"Az ostromlottak végzete akkor kezdett drámába torkollni, amikor délelőtt 11 óra tájt az ostromlók, akik eddig szervezetlenül és frontálisan támadták a pártház épületét, egy magyar páncélosra tettek szert. Ez a T-34-es típusú harckocsi repeszgránáttal kezdte el lőni a pártház, illetve a DISZ-székház homlokzati részét. Tompa írja, hogy a páncélos lövései a védők között több halálos áldozatot szedtek. [44] Eddig játszva verték vissza az államvédelmi őrök és a felfegyverzett pártfunkcionáriusok a támadók rohamait, akik elhagyva a Köztársaság tér gyér bokrait, egy körülbelül 35-50 méteres kockakövekkel kirakott, fedezék nélküli terepen kellett hogy eljussanak a pártházhoz. Az emberek úgy hullottak, mint a legyek - így számolt be a harcokról egy külföldi tudósító. A vastag falak mögött magukat biztonságban tudó államvédelmi katonák szinte nyúlvadászatot tartottak a felkelők között. Nem kímélték a sebesülteket sem. Sőt, ha hordágyas, vöröskeresztes karszalagú, fehér köpenyű szanitécek próbálták a tér kövezetén fájdalmukban fetrengő sebesülteket a tűzvonalból kihozni, egyes, célzott lövésekkel végeztek a mentősökkel is. Ha a pártház védői és maga Tompa később tagadták is, de Hollós Ervin idézett könyvében megírja: az államvédelmi őrök egyikénél-másikánál távcsöves puska volt. A karhatalomnál ez azt jelentette, hogy ilyen fegyverekkel emelték ki, tették ártalmatlanná az ellenük lázadók vezetőit."
Gosztonyi
1ébként megvan videón és játszák a tévék mindig 23án azokat a képsorokat ahogy fut két hordágyas mentős és hátulról szépen lekapják az 1iküket...
Emlékművek? Az emberek ma úgysem tudnak méltón emlékezni. Az ünnepnapok csak arra jók, hogy lehessen balhézni, vagy mellékállásban dolgozni. Milyen nagyon akarjátok a hősöknek azokat a hatalmas szobrokat. Néhány éve még azt sem tudtátok, hogy történt valami azidőtájt. Politikai hecckampány áldozatai vagytok - de emlékmű azért nektek ezért szerintem nem jár...
Miulyen kár, hogy an noooo nem ő lett a miniszterelnők !
Helyettese m eg lehetett volna aWMarischka !
Mily szép ország is lehettünk volna ily mód !!!
Most megugye....... csak....ilyenek lettünk ! :O)
A kiskatonának, aki a rádiót és egyebeket védett akkor......, ott....,s....aki véget vetett a gyilkolásoknak,,,,,..emlékezetemben emeltem HATALMAS EMLÉKSZOBROT !!!!!
....mert ők.......megérdemelték ezt !!!!!!!!!!!!!!!!!
Kedves holalé! Nézzük csak a Rádiónál történt eseményeket a helyükön,tényszerüleg..Kicsit gondolkodj el magadba.Meg ugy mindenki egy kicsit probáljon logikusan gondolkodni. Azok akiket meglincseltek-nem a gonoszkodo,embertkinzó foglárok,fogkiverő pribékek voltak-hanem bizony sorozott egyszerü bakák.Az Ávhs vezetők nem voltak olyan ostobák,hogy a vallatókat, kedvenc csókos embereiket küldjék objektum örzésre-oda bizony a csoró kis noname bakákat küldték. Nomármost képzeld-képzeljétek magad-magatokat egy ilyen sorozott ávhs baka helyébe-akit mondjuk a 6 általánosával valami kis világvége helyről odavezényelnek.És szembe állitanak egy sokezres tömeggel,melynek egy célja van ,márpedig az hogy minden ávhst felkoncoljon.Gondolom te-ti bátor magyar hazafi modjára szépen kimennél-tek a tömeg elé ugyebár az ávhs ruhádba.vagy pedig majd összefosva magad a 20-30 társaddal együtt inkább probálnátok elbujni ugyebár. No egyébiránt azt se tudja senki,ki,mikor,miért adta le az első lővést-lehet épp egy forrofejű begözölt forradalmár lött elsőre-vagy egy befosott ávhs,akinek eldurrantak az idegei ,vagy épp a parancsnok adott parancsot a tüzelésre,amit ha katonai érteklembe veszünk még jogosnak is lehet nevezni,mivel egy felfegyverzett tömeggel álltak szembe!! a kis csoró baka meg engedelmeskedik a parancsnak-föleg az ávh berkeiben/mert ha nem,lehet hogy épp őt lövik föbe..mindenesetre lövöldözés alakult ki-melynek következtébe sokan meghalltak. De miután megadták magukat az ávhsok-bizony a foglyokat mind egy szálig felkoncolták-amit civilizált helyeken nem szokás,ugye??Ugyebár azért fogoly szivét kivágni nemigen szokás még nagy boldog forradalmak idején se,föleg ha a forradalom elméletileg a demokrácia-szabadság jegyébe történik!
Szoval ha igy nézzük és elgondolkodna egy kicsit a jónép,és nem csak zsigeri gyülöletböl beszélne sok ember-akkor kicsit reálisabban nézve,bizony ott mindkét oldalon áldozatok voltak. Igy tehát ók is megérdemlik a tisztességes helyüket a történelem lapjain. Persze ezzel nem azt mondom hogy szobrot kell állitani nekik!!!-senki ne ezt gondolja!!! De azért a helyükön kell kezelni a dolgokat,nem csak zsigerből itélkezni!!
