Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2022.11.03 0 0 32328

https://github.com/kmzbrnoI/z21-arduino

Ha jól értem, ez egy command station implementáció de szólj, ha félreértem, még csak most tanulom a DCC-t.

Én csak arra lőnék, hogy Arduinoval lenne megcsinálva egy speckó kontroller, ahol a váltókat, jelzőket lehetne állítani vagy mondjuk vágányutat beállítani fizikai gombokkal. Tehát, mintha egy advanced Multimaust csinálnék, csak több gomb lenne rajta és mondjuk vágányút beállítás lehetőség.  Vagy már command station-nek hívják a DCC terminológiában? Mert végül is egy vágányút állításkor azért elég sok üzenetet kellene elküldeni több váltónak.

"összes eszközdekóderemet (váltóállító, jelzőállító, kapcsolópult) Arduinoval csináltam"

Milyennel? ESP8266-tal?

Illetve azt hiszem, én valami olyat szeretnék, amit te itt "kapcsolópult" néven említesz. Ez egy "kontroller" vagy throttle a DCC eszközök között, nem? amit arduinoval hajtasz meg és a command station felé küldi a jelenkek? Tehát a lenti ábrában a throttle?

Előzmény: CsontosPeti (32327)
CsontosPeti Creative Commons License 2022.11.03 0 0 32327

Elég sokat foglalkoztam az Arduino Dcc témával, az összes eszközdekóderemet (váltóállító, jelzőállító, kapcsolópult) Arduinoval csináltam. A kapcsolópult egyelőre I2C-n adja át a többi Arduninonak a parancsokat.

Belekezdtem abba, hogy ez Xpress-neten menjen mert az sokkal elegánsabb lenne, de őszintén nem volt eddig elég időm, hogy implementáljam rendesen. Hardveresen igazad van nagyon minimális igénye van, a probléma a szoftveres oldalon van mivel az xpress-net egy elég bonyolult protokoll. Ennek ellenére egypár cseh faszi csinált egy könyvtárat hozzá, későbbiekben én ezzel megyek tovább, de ez elég nagy falat:

https://github.com/kmzbrnoI/z21-arduino

Van egy másik megoldás is amikor egy H-hidas shieldet használnak Arduino Uno-n és azt hiszem a DCC++ könyvtárat, de ha jól tudom az egy teljesértékű vezérlőegység lesz amit csak gépről tudsz irányítani. Ebben nem vagyok 100%-ig biztos mert én mindenképpen egy olyan rendszert szerettem volna, hogy z21-gyel irányítom a vonatokat a külső perifériákat (váltók, jelzők) pedig kapcsolópultról illetve z21 appról is vezérelni tudjam.

Jelenlegi I2C design-om egyetlen hibája, hogy ha a kapcsolópulton állítok valamit az nem jelenik meg az app-ban, erre lenne jó az xpress-net. Jelenleg úgy oldom ezt meg hogy ha az app küld új adatot akkor az felülírja az összes korábban kapcsolópult által állított adatot.

Előzmény: Törölt nick (32326)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.03 0 0 32326

Arduino-val nem lehet az ilyet megoldani? Mintha lenne hozzá akár DCC shield is bár lehet, hogy az sem kell. Ha jól értem, akkor innen már határ a csillagos ég, nagyobb billentyűzetet vagy akár infra távirányítót is hozzárakhatsz.

Előzmény: diginewl (32325)
diginewl Creative Commons License 2022.11.03 0 2 32325

Sajnos a jelződekóderben nincs ilyen feature, bár azt nyilván komplikáltabb is lenne megcsinálni.

Nem annyira bonyolult, mint tűnik. Sokmindent kitaláltak ám :)

TCOx-bus controller. Marhajó találmány :) Ezzel te tudsz billentyű/gomb nyomással a DCC-rendszerre váltócímre állító parancsot küldeni, akár többet is.

Így gombról állíthatod a váltókat/jelzőket/stb, mintha analóg lenne, csak nem kell annyi kábel a pult és a terepasztal közé, csak egy xpress-net kábel :)

https://usuaris.tinet.cat/fmco/download/XbusTCO_manual.pdf

Előzmény: benbe (32321)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.03 0 0 32324

Mit jelent manapság egy "jó központ, és hozzá stabil táp", melyik központot ajánlanád? Nekem most egy start szettes multimausom van a hozzá való fekete dobozzal. Egyelőre kb a hozzáértésem is ennyi.

