Igazán nagyon szép kés és gondolom jó is,biztosan meg éri az árát. Ha egyszer kimennél a bakancsos piacra meglepődnél menyi kést tudnál venni 100 forintos egységáron.Amiből fexel 10 perc alatt ideális oltókést lehet köszörülni.Az ideális oltókésnek a pengélye ne legyen szélesebb mint a nyele, mert mivel borotva éles könnyen elvághatja a szorító kezet.Fölösleges 5 centinél hosszabb mivel a szőlőnél elég. Énnekem is van fiskárs oltókésem,kacorkésem,nem is mondom meg az árát,horror. Vannak orosz oltó-kacor bicskáim brutál. De az egyiket sem használom.Egy kicsipengélyű hosszúnyelű rozsdamentest használok a szőlőhöz, citrushoz, rózsához, de még gyümölcsfához is elég,ez a legideálisabb. Minden oltás előtt megpergetem az 1000-res finomságú korongon a flexel ,utána borotválkozni lehet vele.A kést mindég belemártom a hipós vízbe.
Fémnyelű, rozsdamentes kispengélyű,recés élű, sose használtuk olyan otromba kések,de erre jó.
Miféle kések, hogy még erre használhatók? Nem lágyak? Én vettem oltókést és kacort (Nagy Zoltán késestől) de puha nem győzöm élezni... Az oltókést továbbadtam, a kacort nem mert kézbeálló, de nem éltartó. Akkor már Kukert-5 ezer igaz és nem rozsdamentes, vagy a swájcit az rozsdamentes és jó...
Én Kundet --régit ---vettem vaterán. Azt nem kell csak néha fenni...
De ha már jót és rozsdamenteset, akkor Révész késestől kiskést, az nagyon jó anyag
Evvel a módszerrel amit leírtam akár tíz perc alatt csinálhatsz új oltókést. A pengéje a késnek ne legyen vékony mert az hajladozik,és elég 5 centi hosszú másfél centi széles penge.Nekem van egy jópár ,jobbosra is balosra is köszörülve.Ez akkor fontos ha magadfelé vágsz,vagy magadtól el, mert az ághoz közeleső élnek kell síknak lenni, így a vágás is sík lesz.Rozsdamentes evőeszközből a legjobb csinálni sose lessz vele bajod,még ha kinn felejted a kertben. Akkor sem ,ha benne felejted a hipós fertőtlenítős pohárban. Ilyen késeket kaphatsz a város szélén a használtcikk kirakodó piacon,vásáron,100 forintért, hagyatékból. Lehet, hogy az asszony se veszi észre ha hiányzik egy az esküvői készletből. Fémnyelű, rozsdamentes kispengélyű,recés élű, sose használtuk olyan otromba kések,de erre jó.Én a csiszolópapírt ráragasztottam a flex korongra így csak cserélgetem,amilyen szemcseméretű kell éppen.
Bemész egy barkácsboltba és kérsz egy levél olajpapírt,a legkisebb szemcseméretűt,de akár a fokozatos méretet is használhatsz.Cak a legfinomabbal fejezd be.
Ha profi a barkácsboltotok,lehet kapni kész csiszoló korongot is,ekkor egy keményebb papíron van a szemcse.
Hazaviszed ,otthon vágsz apapírra egy akkora lukat mint a fexkorong menete.
Felcsavarozod a papírt egy új csiszolókorongra,vágó nem jó mert az nagyon vékony.
Utána ollóval körbevágod a papírt a korong méretére.
Mikor csiszolsz nem kened be se vízzel sem olajjal,szárazon használod.
Csiszoláskor nagyon óvatosan mert sokat visz .
Akár egy jófajta konyhakésből is csinálhatsz oltókést, de azt tudnod kell csak az egyik oldalát fenjük, a másik sík a pengével,attól függően,hogy jobb vagy balkezes vagy.
Kézzel tartod a pengét csiszolástor és érzed ha túlmelegedne.
Akár a burkolatot is leveheted előtte,így könnyebb a csiszolás,mert jobban látod a síkját.
Ma nézegettem alaposabban a totál lefagyott szőlőimet, már látható a rejtett rügyekből kezd éledezni.
Tavaji oltások megtapintva, a többségükben van élet (hűti a kezet), de semmi egyenlőre.
Még nem volt ilyen nálam--s gyerekkorból sem emlékszem ilyen fagyra-- igy gondoltam, hogy az idei hajtásokból kezd, de ott nem látok semmit. Lehet később???
Nekem sem adta, ezért mindkét tőkén chippel csináltam. Azon a tőkén ahol kezdenek elszáradni a kis hajtások, több durva hibát is vétettem, bármennyire is igyekeztem.
A viszonylag vastag törzsön a szemhez képest szélesebb sebet ejtettem. Utólag jöttem rá, hogy a kb. ovális törzs görbületére kellett volna tennem a chipet és nem a laposabb részére. Itt ugyanis képtelen voltam a chippel azonos szélességben megvágni a törzset.
A másik hiba az volt, hogy az élesre fent oltókéssel sem tudtam sima felületet vágni a törzsön, mert a törzs annyira kemény volt. Ezt követően pedig minden újabb kisérlet csak súlyosbította a helyzetet. Lényegében faragnom kellett a törzset. (Még jó, hogy nem volt szemtanú.) Ez egyébként egy Cabernet F. tőke volt.
A másik egy fehér tőke volt. Ezt csináltam először és mégsem voltam annyira idétlen, mint az előzőnél. Talán azért, mert ez kissé vékonyabb és kevésbé kemény törzs volt. Öt szemet tettem a két ágú törzsre. A törzs egyik ágán egy, a másikon pedig kettő még él. Ezeket takartam be fagy ellen és most úgy néznek ki, hogy ha lassan is de növekednek.
