Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Érdemes lehet átoltani, sok-sok ellenálló fajta van már. Mondjuk ízben nem tudom, mi az, ami hasonlóan finom, de majd hátha mondanak itt valami jót. Egyébként van egy K-81-es klónszelekciója, az egy kicsit kevésbé rothadékony - leírás szerint, majd egyszer ki is próbálom.
xyzw, Azt írtad ,hogy borszőlő szomszédságában van a szőlőd, szerintem a szőlő moly is bejátszhat a rothadásba ,különösen ha a szomszéd nem védekezik ellene, nézd meg a fürtök belsejét kis hálószerű fészekbe rakja le a lepke a petéket és ha ki kell rágja a bogyót ,a kocsányt, védekezés ,rovarölőszerel /kontak +feszívódó/
Cardinal sajnos rothadékony fajta, és tavaly szerintem mindenhol sok volt az eső, ezért nálad is hamar megindult a repedés, utána meg a rothadás.
A csemegeszőlőt lehet védeni sapkaszerűséggel (mint egy esernyő a fürt felett) a fentről érkező víz ellen, korábban valaki tett erről fel képet, és azt írta bevált. A puhább héjúakat be lehet húzni darázsvédő hálóba, madarak ellen van madárháló, de lehet tüll zacskóba is húzni a fürtöket, egyesével. Mivel egy-két fajtát én is megvédenék éppen, keresgettem, és találtam vízálló papírzacskót kínai siteokon, nem tudom, mennyire impregnált, és mennyre jó teljesen beletenni egy ilyenbe a fürtöket, de még akár működhet is - Pjotr, neked is hasonló megoldás van, ha jól láttam a képeiden, nem árt a szőlőfürtnek?
Tavaly a Cardinal szőlőim (5 tőke) által hozott termés éréskor teljesen tönkrement. Szétrepedtek a szemek, tele volt darázzsal, legyekkel, még kukacos is volt néhány szem. Szerintetek mi lehetett az ok, talán valami gomba féleség, esetleg az agresszív darazsak megrohanták a viszonylag korán érő szőlőt? (Körös körül a szomszédaimnak később érő borszőlői vannak) Nekem a többi csemegeszőlőmet nem támadták ennyire a rovarok, egy féle fehér szőlő, talán favorit volt, ami áldozatul esett, de nem ennyire.. Tudtok valamit tanácsolni, hogyan védekezzek idén?
A Rombik nekem is meglepetés volt, láttam már és kóstoltam már pár fajtát, de ilyen gyors érésdinamikával rendelkező típust csak most először.
Amúgy ma mértem belőle átlagos bogyókat, 6,2 g volt a legnagyobb, ez alapján azonban biztosra veszem, hogy egy 4-5 éves tőke már simán fogja hozni a 8 g-os átlagot.
Woodruff, te kis ügyes ,te már fű alatt beszerzed a dolgokat, és kérdezed kinek van ilyen , na most meg előztek. Neked mondom Pestinek ,hogy csíp a poloska. Mid nincsen te neked?
Nem, nem volt már ezeknek hely a kertben. A meglévő tő nyesedékéből gyökereztettem, és ha már megeredt, elültettem cserépbe. De jó így, ez a tartalék, ha a rendes tő lefagy, mint idén is. Az csak tőből hajtott ki, egy szem se lesz rajta.
CBNora, nem volt lehetőséged be tenni a földbe ? pót gyökereket fejlesztett volna ,jobban le lett volna " testelve"/földelve/ a teréz közbe oltásra is nagyon jó,van vitalitása.
Azt hiszem ez a Rombik felizgatott párunkat, ilyen nagy bogyók és ilyen korán, gondolom fogunk még róla értekezni a fórumon. Gratulálok a fajtához, nem sokaknak lehet hasonló.
Bomba jó mind,gratulálok! Akartam már kérdezni mi van az Attikával? Tavaly Július végén szüretelted ha jól emlékszem. Idén milyen mert arról nem tettél fel képet és meg sem említetted.
Az Effect vagy Kinyelszkij rannüj, nagyon korai, ropogós, finom muskotályos kékszőlő, dupla akkora bogyómérettel, mint a Conegliano. Már kóstolható, finom, annak ellénére, hogy nem teljesen színesedett még be. A Coneglianoval együtt fog érni.