Előzmény: diginewl (32323)
diginewl Creative Commons License 2022.11.03 0 0 32323

Hehe. Akkor kezdj egy ABC fékezőmodullal, aztán majd jönnek az igények. :)

Ami fontos, bár így 15 év távlatából most már alap: jó központ, és hozzá stabil táp.

Nekem az ABC fékezés nem működött annó 2010 körül. Roco fekete dobozzal, és a hozzá való táppal. De még a fekete doboz, és laptoptáp sem volt 100%. Sokszor csak úgy megállt/elindult a mozdony az ABC szakaszon. Aztán lett egy NanoX központ, azzal ment.

Előzmény: Törölt nick (32322)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.03 0 0 32322

"Lehet, de minek?"

Mert még azt sem tudom, hogy mit akarok pontosan és mi micsoda :)

Előzmény: csíkos-háTTú (32319)
benbe Creative Commons License 2022.11.03 -1 1 32321

Azért van az ilyen hibrid megoldásoknak előnye. Nálam DCC az egész, a Z21 Appból lehet alapvetően vezérelni a váltókat és jelzőket, de egy iparvágány-kiágazásnál vannak helyben fizikai gombok is, mert lehet, hogy kényelmesebb valakinek úgy, hogy csak a mozdonyt vezérli a telefonnal/kézivezérlőkkel, és a váltókat pedig a vezérlőpanelen állítja. Kocsik ki- és beállítása közben ott elég sok váltóállítás lehet. Ehhez a DigiTools váltódekóder tökéletes, hiszen lehet gombokkal vezérelni, és a beépített gombok mellé be lehet kötni külső gombokat is. Ettől függetlenül a Z21 App is vezérelheti a váltókat közben, akár másik telefonról, akár a "Forgalmi iroda" tabletjéről. Sajnos a jelződekóderben nincs ilyen feature, bár azt nyilván komplikáltabb is lenne megcsinálni.

Előzmény: csíkos-háTTú (32319)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.03 0 1 32320

"Hogy a számítógép "tudja" melyik vágány mikor foglalt, és a beprogramozott menetrendje alapján vezesse a vonatokat." - itt tegyünk hozzá még annyit, hogy a legtöbb program képes arra hogy felügyelt üzemmódban kézi vezérlés mellett is megállítsa a vonatot a tilos jelző előtt így lehetőség van arra hogy egy számítógép vezérelt asztalt nem csak a számítógép irányíthat, sőt lehet teljesen felügyelet mentesen is vonatot vezetni a kézivezérlővel, ilyenkor a gép követi a szerelvény mozgását a blokkokon keresztül.

A kérdezőnek viszont szerintem egyértelműen az ABC-s megoldás a nyerő az igényei alapján.

Előzmény: csíkos-háTTú (32318)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.11.03 -1 1 32319

Lehet, de minek?

Akkor nem jelződekóder kell (ha Te vagy a forgalmista, és szereted a gombokat nyomogatni a terepasztalod "biztosító berendezésén"), akkor van kifejezetten erre a célra készült fényjelző vezérlő is.

Előzmény: Törölt nick (32317)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.11.03 -2 1 32318

Válasszuk ketté a dolgot!

1: Van a számítógépes vezérlés, alapból ehhez van kitalálva a vágányok foglaltságjelzése, és a foglaltság visszajelentése. Hogy a számítógép "tudja" melyik vágány mikor foglalt, és a beprogramozott menetrendje alapján vezesse a vonatokat.

2: Van az ABC fékezés, amit a megalkotói (Lenz) arra találtak ki, hogy a terepasztalon DCC-ben is meg lehessen csinálni egy félautomata üzemet. A másik lehetőség, hogy a régi, analóg pályákon a vontbefolyásolással működő jelzőket is ugyanúgy lehessen használni, mint eddig.

Ezen kívül az ABC, vagyis az aszimmetrikus DCC még - dekódertől függően - alkalmas lassúmenet vezérlésére (kitérőben álló váltón áthaladva a vonat lelassít), és ingavonati üzemre is (két végállomás között a vonat magától megy ide-oda, és a végállomásokon a várakozási idő beállítható). De az alap esete, hogy a "Megállj!" jelzést mutató jelző előtt az érkező vonat lefékez és megáll, csak a jelző szabadra váltása után indul el, és gyorsít vissza.

