A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
tovabbmegyek, a semiramisban lehet is kapni. et es nem etcsokival bevonva is. en mar nem merek venni, egyszer vettem, aztan nagyon rakaptam, es majd kiugrott a szivem... szoval csak ovatosan.
nemiskoma, van pl. a hold utcai piacon is, vegyek neked?
Ez egy Neukauf nevu bolt volt Stuttgartban, de biztos van mashol is, az arat nem tudom.
De szerintem hazilag is elkeszithetö, csak valami jol ragcsalhato fajta kavet kell talalni es talan kicsit pörkölni rajta, hogy jo omlos legyen. Mondjuk a Semiramisban az összes fajta kv-bol veszel 3 szemet es vegigkostolod.
Tegnap vettem ilyen csokiba csomagolt kaveszemeket. Egesz jo ize van, a csoki is csokibol van es a kaveszem is igazi. Le lehet rola szopogatni a csokit azutan el kell ragcsalni a kaveszemet. Turelmesebbek szopogathatjak azt is.
"Összeszedte magát a Nyugati térhez legközelebb eső klasszikus kávéház, az Európa. Reméljük, a lendület nem törik meg. A személyzet kedélye sokat javult, de a felszolgálás szakmai részleteit nyugodtan lehet még csiszolni."
Ezek szerint nem csak nekem voltak ott rossz tapasztalataim :).
Na, kicsit túltengek már, de ezt még leírom.:) Voltam tegnap a Mozaik kávézóban- külön lelkes voltam amiatt, hogy Illy kávé van ott. Este 6 körül mentünk egy barátnőmmel, teljesen kihalt volt a hely, mindössze 3 asztalnál ücsörögtek, de az étterem része pl.tök üres volt. Rendeltünk egy-egy Espressot, és egy-egy Club Sandwich-et. Mivel nem tudtuk, hogy ott mit is takar az elnevezés, rákérdeztünk a pincérnél, ugyan mesélné már el mi van benne. Az első reakció elég kétségbeesett fej, forgó szemek, tanácstalanság. Aztán csak beugrott ez-az. Pl. hogy "Hát, izé, van benne bacon...meg sajt. Ja, nem, sajt nincs benne. Meg csirke." Vártuk, hogy folytassa, de ennyi tellett. Röhögve elképzeltem, ahogy szerencsétlen szendvicsből kikandikál egy árva bacon meg egy csirkeszelet. A nyomorult szendvicsre több, mint 30 percet vártunk. Persze amikor kihozta, kiderült, hogy bőven van benne más is (mint ahogy sejtettük is). A kávéscsészéinket nagyon lassan vitték el, negyed óránként tűnt fel a pincér, amúgy oda se bagózott. Belegondoltam, mi lett volna ha tele van a kávézó?? Asszem többet nem megyek oda.
Thorci! KÖSZI! :))) Ez annyira tipikus, hogy már nem akciós. Na mindegy, azért így sem vészes az ára, csak pech. Köszi, elég lesz akkor az egy darab egyelőre, aztán remélem mire az elfogy, megint lesz Budakeszin is, és akkor onnan beszereztetek, ott amúgy asszem 299Ft., csak most nincs egyáltalán. Te meg mázlista vagy a sóhajtozásaiddal! :)))
na hogy jártam ma reggel, pedig nagy kávézós vagyok: megcsináltam hajnalban (vagy fél órája :) a szokásos bögre tejeskávémat, és nem bírtam meginni. teljesen elteltem tőle, most küzdök a maradékkal...
Hábbiza a fóti tényleg jobb a többieknél. Már a Konyhában is többször a szememre vetették, hogy ne általánosítsak, mert a többiben nem adnak kóstolót a sajtpultos nénik, nem segítenek az ízlésedet kiismerve választani új cuccokat, és nem szólnak a törzsvendégnek, ha nem venné észre, hogy felére van leárazva a parmezán :)
Az imént, hazafelé jövet megvettem neked kóki, de közben kiment az akcióból és mostmár 419 Ft volt doboza, így csak egyet vettem, mert nem tudtam, hogy ennyiért akarsz-e kettőt. Persze szerdáig még kitalálhatod. Vagy máskor is, mert úgy nézem, bevette magát oda állandó termék gyanánt.
Azt imádom amúgyis a Corában, hogy csak felsóhajtok, hogy ó hol van Café Pelé Budakeszin kívül, és azonnal megjelenik a polcon. Vagy azt mondom, kéne vagy két új ágyneműhuzat, és azonnal akció támad, ráadásul szép cuccokból. Múltkor nyaffintottam egyet apró KVfőzőért, és míg itt a legjobb ajánlat is 2e volt a Tecsóban, ott megpillantottam 1400-ért és nem is esik darabokra. Mintha ügynökük lenne az indexen és lesné az óhajaimat :) Így aztán persze egyetlen Tuskó vagy Oson sem rúg labdába mellettük.
Összefoglaló nemisbrekk-nek a National Geographic-os cikkből, ahogy megígértem:
Mivel nem nagyon lehet összefoglalni, úgy gondoltam leírom azokat a kis érdekességeket, megjegyzéseket, amik minden oldalon végigvonulnak csíkszerűen:
Úgy tűnik az extrovertáltak kevésbé érzékenyek a koffein hatására, mint a befelé fordulók
A koffeinnel erősített fájdalomcsillapítók hatásosabbak, mint azok, amelyekben nincs adalék
Katonai vizsgálatok szerint azoknál, akik 48 órája nem aludtak, 600mg. koffein éppannyira fokozza az éberséget és javítja a kedélyt, mint 20mg. amfetamin
Másfél napos koffeinelvonás megnöveli az agy vérellátását- ez is lehet az oka, hogy miért fájdul meg az első napokban a kávéról leszokni vágyók feje
A koffein oly' fanyar, hogy az ízlelőmesterek ezt használják a keserű íz mércéje gyanánt
A babkávé koffeinmentesítése során kivont hatóanyagot gyógyszer- és üdítőital gyártóknak adják el
Egy walesi egyetemista úgy lett öngyilkos 2002-ben, hogy száz csésze kávéval egyenértékű koffeintablettát szedett be
A fekete tea, zöld tea, és az oolong tea ugyanabból a növényből készül; eltérő színüket és ízüket a feldolgozás módja eredményezi
A legújabb koffeintartalmú termék a "kávéharisnya"- a koffeinnel impregnált harisnyanadrág állítólag karcsúbbá, feszesebbé teszi a combot
Napjainkban Vietnám a világ második legnagyobb kávétermelője, ám az ázsiai ország lakossága mégis inkább a teaivásnak hódol
Aki cigarettázk, annak szervezete csaknem kétszer gyorsabban dolgozza fel a koffeint