Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 2431
A legalsó " magonc " kísértetiesen hasonlít az amúgy most érő Michelínire .

Egy 40 éves fának már rég lekopott a címkéje , tehát ha elfelejtettük a fajtáját akkor lehet akármi . Persze ettől lehet magonc , nem mondom , hogy nem , de nálam sajnos nem ilyenek a magoncok ... sokkal csúnyábbak .
Előzmény: ninovarga (2418)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.27 0 0 2430
Köszi Csaba,de úgy gondoltam,hogy amiről tudok szemzőágat szerezni,azt nem veszek kész oltványként,különösen kopaszokat,mert abból elég a meglévő 6 fajta/már persze nagy fában,kopaszt csak már meglévő fába szemeznék,csak a faja kedvéért/,de ha lesznek listáid,akkor kérlek jelentkezz,mert biztos tudsz olyant szerezni,ami nálunk nem lesz...lásd pl a Palesitsék új kajszifajtáit.
Előzmény: scsaba1 (2417)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.27 0 0 2429
Basszus 3 napja próbálkoztam,mert a képeket is iszonyú lassan rakta fel,a teljes hozzászólást meg nem is bírtam kivárni...nálatok is ennyit szarakodik a fórum ?
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.27 0 0 2428
Néhány kép az utolsó barackjaimról:1-2. a Padana,ez 40 nappal a redhaven után érik/elméletileg/,csakúgy mint a következő2., a Micheleinipadap2michmi2...és végül a csúcs/nálam/,a most érni kezdő Cresthaven,a legnagyobb méretű barackom5-7.cfacrcr2
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2427
Nem,mert az Outlokkal próbáltam...megy a freemailon...
Előzmény: karibaba (2426)
karibaba Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2426

Megkaptam a telefonszámot, köszönöm!

Ha mégsem sikerül lejutnom (hihetetlen hogy elhavazódtam :o(( ), akkor szó lehet arról, hogy októberben kész oltványokat szerezz nekem? (Főleg az olasz hölygek érdekelnének)

Atifoci, tőled nem jött mél.... :o(

doczine.tunde@zelkanet.hu  a címünk...

Vincuss, nem vagyok benne biztos, hogy Champion....talán a szakik okosabbak lesznek!

Előzmény: ninovarga (2421)
Vincuss Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2425
itt vannak a képek

karibaba Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2424

Szia!

Hát így látatlanba azt mondanám, hogy Champion. Ez a fajta nagyszemü, fehérhúsú, magvaváló, édes, illatos és augusztus közepén érik.

Vannak itt nálam sokkal nagyobb szakik, ha tudnál képet hozni a gyümölcsrôl, akkor ôk vagy megerôsítenék az én tippemet, vagy mondanának valami helytállóbbat. ;o)

Előzmény: Vincuss (2422)
karibaba Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2423

Értem. Érdekes, hogy vannak ilyen "ôrült" magonc-szelektáló fazonok, itt nálunk kicsit északabbra :o), még metszeni sem metszik az ôszit, ott sem, ahol mondjuk az alma, körte rendszeresen "igazítva" van. Nagyon klassz lehet "beszabadulni" ilyen "kincsesbányába" állat-leejteni! :o)))))

Én is gondoltam rá, hogy nem Redhaven, de akkor mi..? Asszem' van még rajta 3 szem, megpróbálom lefotózni.... (kinézetre különben olyan, mint amilyennek a Redhavent képzelem, csak késik 2-3 hetet :o) ) A Suncrestem apuéknál, a szomszéd faluban, nem ilyen, de az a poén, hogy az már letermett...(az idén minden "összevissza", egy kicsit elôbb érett)

