Keresés

Részletes keresés

H3x Creative Commons License 2009.09.02 0 0 2461
A tavasz eléggé csapadékos volt errefelé és elkezdtek barnulni a levek először a ribizlin, majd mellette a málnán és a fákon is. Erre adták a gazdaboltban a Dithane-t.
A tavasz elején sima Bordó lével történt a lemosás. Lehet, hogy Vegesol-t kellett volna használni?
Nyár elején sem voltak még olyan nagy melegek nappal sem, bár nem tudom mennyi az amikor még lehet permetezni. Mindenesetre 19-20h körül csináltam, már nem emlékszem pontosan, de max. júl. elejéig (1x, max. 2x).
A perzselésnek is hasonlóak a tünetei? Akkor is lehet perzselés, ha az újonnan hajtott levelek is elkezdtek egy idő után barnulni (permetezés nélkül)?
Egyébként a többi fát (körte, cseresznye, s.barack, szilva) is hasonlóan kezeltem és azoknak nincs ilyen baja.
Előzmény: Mozo66 (2460)
Mozo66 Creative Commons License 2009.09.02 0 0 2460
A visszametszést csak tavasszal .

Amúgy mi ellen használtad a Dithane-t ? Szerintem ha megfelelő volt a tavaszi védelem , nincs szükség nyáron gombaölős permetezésre , amúgy ez a szer igen perzselős , és az hogy estefelé már nem volt 35 fok csak 29 az még mindig nagyon meleg nem is beszélve a száraz levegőről ( légköri aszály ) ami csak fokozza a perzselésveszélyt . Na meg a töménység .... ez túl tömény egy érdekes kifejezés , mennyi az a túl tömény ?

Mint írtad , már nincs levél a fán ... azért ott komoly a helyzet .
Előzmény: H3x (2452)
karibaba Creative Commons License 2009.09.02 0 0 2459

A Suncrest (ami szintén cimkés oltvány) mintha nem ilyen lett volna....

Talán mazd Mozó mester "belövi" mi lehet... ;o) Igazából jelentôsége nincs, csak fura, hogy míg minden egyéb fajtám 7-10-14 nappal elôbb érett, addig a Redhaven(nek vett) augusztus közepén kezdett csak....

Előzmény: mankóceb (2458)
mankóceb Creative Commons License 2009.09.01 0 0 2458
Suncrest?
Előzmény: karibaba (2448)
Kulicz Creative Commons License 2009.09.01 0 0 2457
Kedves Mozo/Mágus/, ugyan tegyél már fel néhány képet ezekről a késői fajtáidról, szerintem valamennyien szívesen vennénk. Nem baj, ha fiatal fák, annál érdekesebb lenne. A Calredre pl. nagyon kíváncsi lennék, meg a Padanára, na meg a Fairlainre. Nekem ui. még nem teremnek. Köszi!
Előzmény: Mozo66 (2446)
james69 Creative Commons License 2009.09.01 0 0 2456
szerintem próbáld meg egy vastagabb oldal ággal amit amúgy is levágnál levágni ha annak a közepe száraz és olyan  a többi akkor nincs mit tenni ki kell ásni ,de azért érdekelne mi lesz az eredmény pl : a gyökér állapotára gondolok ha tudnál fényképet feltenni v a fárol az jó lenne .
Előzmény: H3x (2455)
H3x Creative Commons License 2009.09.01 0 0 2455
Én is attól félek, hogy vége, mert úgy tűnik - a többi fával (sárga barack, cseresznye, szilva) összevetve -, hogy nem igazán nőtt - ill. vastagodott a törzse -. Új hajtások vannak azért rajta...
Valószínűleg a sok fent hagyott gyümölcs lehetett a történtek oka. Szegény fa alig bírta nevelni őket és így legyengülve megtámadhatta valami gomba... Szerintem.
Azt honnan látom, hogy az idei hajtások "fonnyadnak"? Nem telesen zöldek az biztos, mintha kérgesednének, bár lehet, hogy csak száradnak.

Megejthetek még most egy közepes visszametszést, aztán tavasszal egy erősebbet?
Előzmény: james69 (2454)
james69 Creative Commons License 2009.09.01 0 0 2454

Nem akarlak elkeseríteni, de valószínű, hogy a fád végérvényesen megadta magát ezt azért mondom ,mert mint írtad le fonnyadtak ill leszáradtak a levelek nézd meg a az idei hajtásokat ha azok is fonnyadtak , akkor game over.Nem hiszem, hogy a te hibád, lehet valami baktériumos gyökér ill ág elhalás .

Előzmény: H3x (2447)
Kopi Creative Commons License 2009.09.01 0 0 2453

Sziasztok!

