Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Itt a szomszédban is van egy öreg, diófa méretű, viharok által megtépázott (magyar) kajszi, valószínűleg magonc mert sarjak nincsenek, idén szép darabos termése volt, és még 2012 április 9-e után is maradt rajta pár szem, amikor minden más elfagyott. A kioto-m mirabolán alanyon van. Az Auróra is, és sarjadzik rendesen.
Ez engem is érdekelne. Illetve ha olyan a termése is, akkor esetleg beszélhetnénk-e oltóanyag küldésről? Cseréről is szó lehet, ha tudok adni valami olyant.
A termése úgy általában rendben van? Egyébként milyen?
A 'szilvatörzs'-nél a mirobalán is benne van a körben? Vagy valami másra gondolsz (pl. veresszilva)?
Milyen fajta az 55 éves fa? Vannak-e tősarjai, amiből lehetne következtetni az alanyra? Ha nincsenek tősarjak, akkor valószínűleg vagy vadkajszi alanyon van, vagy magról kelt a fa.
Miért hiszel a szilva törzsben? Van valami tapasztalatod ebben a vonatkozásban?
Édesapám 1962-ben vette meg a családiházát, aminek a kertjében, (többek között) volt egy kajszibarack. Ami a mai napig él és terem. Vagyis legalább 55 éves fa, megjegyzem a többi akkori fa, alma, körte, cseresznye... már rég kipusztult.
Én viszont a szilvafa törzsre oltott kajsziban hiszek. 6 fám van ilyen (2 mandula, 2 bergeron, 1 gönci magyarkajszi és 1 ceglédiarany)
Köszönöm. Akinek kipusztult kajszifája van kérem jelezze a fajtáját és ha tudja az alanyát. Megpróbálunk egy táblázatot összeállítani a leggyakrabban pusztulókról. Persze, ha van valakinek olyan fajtája, amelyik ellenállónak tűnik, az is nagyon érdekes lenne.
Apám magról kert kajszija egyik napról a másikra gutaütést kapott. A kertemből külterületre kiűzött Kioto egyik ága pedig a múlt hét végén száradt le (ezt a fajtát senkinek sem ajánlom!)
Köszönöm a jelentkezésedet. Gyűjtöm a pusztulással kapcsolatos adatokat. Ha egy nagyobb adattömeg összeáll, akkor készítek egy táblázatot és felteszem ide a fórumra. Ezért kérem másoknak is a jelentkezését a kipusztult fa fajtáját és alanyát és számát illetően.
Nálam is tönkrement egy szép rózsakajszi,ott is először csak az egyik ága,majd pár hónap múlva egy másik és így folyamatosan elfonnyadt ;(,tavasszal ki is ástam.De ez a fa kb. 5 - 7 éves lehetett és most két hete kb egy kisfám is elfonnyadt semmi előjele nem volt.Egyik napról a másikra elkezdett fonnyadni,pedig öntöztem de nem segített rajt.Idén tavasszal ültettem,szépen meg is indult hozott hajtásokat és ez lett a vége.Egy mandula kajszi volt.Én is hallottam hogy meszes talaj kell nekik mármint a kajsziknak és hogy meszelni kell a fát,de mikor tegyem meg,vagyis mikor kell lemeszelnem,vagy lehet akár többször is?
Szorgalmaznék én is egy ilyen táblázatot, vagy összefoglalót vagy akármit. Tevékenyen hozzá is szólnék, bár az összes eddigi kajszi tapasztalatom két év, bár viszonylag sok fajtát próbálok. Ezért máris van negatív, és pozitív véleményem is, igaz ami igaz, ezek egyenlőre inkább szubjektív mint tapasztalati tények.
