Keresés

Részletes keresés

Csíkos Tigris Creative Commons License 2017.08.01 0 0 5403

Nagyon jól néznek ki! Gratulálok,sok törődés és munka van bennük!

Előzmény: szölőszem (5399)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.08.01 0 0 5402

Gyönyörű fajták....jó év ez  a szőlőnek...eddig!

Előzmény: szölőszem (5399)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.08.01 0 0 5401

Nálam már most vannak olyan tavaszi ültetésű oltványok,amik már 2 szálon 2 m felett járnak ujjnyi vastagság mellett....kinő a világból.Ezeket,ha nem terhelem- legalább minimálisan- mi lesz jövőre vele?? Most elfogom 2m magasan csípni...tovább nem engedem,így még sokat vastagszik őszig + totál beérik a teljes vessző...

Én a nagy fürtöket preferálom inkább...mivel csak ezekre húzok hálót...a kicsikkel lesz,ami lesz.... sok fürtnél nem mindegy mennyi hálót teszel fel!

Előzmény: van_Persil (5394)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.08.01 0 1 5400

A minap(múlt szombaton) volt szerencsém ellátogatni R.Józsi fórumtársunkhoz és szemrevételezhettem a csemegeszőlő gyűjteményét.Nagyon vártam már a találkozást,mivel nagyon szeretek hasonló érdeklődésű emberekkel találkozni ill. azokat a fajtákat élőben megcsodálni,amiket eddig még csak képeken vagy videókon láthattam... Kb.170 fajta,gyakorlatilag magyar csak 1-2 fajta...ennyiből!Kapkodtam a fejem a sok szebbnél - szebb szőlő láttán...egy "hátránya" volt csak a látogatásnak...rájöttem,hogy sokkal több fajtát kell beszereznem,mint eddig hittem :)....egy részükről még csak nem is hallottam. :) Fórumtársunknak ezúton is szeretném megköszönni szívélyes vendéglátását és gratulálni a gyűjteményéhez,amit sok munkával,kitartással és anyagi ráfordítással hozott létre!!

szölőszem Creative Commons License 2017.08.01 0 0 5399

Néhány ígéretes fajta: Csokoládé,Preobrazsényie,Sfinks,Julian,Rosfor,Galahad,Bazsena

szölőszem Creative Commons License 2017.08.01 0 0 5398

A magnélküli fajtáknak nincs magja, vagy ha van is csak puha magvú, ami nem termékeny. Ezért magot sem árulhatnak. Ha mégis, akkor az átverés.

A magról nevelt szőlő nagyon ritkán hasonlít a szüleire.

Előzmény: andrás1969 (5372)
szölőszem Creative Commons License 2017.08.01 0 0 5397

Ezekből a képekből nem lehet megbízhatóan azonosítani. Ahhoz, hogy azonosítani lehessen, több minden szükséges: Érési idő, vitorla képe, levél színe, fonákja, mintázata,növekedési erény, betegség ellenállás, fagy érzékenység, fürt átlag tömeg, bogyó íz, méret, szín magok száma, mérete,bogyó héj vastagság stb.

De még így is bizonytalan az azonosítás, mert sok hasonló tulajdonságú fajta van.

Ami a fürt és bogyó méretét illeti, mindenki szeret dicsekedni.Én is. Sok éves megfigyelésem alapján azonban az átlagos fürtméret(06-1,2 kg.) a 8-12 gr.-os bogyó méret a kedvencem, mert minél nagyobb a bogyó annál kevésbé jó az íze.

Előzmény: 122512 (5396)
122512 Creative Commons License 2017.08.01 0 0 5396

Szóval tudná nekem valaki azonosítani? Van rengeteg féle szöllőm de egyrészt még nem termők és azok még lehetnek bármik (remélem az ami) másrészt egyik levélzete sem ilyen.

Előzmény: 122512 (5388)
122512 Creative Commons License 2017.08.01 0 0 5395

Elolvastad? Ez az első fürt amit hagytam, most harmadik éves. Egy szöllő sem hoz kétkilós fürtöt az első meghagyott fürtnél ilyen fiatalon.

Előzmény: kopasz majom (5390)
van_Persil Creative Commons License 2017.08.01 0 2 5394

1. Egy két-három éves oltványon ha kétkilós fürt van, akkor megnézném azt a tökét 5-6 évesen, már ha el fog élni addig.

2. Mi az értelme egy kétkilós fürtnek azon kívül, hogy az önjelölt Ivan Vlagyimirovicsok itt a fórumon dicsekedjenek vele? Mert megnézem azt az embert, aki egy kétkilós fürtöt együltö helyében betöröl, annak meg, hogy egy fürtböl csináljunk több kisebbet, semmi értelme, mert egy nagy fürtöt sokkal nehezebb megvédeni, mint több kisebbet.