 

Próbáltam rákeresni az őszibarack formázására, de túl sok mindent nem találtam. Azt már "tudom", hogy nem metszenem kell, hanem vágnom. (A metszésre is rákerestem, és amit kidobott, el is olvastam.)

 

Van 1 db fám, ami csúnyán elhanyagolt. Hatalmas a koronája, messzire kinyúlóak az ágai. Tőből ki szeretnék vágni pár ágat, és a többit is vissza szeretném vágni. Mikor eshetek neki?

(Metszeni majd utána kellene megtanulnom... :) )

H3x Creative Commons License 2009.09.01 0 0 2452
Permetezni csak este felé permeteztem, amikor nem volt forróság.
Vizet kap eleget (remélem nem túl sokat...).
Trágyázni mivel trágyázzam? Ültetéskor 80x80x80-as gödröt ástam és kapott gilisztahumuszt is. Az első évben szépen is fejlődött.

Na most a fentieket figyelembe véve szerintem csak azt rontottam el, hogy túl sok gyümölcsöt hagytam fent. Vagyis mindet, miközben elég lett volna max. 4-5... Jól gondolom? Esetleg túl töményen használhattam a permetező szereket?

Megpróbálom a visszametszést.
Mehet még most, vagy csak tavasszal?

Köszönöm!
Előzmény: Mozo66 (2451)
Mozo66 Creative Commons License 2009.09.01 0 0 2451
Mit csináltál rosszul ...??? Mindent . ( tömören )

Először is a 2 éves fán ne hagyj 4-5 szemnél több termést . Ügyelj a fa növekedésére , ha nem növekszik , lazítsd meg a talajt , trágyázd , öntözd , mint bármilyen más növényt . A nyári forróságban semmivel ne permetezd , különösen ne Dithane -val .

A teendő jövőre : Ha rendbe akarod hozni egy erős visszametszést , vázáganként ( 3 db ) 2-3 szemre , majd ebből csak egyet meghagyni , és szépen megnevelni , termést persze egy darabot sem . Így talán rendbe hozható a fa , de ha tavasszal gyenge növekedést mutat akkor jobb minél előbb újra ültetni , és kicsit jobban odafigyelni .

Előzmény: H3x (2447)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.01 0 0 2450
Tökéletes..és semmi extra,sima levélként, a/4 -es borítékban:)Amint lehet én is küldöm...
Előzmény: karibaba (2448)
Flanell Creative Commons License 2009.08.31 0 0 2449
Köszönöm!
Holnap megnézem, mit lehet még tenni az ügy érdekében. Sajnos, lehet, hogy csak 10-e körül tudnám legkorábban elvetni, az meg már a honlapjuk szerint késő, ha nem lesz extra hosszú ősz.
Előzmény: Mozo66 (2445)
karibaba Creative Commons License 2009.08.31 0 0 2448

Jó estét, ez meg az én "Redhavenem" - augusztus 28.-án... (augusztus közepén kezdett el érni.)

 

Ki mit gondol? Lehet egy megcsúszott Redhaven, vagy valami mást kaptam...?

 

http://gallery.site.hu/d/10481406-2/IMG_3035.JPG

 

http://gallery.site.hu/d/10481403-2/IMG_3033.JPG

 

Atifoci, a héten adok fel egy kis szemeznivalót! (Remélem legalábbis...) Hogyan csomagoljam. A töve vizes papírral betakarva, az egész ág nejlonzacsiban?

Előzmény: ninovarga (2442)
H3x Creative Commons License 2009.08.31 0 0 2447
Sziasztok!

Van (vagy csak volt?) egy őszibarack fám, most 2 éve ültettem, kertészetből származik. Sajnos a fajtát nem tudom (ebből is látszik, hogy igen kezdő vagyok).
A gondom az, hogy ha jól emlékszem júliusban a levelek elkezdtek foltosodni, majd barnulni (a levél likacsosodáshoz hasonló jelek, de nem esik ki a közepe). Ekkor már voltak kis gyümölcsök a fán, ráadásul elég sok (valószínű itt követtem el az egyik hibát, vagyis nem ritkítottam meg). Kapott Dithane-t 2x is, és Actara-t, mert felbukkantak a hangyák és velük együtt a levéltetvek is. Persze előző ősszel és most tavasszal is kapott lemosó permetezést bordói lével.
Szóval a levelek csak foltosodtak tovább és száradtak, de a fa nevelte a kis barackokat. Viszont sokat nem nőttek, csak kb. dió nagyságig és augusztus elejére el is kezdtek fonnyadni és az összes levél elszárad, nagy részük már le is hullt.
A kérdésem az lenne, hogy mi történhetett a fával, mit csináltam rosszul, ill. helyre jön-e még ez a fa? Mit lehetne vele kezdeni?

