári balatoni kempingezésem alatt valahogy elveszett. Több helyen próbáltam beszerezni, sikertelenül.

(Az a fajta filmes-fotós vagyok én is, aki a kameráihoz a beszerezhető tartozékok lehető legteljesebb skáláját megvásárolgatta.) 

Ha valakinek van és nélkülözni tudná, én szívesen megvenném! :))) 

Előzmény: Superb_ (1047)
Superb_ Creative Commons License 2006.07.18 0 0 1047

Az este is elővettem, elindítottam, surrogva, csendben, rendben fut.

A kamera ezzel azt kéri tőled, hogy tölts bele filmet és mehet! :))

Előzmény: Free Bird (1046)
Free Bird Creative Commons License 2006.07.18 0 0 1046

De lehet, hogy a filmet buknád... legalábbis az enyimet atomjaira kellett szedni, mert besűrűsödött benne a zsír, és alig bírta a rugó forgatni.

Ilyen gondom szerencsére nincsen, mert ezt a gépet ugyan 65-ben vettem Baján főiskolás koromban, de valamikor 82 táján beadtam a Dimitrov téren Lőrincz fotóműszerész mesterhez tisztításra és az ő jóvoltából ma is kifogástalanul műxik.

Van benne egy exponálatlan 1000 éves nyers tekercs, amit már nem hívattam elő. Nyitott fedél mellett vagy 20 éve ezzel mutattam meg a fiaimnak a filmkamera működését. Az este is elővettem, elindítottam, surrogva, csendben, rendben fut.

Szóval a kamera az menne, csak nekem nem akaródzik annyira. :)))

Előzmény: Törölt nick (1045)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.18 0 0 1045

Nekem is van ilyen cseh kamerám, csak az enyim szürke. Szerintem nagyon aranyos kis műszer. De lehet, hogy a filmet buknád... legalábbis az enyimet atomjaira kellett szedni, mert besűrűsödött benne a zsír, és alig bírta a rugó forgatni.

Régen meg könnyű volt otthon hívni, amikor lehetett venni a Reanal Kinofort (ff) és Reacolor (színes) előhívókészleteket, amiben piros-kék-zöld tasakokban voltak a különböző porok, csak be kellett őket szórni a használati utasítás szerint egy-egy liter vízbe, és már lehetett is fűzni a bacsokot. Sajnos most ilyen vegyszerkészletek nem kaphatóak. :-(

Előzmény: Free Bird (1044)
Free Bird Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1044

A 70-es-80-as években a Kodachrome kivételével mi is (amatőrfilmes klub) mindent magunk hívtunk. Az Orwo, Agfa, Forte, Ilford, Foma ff- filmjeit és színeseit. Elég sok hibás hívásunk volt a miatt, hogy a bacsokban összedőltek és összetapadtak a keservesen betekert filmtekercsek. Ez főleg az emeletes tanknál volt katasztrofális.

Volt egy 16 mm-es rugómotoros szovjet kameránk is, asszem Leningrád, de nem biztos, tükörreflexes, 30 m-es napfényorsós masina, ezt 2x8-as fordítós anyagokkal etettük, előhívás után persze nem vágtuk szét a filmet. A 16 mm-es befűzőfilmet kellett csak úgy eléje ragasztani, hogy a képkocka alja nehogy a közbülső perforációra kerüljön, mert akkor a kép a kapuban megfeleződött volna.

Párszor megindult bennem a kisördög, hogy a legelső kamerámba, a 2 objektíves Admira 8II alfába még egyszer utoljára veszek egy tekercs filmet. De aztán mindig lebeszélem magam. Megvan még minden cuccom, sőt, montázs asztalból 3, ragasztóprésből 4 is van. Van príma fénymérőm is.

De mindig legyőz a lustaság. :)))

Ez az a kamera:

Előzmény: Superb_ (1043)
Superb_ Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1043
Tudom, hogy ki vagy, bár még nem beszéltünk csak itt a fórumon. Örülök, hogy van még aki laborál! :))
Előzmény: D94A (1041)
Superb_ Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1042
Nem, te D94A vagy!
Előzmény: D94A (1041)
D94A Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1041

Tudom!:)

Én vagyok Szilárd!

Előzmény: Superb_ (1039)
D94A Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1040

www.wittnerkinotechnik.de

www.kodak.hu

A Kahl címét nem tudom! A Kodak termékeket mi is forgalmazzuk:

Kamerda Károly: 06 20 9310101

Pl: 4tek 64T( film+hívás+szken) 29900.-

8tek                                       59900.-

A filmeket Karcsinál Pesten lehet átvenni! A Többit mi intézzük!

Előzmény: Free Bird (1036)
Superb_ Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1039

az amerikaiak is - kis cég - készítenek saját nyersanyagot pro8mm a cég neve.

