Sziasztok!
Kicsit kiakadtam, amikor elolvastam, hogy valaki szerint valanilyen nemlétező Bacilus (nem is Bacillus, a helyesírás szerint) 'gomba'faj erjeszti a kefírt. Lécci ne írjatok butaságot, inkább nézzek utána... Köszi.
A Bacillusok (a nevük sem ismerős???) baktériumok, tehát nem gombák, a kefírt készítő gombakultúra pedig egy vegyes tenyészet, tejsavas erjesztést végző gombák és baktériumok vegyes tenyészete. Ha valakit érdekel bővebben, íme néhány oldal, hogy ne csak egymástól tanuljatok (persze az sem utolsó, de ha van hivatalosabb forrás, inkább attól)
http://www.kombu.de/t-verw-h.htm
http://users.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html#what-is-kefir
Egyébként csak mellesleg: ha a savót leöntitek (a folyékony majdnem átlátszó trutyi), és csak utána tunkoljátok ki a szitán a kefírt, egyáltalán nem olyan savanyú.
Van. A mátraejé egyenletesebb minőségű. Ha 1-2 órát csúszik a gombák kivétele a kefirből, komoly ízeltérés van. Egyébként a friss tehéntejből készült kefírnek kellemes vajas illata van...
Tartok tőle, hogy amit itt "vizes kefirgomba" néven ismertettek páran, az nem más, mint a hirhedett "japán kristály". Az olyan, mint valami kristály, vízben "él" és növekszik.
A kefír alap jellemzője, hogy tejből van. A japán kristály kultusza valamikor a '80-as évek elején volt elterjedt idehaza...
Megtudná nekem mondani valaki, hogy mi a különbség a vizes és a tejes kefirgomba között? Nekem is van gombám, én tejjel csinálom. Ezért lehet, hogy tejes. Ha vízzel csinálnám, akkor meg vizes gomba? vagy hogy van ez????
Na, vegigolvastam mindent. Nagyon tetszik a dolog. En is evekig ettem kefirt reggelire, de otthon meg sosem keszitettem. Ha van valaki Budapestrol, akinek lenne megosztanivalo gombaja, kerem segitsen.
Kandur, ez a vizes kefir mit jelent? Ugyanolyan mint a rendes kefir csak folyekonyabb? Azt hiszem nekiveselkedem, es most vegigolvasom az egesz topicot. Mert a hetvegen csak meglattam a kefir topicot, es azonnal beirtam, annyira felkeltette az erdeklodesemet ez az otthoni keszites. Csak meg nem volt idom mindent elovasni.
Sziasztok! Én egy néhány napja kaptam vizeskefírt..., hát én megiszom, de a családnak nemigazán izlik. Szívesebben fogyasztanánk a tejből erjesztett kefírt. Egyébként tegnp megpróbáltam a vizeskefírt tejben erjeszteni. Az illata olyan, mint az igazié, majd meglátom, milyen az íze? Ezirányú tapasztalat van valamelyikőtöknek? Nagyon szívesen venném én is, ha valaki tudna adni tejeskefirt, előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok! En is szeretem a kefirt. Van meg itt valakinek kefirgombaja, amibol nekem is tudna adni egy keveset? Szivesen kiprobalnam az itthoni keszitest. Budapesten lakom.
A Mail címed nem publikus.Nem tudok Neked írni, hogy pontosítsuk a hét végi randink
körülményeit.Kérlek írjál!!!!Gombád nálam!!!!Tegnap megérkezett a Kombucha tenyészet, amit rendeltem. Először függőlegesen állt a kis édes, mára leszállt az üveg aljára.Mintha a tetején látnám a bébiket, persze lehet, hogy csak belemagyarázom.Sajnos dohányzom, tényleg nem foghatom meg kézzel ha le kell választani a bébit a régíről????
A felesleges gomba hideg vízben, hűtőben, zárt műanyag edényben hetekig elél...
Tejben hagyni 48 óránál toább nem szabad, mert nagyon besavanyodik. A 36 óra ebben a meleg időben bőven elegendő...
Veritka, előre is nagyon köszönöm. De jó, akkor jövő héten már kefirezek! Igen, amikor nekem volt, én is észrevettem, hogy a zsíros zacskós tejet szereti a gomba.
Zsigrai76:Anita ,ha tudsz várni 1 hetet,akkor Neked is tudok adni gombát, mert kb. ennyi idő alatt szaporodik fel annyira, hogy szét lehessen választani.
A mamám úgy is csak kidobja a felesleget, mert ha sok gomba van a tejben,
a kerfír nagyon savanyú lesz.Ő mondjuk rendeske,minden este leszűri.Na ez nekem már nem megy,aztán persze bedöglik 1 hét alatt,főleg ebben a melegben.
Már vagy 20 éve szűrögeti estéről estére, de esküszik rá, a hatásaira, lásd.mint lent.
Tejkérdés.Mint városi puhányok, leginkább csak zacskós tejhez jutunk.Mamám szerint a legjobb a gombához az OKÉ 2,8%-os zsírtartalmú.
Az nagyon jó lenne igazodom hozzád, én a Blaha Lujza térnél lakom,Metro most nincs, mert felújítják, de ha nem valamelyik "rákosrettenetesre"))))) jössz,
akkor bárhol tudunk találkozni amit megjelölsz.Szombaton csak késő du.
leszek itthon, különben Pécs mellett leszek Bólyon.Most néztem meg a térképen, Kecskemét nem az az útvonal.E-mail címemet átjavítottam publikusra.Még pont
időben szóltam a Mamámnak, hogy ne dobja ki a feles gombákat.
Üdv:Vera
Kombuchád is van??? Igaz azt már megrendeltem a napokban meg kell érkeznie,
csak amilyen idétlen vagyok biztos nálam semmire sem fog menni.Azért megpróbálom, mert a kereskedelemben a kész Kombucha italok elég húzós áron
vannak forgalomban.Ebben a melegben úgy rákaptam a savanykás ízére, hogy 1 koncentrátum 2 nap alatt elfogy.
szeretnék én is kérni kefir gombát. ha valakinek van felesleges akkor szóljon. Pesten bárhová elmegyek érte, messzebbre macerás, de biztosan megoldható.
Kellene nekem kaukázusi kefírgomba-tenyészet. Egy kis mogyorónyi darabka elég lenne. Tudnál nekem küldeni, vagy, ha ralihoz mész esetleg elhozni?
Volt nekem is, egy netes társamtól kaptam, de sajna a párom véletlenül kidobta.
Pussz marcipa.
Ha, netán csomagban küldöd, címem:
Korcsog Anikó
Kecskemét
Szilágyi Erzsébet u. 22.
Ui.: Én viszont kombucha-tenyészetet tudok neked küldeni, ha gondolod...
Sziótok!
Nekem is volt már olyan, amikor szinte víz lett az egész, nagyon rossz ízű összementtej-szerű kevéske anyaggal.
Kiöntöttem én is.
Aztán egy időben házitejből készítettem, az isteni volt. Sajna bedugult az a forrásom.
A rózsaszín elváltozást még nem tapasztaltam.