Előzmény: ninovarga (2421)
Vincuss Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2422
sziasztok
Van 1 őszibarackfám amit nem én ültettem és nem tudom ,h milyen fajta.
Azt tudni kell róla h finom édes , fehér húsú , elég nagy szemű és kb. 2hete kezdett el érni. Vki hátha ismeri:)
ninovarga Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2421
Fehérhúsúak, illatosak és rendkívül jóízűek. A gazda állítása szerint nem nemesített barack magjából származik a fa, hanem egy olyan illetőtől kapta, aki módszeresen foglalkozott a legkiválóbb szőlőhegyi vadbarackok szelektálásával.
Három, egyazon fajta magjából kelt fája van, amelyekből a most bemutatott az egyik. Készítettem fotót egy másik példányról is, amelyik érési időben különbözik ettől a testvérétől, kb. 10 nap múlva fog érni. Azt jelenti, hogy 10 nap múlva újra a földet verheti az állunk...
Íme, a mostani állapotában (zárójelben jegyzem meg, hogy az idén panaszkodik a gazda, hogy a jún. 16-ai nagy jégverés miatt nem olyan szép a termés, mint más éveken... na, puff neki, abbetyáréletbe, milyen lehet máskor!?)
(A Redhavened valószínűleg nem Redhaven, ha aug. közepén érik. Nálam a Maria Marta a Redhaven+9 nap érési idővel előbb érett, mint a Redhaven hivatalos ideje.)
Előzmény: karibaba (2420)
karibaba Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2420

Ez igen, Nino-bátyám! Csodaszépek ezek a barackok! Sárgahúsú vagy fehérhúsú fajta? Vajon milyen magoncok lehetnek ezek? Suncrest? Redhaven? Champion?

Az otthoni mailcímünkre tudnál küldeni egy mobil-elérhetôséget, hogy fel tudjalak hívni, ha sikerülne meglátogatnom? (doczine.tunde@zelkanet.hu)

Esetleg megtoldhatnád még egy rövid fajtaismertetôvel is, vagy ha mindet nem is sorolod fel, akkor a legígéretesebbeket -nagy kedvenceidet- "bemutathatnád"....

Az idén én is méricskéltem a barackokat, a legnagyobb egy júliusi példány volt (én Early Redhavennek tippelem) 348 grammal. A Redhaven (2 éves fácska) legnagyobbja 270 grammos (igaz az a 20 szem, ami termett nagyon egységes volt, 220-270 gramm között) a Suncrest 325 grammal második lett és egy 310-es Champion lett a harmadik. :o)

Az idei ôszibarack-terméssel különben elégedett vagyok, de a júliusi dömping után (6-7 fa is egyszerre érett, nem elhúzódva, mint korábban) gyakorlatilag csak kóstolgatni-való maradt augusztusra......(ami még érdekes, a Redhavenem aug.15-e után kezdett érni, pedig ez -kivételesen- faiskolai oltvány.)

Jövôre -az itt olvasottak alapján- kicsit megpróbálom ráncbaszedni a fáimat (jobban mondva már most ôsszel nekilátok), mert az utóbbi 2 évben nem sok idôm volt velük foglalkozni. Rájuk férne egy kis tuning! :o)))

Vebber Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2419

Ha megengedsz egy gondolatot......

A Caldesi korai, nagyon finom, jóillatú őszibarack, de rendkívül tafrina érzékeny.

Tapasztalatom szerint tavasszal nagyon sokat kell permetezni (3-5naponta), hogy a tafrina ne lepje el teljesen a fát.

Előzmény: scsaba1 (2417)
ninovarga Creative Commons License 2009.08.24 0 0 2418
Július 28-án a következőket írtam:

"Talán Karibaba saját tapasztalatain keresztül meg tudja erősíteni mindazt, amit a zalai őszibarack-nem-termesztéssel kapcsolatban itt írogattam. (A "nem-termesztésen" az ültetvényszerű üzemi gazdálkodás hiányát értem, nem a hobbikerteket.) Ugyanakkor kevés olyan országrészt találok, ahol olyan hatalmas, még mindig bőven termő barackmatuzsálemek vannak, mint ezen a környéken. Ez arról tanúskodik, hogy óriási gazdasági potenciál maradt itt kiaknázatlanul.
Az egyik hobbikertész majdnem kizárólag itteni szőlőhegyi "parasztbarack" szelekciókkal rendelkezik. A kertben a 35-40 éves fák makkegészségesek, a Karibaba által leírt, korlátozott, vagy szinte teljesen elhagyott vegyszeres kezelés mellett.
A képről érzékelhetők a fák méretei és két most érő fajta gyümölcsei (kár, hogy az ízüket a fotón keresztül nem tudom közvetíteni). Mindenesetre Olaszországban az egyik magonc már régen bejegyzett kiváló fajta lenne valami elegáns női névvel, a fajtatulajdonos pedig már meggazdagodott volna a jogdíjakból."

