a megváltozott alkatrészek, hanxórók, crossover, erősítő mennyire változtatják meg a hangképet?
Elvileg - ha minden jó - nem változtathatnak. Azt a spektrumot, amit a Hammond ad, bármelyik normálisan kivitelezett erõsítõ és hangszóró tudja. (Littlebig hanxerén felvettük a belsõ erõsítõ karakterisztikáját: 25 Hz alatt az erõsítõ meg sem mozdul, 30 Hz-re teljesen feléled [32 Hz a legalacsonyabb alaphang, amit vinnie kell], aztán egy érdekes kétpúpú karakterisztikát mutat, ami középtartományban, 800 Hz környékétõl kicsit vág, aztán - ha jól emléxem - 1400 Hz-tõl visszaáll az alapszint és ott marad a csillagos égig. Olyannak tûnik, mintha a generátorok beállítása szerinti karakterisztikára még "rásegítene" az erõsítõ is. Viszont a legmagasabb generált frekvencia valamivel kevesebb, mint 6 kHz, ami efölött van, az már a billentyûzés "zaja", de ez is szervesen hozzá tartozik a Hammond hangzáshoz. A Leslie végfoka tisztességes beállítás esetén ezen nem ronthat, ami szerintem a legkritikusabb, az a crossover, ha nem jó a két tartomány közti átmenet.
Szia! Ezeket a képeket láttam. A fa tölcsér már jó kompromisszum lenne, ha hirtelen szükségem lenne egy ilyen tölcsérre. Bár nem értem a megalkotóját, hogy miért kerek diffúzort rakott rá:-) Gondolom a tölcsért is találomra görbítette oda. A szakirodalom azt írja, hogy egy jól méretezett tölcsér, 10-15%-al jobb teljesítményt adhat, mint egy szabadon sugárzó hangszóró. Példa erre, hogy Jerikó falait is sikerült ilyen eszközökkel ledönteni:-) A havasi pásztorok kürtjei is 2-3méter hosszúak (Alphorn) pont azért, hogy ideálisan megnőjön a sugárzási ellenállás a tölcsérben, és messzire lehessen törpujázni vele. Ezért szeretnék én az eredetinél 2-3szor hosszabb tölcsért beépíteni az épülő lezlikbe. Persze ez csak úgy lehetséges, ha összehajtogatom, vagy feltekerem a tölcsért. Ettől lesz majd izgalmas a feladat:-) Én gyanítom, hogy eddig nem hallot komponensek is hallhatóak lesznek a hammondból, bár ezt még én sem veszem szentírásnak, csak reménykedem benne.
Sikerült megtalálnom ezeket a hangfalakat. Jórészük a hagyományos lezli tölcsérekkel van megoldva, csak más meghajtóval, és motorokkal. Tetszett az "űrhajós kiképző centrifugára" emlékeztető dupla szokol rádió hangszórókkal szerelt. Hiába! Vannak még nálam is elvetemültebbek ezen a világon:-)) Én egy kicsit több profizmust szeretnék beletenni, nemcsak olyan "jó lesz neked haver" alapon működne. Persze nem lesz olcsó befektetés, ez már körvonalazódott bennem, de majd meglátom, hogy megérte e:-)
Szept 24 szerda 0:00h Lonnie Liston Smith koncertje Élő koncertek a New Morning-ban
és...
okt.2 csütörtök 22:25h Maria Schneider zenekar koncertje Vienne Jazz Fesztivál (Quincy Jones léptékű big band királynő!!! - olyan mint Rhoda a Hammondon - érdemes nem kihagyni!)
amúgy itt lehet egyéb programoknak utánnanézni: MEZZO műsor
A teljesítménylezlik A fórum tartalmához igazodóan több kérdést vetnek föl. Találkoztam ilyennel, C3juice által. 2×100W csöves végfok, hozzá igazodó magas és mélynyomók egy 122-es szekrényében. Az biztos hogy embertelenül hangosan tud szólni, igazi nagyágyú. Sajnos élesben nem volt alkalmam kipróbálni. De több kérdést azért felvetődött bennem:
1: a megváltozott alkatrészek, hanxórók, crossover, erősítő mennyire változtatják meg a hangképet? Itt most elsősorban a lábbasszusos jazz orgonálásra gondolok, nem a hörgő/sikító rockra, ott kevésbé lényeges.
2: megéri-e? Ez személytől függ persze. Mert ha nagy koncert van, akkor úgyis kimikrofonozzák és van egy csomó kontroll a színpadon, nem kell nagy hangerő. Ha klub kierősítés nélkül, akkor nem túl nagy, nehéz, hangos egy alacsony költségvetésű programhoz?