Sőt állítólag észak-koreában is van 8mm nyersanyagkészítés az önellátás jegyében. Kis hibája, ha előhívod mindig Kim Dzsiong Il, a szeretett vezér lesz rajta. :-)

ha jól emlékszem itthon Nagy Ákos is kazettáz ff anyagot.

Szóval nem a választékkal van gond hanem az árával. Most Soósnál 5999 ft az anyag ára. Ez nekem sok, hiszen én nem tudom előhívni, Szilárd azt hiszem nem sokkal többől előhívással is kihozza, bát tőle még nem vettem - ami késik, az nem múlik.

Addig is: foma ds8 az megfizethető.

Előzmény: D94A (1035)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1038

kodak S8-at és foma ff filmeket (N8 DS8 és 16 napfényorsós) a www.soosfoto.hu

kodak 16-ost a Tímár utca 20-ban (de csak negatívot tartanak, 120m-es rollniban nincs fordítós)

fuji 16-os is kapható a fuji központban (szintén csak negatív 120m-es rollniban)

a többit meg bergengóciában:

www.kahlfilm.de

www.wittner-kinotechnik.de

Előzmény: Free Bird (1036)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1037

Ja, hogy volt, azt tudom, nekem is van magnóhangos filmem (Sagem teleinformatique 1971).

Azt hittem, láttál valahol valami kahl/wittner stb. féle kisipari hangcsíkos filmet. De akkor marad a ragasztgatás. Csak tudnám, mivel ragasszam...

Előzmény: Free Bird (1034)
Free Bird Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1036
Hol lehet kapni ezt a választékot?
Előzmény: D94A (1035)
D94A Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1035

Nincs választék?

Ektachrome 64T

Vision 200T

Vision 500T

Tri-X

Plus-X

Ezen felúl a Kahl és Wittner saját töltésű anyagaik.

DS8, 2x8mm:

Foma

9,5mm

Fuji Velvia 50D

Ilyen választék utóljára a 80'-as évek elején volt! Sajnos a Kodachrome átadta lelkét a mindenható vegyésznek!) Igaz ez is reinkarnálódik a Wittnerchrome 40T alakjában!

Előzmény: Free Bird (1034)
Free Bird Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1034

Elképesztően nincs már választék!

Sőt, most olvastam a Kodak weblapján, hogy 2006 szeptemberében befejezi néhány S8-as és 16-os mozigyártmányának a gyártását is és a laborálását is.

Szóval nem találtam már hangcsíkosat, de hidd el, még a 80-as években is többféle hangos nyersanyag volt kapható a boltokban.

Előzmény: Free Bird (1033)
Free Bird Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1033
A Kodachrome, Ectachrome és az Agfa S8-as kazettás filmjei biztosan tudom, hogy léteztek hangcsíkos változatban is. Lehet, hogy már nem gyártják őket az igények drasztikus visszaesése miatt. De mindjárt utánanézek a neten.
Előzmény: Törölt nick (1032)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.17 0 0 1032
Én nem tudok előre hangcsíkozott anyagról. Hol láttál olyat?
Előzmény: Free Bird (1031)
Free Bird Creative Commons License 2006.07.16 0 0 1031

A 70-es 80-as években néhány filmes-fotós foglalkozott hangcsíkozással. ez egy olyan gép, amelyik a vetítőre hasonlít, csak van rajta még egy orsó, amin a magnócsík van feltekerve. A film két szélére, de persze nem az emulziós oldalra tudott kétféle szélességű magnócsíkot felragasztani. Aztán a csíkozott filmet befűztük a hangos vetítőbe - ez tudott persze felvenni is - és elindult az utóhangosítás.

Ennél egyszerűbb, de jóval drágább volt a gyárilag előre-hangcsíkozott nyersanyagok használata. Ezeket főleg a hangos felvevők jómódú tulajdonosai, meg néhány menő amatőrfilmklub tagjai használták. A film ezzel valódi szinkronhanggal lett elkészítve, akár a videókamerával.

Tudtommal még ma is árulnak hangcsíkozott nyersanyagokat.

1958-tól 86-ig, vagyis 28 évig filmeztem, (9,5 mm, 2x8, 2xS8, S8, 16mm is) azóta videózom. Belátom, hogy a filmnek sokkal részletdúsabb és szebb a képe, mint akármelyik videónak, de a technikája annyira idő- és munkaigényes, annyi kockázata volt a rontásnak, a mai árakról és a beszűkült nyersanyag-beszerzési lehetőségekről, alkatrészellátásról, vegyszer és laborhiányról már nem is beszélve, hogy könnyű szívvel megalkudtam, amikor 20 éve áttértem a videózásra.