Kulicz Creative Commons License 2017.08.01 0 0 5393

Én is függönyből varrtam a zsákok egy részét, a többit szúnyoghálóból. Mindegyik jó megoldás, csak időigényes, sok munkával jár. A lila boltiból pedig 50 db kerül szállítási költséggel együtt kb. 1000 ft-ba, viszont csak kis fürtökhöz alkalmas.

https://www.youtube.com/watch?v=Cy9oEmatOLE

Előzmény: VERSZERKER (5389)
Kulicz Creative Commons License 2017.08.01 0 0 5392

Ez a kínai háló érdekelne, kérlek értesíts, ha már aktuálissá válik!

Előzmény: Maci_P (5387)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.01 0 0 5391

óriási fürtű csemegeszőlő van,akár 2 kilós fürtökkel.

Kinek mi a szempont. Nálam ez teljesen érdektelen...

kopasz majom Creative Commons License 2017.07.31 -2 0 5390

Nem szeretnélek megbántani,de olyan satnyácskák,hogy én nem is lennék rá kíváncsi kinek a szülötte.

Annyi új ,és óriási fürtű csemegeszőlő van,akár 2 kilós fürtökkel.

Már az idén át kellett volna oltanod zöldbe fásan,valamelyik stabil új fajtára.

Előzmény: 122512 (5388)
VERSZERKER Creative Commons License 2017.07.31 0 0 5389

Köszönöm,hogy reagáltál ,mindannyiunk okulására.

Én függönyből zsákokat vártam,nem tudom ,hogy válik be.

Előzmény: Maci_P (5387)
122512 Creative Commons License 2017.07.31 0 0 5388
Maci_P Creative Commons License 2017.07.31 0 0 5387

Nekem is van ilyenem, itt vettem:

https://perla-x.hu/webshop/keritesek-halok-racsok/madar-vakond-es-vadkar-elleni-halok/darazs-elleni-vedohalo-50-db-csomag_reszletek.html

De sajnos csak kisebb fürtmérethez használható, idén az Esther fürtjeire sem tudtam rátenni.

Aztán meg esősebb időszakban megjártam már vele, nem folyik ki belőle rendesen a víz (kis hálószem, felületi feszültség), ezért képes emiatt rothadásnak indulni.

Nemrég találtam egy szúnyogháló jellegű zsákot , 25x35cm-s méretben, megrendeltem (Kínából), majd beszámolok róla, mert szerintem praktikusabb.

Előzmény: VERSZERKER (5386)
VERSZERKER Creative Commons License 2017.07.31 0 0 5386

Nagyon tetszett a kis videód ,felfigyeltem a védőhálód praktikusságára,sajnos nálam is előszeretettel megcsipkedik a rigók utána jönnek rá a darazsak ,és végül a botritisz kivégzi a fürtöt.

A kérdésem az volna,hol szerezhető be ez a háló,és milyen néven?

Megköszönöm előre is a válaszod, bizonyára többen is szívesen alkalmaznák ezt a fajta védelmet.

Előzmény: Kulicz (5385)
Kulicz Creative Commons License 2017.07.31 0 0 5385

Július utolsó napján készítettem ezt a videót erről a tavaly oltott lengyel szőlőfajtáról. Nincsenek óriási fürtjei és bogyói, de koraisága és finom, egyéni íze miatt javaslom minden csemegeszőlő kedvelőnek.

https://www.youtube.com/watch?v=BJGiF8gbYpQ

kopasz majom Creative Commons License 2017.07.30 0 0 5384

Én nagyon szeretem az őzbordát,jó fűszeresen,vörösborral.

Előzmény: sajtosbalazs (5382)
Maci_P Creative Commons License 2017.07.30 0 0 5383

Biztos vagy benne, hogy az áttelelő rügy indult meg, és nem csak a hónaljhajtások lettek a szokásosnál erőteljesebbek? Mert a vitorla sérülésekor inkább ez utóbbi szokott történni.

A visszametszést mindenképpen meg kellett volna csinálnod az első 1-2-3 évben, a kártétel ezt nem befolyásolja. De inkább csak tavasszal metszed meg, mert sosem lehet tudni, hogy a csirkézés feletti rügyek élnek túl, vagy a takarás alattiak. Egyébiránt nem csak a látható világos rügyek léteznek, hanem a sár- és alapi rügyek is, szóval ha él - és áttelel -  a csemete, ki fog valahonnan alulról hajtani, ha a két világos rügyed nem is lenne meg.