Ez tényleg nagyon személyre szabott megoldás, nem biztos hogy általánosságokat le lehet vonni belőle.
Neked nincs okod visszavonulót fújni, amiket eddig alkottál azok nagyszerűek! A teljesítményt ne feledjük el jó mérőszám az, de nem minden. Ennyi az egész, csak bátran tovább, örömmel olvassuk a fejlesztéseidet!
Ezen túl még kérdést sem teszek fel teljesítménnyel kapcsolatban. Már csak azért sincs sok értelme, mert azért van a hangerő szabályozó minden erősítőn, hogy épp megfelelő hangerővel halljuk a kívánt hangokat. Egyébként én a nagy teljesítményt, csak erőtartaléknak használom, és nem demonstrációnak! Bár néha meg kell mutatni, hogy van itt is erő:-))
Mélységesen egyetértek. Egy "készre mért" rendszeren még általában lehet finomítani hallás után, közben folyamatos méréssel ellenõrizve, nem lépünk-e túl valamilyen határértéket.
Ez, ha a mélyére akarunk nézni, igencsak bonyolult. A tervezésnél az elhanyagolások olyan mértékűek, hogy abba lehet a legjobban belebukni, ezért a tapasztalat (lásd ökölszabály, stb) nagyon sokat nyom a latba, mert ugye egy dolog a teljesítmény, a hatásfok, a hangnyomás, de még itt csak egy bántó zajról van szó. Ennek meg is kell szólalni, frekitartomány, dinamika, egyenletes hangkép, zenei ízlés, stb. a végtelenségig fokozható. Szerintem is vmilyen elv alapján tervez az ember hangfalat, aztán rájön, hogy mi a hibája, és tökéletesítgeti. Sajnos a vevőkért folyó hajsza a paraméterek reklámízű túldimenzionálása félrevezető. A vasalóm majd 2 kW, mégsem szól jól. Az én egyéni véleményem: Szeretem a nagyméretű hanxórókat, a tágas hangfalakat jó vastag fából, a pozdorját pedig szívből útálom, a műanyagról már nem is beszélve. Szeretem a 40-60-100W-os szép csöves erősítőket. Nem kifejezetten hat meg a 15 cm-es hanxóróval ellátott szubvúfer.
Szerintem a kész terméken végzett méréseket túl az emberi fül, ami a legjobb mérce, de tegyük hozzá, ember és ember közt is iszonyú nagy a különbség. AMi egyik embernek bejön, a másiknak akár bántó is lehet. Tehát hajrá, alkossunk, módosítsunk, de leginkább gyönyörködjünk a szép hammondos zenékben.
OFF: ez valóban így van. Nem adják meg a mai napig sem, csak annyit mondanak hogy elegendő. ON: Nem a számok értéke a lényeg. Egy 122/147-es lezli a maga nem is negyven inkább 35wattjával nem tűnik soknak. De amikor mellékerül egy jóval kisebb, újabb cucc, szépen fölé tud kerekedni.
Nos erről a teljesímény vitáról, vagy eszmecseréről, és a hangfalamról eszembe jutott egy kedves történet. Egy gazdag ember vásárolt egy Rolls Royce-t. Nagyon örült neki,hogy végre sikerült vennie egy ilyen autót magának. Miután kifizette, és elindult volna vele haza, a következőt kérdezte az eladótól: Mondja uram! Milyen teljesítményű ez az autó? Mire az eladó kedvesen mosolyogva csak ennyit mondott: Pont megfelelő!:-))
A cikkben olvasható példák elég jól alátámasztják azt a durva becslést, amit csak "ötös-szabálynak" szoktunk hívni:
Ha szükséged van 1 W (torzítatlan) hangteljesítményre, akkor ahhoz kell egy 5 W-os erõsítõ (5x-ös szorzó) és egy 25 W terhelhetõségû hangszóró (megint egy 5x-ös szorzó)
Rendben van! Nem vitatkozom, mert lehet hogy nem pont úgy van igazam, ahogy én gondolom. Éppen ezért javaslom minden érdeklődő számára ezt a cikket. Ez valamelyest alátámasztja amit gondolok erről a témáról.
egy csecsemő sírása kb. 1-2Watt telesítménnyel szólhat
Nincs az 100 mW sem...
