Keresés

Részletes keresés

vityajev Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7103
A drága ficusoknak félárnyék kell és viszonylag magas páratartalom.
Amint a panelből átköltöztünk,az egy-két leveles fügék kilombozódtak.
Előzmény: Ju13 (7099)
kezdo75 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7102
Szia! Köszi... Most megtapogattam a földjüket, és elég vizes (viszonylg közel van a "sár" fogalmához), akkor most egy kicsit várok az öntözéssel. Azt nem tudom, hogy jól csináltam-e, hogy van itthon lejárt szavatosságú ásványvizem (bubimentes), és abból is adtam nekik, meg vettem táprudat is, és abból is kaptak 1-1-et. Hűű van még két növénykém a kisszobában is, de ők még bírják nálam a kiképzést, de azok nevét sem tudom. Lehet ide fotót feltenni? Az talán segítene, bár anyukámtól kaptam írásos leírást, hogyan kell gondoznom, de néhány ügyes tipp-trükk is jól jönne... Előre is köszönök minden választ, de most el kell köszönnöm, holnap munka és aludni is kell!
Előzmény: vityajev (7098)
vityajev Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7101
De az is begonia.Teljesen képben vagy!
Előzmény: Ju13 (7100)
Ju13 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7100
Én meg ezeréve a képemen mutatottat ismerem annak! Mikor először mondta valaki egy hasonlóra, mint a te képeden, na, akkor végleg összezavarodtam, és úgy is maradtam. Úgy értem, szőlőlevél-témában:)))
Előzmény: vityajev (7098)
Ju13 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7099

Hát, esetleg ha tudnál képet mutatni róluk, valaki biztos tudna segíteni. A barna foltok lehetnek túllocsolástól, megfázástól, gombától. Ha nem tocsogós-vizes a földjük, és a megfázást sem tartod valószínűnek -én évekig úgy halasztottam meg a képemen lévő begónia elődjeit, h telente menetrendszerűen szellőztetés hősi áldozatai lettek:(((((-, akkor talán gomba. Abban viszont nem vagyok témában, majd valaki más.

A futókkal jókkal kezdtél, a legstrapabíróbb fajták. Dehát a fejlődésnek fokozatai vannak, az meg néha áldozattal jár:)))

Amúgy, vigaszképp: a fikuszokat szintén nagyon sokat kibíró növényeknek mondják. Nálam sosem maradt meg, pedig sokszor próbálkoztam az Elastica-val, Benjamina-val, és a lantlevelűvel is. Jónéhányat eltettem láb alól mindegyikből, aztán egyszerűen kitiltottam őket tőlünk. És most boldogan élek a futóimmal:))))

Előzmény: kezdo75 (7097)
vityajev Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7098
Azokat a begoniákat hívják szőlőlevélnek amelikeknek apró,jelegtelen virágai vannak.Tényleg igénytelen.Nem kívánkoznak a közvetlen napfényre,de a világosat szereti.Inkább naponta adni nekik kevéske innit,mint álljon rajta a víz.
Előzmény: kezdo75 (7097)
kezdo75 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7097
Igen, 7069-es! A tiednek hosszúkásabbak a levelei... Az erkélyajtó mögött vannak... nem hiszem, hogy megfázott volna. Az elmúlt napokban inkább csukva voltak az ajtók és ablakok... nem tudom, de nagyon el vagyok keseredve, nem tudom, mit csináljak. Lehet, hogy nem a legjobb növényekkel kezdtem szobanövény életben tartási karrierem, de valahogy el kell kezdeni. Viszont a futók szépek. Azok nevét sem tudom, de minden házban, panelban van belőle...
Előzmény: Ju13 (7095)
Ju13 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7096

Ahammmm. Akkor nagyon nem tettem rosszat neki, mert délelőtt volt egy jó kis eső itt, olyan csendes, de kitartó fajta, na, akkor kitettem ázni. (Most először, mióta nálam van.) Hát, ha kibírja nálam, akkor esőben mehet inni és fürdeni. De még megfontolom, h ezért az egyetlen cserépért kezdjek-e esőt gyűjteni... köszi az infót!

Hja, pótkérdés: tudomásom szerint a viaszvirág is epifita, akkor annak is esővíz kéne????