A "B tervre" a profik egyébként azt mondják, hogy az eredeti hajtásokat ki kell törni, mert elveszik az energiát az oltástól, de én mégis várok még néhány napot.
Sziasztok. Jelentem megvan az első sikeres kézben oltásom. ☺ Az alany az othello a nemes pedig kecskecsöcsű. Az oltó csapokat egy itteni kedves embertől kaptam. A lejobb az egészben, röktön az első probálkozásra sikerült. Kb két hónapja csináltam. Másfél hónapig bent volt a konvektor mellett egy pille palackban a melegen, de semmi nem történt. Ekkor már úgy voltam vele hogy nem jött össze. Raktam a tetejére is egy palackot és kínomba ki vittem a meleg ágyba a palánták mellé és nem foglalkoztam vele. Ma kellett ott a hely és gondoltam akkor megnézem és kidobom. Mit ad isten már van egy szép hajtása. Nagyon boldog vagyok.
Nagyon sajnálom, mert utánad csináltam én is. Nekem még nem száradtak el, de 2-3 kisleveles állapotban vannak már legalább 3 hete. Két tőkén csináltam szemzéssel. Az egyiken valószínűleg el fognak száradni, a másikon még van remény.
Mivel bizonytalan a helyzet, a tőkéből előtörő hajtásokat nem merem letörni, mert akkor nem tudok zöldbe fással még egy kisérletet tenni. Lehet, hogy rosszul teszem?
A kés élezéséhez egy nagyon jó tipp.Akinek van kis flexe ,a legfinomabb olaj, vagy víz csiszoló papírból vágni egy olyan méretű karikát mint a flex korong és a koronggal együtt használni.Tükör sima élt kapunk pár másodperc alatt, nem kell órákig fenegetni. Nekem is van mindenféle fenőkövem és speciális fenő bőröm,de így teljesen fölöslegessé vált.Sokszor felállt a szőr a hátamon mikor fenegetni kezdtem, hogy még midíg nem jó fenjük tovább, még mindég nem elég éles.
1882-alatt tettem fel egy videòt.Mindenkèp zöldbe zöldet ajànlanàm.Bàtran oldsd be,de a többi hajtàst ki kell törni.Szike èlessègű pengèvel szabad csak vàgni ami a karodon a szőrt is vàgja,az egyik titka az oltàsnak.
Othellóra oltott csemege szőlők nálam jól teljesítenek, semmi gond velük. Zöldbe-fás módszerrel oltottam őket, minél közelebb a talajhoz, hogy kevés bajom legyen a vadalással.
hozzájutottam egy darab szőlőhöz, amelyben 50 tőke othello is található. először ki akartam vágni, aztán fogalmazódott meg bennem az átoltás gondolata.
kérdéseim, amiben egész biztosan tudtok segíteni:
- optimális (vagy megfelelő vagy rossz) alany-e az othello?
- átoltható-e olaszrizlingre? ha nem szeretik egymást, mi másra lehetne?
- milyen módon a legoptimálisabb ezt végrehajtani? láttam különböző megoldásokat: télen fásra fás (tőke megfelelő magasságban elvágva, és ide beszúrva 1-1 csap), májusi zöldbe fás (ehhez nincs fásom) és zöldbe zöld. esetleg utóbbiakat meg lehet próbálni, és sikertelenség esetén még az 1. megoldás életképes?
a hosszútávúság a cél, így ha az a legjobb, várok jövő télig is.
köszi előre is.
(elkezdtem olvasni a fórumot az elejéről, de még nem sikerült sokáig jutnom, szóval lehet ezért nem találtam egyelőre választ a kérdéseimre).
Jelentem, a tavaszi szőlő chipszemzéseim nem sikerültek. Az alany is teljesen tetszhalott állapotban van. Ápr elején teljes lében volt, de nincsenek hajtásai. Lé most is van benne, megnéztem az oltásokat, de nem mozdul. Februárban fejeztem le, lehet ki fog pusztulni.
:) Értem, bár ma is elfelejtettem elhozni a munkába a hétvégén készített képeket, a tavalyi év volt az első termő éve, így kis fürtök voltak rajta. Idén elég nagyok lesznek, már persze, ha a holnapra ígért havazás és hideg el nem viszik... Megpróbálok mindenről képet készíteni és majd egyben feltenni. Az alsó levelei inkább teltek, a 4-5. levél már jobban szeldelt és 5 karéjúvá válik. Eléggé robusztus növekedésű és erős, úgy tűnik benőtt a gyökérzet a házfal alá, itt szerintem állandó nedvességet kap. Idén 4. éves.
Az előző és ez is szemzés... én héj alá szoktam, sikerrel (persze nem mind) de idén igy is megpróbálom
A zöldre fást múl éveben keztem, sikerült több. Én időben korábban oltottam...
Ilyen későig felesleges -és nem is lehet?-- megőrizni a fás vesszőt. Ezt látható akkor végzi, amikor már megjelentek a hónaljhajtások, vagyis elég érett a szem. Amit eldobott--vitorlát--azt használom zöldoltásra, az érzékenyebb. Amit itt látunk bizonyára ebből több sikerül, de majd kiderül
Ez viszont egy teljes kép a tavaszi oltáshoz,nem kell félni tőle.A 17. percben,milyen erővel nyomja a nedvet.Előszeretettel használják minden videón a százforintos follpakkot,én meg ezrekért rendeltem az oltó szalagokat.
Szeretném ha valaki segítene, a videón 16.24 perckor bemutat valamilyen sárga folyadékot ,amit majd a vízbe önt.Mi lehet az?Egyébként ez egy nagyon értékes és nyílt ember nézzétek meg a többi videóját is.