Keresés

Részletes keresés

Jani71 Creative Commons License 2017.07.25 0 0 5356

Nálatok mi a bevált módszer a brutális növekedésű csemegeszőlő fékentartására?

Hogy állítjátok be az egyensúlyt? Több hely, minden szempontból, és aztán 'fürtterhelés'?

Ebben az esetben egy szinten tartjátok, vagy egymás felett több emeletet képeztek?

Ha igen, akkor milyen messze vannak egyástól ezek az emeletek?

Szóval hogy csináljátok? Mit tartotok helyes eljárásnak?

Édeske1 Creative Commons License 2017.07.23 0 0 5355

Édeske1 Creative Commons License 2017.07.23 0 0 5354

Így néz ki apósom magról nevelt valamilyen olasz szőlője , amiről már írtam , 

Kramcsák István Creative Commons License 2017.07.23 0 0 5353

Sanci07, Az egyszer biztos, hogy az a hely/a tiéd/ igazán szőlőnek való! / persze ott  más is jól terem, az lenne  a valódi ,hogy ennyi  napfény után igazán jó édes és ízes legyen a szőlő és a gyümölcs, de nagyon sok tényező még közre játszhat, én  is keresem a miért -e ket?

Előzmény: Sanci07 (5351)
Jani71 Creative Commons License 2017.07.23 0 0 5352

Az a jobbik eset, ha neked van igazad. Ebből indultam ki. Szerintem eléggé hasonlít.

Volt már napégésem, a szőlős topikban láthatod a régebbi hsz-aim között. Az nem pont ilyen.

Ráadásul ez a fürt épp egy szinte egész nap árnyékban levő részen van (keleti oldal, levél alatt).

Mindenesetre jövőre már ezzel a nyavalyábal is számolok. A magyar szakirodalom szerint nem

teljesen ismert és még nem igazán van rá kidolgozott növényvédelem, de legalább próbálkozom.

Idén elég masszívan védekeztem a gombás nyavalyák ellen, viszonylag rendben van a szőlő.

Persze a forróság is sokat számított, nincsenek illúzióim, de biztos, hogy a szerek is használtak.

Eddig leginkább a lisztharmat erőlködött, most indul a peronoszpóra. Észnél kell lenni!

Előzmény: Kramcsák István (5350)
Sanci07 Creative Commons License 2017.07.22 0 0 5351

Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam az ízvilágot illetően.A Coneglianóm idén annyira finom ízű mint még soha! Borzasztó nagy az aszály idén mégis nagyobb fürtök és bogyók lettek mint eddig bármikor,nem is értem hogyan? Érésben ugyan az mint szokott,Júli 18-20-ra mindig kész.A Csabagyöngye és a Kozma Pálné,hát ez a kettő most is nagyon finom,semmi bajság sincs velük.

Előzmény: Kramcsák István (5350)
Kramcsák István Creative Commons License 2017.07.22 0 0 5350

Jani, Szerintem  ez égés nyoma/uw/ a betegség csak következmény, kényszeredet érésűek /rohamos/ a szőlők, kisebb íz világgal,  én így látom . lehet ,hogy másnak is van ilyen tapasztalata.

Előzmény: Jani71 (5349)
Jani71 Creative Commons License 2017.07.21 0 0 5349

Úgy tűnik, engem is elért a fekete rothadás.  :-((

(Képtelen vagyok álló helyzetben beilleszteni, ezért mutatom így.)

Azok a hálós foltok beszáradt gombafertőzések, vagy az is összefügg a rothadással?

Sanci07 Creative Commons License 2017.07.21 0 0 5348

Gratulálok a Favoritodhoz nagyon szép! Nálam kordonon van de jövőre én is kipróbálom a bogyó ritkítást mert nálam nagyon tömörek a fürtök,és így jobban néz ki.Biztos lehetsz benne hogy Július végére beérik,max egy hét kell neki,de szerintem annyi se! Csabagyöngye,Kozma Pálné és a Coneglianó már mind beérett,pár nappal vannak csak elmaradva az új fajtáktól.

