Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
De sajnos csak kisebb fürtmérethez használható, idén az Esther fürtjeire sem tudtam rátenni.
Aztán meg esősebb időszakban megjártam már vele, nem folyik ki belőle rendesen a víz (kis hálószem, felületi feszültség), ezért képes emiatt rothadásnak indulni.
Nemrég találtam egy szúnyogháló jellegű zsákot , 25x35cm-s méretben, megrendeltem (Kínából), majd beszámolok róla, mert szerintem praktikusabb.
Nagyon tetszett a kis videód ,felfigyeltem a védőhálód praktikusságára,sajnos nálam is előszeretettel megcsipkedik a rigók utána jönnek rá a darazsak ,és végül a botritisz kivégzi a fürtöt.
A kérdésem az volna,hol szerezhető be ez a háló,és milyen néven?
Megköszönöm előre is a válaszod, bizonyára többen is szívesen alkalmaznák ezt a fajta védelmet.
Július utolsó napján készítettem ezt a videót erről a tavaly oltott lengyel szőlőfajtáról. Nincsenek óriási fürtjei és bogyói, de koraisága és finom, egyéni íze miatt javaslom minden csemegeszőlő kedvelőnek.
Biztos vagy benne, hogy az áttelelő rügy indult meg, és nem csak a hónaljhajtások lettek a szokásosnál erőteljesebbek? Mert a vitorla sérülésekor inkább ez utóbbi szokott történni.
A visszametszést mindenképpen meg kellett volna csinálnod az első 1-2-3 évben, a kártétel ezt nem befolyásolja. De inkább csak tavasszal metszed meg, mert sosem lehet tudni, hogy a csirkézés feletti rügyek élnek túl, vagy a takarás alattiak. Egyébiránt nem csak a látható világos rügyek léteznek, hanem a sár- és alapi rügyek is, szóval ha él - és áttelel - a csemete, ki fog valahonnan alulról hajtani, ha a két világos rügyed nem is lenne meg.
Az ősszel ültettem oltványokat. Sajnos az őzek ellen még nem tudtam védekezni kerítéssel, most ősszel már lekerítem. Szinte 100%-ban megrágták az összes növényt, többször is. Most van olyan hajtás ami kb 15-20 cm és van ami 70. Gondoltam, h ősszel visszametszem mindet alsó 2-3 rügyre a csirkézés előtt és elölről kezdem. Viszont a folytonos őz kártétel miatt szinte minden rügy megindult. Próbálnak szerencsétlenek növekedni. Kicsit tanácstalan vagyok hogy mi legyen. Köszönöm előre is a tippeket!
A nyelvi problémafelvetéseddel nagyon egyet értek. Egy olyan országban, ahol a Bálintot "átkeresztelhették" Valentin-ra, ahol az Isten éltessen sokáig! helyett a 'hepi börszt déj tu ju' egyre inkább elfogadott borzalma válik divattá, tényleg törekedni kell az idegen nyelvi hatások visszaszorítására a szőlő megnevezések területén is. Szerintem ez nagyon nehéz feladat. Az orosz fórumokon olvashatóak megnevezésviták. Az új fajták általánosan elfogadott neve (oroszul is!) gyakran több alternatíváról szóló vita után alakul ki. Valami hasonlónak esetleg nálunk is lenne értelme. Pjotr nyílván le tudná fordítani magyarra a beszélő megnevezéseket, például Nagyezsda rannaja helyett lehetne korai Nagyezsda a magyar megnevezés. Aki tovább akarja bonyolítani a fordítást, az a Nagyezsda női név jelentését is lefordíthatná Remény-nyé. Lenne belőle Korai Remény? Na de melyik változatot fogadjuk el? Nehéz és nem egy emberre bízandó a megoldás keresése.
Az nem saját kertből való kép. Valakinek meg akartam mutatni, hogy vannak német kísérletek a ribizli orsó szerű nevelésére, de technikailag csak ilyen áttételes módon tudtam megtenni (mert az eredeti forráskép hivatkozási adatát nem mentettem el).
Az első képen még egy próbálkozásom , amit itt a fórumon tanultam . A palackos módszer gyökeres oltványokon , olyanok mint : Wiktoria 5 , Nizina , Podarok Ukraine , Rozowy Timur , Laura ( rozsaszin ) és Ewa ( rozsaszin ) . Csak az én sima idei dugványaim , második kép , sokkal szebbek .
