Keresés

Részletes keresés

budai2 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5326

Úgy lesz, köszönöm.

Előzmény: Kramcsák István (5321)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5325

A Rombik nekem is meglepetés volt, láttam már és kóstoltam már pár fajtát, de ilyen gyors érésdinamikával rendelkező típust csak most először.

Amúgy ma mértem belőle átlagos bogyókat, 6,2 g volt a legnagyobb, ez alapján azonban biztosra veszem, hogy egy 4-5 éves tőke már simán fogja hozni a 8 g-os átlagot.

Előzmény: Kulicz (5319)
Kramcsák István Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5324

Woodruff, te kis ügyes ,te már fű alatt beszerzed a dolgokat, és kérdezed kinek van ilyen , na most meg előztek. Neked mondom Pestinek ,hogy csíp a poloska. Mid nincsen te neked? 

Előzmény: woodruff (5308)
CBNora Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5323

Nem, nem volt már ezeknek hely a kertben. A meglévő tő nyesedékéből gyökereztettem, és ha már megeredt, elültettem cserépbe. De jó így, ez a tartalék, ha a rendes tő lefagy, mint idén is. Az csak tőből hajtott ki, egy szem se lesz rajta.

Előzmény: Kramcsák István (5322)
Kramcsák István Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5322

CBNora, nem volt lehetőséged  be tenni a földbe ?  pót gyökereket fejlesztett volna ,jobban le lett volna " testelve"/földelve/ a teréz  közbe oltásra is nagyon jó,van vitalitása.

Előzmény: CBNora (5320)
Kramcsák István Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5321

Budai2, jó szer a topas csak használj dupla dózist nonittal , 

Előzmény: budai2 (5309)
CBNora Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5320

Két tő Teréz cserépben:

Idén jól fog jönni, a szőlőtermésünk nagyjából a fele ezeken lesz. Persze nem a szabadban teleltek.

Kulicz Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5319

Azt hiszem ez a Rombik felizgatott párunkat, ilyen nagy bogyók és ilyen korán, gondolom fogunk még róla értekezni a fórumon. Gratulálok a fajtához, nem sokaknak lehet hasonló. 

Előzmény: Pjotr77 (5311)
Sanci07 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5318

Bomba jó mind,gratulálok! Akartam már kérdezni mi van az Attikával? Tavaly Július végén szüretelted ha jól emlékszem. Idén milyen mert arról nem tettél fel képet és meg sem említetted.

Előzmény: Pjotr77 (5317)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5317

A Podarok Nesvetaja a nagyon korai muskotályok között kiemelkedő lesz, napról napra egyre szebb:

Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5316

Még a Viktória sem rószaszínesedik, de nagyon szép, bőtermő.

Egy másik alanyon, már találtam színesebb bogyókat.

Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5315

A Kira még nem színesedik:

Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5314

A Conegliano is már kóstolható, nem annyira savanyú:

Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5313

Az Effect vagy Kinyelszkij rannüj, nagyon korai, ropogós, finom muskotályos kékszőlő, dupla akkora bogyómérettel, mint a Conegliano. Már kóstolható, finom, annak ellénére, hogy nem teljesen színesedett még be. A Coneglianoval együtt fog érni.

Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5312

Viktornál most jönnek az első rózsaszín bogyók, a Julián is kezd színesedni...

Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5311

Rombik egy héttel ezelőtt:

Ugyan az a fürt most:

Július 16-ára teljesen beérett, minden fürt. Nagyon finom ízű, igaz, hogy a bogyókonzisztencia nem ropogós, de azt hiszem ettől eltekinthetünk egy ilyen extrém korai, 8-10 g-os bogyónagyságú fajtánál.

budai2 Creative Commons License 2017.07.16 0 0 5310

Egy érdekesség: Kiváló lisztharmar előjelző növény a csicsóka.

Ha annak a levelein meglátom a lisztharmatot, minden mást félretéve szőlőt kell permeteznem, mert ha nem teszem, akkor 2 - 3 napon a szőlőn is megláthatom.

Előzmény: budai2 (5309)
budai2 Creative Commons License 2017.07.16 0 0 5309

Lisztharmat ellen szeretnék (muszáj) permetezni és a thiovit mellé kellene valami felszívódó is.