Előzmény: Kulicz (5347)
Kulicz Creative Commons License 2017.07.21 0 0 5347

A korai szőlők idén nagyon ígéretesek, ilyen pl. a Favorit fajtám fali lugason:

https://www.youtube.com/watch?v=zVCTwz0lzv4

Sajnos a madarak is kedvelik, ma kaptam meg a madárhálót, holnap felkerül rá.

Kramcsák István Creative Commons License 2017.07.21 0 0 5346

paplanoszozo, Még is csak a délalföld a legmelegebb  térség  Magyarországon. Érdekes, hogy ezen az éven nekem is inkább  gömbölyded a Dunav bogyója  , korábban megnyúlt hosszúkás bogyók voltak.  A dunaw virágzik utoljára ,de a fejlődésben behozza a többit, ezzel együtt érzékeny /fagyra/.

Előzmény: paplanoszozo (5341)
van_Persil Creative Commons License 2017.07.21 0 0 5345

A pókok nem rovarok, hanem pókszabásúak...

Előzmény: woodruff (5343)
SASA1949 Creative Commons License 2017.07.20 0 0 5344

A kardinált  a zsendülés kezdetén elkezdett öntözéssel lehet megmenteni !  Bevált gyakorlat !  További sikereket !

Előzmény: xyzw (5334)
woodruff Creative Commons License 2017.07.20 0 0 5343

Vannak rovarok akiknek hálásan ,meg kéne köszönnünk áldott tevékenységüket.

Ilyenek a pókok ,mert ők ragadozók.

Ehelyett gyilkoljuk őket a többi káros parazitával együtt.

woodruff

Előzmény: xyzw (5342)
xyzw Creative Commons License 2017.07.20 0 0 5342

Kramcsák úr és Maci_P köszi a segítséget! Hálós dolog szokott lenni a fürtökben, de szerintem az pókháló. Szinte minden fürtben szokott lakni egy zöld hosszúkás pók. Amikor leszedem a fürtöt evés céljából, akkor be szoktam süllyeszteni egy vödör vízbe, mert csak akkor hajlandó elhagyni a kis nyavalyás. Nem akarom, hogy a lakásban, vagy a hűtőben másszon szanaszét. Lehet, hogy több vegyszert kellene használnom, mert azzal szerényen bánok.

Előzmény: Maci_P (5339)
paplanoszozo Creative Commons License 2017.07.20 0 0 5341

dunav

woodruff Creative Commons License 2017.07.20 -1 0 5340

NAPÉGÉS

Ez a jelenség nálam minden évben jelentkezett a RIZOMAT fajtánál.

Mikorra beérett volna,teljesen elfonnyadt.

Folyamatosan szedegettem a beteg szemeket,és hiába permeteztem bármivel.

Az idén már borsószem nagyságú állapotában megpermeteztem rézzel a fürtöket külön,dupla adagú ridomillal, egy spricnivel.

Most kilós fürtök,nagy szemek és pirosodik.

Egyetlen szemen nincs barna folt vagy betöppedés.

Az összefüggést még nem értem,de ezentúl így járok el minden elkövetkező tavasszal.

Ami érdekes csak ennél a fajtánál volt ilyen fonnyadásos jelenség ,(nap égés).

woodruff

Előzmény: Pjotr77 (5266)
Maci_P Creative Commons License 2017.07.19 0 0 5339

Érdemes lehet átoltani, sok-sok ellenálló fajta van már. Mondjuk ízben nem tudom, mi az, ami hasonlóan finom, de majd hátha mondanak itt valami jót. Egyébként van egy K-81-es klónszelekciója, az egy kicsit kevésbé rothadékony - leírás szerint, majd egyszer ki is próbálom.

Előzmény: xyzw (5336)
Kramcsák István Creative Commons License 2017.07.19 0 0 5338

xyzw, Azt írtad ,hogy borszőlő szomszédságában van a szőlőd, szerintem a szőlő moly is bejátszhat a rothadásba ,különösen ha a szomszéd nem védekezik ellene, nézd meg a fürtök belsejét kis hálószerű fészekbe rakja le a lepke a petéket és ha ki kell rágja a  bogyót ,a kocsányt, védekezés ,rovarölőszerel  /kontak +feszívódó/

Előzmény: xyzw (5336)
woodruff Creative Commons License 2017.07.19 0 0 5337

Így már érthető köszönöm.

