Azt nem tudom milyen. Úgy tudom elképzelni, hogy nem lehet tőle öntözni az epret, ha pedig nedvesség kerül alá, befülled és csak a csigák élvezkednek alatta. Az agroszövet az, amit leterítünk, lyukakonültetjük bele a palántákat és kapálni sem lehet?
Mióta mulcsozok, sokkal jobb a helyzet a csigák terén is. Az epernél is jobb volt a mulcs, mint amikor sárba lógott az eper. Most pedig agroszövet van, ez vált be legjobban.
Nálam pedig jelenleg van több fajta, de összesen kb 20 tő. Mikor kiválogatom a jövőre termőket, egyesével karózom.
Most úgy gondolom hogy 1 fajtát hagyok meg, az pedig olyan bő termő, hogy valószínű elég lesz továbbra is annyi szál, amit egyesével karóni is tudok.
Én nem szeretem ha földig hajlik, sajnálom ha koszos lesz. :)))
Jövőre először egyes növénycsoportot mulcsozni fogok, majd meglátjuk, mennyire szaporítom vele a csigákat. ha az epremet felzabálja, nem lesz mulcs. :)
A miénk a lehető legegyszerűbb. Nincs támrendszerünk.
Eredetileg akartunk, aztán addig halasztódott az elkészítése, míg rájöttünk, hogy nem is olyan fontos. Sávban van a málna, így szedéskor könnyen befúrom magam közé, a támrendszer drótjai/zsinegei csak akadályoznának.
Egy-egy szál persze lehajlik, de annyi juthat a csigáknak a csigáknak is.
"nincs sok tapasztalatom a málnával kapcsolatban..."
Majd most lesz. :)
Meg fogod tapasztalni, hogy a természetnek van egy rendje, amibe max. ideiglenesen szólhatunk bele, viszont azt is megbosszulja időnként. Pl. Ha egy szintbe vágod a szálakat mert úgy esztétikusabb. Nem egyenesek a vesszők? Úr Isten! :) Tavasszal be fog zöldülni, hozza a szép termőrészeket, nem is fogod látni a vesszőt. Sőt, sorba kényszeríteni sem tudod igazán. Ha most van szép egyenes sorod, az jövőre vagy "csak" megvastagszik, de előfordulhat hogy egyes erősebb vesszők sokkal több sarjat hoznak mint mások, így szabálytalanná válik a megszélesedett sor. Ettől gondba lehet esni, mert előfordulhat, hogy a sorok szélén szórtan lesznek az erősebb új vesszők, a sor középvonalán ahol a sort szeretnéd tartani, a gyengébbek. Akkor mi lesz? A mértani rend kedvéért kivágod az erős vesszőket a szélén és maradnak a madzag mentén középen a gyengék?
A málnának legcélszerűbb kiválasztani egy területet, ahol szabadon "garázdálkodhat". Itt hozza neked az erősebb, gyengébb vesszőket, amiből kiválogatod a jövő évi erős hajtásokat. Nem sorban lesznek, viszont ha ezeket hagyod meg és minden tavasszal visszavágod őket kb. 1/3-dal erősségtől függően, a legjobban jársz. A málna már csak ilyen.
Másik megoldás ha sort szeretnél: Ez egy valamilyen széles sáv legyen. Ezen a sávon belül kiválogatod az erősebb vesszőket, és készülj fel rá, sosem ott lesznek mint előző évben. De legalább a sávon belül. Ami sávon kívülre terjed, azt mind kivágod.
Az én málnám 4 tővel indult. Aztán gyorsan elfoglalt kb 5x1,5m-t. Tavasszal úgy néz ki mint nálad a második képen , aztán nyár végére hatalmas dzsungel lesz. Hiába próbáltam sorban tartani, a málna nőtt össze-vissza. Már feladtam.
Nezegetem a malnas szokasokat... nekem is nincs tapasztalatom, a vesszok szepek - de a tamrendszer az nem. Olyant szeretnek amit konnyu rendben tartani :))
A malna sorom a haz fala mellett van, kb 1-1.5 m-es sav.
Valóban,nincs sok tapasztalatom a málnával kapcsolatban....azért is kérdezek /mások számara bagatel dolgokat/ennyit!!
Az felső1/3-ot nehezen tudtam volna tartani,mert nem homogén a vessző minősége..!
Beetee -re halgattam,mert azt egyszerűbb volt tartani..!!
De azért köszi a segítséget és hogy időt szakítottál rám!!
A lakatos szakma jobban megy,és még az is zavart egy kicsit metszés közben hogy a kifeszített madzaghoz képest még így is lett a vesszők magassága között néhány miliméter különbség...!!!/hülye vagyok,mi!!!:);)/De ez szinte komoly!!
Ha néha valaki látná hogy mit össze tudok b.....szakodni néhány centi sor,vagy tőtávon,vagy szétröhögné az agyát,vagy kitépné még a saját haját is.....!!!:))))
Most pl az zavart egy kicsit metszés közben hogy nem teljesen egyenesek a vesszők,és kicsit elcsúszkálnak a drótnál,és nem állnak meg teljesen függőlegesen/kötöző géppel kötöztem a dróthoz.../......ha köracélok lennének már fognám a kalapácsot és az egyengető asztalon kiegyengetném őket.......!!!!!!!!!!!:)))
Az nem gond hogy a vesszők alsó részén/van ahol majd a közepéig/el,le vannak száradva a levelek????