Az is nagyon jól jönne, ha adnátok tanácsokat, vagy valamilyen menetrendet az őszibarack megelőző védelmére és kezelésére a különböző fejlődési szakaszokban.
Valamint érdekelne, hogy hogyan lehet védekezni a darazsak kártevése ellen?
Bio módszerek is érdekelnének, de a sima lemosó permetezés nem jött be. Vagy csak ez a fajta volt túl érzékeny. Most lombhullás után majd megpróbálom Vegesol-lal a lemosást. Vagy ne tegyem?

Az általam eddig használt szerek közül okozhat gondot bármelyiknek a túladagolása, esetleg nem megfelelő időszakban történő használata?

Köszönöm!
Mozo66 Creative Commons License 2009.08.31 0 0 2446
Nagyon szépek !!!

A Vénusz nálam is szenzációs volt , nálam lassan lemegy a zöme , már csak némi Michelini maradék , meg a Augustred , Wega , Fairlane van a fákon . nagyon tetszik a Padana termése és a Calreden is van mutatóba ezek jók lesznek , csak még nőni kell a fáknak .
Előzmény: ninovarga (2442)
Mozo66 Creative Commons License 2009.08.31 0 0 2445
Hát ..még lehet . Nekem az a tapasztalatom , hogy a szeptember elejéig vetett hagyma még nagyon szép lesz . Holland vetőmag a cég neve , ezt írd a gugliba . Egy kedves hölggyel szoktam beszélgetni , hogy mijük van . Én az idén a két lila melett 4 fajta ezüst hagymát vetettem . Sárga héjú az kimaradt . valamennyi magom maradt , de mivel nem vagyok egy nagy " postánfeladós " ezért azt tanácsolom inkább rendeld meg , 1-2 napon belül megkapod . Electricet ajánlom az nagyon jó és én még a Parade, Performer -t vetettem , meg a Glaciert azt már ismerem .

Persze minél előbb vetni aztán öntözni , hogy csírázzon .

( bácsi az öregapád térgyekaláccsa ) : (
Előzmény: Flanell (2443)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.31 0 0 2444
Hát...vannak...,de nem feltétlenül arra vagyok csak beállva.
A helyi faiskolás megszánt /.../ és kaptam tőle 5 fajta őszi-szemzőágat-így legalább néhány szemzést tudtam csinálni,bár még így is maradt magoncom....
Amiket kaptam: a régi Incrocio pieri/nekem vhogy még eddig még kimaradt/,Caldesi,Kínai laposból KOPASZ, ill. 2 fajtát név nélkül-ezeket ő is úgy kapta kipróbálásra egy másik faiskolástól/gondolom ez svarc fajta :)/...ill egy ismerőstől kaptam Fuji almát ,így az idén sem mardtam szemzés nélkül....bár nem így terveztem egészen...
Előzmény: Mozo66 (2433)
Flanell Creative Commons License 2009.08.30 0 0 2443
Mozo bácsi!

Lehet még vetni áttelelő vöröshagymát?
Ha igen, akkor lécci írd már le mégegyszer a beszerzési címet, mert sehol nem találom.
Ahonnan az ismerősöm a dughagymát vette évek óta, az a cég beszüntette a termelést.

Vagy nincs esetleg feleslegben kimaradva mag, vagy dughagyma? Átvenném.
ninovarga Creative Commons License 2009.08.30 0 0 2442
Ezzel az utolsó szedéssel zárul a többi fajtához hasonlóan hetekig szedhető BIO(!)Venus szezonja, A gyümölcsök zöme 30 deka fölött, jó részük közelíti a 40-et. Mindez egy, a szakma tudománya szerint őszibaracktermesztésre nem alkalmas területről (immár több, mint 15 éve, mindig hasonlóan).
F.Szilvi Creative Commons License 2009.08.29 0 0 2441

Beérett a tavaly ősszel ültetett Vénusz 1 db megmaradt gyűmije...

 