A sima foglaltságjelzés egyébként sok másra is alkalmas lehet, nem csak a számítógépes vezérléshez. Például:

- Lehet vele rejtett tároló állomásokon megcsinálni azt, hogy az első vágányra beálló vonat átállítja maga mögött a váltót, hogy a következő már a másodikra érkezzen.

- A jelzőt meghaladó vonat átállíthatja maga mögött a jelzőt "Megállj!" jelzésre.

- Teljesen egyszerűen lehet vele sorompót vezérelni, nem kellenek kapcsolósínek, reed relék, elég megfelelő hosszban szakaszolni a pályát (sorompó középen legyen!). Ha nem lehet elég hosszan szakaszolni, akkor van olyan foglaltságjelző, aminek a kikapcsolását lehet késleltetni.

- Lehet vele automatikus megállóhely vezérlést csinálni, megállóhelyre érkező vonat lefékez, megáll, és a beállított idő leteltével indul el.

Ez utóbbi például kombinálja a foglaltságjelzést az ABC fékezéssel. Tehát nincs kizárva, hogy egy foglaltságjelzővel figyelt szakaszon legyen ABC modul is. Nyilván, aki számítógéppel vezeti a terepasztalán a vonatokat, annak az ABC fékezés felesleges. Aki nem, annak jól jöhet egy ilyesmi kombináció, mert változatosabbá teheti a vonatforgalmát egy félautomata üzemmel.

Egy dologra kell figyelni ebben az esetben - ha kombináljuk a foglaltságjelzést az ABC-vel - hogy eléggé sok egyszerű, gyári foglaltságjelző csak szimpla diódákkal operál. Ha ezt kötjük össze egy ABC modullal, akkor a figyelt vágányszakaszon a DCC sínfeszültség, aktív ABC modul esetén akár 3-4V-t is eshet. A Lenz LB10x sorozatoknál, és a CSM100, CSM120F, CSM120FA, CSM160 modulok viszont úgy készültek, hogy ezt figyelembe vették a tervezésnél. Ezek a foglaltságjelzők nem csak pár diódából állnak, hanem egy komplikáltabb áramkörök, cserébe a DCC sínfeszültség esése elhanyagolható ezek esetében. A használatuk meg ugyanolyan egyszerű.

Kis olvasnivaló az ABC fékezésről:

http://csikos-muhely.hu/dl/dcc_abc.pdf

Pár trükk, gondolatébresztő kapcsolás:

http://csikos-muhely.hu/dl/Z-Elektronik.pdf

Előzmény: Törölt nick (32308)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.02 0 0 32317

Ha már jelződekóder... Olyat lehet csinálni digit asztalon, hogy jelzőket jelződekóder állítgatja de a jelződekódert valahogy valamilyen fizikai kapcsolóval vezérlem? Szeretném minimalizálni a vezetékek számát, ami az asztal alatt megy de szeretném, ha a jelzőket valahogy fizikai gombbal lehetne állítani.

Előzmény: rm40 (32316)
rm40 Creative Commons License 2022.11.02 -2 0 32316
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.02 0 0 32315

Mondjuk úgy nem unatkozok a szabadidőmben :) Viszont nagyon sokmindent meg lehet vele aztán csinálni, de tényleg pepecs nagyon mire úgy ahogy összeáll a rendszer.

Egyébként nálam úgy van megcsinálva, hogy kézi vezetés is lehetséges (használom úgy is sokat az asztalt), ilyenkor viszont meg tudom haladni a vöröset is, bár a polarizált váltó úgyis megfogja a gépeket.

Előzmény: Törölt nick (32314)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.02 0 0 32314

"Ahhoz hogy működjön meg kell tanítani a programnak a mozdonyok sebességét, ami alapján utána ő viszonylag nagy pontossággal ki tudja számolni a távolságokat."

Aham. Akkor ez a kulcs. Értem. A videóid alapján azért szép meló egy ilyet összekonfigurálni. Most épp ezt nézem: https://www.youtube.com/watch?v=B2VwTAnpPJE&t=72s

Előzmény: Törölt nick (32313)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.02 0 0 32313

Nálam úgy néz ki egy vágány, hogy három szakaszra van osztva. A két végén egy-egy stop szakasz van (a jelző vonala előtt kb. 5-8 centire kezdődik, és a váltóig tart), középen meg egy “lassító” szakasz. A programban meg van adva, hogy amikor a lassító szakasz foglaltságát beüti a jármű, akkor x centi megtétele után mondjuk 55 centimétert haladva lassuljon le a kúszási sebességre, majd amikor a stop szakasz jelez be, akkor a program kiadja a megállj parancsot a mozdonynak.