Ettől persze nagyon sok sikert kívánok Nektek és leljétek ebben a gyönyörű hobbiban minél több örömötöket! :)))

Előzmény: Superb_ (1027)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.16 0 0 1030
Na ja. Most bszabdaltam át 120m diszkont filmet 30m-es napfényorsókra a fürdőszobában, hát meg kell mondjam, hogy egy "élmény". Na mindegy, legalább ócsó(bb) vót.
Előzmény: apepee_ (1029)
apepee_ Creative Commons License 2006.07.16 0 0 1029
meg ha a fomában gondolkodunk...van eleget sötétbe az ember, nehogy még a csikot is nagy nehezen ragaszgassuk a szalagra, nembeszélve arról, hogy nem-e okoz valami galibát a ragasztó anyaga az előhívóval. Pl. egyszer tixóval ragasztottam fel egy papirt a falra, ugy nagyitottam rá és a tixo helyén nagyon durván megfeketedett az anyag, azóta sem csinálom :)
Előzmény: Törölt nick (1028)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.16 0 0 1028

Az utószinkront semmiképp nem lehte megúszni (zenei aláfestést, magyarázó szöveget, stadionzajt stb. utólag érdemes csak felvenni). Ráadásul a vágott filmszalagot hangcsíkozni nem csak gazdaságosabb és sokkal kényelmesebb, hanem műszaki szempontból is előnyösebb.

Előzmény: Superb_ (1027)
Superb_ Creative Commons License 2006.07.16 0 0 1027

A hangcsík technológia engem is érdekelne. Most lehet, hogy buta kérdés: először az előhívatlan kazettás filmre teszed a magnócsíkot vagy utószinkront alkalmazol és a már felvett anyaghoz meglévő hangfelvételt rögzíted utólag az utólag felvitt magócsíkszalagra? 

Mindekettő lehetséges technikailag. Persze egyik nem zárja ki a másikat pl. az én vetítőmmel lehet utószinkront rögzíteni - ha lenne a szalagon magnócsík ugyebár.

Valahol hallottam, hogy ezt egy magyar amatőr ,ár megoldotta és elég sikeresen (mármint a "rendes" magnókazettáról a némafilmre történő csíkragasztást). Nem tudjátok ki lehet az? Vajon hogyan tud valaki olyan vékonyan levágni az amúgy sem túl széles magnószalagból?

Előzmény: Törölt nick (1026)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.16 0 0 1026
Hah, az még odébb van.  Egyelőre sehogy sem működik, meg másfelől még azt is ki kell találnom, hogy vágjak 0,8mm vtg csíkot magnókazettából, ha elfogya a hozzá kapott szalag, ami - a kérdés megoldásáig - természetesen saját részre van zárolt készletet képez. No szóval az nem úgy megyen, hűbele bálint módjára... ez csak egy buta készülék, amihez legközelebb Németországban lehet segédanyagokat kapni. :-(
Előzmény: apepee_ (1025)
apepee_ Creative Commons License 2006.07.15 0 0 1025
Wháh! Gratulálok a hangragasztóhoz...majd kiváncsi leszek rá, sőt ha jól műxik, jó vagy nálam egy melóra :)
Előzmény: Törölt nick (1024)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.15 0 0 1024

Pedig azt a zseniális or-wot, amivel már maceráltalak, áttekerték már zöld lámpánál... (Többek között ezért is küldtem el belőle neked a tesztcsíkot, hogy lássam, mi lett belőle.) Persze amilyen érzékenysége annak van, hát lehet, hogy akár teljes napsütésnél is átcsévélhették volna... :-)

Más.

Vettem egy hangcsíkragasztó készüléket a bolháról, még 200m hangszalagot is adtak hozzá, most tök boldog vagyok. Viszont nincs valakinek valami okos könyvében hangragasztó-recept? Azt látom, hogy a wittnernél kapható, de ha nem muszáj, nem rendelném meg dajcslandból... valaki esetleg?

Előzmény: D94A (1023)
D94A Creative Commons License 2006.07.15 0 0 1023
Bármely filmhívásnál eszetekbe ne jusson a sötétkamralámpa!!! Kivétel ez alól az ortokromatikus filmek( kopír). Amúgy a lomó befűzésnél mire való az ujjatok?
Előzmény: Törölt nick (1022)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.15 0 0 1022
Csak 8mm-el próbáltam. Sötétkamralámpa kell. Vagy pótfelvételek. ;-)
Előzmény: apepee_ (1021)
apepee_ Creative Commons License 2006.07.14 0 0 1021
Huuhuhuu, hát akkor ki kell találni vele valamit, 8mmnél is csinálja?
Előzmény: Törölt nick (1020)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!