Van otthon topsin-M meg topas, amelyek a leírásuk szerint alkalmasak szőlőre. A topsin-m - et szívesen mellőzném, mert 3 nap a munkavédelmi várakozási ideje, ami ház körül (kutya, gyerekek a kertben) sok.

Topast használt már valaki szőlőre?

Köszönöm.

woodruff Creative Commons License 2017.07.16 0 0 5308

Mindennek ára van,nem gondolod? Ha ebből idulsz ki, akkor mi a kérdés?

Ez a fajta most 4000 forint,és nekem is van.

Lehet 10 év múlva megkapod 3 ezerért.

Szerinted még hány évig fogsz élni?

Na én ebből indulok ki.

A pénz másodlagos.

A legfontosabb,még amíg élek engem melengessen a termésével,bármennyibe is kerül.

Holnap már késő.

woodruff

Előzmény: Kramcsák István (5307)
Kramcsák István Creative Commons License 2017.07.16 0 0 5307

Pjotr77,  tavasszal" kóstolgattuk" a Rombikot , hogy lehetne hozzá jutni, az oldalon 85 nap van feltüntetve, de én"félre tenném ezt  80 vagy 90 nap témát "ha igazán jó! a kérdés 250 Rivnyáért elérhető???  elhúzod a mézes madzagot  a kollégák előtt, , ugrásra készen állunk  ,Hol lehet beszerezni ?  jó lenne egy jó kapcsolat. Gondolom a kutatók egymás között elsőbbséggel rendelkeznek. Melyik Író ír az asztal fióknak?  és melyik szőlész kutató csak maga számára dolgozik? Valaki írta , hogy van kis hazánkban egy" szuper" szőlő nemesítő , csak az a baj ,hogy senkit nem enged maga közelébe!! Na akkor ez meg mi ?  Már a szőlészek is "soviniszták"lettek?

Előzmény: Pjotr77 (5299)
Kramcsák István Creative Commons License 2017.07.16 -2 0 5306

Van Persil, Nem kellene vissza venni a " fordulatból"  mert ez már poénkodás lesz!   Ezt ma senki nem meri kijelenteni/Profeszor sem / hogy a Szőlő, de más betegség forrás olyan autómatikus/ állandó/folyamatok lennének .minden változásban van és nem  mechanikus, /gépies / élet folyamatok vannak!  Van egy"   Fentartó"!!  Élő  alkotó. akkor lép be a folyamatokban amikor akkar. Nem kellene bele gabajodni tudományos tételekbe!   Most mikor ki kell menni ebből a "Szőlő  Parcellából" játékosabbra kell venni a dolgokat , ami ér valamit  ebben a Fórumban az az emberi  kapcsolatok " közösség" jelenléte!  Érthető ? hogy mindenki ingerültebb  , óriási nap kitörések/  szét éget embert növény , vagy megszokjuk ,vagy" megszökünk"DE ez csak" Ezoteria" . Megyünk hozzád tanulmány útra ha fogadsz bennünket.

Előzmény: van_Persil (5304)
szölőszem Creative Commons License 2017.07.16 0 0 5305

Bizony, hogy sok esetben, hátránnyal indul a a saját gyökerű szőlő az oltványhoz képest. Az oltvány fajtájától függően befolyásolni lehet az érési időt.Pl Teleki 5C oltványon az érés egy héttel korábban következik be, mint a többi alanyfajtáknál, vagy a saját gyökerű nemesnél. A szárazságtűrésre "kinemesített" Ruggeri-140 az egyik legjobb alanyfajta a száraz éghajlatra. Az erre oltott nemes jobb eséllyel marad életben, mint a saját gyökerű nemes, vagy a többi alany fajta.

A Börner alanyfajta nem csak a filoxéra talajlakó egyedei ellen immunis, hanem a levél-filoxéra ellen is, ami nem mondható el a többi alanyfajtáról.

A Fercal alany fajta minden közismert alanyfajtánál, és bármelyik nemes fajtánál jobban tűri a meszes talajt.