Ahhoz hogy működjön meg kell tanítani a programnak a mozdonyok sebességét, ami alapján utána ő viszonylag nagy pontossággal ki tudja számolni a távolságokat.

Előzmény: Törölt nick (32312)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.02 0 0 32312

A te esetedben a vonat miért áll meg egy jelző előtt?

Mert a traincontrollerhez a foglaltságérzékelőktől mondjuk S88 buszon eljut, hogy a jelző előtti szakaszon szerelvény van és a jelző vörös? Az meg hogy épp melyik vonat van ott, onnan dől el, hogy a program a foglaltságérzékelőkön és a vágányutaon keresztül kilogikázza és remélhetőleg nem tévedve, hogy melyik szerelvény merre lehet?

Előzmény: Törölt nick (32311)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.02 0 0 32311

Ezek alapján az ABC lehet a jó választás neked.

Nálam foglaltságérzékelés és PC vezérlés van az asztalon.

Előzmény: Törölt nick (32310)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.02 0 0 32310

Igen ingavonat problémáról olvastam, de nekem nem lesz ingavonatom és hosszabb motorvonatom se valószínű, mert nekem azok nem tetszenek. Bár soha se mondd, hogy soha... :)

A foglaltságérzékelős dologgal kapcsolatban gondolkozva, én most biztosan nem akarok extra logikát, nem akarom programmal vezérelni az asztalt.

Ez alapján egyelőre számomra a fékezőmodul egy jó megoldás. Aztán, amikor 10 év múlva rájövök, hogy mégis máshogy akarom használni, akkor majd gondolom szétszedem az egészet és kezdem elölről :)

A te videóidban a te asztalodon foglaltságérzékelés van és nem használsz ABC vonatbefolyásolást?

Előzmény: Törölt nick (32309)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.02 0 1 32309

Célszerű vagy az egyik vagy a másik megoldást választani. Nem tudom hogy próbálta-e már valaki a kettőt együtt, technikailag talán megoldható de szerintem sok értelme nincs.

ABC-nél azt kell mérlegelni hogy ingavonat illetve hosszabb motorvonat (pl FLIRT vagy Talent) nem igazán használható vele, illetve a világítással rendelkező kocsik is átsöntölhetik a szigetelt ABC szakaszt.

Foglaltságérzékelős megoldásnál meg kell valami ami a logikát adja a vezérléshez, ami megdobhatja a költségeket.

Előzmény: Törölt nick (32308)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.02 0 0 32308

Köszönöm mindkettőtöknek, akkor veszek is majd egy ilyet.

Egyelőre pár weboldal olvasása után a https://youtu.be/So25ocl6-1g?t=229 (Digitális terepasztal - elektronikai tapasztalataim 1. rész) videót nézem és még nem tudom, hogy az ABC vonatbefolyásolás és a videóban később (https://youtu.be/So25ocl6-1g?t=350) említett foglaltságérzékelés hogy viszonyul egymáshoz, kizárja-e, kiegészíti-e egymást vagy ha megvan az egyik, akkor a másik fölösleges. Én valószínűleg nem akarok szuperautomata asztalt, lehet, hogy nekem annyi automatika elég is, hogy egy ilyen ABC vonatbefolyásolással a piros jelző előtt megáll a vonat. Ez nagyon tuti! 

Előzmény: Battila51 (32307)
Battila51 Creative Commons License 2022.11.02 0 0 32307

CSM-150 fékezőmodul  működik a DigiTools dekóderekkel. 

Előzmény: Törölt nick (32305)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.11.02 0 0 32306

Nincs mit!

CSM150 fékező modul. Csereszabatos a Lenz BM1-gyel, vagyis ez is egy szabványos ABC modul, csak ebben 2A-es diódák vannak. Meg nyilvánvalóbb a bekötése laikusok számára.

Minden olyan dekóderrel működik, ami tudja kezelni legalább a Lenz ABC fékezés alapját, vagyis a megállást, ha aktív a modul.