Köszönöm, hogy megnézted. Tartottam attól, hogy valaki megszólal, hogy a szokásos szakmai szabályok szerint ilyen hatalmas túlterhelés nem engedhető meg. Mert magam is bizonytalan voltam, hiszen teljesen szakmán kívüli hobbikertészként tevékenykedem. De ha példád szerint más is csinált hasonlót, akkor megnyugodtam. Köszönöm.
Pár évet rááldozok a fajták kiértékelésére, sok szempont alapján.
De ami talán még ennél is fontosabb, hogy ezekből a génállományokból új nemesítési irányokat indítunk/indítottunk, és az így megszülető új fajták már magyarok lesznek.
Mint az a gyermek, aki repülőn születik, ha gép már átlépte az országhatárt... :)))))
Viccet félretéve, bíztatóak az eredmények, és mindezt állami támogatás nélkül, teljesen önerőből csináljuk.
Az állami pénzeken támogatott csemegeszőlő nemesítés (Badacsony-NAIK) 2020-ra ígérte, hogy 5 csemegeszőlő fajtát fog ajánlani a termelőknek.
Már csak "pár" év, kíváncsi vagyok mi lesz az az öt fajta..., vagy vannak-e már valamilyen előzetes eredmények.
Üdv minden kertbarátnak !!! készitettem egy kis videót a szöllő lugasról és a telepitett veszőkről is !!
anyiba segitsetek nekem hogy védekeztem már 3x is 9 nap szünetekkel egy kombinált szerrel ami hodhadás,peronoszpóra és lisztharmatra való a permetezést követően 2 napra rá meg rézgáliccal is permeteztem de még is sajnos a timur szöllőm egy fürtje még is elkapott valamit ! szerintetek mit ?? van még egy tőkém amin minden évben 3-4 db nagyon tömör és dús apró bogyós fürtöt hoz de sajna nem érleli be!! érdemel lenne azt is átoltani??nagyon erős a növekedése! nagyon szépen köszönöm a kertbarátok segitségét jótanácsait is !! végre már én is ráéreztem a szöllő oltásra ammi elsőre 99%os volt! sajnos egy moldova és egy gróf monte krisztó nem eredt meg de majd talán az is sikerül oltanom jövőre !! köszömöm üdv mindenkinek!!
Peronoszpóra. Sürgösen réztartalmú* szerrel, de úgy, hogy lehetöleg a levelek fonákját is érje a permetlé. Majd 5-7 nap(!) múlva ismét. Mondjuk a fertözés már ott lehetett régebben, de úgy látszik, csak most tört ki.
*=rézoxiklorid vagy rézhidroxid hatóanyagú. Mivel nagy a baj, ezért a Kupfer Fusilan WG-t ajánlanám (ugyanaz a hatóanyaga, mint a Curzate R-nek, vagy a Zetanil R-nek (rézoxiklorid+cimoxanil), de azok vagy csak 5 kg-os kiszerelésben kaphatóak, vagy nincs engedélyük), van némi kuratív hatása, bár a felszívódó szerek ilyenkor már nem a legcélszerübbek. Az élelmezésegészségügyi várakozási idöt feltétlen tartsd be!
Sziasztok! Mit tanácsoltok, mivel permetezzek? 2 hétig nem voltam itthon. Az ősszel ültetett Zalagyöngyén találtam. Moldova, Palatina, Fanny, Pölöskei jól bírja, azokon semmi.
Már harmadik éve, hogy ekkora terheléssel hagyom, hogy mellékesen árnyékot is csináljon, de még nem tapasztaltam semmilyen problémát.
Dupla motorja van, mert az alaptőke is meg a le nem választott bujtása is működik. Az üzemanyagellátás is átlagon felüli lehet egy valószínűleg defektes emésztőgödör jóvoltából.
Talán annyi az érdekesség, hogy aa bogyó héla vékonyabb mint a hagyományosan nevelt párjának.
Nekem is van egy tőkém, amit a gyümölcsösnél vett, valamilyen mediterrán országból származó szőlő magjából neveltem. Tavaly ősszel ültettem ki. Jelenleg bő egy méteres, de vékony hajtásai vannak.
Azt szeretném kérdezni, hogy a kikeléstől hány év telt el , amíg ilyen szép lett?