Van amelyik már néhány éves tő,és kb ujjnyi vastag vesszőket hajtott,és van amit csak idén tavasszal ültettem,és még a felső drótpárt sem,vagy csak alig érte el....!
Úgy tettem ahogy írtad...25-30 cm-rel a drót felett vágtam le!!
Most ezzel nem leszel előrébb, de ez függ a fajtától, a töveid vitalitásától (bár ez összefügg...) és a termőhely képességétől. Tápanyag, vízellátás...
Ahogy ezeket nézem, én egy arasznyit hagynék a drót fölé.
Vagy pár vesszőn valamivel többet, és jövőre meglátod, melyik a jobb méret nálad.
Nekem 1 szál polkám, és 1 szál blissy. A polka nagyon finom édes, sok volt rajta nagyon, és még mindig van egy maréknyi éretlen. A blissy savasabb. Jövőre ha szaporodnak, kiválasztom a minden szempontból jobbikat és ő marad. A nyár elején érőket is kiszedem jövőre termés után, és a helyüket 2 füge bokor foglalja el.
Érdeklődni szeretnék olyantól aki ért hozzá..........!!
A málnámat csak most tudtam lemetszegettni,kiszelektálni,és kivágni a másodéves vesszőket....,nagyon elkéstem vele???Lesz valami baja??Vagy valami hátrányom belőle??
Le kell-e ilyenkor még valamivel permetezni......,ha igen mivel,milyen szerekkel???
Ilyen lett,jól csináltam??Kicsit/nagyon/hülye vagyok hozzá!!:(/de k...vára igyekszem!!/
A vesszőket most kell a dróthoz kötözni,vagy csak tavasszal??/Tudom hülye kérdésnek tűnik,de olyan sz...r a kert,hogy ha sok lesz a csapadék,és megfeszítve hagyom a drótot,akkor összehúzza az oszlopokat/pedig 120cm-re le vannak fúrva,és ki is van támasztva..//,tavasszal pedig lóg akkor az egész drót....!!De ha meg nem kötözöm oda akkor meg össze-vissza borulnak a vesszők....!!!:(Ha meg most hozzákötöm és utána meglazítom a drótot akkor meg a vesszők tartják télen a drót egy részét...:(!
Kissé tanácstalan vagyok!!!:(
A felső drót felett,mennyire kell lemetszeni a tetejét??Mennyit hagyjak meg??/kb 1.60-on van a felső drótpár.../!
Köszi minden segítő szót,bötűt!!:);)
Most ilyen a málnám:
Apropó!!!Az alsó részén/kb az alsó harmadán/el vannak többségében száradva a levelei.....az nagy gond???Tudok valamit tenni ellene,érte...????
Akkor leszek gondban, ha nagyon fog ízleni, mert helyem, az már nincs. A Blissy jó nagy területet meghódított, ki kell majd ásni belőle, de két külön fajtát egymás közelébe nem lehet, nem akarom, hogy összekeveredjenek.
Lecserélni semmiképpen nem akarnám, mert ilyenkor nincs más gyümölcs, arról meg lejön elég sok. És rossznak nem mondható, még ha van is nála jobb.
A Malling Expolit nagyon finom, csak szállításra alkalmatlan, és fagyasztásból felengedve nagyon ereszti a levét (erre a célra jobb a Fertősi zamatos). A kétszer- ill. folytontermők közül a Resa-nak van legjobb íze (szerintem), a Polka egy elég kemény és nem túl ízletes fajta (de nekem a Blissy sem igen jön be).
Egyszer (lentebb) már írtam, hogy ezeknek az agyonnemesített "piaci" folytontermő málnáknak nincs olyan aromájuk, mint az én azt hiszem Fertődi zamatosnak vett hagyományos egyszer termő tavaszimnak.
De azért próbálkoztam, és beszereztem a Suganát, majd a Polkát, és kíváncsiságból elültettem egy csereként kapott lenti sárgát is.
Ezek után mondom mindezt.
Teremnek rendületlenül. Egy olyan adagot, ami a lenti tálban van - vagy annál egy kicsivel többet- most 2 naponta szedek szinte 1-2 éves telepítésről. Cirka 4 m2 környékéről.
Ha tavasszal megint lesz ilyen szép termésem a Fertődiből, akkor viszek kóstolót. :)
Pedig azt most át fogom alakítani. Eddig ágyásban volt, 2x2 méteren, de elég kezelhetetlen. Sorba kell rendeznem, és úgy talán egyszerűbb lesz a szüret.
Egyszer meg kellene már kóstolnom egy általatok finomnak tartott fajtát.
Nekünk csak Blissy van, mi azt szeretjük. A szomszédasszonynak van egy egyszer termő tüskétlen málnája, sokkal ízetlenebb, mint a Blissy. Kikelt nálunk egy magonc, valószínűleg abból, mert az is tüskétlen. Kivártam azt a pár évet, míg terem, idén végre megkóstoltam. Savanyúcukor íze van, semmi aromája. A diófa alatt meghagytam belőle két szálat, a többit kigyomláltam.