A leírásban azért nincs megemlítve a DigiTools, mert leírni csak olyat írok le, amit itt kipróbáltam, leteszteltem. Sajnos a DT-vel ilyen téren nincs még tapasztalatom. Ha lesz, ki fogom egészíteni a leírást. De vannak olyanok, nem is kevesen, akik használják a DT dekóderekkel a CSM150 modult.

Előzmény: Törölt nick (32305)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.01 0 0 32305

Köszi! :-)

Ha már feltűntél, akkor megkérdezném, hogy a http://csikos-muhely.hu/termekek/csm150_abc_fekezomodul.html működik digitools 5.x (DigiSound-5.x) dekóderrel is? A linkelt oldalon a leírásban nem látom ezt a dekóder típust, de a https://digitools.hu/termek/digisound-5-5/ oldalon azt látom, hogy a dekóder tudja az "aszimmetrikus DCC jel érzékelés (ABC üzemmód)"-ot és a linkelt leírásában is van róla szó részletesen, csak nem tudom, hogy ez ugyanaz-e és elegendő-e.

Előzmény: csíkos-háTTú (32304)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.11.01 0 0 32304

Szia!

Alapban az egy nyitott kollektoros tranzisztor. Vagyis arra szolgál, hogy a Lenz RS visszajelentőt, vagy egy s88 visszajelentő bemeneteit húzza logikai 0 szintre. 

Az FA kivitel abban több, hogy kéttekercses bistabil relét (aminek nem lehet kevesebb a tekercseinek az ellenállása 600Ohm-nál, vagyis a legtöbbhöz, így a CSM116-hoz is jó, de a régi BTTB/Tillig reléhez már nem!) is tudja kezelni, külső "segítség" nélkül. 

Vagyis egy kapcsolót nem tud helyettesíteni, mert korlátozott a terhelhetősége, de foglaltság esetén jelet adni egy visszajelentő modulnak igen, vagy az előbbiekben említett reléket is át tudja billenteni.

De írj e-mailt nekem, segítek, ha kérdés van!

Előzmény: Törölt nick (32303)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.31 0 0 32303

Sziasztok!

A http://csikos-muhely.hu/termekek/csm120f_foglaltsag_erzekelo.html oldalon található CSM120FA foglaltság érzékelővel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Megnéztem az oldalon található pdf leírást, de az alapján nem vagyok biztos a helyes működésben.

Az áramkör úgy működik, hogy lenti két kimenet simán záródik, ha foglaltság van,

- tehát úgy működik, mint egy sima kapcsoló (és ha igen, akkor hogy lehet terhelni (áram, fesz) . Tehát pl egy jelző egyik kivezetését rákötöm a tápfesz egyik pólusára, a másik kivezetését meg mondjuk a CSM120FA pl bal két lenti kivezetésén keresztül a tápfesz másik pólusára? 

- vagy ezt a CSM120FA-t úgy kell használni, hogy csak valamilyen pl S88 visszajelentő modult vagy CSM116 relét vagy hasonlót kell használni, ha pl egy fénysorompót vagy egy jelzőt akarok a foglaltságtól függően működtetni és akkor közvetlenül rákötni egy jelzőt vagy fénysorompót a fentiek szerint nem lehet?

InterDimarson Creative Commons License 2022.10.31 0 0 32302

Kb. 1 - 1,5 éve írtam neki először, meg most a napokban. Valószínűleg befejezte.

Kár, mert voltak nagyon jó, hasznos dolgai.

Előzmény: diginewl (32300)
ysenyerkesz Creative Commons License 2022.10.30 0 0 32301

FB oldalán is 2018-as az utolsó bejegyzés.

Előzmény: diginewl (32300)
diginewl Creative Commons License 2022.10.30 0 0 32300

Ha ez támpont:

2020. 09. 15-én írtam Zsoltnak e-mailt, és kerestem messengeren is. A honlap akkor még működött.

Azóta nem jött válasz. Türelmes ember lévén várok rá hátha...

Nem tudom mi történt vele.

Előzmény: InterDimarson (32299)
InterDimarson Creative Commons License 2022.10.30 0 0 32299

Senki sem volt velük kapcsolatban? Írtam  a dcc.gaspar.electronic.com email címére, de nem jött válasz.

Előzmény: Dimarson2 (32280)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!