A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nolám, ilyen egy rendes topicanyu, aki mindig értőn és érzéssel terelgeti nyáját :)
Csak azabaj, hogy rettentően kedvet csináltatok nekem egy olyan igazi KVbolti, vagy - tekintetemet addig fel se merem emelni - Prága KVzói ízes-illatos, nagyhabú, piciny fahéjaskeksszel feltálalt kávéhoz, amire itt a környéken remény sincs, brühü.
Az jól hangzik. A Semiramis gondolom a bót, ahol vette az illető a kávét. A pörkölésekről mintha korábban írtam volna, már nem mondom meg, hogy a francia milyen, de emlékezetem szerint az erőteljesebbek közé tartozik. A bécsi gyenge, az fix.
Ha úgy kezdődik, hogy Semiramis, akkor állítólag már csak jó lehet :) Bár életemben a legförtelmesebb KVt Mexikóban ittam, az 1 hét végére már szinte leszoktam róla.
Namost, én közel nem vagyok ennyire tudományos. Viszont mindig kvázi frissen darált kávéból főzöm a feketetét, mivel a presszógép darálja meg közvetlenül az "aktus" előtt :) Ami szerintem lényeges, az a vízhőmérséklet, a nyomás és valóban fontos a darálási finomság, magam is kísérleteztem már ezzel. A gépet nem szórom tele kávészemekkel, a készletemet pedig igyekszem viszonylag jól záró üvegekben tartani.
Presszogepnel szvsz a daralo jobban befolyasolja a kv minoseget mint a presszogep. A legjobb mindig frissen daralt kavet hasznalni, en ehhez lusta vagyok es egy heti adagot szoktam elore ledaralni. Ha uj fajta kvt veszek, az elsö 3-4 adagnal lövöm be a daralas finomsagat.
Nem hiszem, hogy az ellenkezőjét állítottam volna :) A törzshelyemen lévő presszógép és az otthoni presszógépem által produkált kávé között is volt különbség, s ez normális is , szerintem.
Eszpresszogepbe, gozolos (kotyogo) kvfozobe es papirszürosbe es török kvba is masfajta kave masfajta finomsagu daralassal idealis. Ami egy eszpresszogepen jo eros aromas az egy kotyogoban valoszinuleg savanyu vagy keseru vagy mind a 2 lesz.