Az egyik podarok ucsítelja,ami megvan nekem is.

A másik podarok Neszvettaja ,ami beszerzés alatt van.

woodruf

Előzmény: öreg_néne_b (5330)
xyzw Creative Commons License 2017.07.18 0 0 5336

Köszi a választ! Akkor talán hosszú távon érdemes lesz szépen lecserélni ezt a szőlőfajtát, valami hasonló időben érő kevésbé kényes fajtára?

Előzmény: Maci_P (5335)
Maci_P Creative Commons License 2017.07.18 0 0 5335

Cardinal sajnos rothadékony fajta, és tavaly szerintem mindenhol sok volt az eső, ezért nálad is hamar megindult a repedés, utána meg a rothadás.

A csemegeszőlőt lehet védeni sapkaszerűséggel (mint egy esernyő a fürt felett) a fentről érkező víz ellen, korábban valaki tett erről fel képet, és azt írta bevált. A puhább héjúakat be lehet húzni darázsvédő hálóba, madarak ellen van madárháló, de lehet tüll zacskóba is húzni a fürtöket, egyesével. Mivel egy-két fajtát én is megvédenék éppen, keresgettem, és találtam vízálló papírzacskót kínai siteokon, nem tudom, mennyire impregnált, és mennyre jó teljesen beletenni egy ilyenbe a fürtöket, de még akár működhet is - Pjotr, neked is hasonló megoldás van, ha jól láttam a képeiden, nem árt a szőlőfürtnek?

Előzmény: xyzw (5334)
xyzw Creative Commons License 2017.07.18 0 0 5334

Sziasztok!

Tavaly a Cardinal szőlőim (5 tőke) által hozott termés éréskor teljesen tönkrement. Szétrepedtek a szemek, tele volt darázzsal, legyekkel, még kukacos is volt néhány szem. Szerintetek mi lehetett az ok, talán valami gomba féleség, esetleg az agresszív darazsak megrohanták a viszonylag korán érő szőlőt? (Körös körül a szomszédaimnak később érő borszőlői vannak) Nekem a többi csemegeszőlőmet nem támadták ennyire a rovarok, egy féle fehér szőlő, talán favorit volt, ami áldozatul esett, de nem ennyire.. Tudtok valamit tanácsolni, hogyan védekezzek idén?

vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.07.18 0 0 5333

Ha ilyen egyszerű lenne.... :)

Áruszállítás csak Ukrajnán belül...,de ha Ukrajnát felveszik az EU-ba ez is változhat....a poén az lenne,ha mi addigra MÁR nem lennénk benne... :)

Itália szőlőm másod-virágzik...eddig még nem tett ilyet(6.éves) Ez lesz ám a kései szőlő... :)

A Nérót zsendülésben a seregély gyakorlatilag már lezabálta...de eszik a kajszit is,úgy látszik nem talál mást....

Előzmény: kivimánia (5332)
kivimánia Creative Commons License 2017.07.18 0 0 5332

Ha valaki rendelne az oldalról,pár tővel én is beszállnék.

Előzmény: woodruff (5331)
woodruff Creative Commons License 2017.07.18 0 0 5331

Ромбик - саженцы винограда купить

Nem titok innen kaptam, de az idén nem mutatta még meg magát.

woodruff

Előzmény: Kramcsák István (5324)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.07.18 0 0 5330

PN Podarok Nesvetaja rövidítve.

Előzmény: woodruff (5329)
woodruff Creative Commons License 2017.07.18 0 0 5329

NP-PU ezek elég érdekes nevek,honnan származnak ?

woodruff

Előzmény: Pjotr77 (5327)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5328

A Szicília is elkezdett zsendülni, tényleg korai lesz.

Pjotr77 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 5327

A PN (1-2. fotó) nagyon korai, muskotályos fajta, 2 nap alatt ilyen szépen beszínesedett, ő is hozhat még meglepetést, élőben gyönyörű :)

A párja a PU még nagyobb bogyójú, szépen zsendül, de nem kötött olyan jól...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!