Az erõsítõ által leadott villamos teljesítmény nem számolható át hangteljesítménnyé, pontosabban hangnyomássá vagy hangossággá. Egy biztos, hogy a hangszóró által leadott teljesítmény kisebb lesz, mint az erõsítõ által szolgáltatott villamos teljesítmény. Hogy mennyivel, az a hangszóró hatásfokától függ. Hogy aztán ebbõl az akusztikai rendszer mekkora hangnyomást képes produkálni, mennyit nyel még el belõle, az meg - kissé leegyszerûsítve a dolgot - a doboz függvénye.
Hallottam Matyó cuccát. Egy két alkatrészét magam javítottam:-)
Régebben már írtam, hogy akusztikus rendszerekben, az erősítő villamos teljesítményét, nem szabad összekeverni az akusztikus teljesítménnyel! Az általam épített hangfal villamos teljesítménye is csak kétszer 80Watt. Sajnos nem ismerem azt az átszámítási képletet, amivel meghatározzák a zenei (akusztikus) teljesítményt. Ne feledjük, hogy nagy membrán felülettel, kis amplitudóval, sokkal jobb eredményt lehet elérni, mint kis felülettel, és nagy teljesítménnyel, nagy amplitudóval.
Mégvalami: egy csecsemő sírása kb. 1-2Watt telesítménnyel szólhat. Mégis 130dB -el szól! Azaz egy légkalapácsnál is hangosabb:-))
Lehet, hogy egy templomban jó hasznát vennék egy ekkora cuccnak
Nem biztos. A Váci úti (Forgách utcai) templom Ahlbornja 20 Wattos (csúcsban 30) és bõven elég.
Littlebig erõsítõje most 42-45 Wattot tud szinuszos jellel folyamatosan, torzítatlanul, rövid beütéseknél 55-60 Wattot képes leadni és nem szól rosszul.
Lehet, hogy egy templomban jó hasznát vennék egy ekkora cuccnak, ha lepukkan a sípos orgona:-)
Rendben van lebeszéltél a tervemről.........de mi a fenét kezdek a basszusládámmal? Rendes darab, és van egy 815-ös lezlim 760-asítva. A rotosonic dobban új, és nagyobb hangszóró van. Felül eredeti jensen V21 van. Ez is majd alku tárgyát képezi majd, ha lesz érdeklődő:-)
Szerintem is. Meggondolandó az extranehéztüzérség. Hamár annyi hangerő kell, nem feltétlenül a zenész alapjának kell betölteni a teret, ott van a PA cucc akkor, és vele a kontrollok. Klubba meg lehet hogy sok, nehéz, drága.
Inkább a gazdája vágja agyon!:-) Egyébként tervbe van véve egy nagyobb építése. Van egy kallódó basszusládám, amibe elfér két 40cm-es mélysugárzó. Azt szeretném feléleszteni, és a tetejére egy hasonló ládát biggyeszteni. Az már közelítené az 1kW zenei teljesítményt:-) De az már nagyon brutális szerintem..........
Gratulálok, nagyon szép, definiált, tág térrel rendelkező hangkép, igazán jó társa egy billentyűsnek. Mivel sztereó, egyszer ki kéne próbálni műlezlivel, hátha úgy is kellemes meglepetés lesz.
Végre sikerült lefényképeznem a barátomnak épített hangafalat. Igaz addig nem akartam róla sokat fecsegni, amíg ki nem derül, hogy koncerteken hogy teljesít.
Most érkezett haza egy egy hetes erdélyi koncert körútról épen, és egészségben. Az új gazdája nagyon meg van elégedve vele, és a zenész társak irígységét is sikerült kivívnia ezzel a hangfallal. Tehtube mesternél csak félig volt kitekerve a hangerő poti, a koncerteken viszont teljesen nyitva volt a bemenet. Kontroll ládákba nem is kérte a srác a szinti hangját! Leüvöltött mindenkit a szinpadon:-)
Antracit szürke szövettel lett bevonva a láda, és fekete festést kapott a többi helyen.
Nagyon igazatok van, hogy a YouTube-on hallgatva túl halkra sikerült az alsó manuál hangja a basszushoz és a dobhoz képest, de ez nem keverési probléma - a Cubase és az Infinity hangdobozok, valamint egy AKG studió felhallgató is segítette a keverést - hanem a 5.1 hangú HD videoklipp a YouTube-hoz illeszkedő .wmv konvertáláskor történt egy kis baki amit azután a YouTube "monósítása" kiemelt. (a kissé jobboldalra panorámázott orgona a mono felvételen mégjobban elhalkult) Sebaj, ha egyszer elkészül az Artons honlapja, oda majd sztereóban és az észrevételeiteket figyelembe vevő keverésben fog felkerülni....:-)))