Előszöris nem tudom, mit történt a nagyapáddal. Másodszor, bár minden tiszteletem a nagyapádé, de mégsem lehet egy egész országra kivetíteni, hogy mi is történt vele. Azon kívül minden kornak megvannak a maga mártírjai, ártatlan áldozatai. A kommunistáknak éppugy, mint azoknak, akik utálják őket. Harmadszor a kommunizmus egy filozófia, egy ideologia, ami szerint minden ember egyenlő, minden embernek egyenlő esélyt kell adni, minden embernek joga van a munkához, az alapvető életfeltételekhez és szociális juttatásokhoz.
Nomost, mint minden rendszernek és ideologiának vannak szélsőségesei, a hatalomra került emberek bármilyen korban lehetnek zsarnokok és gyilkosok. De ugyanugy fellelhetők köztük nagyszerű, nagy tudásu, tisztességes és elveikhez valóban hű emberek. Éppugy a kommuniuzmusban, mint a kapitalizmusban, vagy a királyságban.
Ha te a szélsőséges és igazságtalan dolgok ellen ágálsz, akkor vállvetve támogatlak. De azzal, hogy azt mondod, valakiről hogy kommunista, semmit nem mondtál. Azon kívül ha ő maga nem tartja magát annak, ha nem vall kommunista nézketeket, akkor nem is az. A tettei alapján lehet zsarnok, gyilkos, csaló, tisztességes, vagy bármi, de a tettei alapján. Ezt pedig nem tudod meg, csak ha ismered a tetteit.
Az országban meg ami baj van, azt mindannyian hoztuk össze. Mindenki, aki lopott, csalt és aki rosszul végzi a munkáját. És ez nem pártfüggő, nem ideologiai nézethez kötött.
Jó lenne végre az embert véleményezni és nem egy fantomrémet, amit ráaggatnak. Éppen elég valóban szemét ember van, azokra kellene tartogatni az ellenszenvet. Szerintem.
Nem szabad semmit erőszakkal lerombolni. Csak tudomásul venni, hogy ekkora szar ország lettünk. Ez van, 1956-nak is az fog emlékművet állítani, akit a nép kormányra emelt.
Hogy van ma provokálva a magyarság idehaza? És miből gondolod, hogy a "leszármazottak" ugyanolyanok? Szerintem az a magyargyűlölő bérenc, aki leköpi a saját honfitársát, aki félreállítaná és ebből akarna jól megélni. Nomeg az a politikus aki ilyen uszítások révén akar hatalomra jutni.
Nyilas emlékművek hol állnak mostanság??? végülis a spanyolok is képesek voltak arra, hogy mindkét oldal polgárháborús áldozatainak emlékművet állítsanak.
A spanyoloknál polgárháború volt, nálunk viszont egy megszálló hatalom és annak szolgálatában álló magyargyűlölő bérencek ellen folyt a harc. Ezek a bérencek vagy a leszármazottaik provokálják most is a magyarságot. Úgy látszik, miazhogynagyonis bukovárinak érzik a helyzetüket, ezért kevergetik itt a trágyát. Köpni kell rá, ha felépítik, nem kell sok idő és le is lesz rombolva!
Sajnos ez csak vágyálom. Az emberek zömének kell az agresszió, kell a harc, kell a vér. Megszüntették a sorkatonaságot - lett helyette mindenféle gárda, mert kell a katonásdi is. Lehetne béke, ehelyett vannak lázongások, pedig a nyomort nem is ismerik ma itt nálunk. A nyomor a negyvenes évek táján volt. Amikor tényleg éheztek emberek százezrei, amikor tényleg nőttek fel ugy generációk, hogy nem láttak uj ruhát, csak használtat. Ma meg a szülők által eltartott jómodu csemeték olyanokat művelnek rendőrökkel, ami miatt ha civillel tennék ugyanezt, már rég sokéves börtönbüntetésüket töltenék. Ma aki hazudik, gyalázza azt, aki szintén hazudik, aki lop, gyalázza azt aki szintén lop. Nincs kultura, nincs egymás tisztelete, nincs együttérzés. Nincs értéke az emberi életnek. Ez van ma nálunk, erre lehetnek büszkék - akik akarnak. Én szégyellem.
Megkérdezhetem, hogy szerinted mi az a kommunizmus és hogy pontosan mi az, ami ma is élő ebben? És talán még azt is elmondhatnád, hogy a "kommunizmus" előtti időben milyen is volt az élet és az emberek. Tényleg érdekelne, hogy mit tudsz minderről!
Meglehet, nem veszed jó néven, de nem fogok semmiféle szakkönyvet olvasni a témában. Részint mert akkor éltem, igaz csak hat éves voltam, de a szüleim sokmindent elmeséltek élőben. Részint mert engem jobban érdekel a jelen, az, hogy a mai élet hogy alakul.
De nem is kell messze menni, az Osztrák-Magyar Monarchia szellemiségét is szokták azzal a mondással jellemezni, hogy Petőfi képe mellé odakerült Ferenc Jóska is.
Nem, hanem egy olyan világot szeretnék, ahol a szélsőséges nézetek eleve nem alakulnák ki, mert kellő kultúráltsággal rendelkező, békében, nyugalomban élő emberek népesítik be.
Ezek ugye azok a köztársaság téri ávósok akik október 30án még a mentősökre is célbalőttek, oszt mintha mi sem történt volna feltett kézzel kisétáltak???
A szólás- és a vélemény szabadságára gondoltam. A kommunista elhallgattatás módszerére nem a kommunisták (nyilasok stb.) elhallgattatása a helyes reakció. Akkor ugyanott vagyunk. Oktatni, érvelni, nevetségessé tenni ... és csak a végső esetben ... a valódi és közvetlen veszély esetén tiltani, büntetni. Én így látom helyesnek.