Előzmény: evee0309 (7094)
Ju13 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7095

Melyik másikhoz, a 7069-eshez?

Nem nyitottál rá véletlen ablakot most ebben a hűvös időben??? Arra nagyon kényes; sőt, a fikusz is!!!

Előzmény: kezdo75 (7092)
evee0309 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7094
mert az esővízen kívül,az összes többi tele van sókkal,ami az állástól nem távozik.CSAK az esővíz jó,nincs alternativa.az epifiták,orchideák erre különösen érzékenyek.ha ilyen növényt tartasz gyüjtend kell valahogy.én se vagyok boldog az udvaron álló kék hordóktól....:)
Előzmény: Ju13 (7091)
kezdo75 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7093
Bocsi, és még annyi hozzátartozik a történethez, hogy a lakásunk kicsit sötét, és úgy kaptam, hogy nyugodjak meg igénytelen, bírja a napot, a sötétebbet, és még én se tudom meghalasztani.. hát úgy tűnik mégis.. :-((((((
Előzmény: Ju13 (7090)
kezdo75 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7092
Szia! Köszi, hasonlít a másikhoz, csak mintha egy kicsit kerekebbek lennének a levelei, de lehet, hogy csak azért, mert még gyöszöcskék nálam... Kicsit (nagyon) el is vagyok keseredve, mert eddig nem csináltak ilyet.. Tegnap reggel elmentem dolgozni, és az egyik cserépben lévő szőlővirágom nagyobb levelei lekonyultak, viszont vannak új hajtások. Ma jöttem haza még rendben volt, de most 1-2 órája felnéztem, és az új hajtás is lekonyult. A másik még rendben van (csak el ne kiabáljam).  És még a fikuszom is tiszta barna... Hát ennyire kezdő vagyok...
Előzmény: Ju13 (7090)
Ju13 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7091

Logikusnak tűnik...  minden növényednél így csinálod, v csak a bromiknál, netán a vízkultúrásoknál? Én filodendronokat és viaszvirágokat tartok agyaggolyóban, eddig többnyire úgy tápoztam, h hetente-kéthetente az előírás szerinti töménységben, közte pedig sima vízzel utántöltöttem ha kellett.

Hja, miért nem lesz jó a csapvíz?

Előzmény: leptopelis (7089)
Ju13 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7090

Sia, üdv! Előbb gyorsan tisztázzuk, h mit értesz szőlővirágon!

Van a 7069 hsz-ben egy kép, és mutatok én is egyet. Általában ezt a kettőt hívjuk annak; melyik? Ha nem ez, akkor milyen?

Előzmény: kezdo75 (7088)
leptopelis Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7089
A csapvíz hiába áll, nem lesz jó. Nekem jó, mert agyaggolyókban van. A tápozásnál jobb a sokszor keveset, például minden alkalommal kap, de negyedére hígított lombtápot (amit előbb említettem). A természetben folyamatosan kap tápanyagot, csak kevesebbet, mint a földben gyökerező növények. Korhadó leveleket, egyéb növényi és állati maradvényokat gyűjt sok epifita, így a broméliák is, amelyek bomlásuk során folyamatosan "tápozzák" a növényt. A saját elöregedett leveleik is szolgáltatnak tápot, mert a természetben senki nem szedi le őket :). Lakásban ezt nem kapják meg. Ezeket a lassan felszabaduló tápanyagokat lehet "szimulálni" a folyamatosan, de keveset tápozással.
Előzmény: Ju13 (7087)
kezdo75 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7088

Sziasztok! Jó estét Mindenkinek!

A netet böngészve jutottam el ide, remélem  jó helyen járok, ugyanis kaptam ajándékba szőlővirágot, és a gondozásához kerestem segítséget. Nagyon kezdő vagyok, ezért minden segítséget, tanácsot örömmel vennék!!!

Ju13 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7087

Köszönöm mindenkinek; látom, megoszlanak a tapasztalatok táp-ügyben. Én eddig csak kb 2-3 alkalommal loccsintottam meg vele, olyannal, ami épp a kannában maradt. (Talán húsvét környékén kaptam; azóta tartja a virágját, de ahogy írtam, sarjakat nem hoz)  De nem is tudtam eldönteni, mi kéne neki.

Még az eredeti közegében van, ezt nem ültettem át.