A szomszédaimnál az összes kajszi (Magyar legjobb és Ceglédi rózsa Myrabolánon) kipusztult. Az idén úgy látszik, hogy nagyon erős a pusztulás. Az én Ceglédi Rózsa kajszim viszont sharka vírusos lett, ezért én vágtam ki. Jó lenne valami statisztikát összeállítanunk, hogy kinek milyen fajta, milyen alanyon pusztult ki. Hátha valamilyen következtetésre tudnánk jutni. Pl. melyek a pusztulásra érzékeny fajták és melyek azok az alanyok, amelyeken pusztulnak a fák.
Persze eddigi tapasztalatok közkinccsé tétele is nagyon hasznos lenne.
Másik fórumon már írtam a magyar kajszi fámról - egy-két évvel ezelőtt.
Tavaly előtt mázsa fölött adott, tavaly 10 kiló körül, idén 70 kilót adott.
Májusban (tele zöld barackkal) kiszáradt egy nagy déli oldali ága, most meg egy hét alatt egy ugyanakkora ág a fa nyugati oldalán.
Idén kilenc éves (nálam, + a faiskolából mint 2 éves oltvány), tehát 11 éves. Mindezidáig (mivel az egész kert az) biotermesztésben volt, amit eddig jól bírt.
Eddig még nem látott permetet. Minden ősszel bekenem a törzset oltott mészbe kevert bordói porral.
A fotók:
Ez a májusi ág.
Ez a friss.
Volt már kb 20 évvel ezelőtt két hasonló esetem, akkor mindkét fa teljesen kiszáradt.
Nálam a Flavor Cot már régen leérett és nem is ilyen a gyümölcs színe és formája. Volt kóstolóm pár fán, mélynarancs színű és ovális mint a mandulakajszi. Ropogós finom illatos édes és pont kellően savas.
Nálam a Ceglédi arany ment le,azon volt nagyon sok így -főleg az egyik fán -elég aprós volt...kár hogy nem volt időm leritkítani rendesen...jövőre ha ennyit köt kivezénylem a családot ritkítani,mrt úgy lenne igazán értelme ,tud a C.arany komoly méretet is produkálni.
A bergeron azért tetszik mert jó fagytűrő,de kései a big red meg a mérete miatt,de az meg nem önporzó.nehéz a döntés hozzá nem értőként.Érési időben 2 max 3 felé kéne osztani ,és úgy hogy ha nincs önporzó akkor olyanok legyenek össze párosítva.
Azért érdemes megfontolni a modernebb, korszerűbb fajtákat is, illetve esetleg jobban széthúzni az érési időt. Például a bergeron (késői) mindenkinek ízlik, de vannak más jó fajták is. A korait jobb áron lehet eladni. Itt vannak még leírások pl.:
Igazábol nem fontos magyar fajta,csak olyat szeretnék ami nagyszemű ,hideg tűrő legyen,ne legyen fogékony a betegségekre ,stb......... szóval a tökéletes faj kéne ,de gondolom ez nem létezik :-)
Nem tudom van-e érzékelhető különbség a gönci és a magyar kajszi közt, nem is tudom miért két fajta. Nálam a magyar kajszi jobb fekvésben van (emésztő mellett), ezért nagyobbra nőtt, meg nagyobbakat termett, meg - szerintem emiatt is - 20 év alatt tönkre is ment. A 40 éves ceglédi óriás meg köszöni megvan, bár vírusos. De jó a magyar kajszi, csak a szakaszos érés és szedés nem tudom mennyire jó piacozás esetén. A nagy kedvencem ceglédi óriás meg (éretten) lédús állaga miatt talán inkább házikerti fajta. Nálam a hideg elvitte a ceglédit meg a göncit/magyart is. Az új fajták szép színesek, piacosak, ízre meg jó esetben megközelítik, esetleg elérik a régieket. Én pl. a big red (ez viszont termett idén) héjában éreztem egy kis kesernyés ízt. Az új fajták esetében kell némi beszerzési nehézséggel is számolni, illetve magasabb árral. Szerintem itt a fórumon minden fajtáról van fönt infó. Próbálkozni kell. Ízlések és pofonok.... :)