Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Sanci07, Az egyszer biztos, hogy az a hely/a tiéd/ igazán szőlőnek való! / persze ott más is jól terem, az lenne a valódi ,hogy ennyi napfény után igazán jó édes és ízes legyen a szőlő és a gyümölcs, de nagyon sok tényező még közre játszhat, én is keresem a miért -e ket?
Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam az ízvilágot illetően.A Coneglianóm idén annyira finom ízű mint még soha! Borzasztó nagy az aszály idén mégis nagyobb fürtök és bogyók lettek mint eddig bármikor,nem is értem hogyan? Érésben ugyan az mint szokott,Júli 18-20-ra mindig kész.A Csabagyöngye és a Kozma Pálné,hát ez a kettő most is nagyon finom,semmi bajság sincs velük.
Jani, Szerintem ez égés nyoma/uw/ a betegség csak következmény, kényszeredet érésűek /rohamos/ a szőlők, kisebb íz világgal, én így látom . lehet ,hogy másnak is van ilyen tapasztalata.
Gratulálok a Favoritodhoz nagyon szép! Nálam kordonon van de jövőre én is kipróbálom a bogyó ritkítást mert nálam nagyon tömörek a fürtök,és így jobban néz ki.Biztos lehetsz benne hogy Július végére beérik,max egy hét kell neki,de szerintem annyi se! Csabagyöngye,Kozma Pálné és a Coneglianó már mind beérett,pár nappal vannak csak elmaradva az új fajtáktól.
paplanoszozo, Még is csak a délalföld a legmelegebb térség Magyarországon. Érdekes, hogy ezen az éven nekem is inkább gömbölyded a Dunav bogyója , korábban megnyúlt hosszúkás bogyók voltak. A dunaw virágzik utoljára ,de a fejlődésben behozza a többit, ezzel együtt érzékeny /fagyra/.
Kramcsák úr és Maci_P köszi a segítséget! Hálós dolog szokott lenni a fürtökben, de szerintem az pókháló. Szinte minden fürtben szokott lakni egy zöld hosszúkás pók. Amikor leszedem a fürtöt evés céljából, akkor be szoktam süllyeszteni egy vödör vízbe, mert csak akkor hajlandó elhagyni a kis nyavalyás. Nem akarom, hogy a lakásban, vagy a hűtőben másszon szanaszét. Lehet, hogy több vegyszert kellene használnom, mert azzal szerényen bánok.
Érdemes lehet átoltani, sok-sok ellenálló fajta van már. Mondjuk ízben nem tudom, mi az, ami hasonlóan finom, de majd hátha mondanak itt valami jót. Egyébként van egy K-81-es klónszelekciója, az egy kicsit kevésbé rothadékony - leírás szerint, majd egyszer ki is próbálom.
xyzw, Azt írtad ,hogy borszőlő szomszédságában van a szőlőd, szerintem a szőlő moly is bejátszhat a rothadásba ,különösen ha a szomszéd nem védekezik ellene, nézd meg a fürtök belsejét kis hálószerű fészekbe rakja le a lepke a petéket és ha ki kell rágja a bogyót ,a kocsányt, védekezés ,rovarölőszerel /kontak +feszívódó/
Cardinal sajnos rothadékony fajta, és tavaly szerintem mindenhol sok volt az eső, ezért nálad is hamar megindult a repedés, utána meg a rothadás.
A csemegeszőlőt lehet védeni sapkaszerűséggel (mint egy esernyő a fürt felett) a fentről érkező víz ellen, korábban valaki tett erről fel képet, és azt írta bevált. A puhább héjúakat be lehet húzni darázsvédő hálóba, madarak ellen van madárháló, de lehet tüll zacskóba is húzni a fürtöket, egyesével. Mivel egy-két fajtát én is megvédenék éppen, keresgettem, és találtam vízálló papírzacskót kínai siteokon, nem tudom, mennyire impregnált, és mennyre jó teljesen beletenni egy ilyenbe a fürtöket, de még akár működhet is - Pjotr, neked is hasonló megoldás van, ha jól láttam a képeiden, nem árt a szőlőfürtnek?
Tavaly a Cardinal szőlőim (5 tőke) által hozott termés éréskor teljesen tönkrement. Szétrepedtek a szemek, tele volt darázzsal, legyekkel, még kukacos is volt néhány szem. Szerintetek mi lehetett az ok, talán valami gomba féleség, esetleg az agresszív darazsak megrohanták a viszonylag korán érő szőlőt? (Körös körül a szomszédaimnak később érő borszőlői vannak) Nekem a többi csemegeszőlőmet nem támadták ennyire a rovarok, egy féle fehér szőlő, talán favorit volt, ami áldozatul esett, de nem ennyire.. Tudtok valamit tanácsolni, hogyan védekezzek idén?