A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Tegnap a munkahelyemen Tchibo vaníliás kapucsínót ittunk, úgy kaptuk. Na abban tényleg mindenféle reszelék benne lehetett, ahogy Ezekiel kifejtette. Hiába írták rá, hogy valódi Espresso kávéból készült, szörnyű aromásított és krémesített.
Sega-t meg kell védenem: Ők normálisan reagáltak az eu eljövetelére, érdemes megnézni, hogy kávé áraik hogyan alakultak az elmúlt 1 évben és érdemes megnézni a többieket :(
Sz'al az úgy van, hogy anno valamelyik multiban már 2000 körül volt a kg-os piros, de a kínai emberke 1550-ért adja. Ez valahol azért jobban visszaadja a jelenlegi helyzetet.
A lavazza, Illy és társai szerintem szimplán pofátlanok, sajnos.
Kávégépek esetén egyszerű a szitu, be kell hozni, ha így van. De a 125 is irreális :(
Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy egészségesebb a szivük, mint itt:( Pl egy Saeco Incanto 125e áfásan a Bécsi MM-ben itthon az importőrnél 156e - és gondolom mindkettő a gyártótól szerzi be...:(((((
Én nem csodálkozom. Ugyan az ártatlanság vélelmét messzemenően szem elött tartva van egy olyan gyanúm, hogy pl úgy jöhet ki egy ilyen ár, hogy mondjuk 12 EUR (3e Ft) egy ilyen csomag, abból leveszem az ÁFÁ és jövedéki adót, és a szokásos kereskedői árrést átszámolom kínai kereskedői árrésre.
Ez a Lavazza nekem nagyon tetszik, az "olcsó" kávékból ez volt az eddigi legjobb.
Azon viszont csudálkozom, hogy a helyi kínai bótos hogyan tudja nekem a fekete és a piros sega-t is 1550 forintért - pro kilogramm - adni.
Az igazság az, hogy az eddig kóstolt drágább kávek egyike sem győzött meg arról, hogy érdemes átszokni rájuk. Persze, a semiramis-ok között volt egy nagyon ász, de annyit az sem ér....
Én is citromsavval kezelem a saeco-t. Felesleges a flanc...egyébként valóban a szivattyú lehet olyan hangos, mert én is ilyenkor vetem be a citromsavat, pedig még a piros led nem is világít :)
Egyébként pedig mindenki az olaszokról másolja a saját kütyüjét, de az jár jobban, aki saját dobozába építve árulja, mert az ipari kémkedésből származó másolatok nem sikerültek túl jól :)
Ez a siemenes nekem az aeg-re hasonlít, legalábbis nekik is van hasonló gépük.
A történethez hozzátartozik az is, hogy újonnan ezek a gépek otthonra egész egyszerűen méregdrágák, nem érik meg a pénzt. 100-200k napi 1-2 csésze kávéért...? Én használtan vettem, fogamat még így is erősen szívva közben...
Az ott az sajnos nem Mo. hanem a labancoknál vettem szintén 13 EUR körüli áron.
A törökbálinti Corába ahol vásárolni szoktam összesen kétféle szemes kávé van. De nem is érdemes itthon venni. Voltam az Illy nagykernél, kérdezem mennyi a 1/4 kilós, modta, hogy 2300 Ft, erre mondtam, hogy Ausztriában a Sparban 6,5 EUR, erre az volt a válasz, hogy igen de nézzem meg a kis boltokban ott is 8-9 EUR (innen kezdve nem akartam már arra rákérdezni, hogy de ez most itt nem az Illy fő forgalmazója?:( ) A Danesi kávéval is így jártam, egy nagykerben 7000 Ft az aranyzacskós kilója a (amúgy drága) aromatico.de-n 22 EUR/kg. Rendelek két zacskót és már meg is van a postaköltség.
A kereskedők dolgoznak ilyen nagy árréssel, vagy csak nagy a jövedéki adó a kávén??
Azért a hangján hallani, hogy nem vízköves. Csak jól öblítsd át, én egyszer túl türelmetlen voltam - a citromos káve nem finom:)
Milyen érvet lehetne az apósomnak felhozni, hogy ugyan vízkőtelenítsen már másfél év után. Olyan a kávéfőző szivattyújának a hangja, mint egy teherautó. Még port is adtam neki.