Előzmény: sajtosbalazs (5382)
sajtosbalazs Creative Commons License 2017.07.30 0 0 5382

Az ősszel ültettem oltványokat. Sajnos az őzek ellen még nem tudtam védekezni kerítéssel, most ősszel már lekerítem. Szinte 100%-ban megrágták az összes növényt, többször is. Most van olyan hajtás ami kb 15-20 cm és van ami 70. Gondoltam, h ősszel visszametszem mindet alsó 2-3 rügyre a csirkézés előtt és elölről kezdem. Viszont a folytonos őz kártétel miatt szinte minden rügy megindult. Próbálnak szerencsétlenek növekedni. Kicsit tanácstalan vagyok hogy mi legyen. Köszönöm előre is a tippeket!

budai2 Creative Commons License 2017.07.29 0 0 5380

A nyelvi problémafelvetéseddel nagyon egyet értek. Egy olyan országban, ahol a Bálintot "átkeresztelhették" Valentin-ra, ahol az Isten éltessen sokáig! helyett a 'hepi börszt déj tu ju' egyre inkább elfogadott borzalma válik divattá, tényleg törekedni kell az idegen nyelvi hatások visszaszorítására a szőlő megnevezések területén is.
Szerintem ez nagyon nehéz feladat.
Az orosz fórumokon olvashatóak megnevezésviták. Az új fajták általánosan elfogadott neve  (oroszul is!) gyakran több alternatíváról szóló vita után alakul ki. Valami hasonlónak esetleg nálunk is lenne értelme. Pjotr nyílván le tudná fordítani magyarra a beszélő megnevezéseket, például Nagyezsda rannaja helyett lehetne korai Nagyezsda a magyar megnevezés. Aki tovább akarja bonyolítani a fordítást, az a Nagyezsda női név jelentését is lefordíthatná Remény-nyé. Lenne belőle Korai Remény? Na de melyik változatot fogadjuk el?
Nehéz és nem egy emberre bízandó a megoldás keresése.

Előzmény: SándorTiszteletes (5368)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.07.29 0 0 5379

Szia Peti!

Kitartást az áldozatos munkátokhoz,azt hiszem erre nem sokan vállalkoznának így,ilyen formában....

Azt esetleg lehet tudni,hogy azt az 5 bizonyos fajtát honnan-miből választják és milyen kritériumoknak kell megfelelniük?? 

Üdv.Laci

Előzmény: Pjotr77 (5371)
budai2 Creative Commons License 2017.07.29 0 0 5378

Az nem saját kertből való kép. Valakinek meg akartam mutatni, hogy vannak német kísérletek a ribizli orsó szerű nevelésére, de technikailag csak ilyen áttételes módon tudtam megtenni (mert az eredeti forráskép hivatkozási adatát  nem mentettem el).

Előzmény: Édeske1 (5375)
Édeske1 Creative Commons License 2017.07.29 0 0 5377

Az első képen még egy próbálkozásom , amit itt a fórumon tanultam .  A palackos módszer gyökeres oltványokon , olyanok mint : Wiktoria 5 , Nizina , Podarok Ukraine , Rozowy Timur , Laura ( rozsaszin ) és Ewa ( rozsaszin ) . Csak az én sima idei dugványaim , második kép , sokkal szebbek . 

Édeske1 Creative Commons License 2017.07.29 0 0 5376

Édeske1 Creative Commons License 2017.07.29 0 0 5375

Az alap albumodba van benne , az Inda foton . 2015. június . 25.- én töltötted fel .

Előzmény: budai2 (5374)
budai2 Creative Commons License 2017.07.29 0 0 5374

Valószínűleg elnéztél valamit. Ribizlim ugyan van elég sok, de ezen a képen nem látszanak.

Előzmény: Édeske1 (5362)
budai2 Creative Commons License 2017.07.29 0 0 5373

Köszönöm, hogy megnézted. Tartottam attól,  hogy valaki megszólal, hogy a szokásos szakmai szabályok szerint  ilyen hatalmas túlterhelés nem engedhető meg. Mert magam is bizonytalan voltam, hiszen teljesen szakmán kívüli hobbikertészként tevékenykedem. De ha példád szerint más is csinált hasonlót, akkor megnyugodtam. Köszönöm.

Előzmény: Kulicz (5360)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!