És még lehetne sorolni tovább....

Előzmény: Dav32g (5303)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.16 0 0 5304

Nem indul hátrányokkal, késöbb lesz hátrányban, azaz: egy idö után nagy valószínüséggel meg fogja támadni a gyökérzetét a szölögyökértetü, ami a töke leromlásához, majd pusztulásához vezet. A szölögyökértetü (filoxéra9 az egyedüli oka, hogy manapság amerikai vadszölö alanyra oltanak európai nemes szölöt, mert az amerikai gyökérzetét nem tudja tönkretenni, tekintve, hogy genetikailag más faj, ami évezredek óta együtt tudott élni a filoxérával, szemben az európaival. Vannak rezisztensnekhívott csemegeszölö fajták, amik -tekintve, hogy a rezisztencia kepességét amerikai szölöböl szerezték- bizonyos mértékig ellenállnak a filoxérának, illetve az Alföld homokos talaján nem tud megélni a filoxéra, minden más esetben elméletileg pár év alatt meg fogja támadni a nemes szölö saját gyökerét, akkor is, ha egy-két fórumtárs az ellenkezöjét állítja és elbagatellizálja, elpoénkodja a problémát.

Előzmény: Dav32g (5303)
Dav32g Creative Commons License 2017.07.16 0 0 5303

Sziasztok.

Érdeklődnék, hogy a csemegeszőllő saját gyökérzetén milyen hátrányokkal indul az oltványhoz képest?

Illetve érdemes-e alanyként használni magántermő szőllőt csemegeszőllőnek?

Sanci07 Creative Commons License 2017.07.14 0 0 5302

Én is kedvet kaptam fényképezni,de nálam kevés olyan szépség van mint nálatok.

Néhány fajtát kevésbé érintett a jég múltkor és ahogy telnek fel a bogyók kezdenek újra kinézni valahogy.

Conegliano,Dunav,Éva,Árkádia,Afuz-Ali,Angéla,Kecskecsöcsű 2×

Az utolsó két kép Monte C. és Nizina,mindegyik két éves gyökereztetés első termése kb fürtönként 15 bogyó mínusszal ami a jég végett leszáradt.

Előzmény: Kulicz (5293)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.13 0 0 5301

Köszönöm szépen! Szuper jó! Igazából csak jót írtál róla :)), a videó alapján könnyen bele lehet szeretni :)

Előzmény: Kulicz (5300)
Kulicz Creative Commons License 2017.07.13 0 1 5300

Ez a kis videóm talán többet elárul a Tavriáról, bár Szőlőszem illetékesebb lenne a témában.

Nálam tavaly 08-20-ra ért be, tetszetős, piacos, jól termeszthető fajtának tűnik. Mivel 2015-ben oltottam, még nincs róla komoly tapasztalatom. 

https://www.youtube.com/watch?v=s-I51AXxqsM

Tavaly kiválóan teljesített, nagy fürtjei jól színeződtek és időben beértek, jó ízű, szép színű első osztályú csemegeszőlő. Rendelkezik bizonyos fokú rezisztenciával, ezt még figyelnem kell.

Előzmény: Pjotr77 (5298)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 5299

Nem tudom milyen személyes támadásra és sérelmekre gondolsz, lehet, hogy neked vannak ilyen érzéseid, de én szerencsére ezektől mentes vagyok :)

A kérdésem komoly volt, persze arra nem kaptam választ.

Amúgy a Rombik téma hamarosan lezárul. Ma reggel kóstoltam, ehető, finom. A többi nagyon korai fajta még ehetetlen savanyú, sehol nincs.

A Rombik idén július 20-ára be fog érni.

Előzmény: Kramcsák István (5295)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 5298

Nagyon szép az Anjuta és a Favorit is, gratulálok hozzá!

A Tavria fajtát egyáltalán nem ismerem, mondanál róla pár szót?

Köszönettel:

P

Előzmény: Kulicz (5293)
paplanoszozo Creative Commons License 2017.07.12 0 0 5297

Ezen fajták nekem is megvannak már.... de azért köszönöm

Előzmény: Kramcsák István (5296)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!