Tegnap fölhívott telefonon, hogy nem akarom-e megnézni a most érő MAGONC fajtát. Akartam. A képeket nem kommentálom, mert csak ismételni tudnám magam és különben is elállt a szavam...
scsaba1 Creative Commons License 2009.08.24 0 0 2417
Caldesit ill. Genadixot lehettséges, hogy tudok küldeni. Már úgy értem kész oltványokat. Caldesim 3-4 éve mindíg van, ill. Genandixet is láttam egy árlistában. Ill. Érdi gyümölcskutatótól még nem is jött meg.

Az alany nálam mindíg vadőszi, esetleg barackmandula.
Előzmény: Törölt nick (2416)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.23 0 0 2416
KEDVES MOZÓ !!!!!!!!!!!

Legeslegutolsó próbálkozásom:amennyiben mégis sikerült meggyőznöm téged ,akkor az alábbi fajtáidból szeretnék szemzőágat :Summer Lady,Rich Lady,Genadix,Wega + esetleg a Rome star,Nectaross,Caldesi 2000

A költségeket állom ....és megígérem,hogy tényleg nem zaklatlak többet ezzel a kéréssel.! :) :) :)

Tuti nem,100 %...csak most utoljára...
Előzmény: Mozo66 (2406)
ninovarga Creative Commons License 2009.08.23 0 0 2415
Bio-Venus trió 109 dkg összsúlyban és egyikük szólóban
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.22 0 0 2414
Nem tudom sikerült-e az emil,majd jelezd légyszi.Kösz.
Előzmény: Törölt nick (2413)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.22 0 0 2413
Küldöm címem,Reginám nincs a fajtalistát leírom az emilben
Előzmény: karibaba (2411)
james69 Creative Commons License 2009.08.22 0 0 2412

Na végre esik az eső igaz még eddig csak a port verte el ,de ez is valmi így eshetne 2 napig is a szőlőre még jó meg a decemberi érésű barackra , summared almát sikerült leszedni pontosan 1t-nát még nem tudom mi lesz vele, mert nem megy pedig kíváló alma 100ft -ért sok érte?Az eggyik kopasz lecsenget még flavortop van még vagy 20 fával még szedetlen állapotban,meystár 200ft-ért megy a kicsi 150-ért .Szilva 100-130ft ha jól tudom stenly fajta azért se nagyon kapkodnak nem főznek már lekvárt a szilvás gombócba is beleteszik inkább a vegyes gyümi lekvárt a boltit 5% -os gyümölcs tartalommal már csak az hiányzik hogy rá írják a címkére nyomokban tartalmazhat gyümölcsöt is.Jut eszembe egy ismerös tájékoztatot, hogy pl a kajszi lekvárt tökböl készitik és aromával dúsítják, hogy kajszi íze legyen ellehet gondokozni vajon  ha 200 -ért veszik a kajszit  főzés ,munkabér, üveg,tető stb..stb és a boltba , hogy kerül 160-180 ft-ért cakli-pakli címkével stb...

karibaba Creative Commons License 2009.08.21 0 0 2411

E-mailcímre hogyan küldjek szemzőágat...? ;o))))))))))

(A levelezési címed küldd el légyszi a mi itthoni -zelkanetes- e-mail címünkre ;o) )

Stark Red Gold jöhet és jól emlékszem, hogy van Reginád is? Abból is szeretnék...

Előzmény: Törölt nick (2407)
alfi13 Creative Commons License 2009.08.21 0 0 2410
Egyetértek a magbaválóval könyebb báni . A citromsavas megoldást én sem szeretem . Ugy kell befőzni hogy egyszere kb 2kg gyümölcsöt kell megtisztítani azt elrakni és jöhet a következő. Én igy csinálom és akkor nem barnul meg mire az üvegbe kerül.
Előzmény: Törölt nick (2408)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.21 0 0 2409
Vmi azt súgja,hogy az idén nem fogok újdonságokat szemezni...kár :( :( :(
Előzmény: Mozo66 (2406)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.21 0 0 2408
Hogy mikor érik nem annyira lényeges sztem,a lényeg,hogy legyen magvaváló,mert azzal kevesebb a macera.Én spec a már majdnem érettből szeretem a befőttet is/a halálom a citrosavas vízbe forgatás,mert így a színét megtartja ugyan,de az íze ...de a nőkre nehéz hatni...hacsak meg nem fenyegetem,hogy egy üveggel sem eszek a művéből,aztán borogathatja ki az összeset.../...némileg ellentmondok a gumibarackkal ,mint kedvenc befőttbarackommal.Ez ugyanis nem magvaváló,de...a legfinomabb befőtt készíthető belőle/
Előzmény: alfi13 (2402)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.21 0 0 2407
Köszi a lehetőséget,nos az email : attilafoci@freemail.hu