És illene kezelni a gombáját valamivel?

Esővizem nem szokott lenni, de a csapvíz nálam hetekig áll kannában, mielőtt használnám. Hát, majd referálok, meddig bírja:))))

evee0309 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7086
szia!csak esővízzel szabad öntözni,minden egyéb víztől vízköves lesz a levélrózsa és elrohad a vízkő alatt..epifita,sok tápanyag nem kell neki.
Előzmény: Ju13 (7080)
leptopelis Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7085

Fénykép mélkül elég hihetetlen, hogy 850 Ft-ért van A. titanum. Hogyan szaporították? Szerintem A. konjac az, nem pedig titanum. A titanumot magról, vagy szövetkultúrával szaporítják, mivel - ellentétben az A. konjaccal - normálisan nem hoz sarjgumókat. Egyik sem olyan módszer, hogy a növényt 850 Ft-ért adná az ember. Magról kb 3 év, mire először nyugalomba vonul, és ugye csak akkor szállítható. Addig pedig trópusi körülmények között kell tartani.

De ettől függetlenül az oldalon jó növények vannak, jó áron. Bizonyos esetekben jó lenne tudni, mekkora az adott növény, vagy milyen korú, és egyes növényeknél az is fontos lenne, hogy magonc, vagy dugvány.

Előzmény: plejad (7081)
leptopelis Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7084
Attól, hogy epifita, még kell neki táp. Én W_x_lt használok a broméliáimhoz. Az lombtáp, így az 1 ml/liter jó nekik (legalábbis agyaggolyós kultúrában, mert én úgy tartom őket). Sarjak majd lesznek, türelem.
vityajev Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7083
nincsen hibi ...nagyon-nagyon :(
Előzmény: plejad (7081)
vityajev Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7082
gombás
elvileg nem kell neki semmi a lágy vízen kívűl.Epifita
plejad Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7081
akadt egy elég szupinátor növénylelőhely: http://noveny.plejad.hu
nálam a favorit az amorphophallus titanum, ami már virágzott is!
Ju13 Creative Commons License 2010.06.16 0 0 7080

Van egy broméliám, már virágzóként kaptam. Adjak neki néha tápot? És ha igen, akkor milyet: virágzóknak valót, kaktuszost (merthogy az is K-túlsúlyos) vagy zöldeknek valót? Úgy tudom, ezek hoznak sarjakat, és virágzás után elpusztul az anyatő. De ezen nincsenek picikék... miért?

Hja, és a levélrózsa legbelsején álló leveleken barna foltok vannak olyan magasságban, ahol álllni szokott a víz... ez mi és mitől van és kell-e valamit csinálni vele???

Kösziiiiii!

vityajev Creative Commons License 2010.06.15 0 0 7079
Ő a tigriscsíkos.
Ezért hívták Tigrispálmának anno.
Előzmény: rokacska (7078)
rokacska Creative Commons License 2010.06.15 0 0 7078
na akkor megse olyan vilagos... inkabb a felsore hasonlit. Bena a gugli :D
nohat akkor csak en maradtam ki a viragzo sansabol :o pedig nagymamamnal rengeteg van es nagyon burjanzanak, virgozni megsem szoktak (vagy en megyek rosszkor)
Előzmény: vityajev (7075)
vityajev Creative Commons License 2010.06.15 0 0 7077
És láttam anyósnyelvet virágozni.Az enyémet
Előzmény: rokacska (7074)
nbanna Creative Commons License 2010.06.15 0 0 7076
Nálam minden évben virágzik (többnyire télen), és illatos! Viszont ahogy lehullanak a virágok, minden ragad tőlük.
vityajev Creative Commons License 2010.06.15 0 0 7075

Az enyém difik az ilenek.

Anyumnak vannak nagyon szépek
rokacska Creative Commons License 2010.06.15 0 0 7074
difitre nem emlexem ez is ilyen ha latom tudom, de vilagosabb volt mint amiket altalaban neten lehet latni...
viszon a ekped alapjan 100% h hibiscus :) es nem is uncsi a levelek :P
fuu lattatok mar sansaveriat viragozni??? en nagyon meglepodtem az oazisban. Azt se tudtam hogy tud ilyet. (mondjuk nem szep :D)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!