ninovarga Creative Commons License 2009.08.29 0 0 2440
Olaszországban most már egyre több ültetvény van mikroszaporított anyagból, saját gyökéren. Mondanom sem kell, hogy milyen fantasztikusan homogén, szép állomány alakul ki belőle. Lényegében ezek ugyanúgy saját gyökéren vegetáló fák, mint a magoncok, csak a klónozás gondoskodik a genetikai azonosságról.
Ha Magyarország annyira tartana valahol, mint amennyire nem, akkor a valaha őszibaracktermesztésre alkalmatlan talajúnak, klímájúnak stb.-nek kikiáltott körzetek némelyikén az ilyen szaporítóanyaggal létrehozott ültetvényeken káprázatos dolgokat produkálhatnánk. Annak megfelelően, mint amilyen képet ezek a magoncmatuzsálemek mutatnak, demonstrálva, hogy ez a talaj több, mint jó az őszibaracknak, nem úgy mint a túl meszes, mandulás körzetek, ahol KÉNYSZERBŐL a barackot mandulára kell szemezni.
Azaz kiderülhetne, hogy a régi dogma akkor válna igazsággá, ha a feje tetejére állítanánk!
Előzmény: Mozo66 (2431)
ninovarga Creative Commons License 2009.08.29 0 0 2439
Szerintem ez nagyon helyes logika.
Előzmény: scsaba1 (2438)
scsaba1 Creative Commons License 2009.08.29 0 0 2438
Nah, ezen már én is gondolkodtam... A mandula alany nálunk sem jó a homokon, gyorsan tönkremegy a fa, sokszor már a faiskolában mézgásodik. (Ilyenkor el sem hozom az oltványt). Viszont mandulát mindenbe lehet szemezni, amibe az őszibarackot is, tehát akár vadőszibe is vagy barackmandulába is, de akár St. Julienbe is. De a faiskolák amradtak annál a buta dogmánál, hogy mandulát csak keserűmandulába... Ebből mondjuk a barackmandulát meg tudom érteni, mert generatív szaporítású barackmandulák eléggé heterogén állományt adnak, bár ez valamennyire mérsékelhető tápkockás előneveléssel. Viszont pont a barackmandula mellett szól, hogy ennek az alanynak a legjobb az ökológiai tűrőképessége, tehát nem túl érzékeny az talaj kémhatására/mésztartalmára sem.

Ha majd talán jövőre indítom a saját faiskolámat, akkor én nem fogom km.-ra szemezni a mandulát.
Előzmény: ninovarga (2437)
ninovarga Creative Commons License 2009.08.29 0 0 2437
Egyébként errefelé a mai napig hiányzik a fajok közül a mandula a mészhiányos, savanyúba hajló kémhatású talaj miatt, pedig meggyőződésem, hogy például GF- be szemezve csodálatos dolgokat lehetne itt mandulával is elérni, csak idáig senki nem jutott el, a nagy szakma pedig ugyanúgy sz..ik rá, mint minden másra.
Előzmény: ninovarga (2435)
ninovarga Creative Commons License 2009.08.29 0 0 2436
A képeket ugyanazon a napon készítettem, amikor föltettem őket. Az élmény teljesen friss volt.
Előzmény: Mozo66 (2434)
ninovarga Creative Commons License 2009.08.29 0 0 2435
Ebben az esetben nem kell a magoncot idézőjelbe tenni. Az illető legidősebb fái mind magoncok. Többször leírtam már azt a sajátos helyzetet, hogy ebben a térségben 30-40 évvel ezelőtt ismeretlen volt az akkor gyűjtőnévvel "franciabaracknak" nevezett, tulajdonképpen oltvány barack. Ennek az volt az oka, hogy lerakatban, faiskolában kizárólag mandulaalanyon lehetett oltványokat kapni, amelyek ezen az abszolút mészhiányos talajon egy-két év alatt kipusztultak. Miután erősen tartotta magát az a szörnyű tévhit, hogy az őszibarackot mandulára KÖTELEZŐ oltani, ezen a tájon sokáig nem léteztek néven nevezett fajták.
Ez a kert még ennek a történelmi időnek az emlékét őrzi.
Amint írtam is, egy szenvedélyes vadbarackszelektor kiválónak tartott fajtája három magjából van itt három fa, egymástól kissé eltérő karakterisztikával. A múltkor érett az, amit akkor bemutattam egy másik testvérével együtt, amelyik szintén nagyon jó, de nem annyira darabos gyümölcsöket terem. Most érik, vagy lassan kezd már érni az, amelyik ugyanolyan darabos, mint a bemutatott fajta, csak későbbi érésű, a gazdája szerint még az előzőnél is jobb (de akkor már elképzelni sem tudom, mennyire finomnak kell lennie).
Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy akkoriban itt a környéken, névvel nevezett nemes barackról származzanak a magok. Ezek tehát magoncok a szó legeslegmélyebb értelmében!
Előzmény: Mozo66 (2431)
Mozo66 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 2434
Pontosítok , nem is a Michelínire , hanem jobban megnézve ez Incrocció Pieri . kíváncsi lennék , mikor készült a fotó .
Előzmény: Mozo66 (2431)
Mozo66 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 2433
Vannak késői fajtáid .... A Padana nálam is először mutatja meg a termését .
Előzmény: Törölt nick (2428)
Mozo66 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 2432
Ez valóban hajaz a Championra , az érésidő a színeződés ( hiánya ) bár nálam nem ennyire csúcsos , de ez lehet egyedi jelleg is .
Előzmény: karibaba (2426)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!