Elég sok féle barackom van/de még lehetne több is...khm ugye MOZO/ :amit az általad körülírt időre adni tudnék az kopaszból Flavortop,Stark Red Gold,Fantasia fehér szőrös : Maria Bianca sárga szőrös: Suncrest,Cresthaven hát az ellenállóságról csak annyit...hogy a partizánok is addig voltak ellenállók,amíg el nem kapták őket...szóval jó évben szte mindegyik ellenálló,sz.r évben meg...
Előzmény: karibaba (2404)
Mozo66 Creative Commons License 2009.08.21 0 0 2406
Ez igen ......ha jól számolom karácsony környékén szedheted a barackot .
Előzmény: Floo2 (2405)
Floo2 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 2405
Ha lenne "A Nap Képe" rovat...
karibaba Creative Commons License 2009.08.19 0 0 2404

Én küldenék neked ágat, ha dobsz mailen egy címet! ;o)

Vérbarack, vérkörte, van Springtime barackom (jún.20) van egy sokkal finomabb -nevétnemtudom- fehérhúsú (júni vége), elmehetek ágat szedni arról a finom augusztusi körtéről, ami szerintem valami helyi, régi fajta lehet (au.20.-a körül érik)

Sajnos eddig Nino-mesterhez sem értem oda, pedig nekem is lenne kedvem szemezgetni -nekem- új fajtákról...(pl.: "rezisztens" olasz hölgyek ;o)) )

Alanyom mondjuk alig van, ezért megmondom őszintén azt sem tudom, kitől-mit-mennyit kérjek.... :os  Főleg július végi-augusztus eleji-közepi fajták érdekelnének kopaszból és hagyományosból is! (Lehetőleg minél "igénytelenebbek, ellenállóbbak.)

Előzmény: Törölt nick (2401)
mankóceb Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2403
"Kajszit - őszít hogy kell befőzni? Van valami extra dolog amire figyelni kell?"

Befőttnek vagy lekvárnak?
Befőttnek elvileg a keményebb gyümölcs való.
Mi kajsziból nemigen teszünk el befőttet, nálunk nemigen fogy, ízlés kérdése, nem szeretjük.
Őszibarackból pedig úgy szedek az asszonyok elé, hogy legyen mindenféle :
sárgahús, fehérhús, érettebb , zöldesebb.

Idén először raktunk el Babygold (gumibarack) fajtából. A fehérhúsú Championból minden évben szedek befőttnek. Idén először került nektarin befőtt, héjastól raktuk, piros lesz a leve.
Mos, hámoz, igény szerinti méretre vág, üvegbe rak , szirup és szalicil rá, dunsztolás a befőttnél.

A teljesen beérett kajsziból (vagy esetleg ősziből) lehet a lekvárt készíteni.
Amilyen puruttya szedett -vedett kajsziból én tavaly lekvárt főztem esténként, abból más csak csak a cefrét gyarapítja.

Összeszed, megmos, edénybe beleszel (héjastól, de talán jobb összeturmixolva) főz, keverget, később cukrot hozzáad, főz, gázt lekapcsol, anyósmamival befejeztet (üvegbe mer, szalicilt rátesz, szárazdunszt) és beraktároz.

Amúgy Horváth Ilona szakácskönyv elég jól leírja.
A válogatósabb háziasszonyok csak az egészséges gyümölcsöt teszik el...

Felhívom a prof úr figyelmét arra, hogy fenti két gyümölcs pájinkának eltéve sem utolsó...

De majd a hölgyek is elmondják ezekről a dolgokról az igazságukat, jobban mint én....

Előzmény: Prof.William (2399)
alfi13 Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2402
Az őszibaracknál mindenképen valami késői érésüt válassz és félérett állapotban kell befőzni. Én mindig a Knnor befőt tartósítót használom és pontosaan ugy ahogy az a dobozon le van írva.Csak hibátlan gyümölcs legyen félbe vagy negyedbe vágod.
Előzmény: Prof.William (2399)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!