De a legfontosabb valóban, hogy csináljon egy jó kávét, amióta behoztam az irodába az otthoni főzőt és tudok bent is tisztességes kávét inni (a büfés kávéja monnyon le), azóta szinte a napjaim is jobban telnek.
Az MM-ben adott vízkőtlenítő öszetétele citromsav+amidoszulfonsav. Valszeg a citromsav megfelelő megoldás, majd kipróbálom. Bár az eredényt úgyse láthatom meg, mert a piros gomb kigyulladásán meg elsötétülésén kívül nincs mérhető tartalma ennek az egész folyamatnak.
A saeco meg a siemens közt meg az a különbség, hogy az egyik német, és azok ötvenszer sűrűbben csinálnak meg minden ilyen dolgot. (mint szükséges lenne)
De a lényeg továbbra is számomra az elsődleges funkció, és az jó.
Kávéfőzőt ma is citromsavval vízkőteleníte(né)k (csak a flancos kávéfőzőkészítőhöz vettem flancos vízkőtelenítőt). A Saeco gyári vízkőtelenítője is >50% (gondolom 100, csak nem írják rá) citromsav, úgyhogy nem tagadom meg a régi szokásaimat. Fura a havi vízkőtelenítés, a Saeco 80 literenként írja elő a legkeményebb víz esetén.
Ebben a gepben tejtartaly is van, vagy hogy csinalja a habot a tetejere? Es azt nem kell gyakran pucolni?
Nekem egy teljesen manualis olasz presszogepem van, napi 4-6 adag kavenal eleg 3-4 havonta vizkotleniteni, akkor is csak azert mert furcsa hangokat ad ki vizmelegiteskor, valami szelep akkor mar biztos nem az igazi.
Szvsz valamit változtassál, mert ez biztosan nem jó senkinek...
Costa Rica? Akkor semiramis és társai a beszerzési forrás?
Én eléggé nagy sega-fan vagyok, legalább 8-10 éve...az első kávémat még kintről hoztam/hozattam. Az a "fura aroma" milyen volt, egyáltalán: mellik segát kaptad a géphez?
Namostnemazé', de ugye nem német kávéval használod? :)
Őszintén szólva, a választáskor alapkritérium volt, hogy a gép olasz legyen...nem is ilyen csilli-villi, de vízkőtleníteni egy évben egyszer is elég :P
Nekem negyon bejött. Tetszik, hogy folyamatos álítíhatóságú a főzési töltet, lehet a darálás finomságát több állásban változtatni, és a lefőzött kávé nagyon kellemes ízű. Én nagyon aggódtam, hogy kiadok érte egy vagyont, és a régi főzőmmel jobbat tudok csinálni. De nem ez történt.
Egy nem várt dolog van vele a vízkőmentesítés. Kaptam hozzá egy vízkeménység mérő csíkot, ami bemérte, hogy kemény a víz. Ennek az értéknek megfelelően be kell állítani a gépen a vízkeménységet. A gép pedig szerintem a lefőzött adagoktól függően vízkötlenítési programot kér. Nekem ez egy kicsit sűrűnek tűnik, mert alig több, mint egy hónap óta használom és már kétszer kellett ezt csinálnom vele és napi kettő-három adag kávét főzök le vele.
De amióta megvan megváltozott az életem. Eddig a napom a tévé bekapcsolással kezdődött, mostmár a presszógépet indítom először:-)
Sokat nyűglődtem a kiválasztáskor, de megérte, mert finom kávét lehet főzni vele. Kivéve talán az a segafredo, amit hozzá kaptam. Az nekem nagyos furcsa aromájú volt, úgyhogy a daráló részből ki kellett porszívóznom:-).
Kotyogót igen, Gombát már nem gyártanak! Egyébként kotyogót Háztartási, Vas és Edény, stb... boltokban, ill a T***O -ban is vásárolhatsz. Olyan komoly baja egyébként tényleg nem igazán lehet, amit otthon sk ne tudnál megjavítani! Minden alkatrészt árusítanak hozzá! (Gumigyűrű, biztonsági szelep- olvadógolyós-, vagy rugós (ez az újabb) változatban, súlyszelep, fogantyú,)
fújjacobs :) olyan van a munkahelyemen, csak végszükség esetén iszom. kéthavonta egyet. tényleg van is itthon egy dobozzal, vaníliás, nem kell valakinek? a nescafés az egyetlen, amit megiszok, de az meg bazi édes... szóval maradok a kézi tejhabosításnál, ha már egyszer flancolni támad kedvem.