Ez egy ilyen mítosz. Volt már ilyen máskor is. Amikor jöttek a törökök a protestánsok nem győzték hangsúlyozni, hogy mindez az elkövetett bűnök miatt van! Vissza kell fogni magunkat és akkor megint minden rém klassz lesz!
Máskor meg mást találnak ki az ilyesmire fogékony emberek, csakhogy egy kicsit ostorozhassák magukat és saját fajtájukat.
Köszi a figyelemfelhívást, most nagyon sok munkám van és sajnos ezért nem tudom elolvasni. Emiatt fáradt is vagyok hozzá, de a hétvégén mindenképpen megteszem. Üdv.: Béci
Na, körvonalazódnak lassan- lassan a dolgok. Ugyanis a humán tényezővel semmiképpen sem magyarázhatóak meg a korábbi földtörténeti/történelmi korok felmelegedési periódusai. Ezt legfeljebb a zöldek hiszik és terjesztik... :-)
Az imént foglalkozott a témával a Deutshe Welle TV.
Az Innsbrucki és a Berni Egyetem egy- egy kutatója az Alpok azon területén amelyet korábban hó borított, de amelyről a globális felmelegedés következtében mára már leolvadt -és jelenleg is olvad- a hó 7 000 -évesre korúra becsült különböző fafajok fosszilis maradványait találták meg és gyüjtötték be laborvizsgálat céljára.
Érdekes adás volt szép felvételekkel. A DW TV műsorrendje szerint biztosan megismétlik, valószínűleg leadják németül, angolul, s talán spanyolul is.
Meggyőzőek a grafikonok, jó ,hogy végre van pár tény a birtokunkban, de ahogy a felmelegedést az emberiség számlájára írók tévedhetnek - remélem - addig sajnos az ellenzők is! Hisz az ő gondolkodásukat éppúgy lehet vonatkoztatni fordítva is!
Ugyanis nem volt még példa korábban az emberiség ilyen nagymértékű hatására, erre nincs korábbi összehasonlító adat.
Lefordítva mindennél fontosabb annak bizonyítása mitől van a felmelegedés, hisz látszik ,hogy korábban is előfordult, ugyanakkor arra még nem volt példa ,hogy a légköri co2 és egyéb kibocsátás ilyen drasztikusan növekedett.
Tehát lesz-e lehűlés mint eddig mindig , vagy az átlaghőmérséglet csak nő és nő? ( Nem csak 2 fokkal hanem 6-tal!?)
Így igen. Ha az egyensúly alatt agy bizonyos időszak átlagát nézzük, akkor mint statisztikai fogalom létezik. De a valóságban akkor is a felmelegedés és a lehűlés váltakozása.
Szerintem az egyensúlyi helyzet ezesetben dinamikus egyensúlyt jelent, nem pedig statikusat. Vagyis az egyensúly az ingásokkal és trendekkel valósul meg.
én annak idején pont a "kis jégkorszak" illusztrálására hallottam előadáson (tört. szakon) a dolgot.
A Csele patak - ahogy láttam - manapság rohadt messze van a Dunától, és szinte elképzelhetetlen bárki belefulladjon (ló, páncél figyelembevételével is).
Az már nem az ártéren történt? A duna mente elve egy mocsaras vidék volt. Amúgy az ilyen, hol esős néhány év, hol száraz meleg teljesen természetes jelenség.
Akik meg alkalmazkodás helyett bebetonoznák saját brancsukat, azok kihalnak, vagy legalábbis kis csapatuk csúnyán megritkul az első igazi változáskor. Szal, ameddig nem ülünk fel a fenntartható fejlődés & társai öngyilkos stratégiáknak, addig jó esélyünk van a rugalmas elszakadásra egy komoly változás esetén.
volt, hogy bort termeltek brémában, meg olyan is, hogy "kis jégkorszak"
ez utóbbira magyar történelemből vette példa: II. Lajos király belefulladt a megáradt Csele patakba, ill. azért került arra kiséretével, mert mocsaras volt a vidék a sok esőtől... i(dén augusztus végén ez elképzelhető, de az utóbbi évitzedekben nem lett volna az.)
Nem hiszem, hogy az élővilágnak olyan komoly hatása lenne erre. Egy nagyobb vulkánkitörés kimutatható hatást gyakorol, de az egész ciklikusság, magának az időjárási rendszernek a része lehet. Egyszerűen nincs olyan, hogy egyensúlyi helyzet.
és egyébként olyan dolgokról nem is beszéltünk, hogy a Föld alapvetően egy nagyon összetett rendszer, és ha a nyugalmi állapotból valami kimozdul, akkor arra automatikus reakció érkezik.
pl. ha nő a CO2 koncentráció, akkor a növényi fotoszintézis is felgyorsul asszem. és lehetne sorolni.
Dolgoznak már rég. Egész egyszerűen arról van szó, hogy a témában érdekelt zöldek már nem tudnak kihátrálni a cucc mögül. Most képzeld el, hogy egyszer csak el kellene ismerniük, hogy nincs, nem bizonyítható. Miközben ennél jelentéktelenebb dolgokban is váltig kötik az ebet a karóhoz.
Fél fok, ezer év alatt. Miközben volt, hogy bort termeltek brémában, meg olyan is, hogy "kis jégkorszak", csak az alatt az ezer év alatt. Az laza fél fok. Hogyne:)))))))))))))))))
ezt mondtam én is az illetőnek: az a grafikon, amit berakott , összvissz fél fokos átlaghőmérséklet változásról beszél 1000 év alatt, ami 1) nekem nagyon kevésnek tűnik, 2) másrészt meg amiből kijött, az alapján nekem nagyon vadnak tűnik, hogy tized fokos különbséggel meg lehet adni az éves átlaghőmérsékletet..
1) ezzel szemben már a középkorban/újkorban ennél jóval nagyobb hőmérsékletváltozást szokás feltételezni. 2) ha releváns lenne az évgyűrűelemzés, jégtakaró elemzés, stb. akkor nem csak 200 évre visszamenőleg lehetne adatokkal dolgozni, amit egyelőre nem tapasztalok.
[Nemrég a hurrikános topicban én is megadtam pár olyan forrást, amelyik a 11500 évvel ezelőtti ugrásszerű hőmérséklet-növekedést mutatta. Kábé másfél évtized alatt 14-15 Celsius-fokot emelkedett a hőmérséklet. No, azt nem szeretném most átélni. Öreg vagyok már hozzá. Bár ha pálmafás környék lennénk, nem bánnám. :)]
Volt igazságmagva. Anno úgy keletkezett a globális felmelegedés mítosza, hogy felfedezték az üvegházhatás jelenségét (azt hiszem, a Vénusz bolygó kutatása kapcsán), és annak okait feltárva eljutottak egyes gázokig. Majd rájöttek, hogy ezeket az ipari társadalmak nagyban "állítják" elő. Ezt a két infót összekapcsolták, majd megnézték, hogy az ipari forradalom óta milyen adataink vannak a felmelegedésről. Az adatok riasztónak bizonyultak. Aztán ahogy fejlődött a klímakutatás jöttek szépen sorban az alább is linkelt adatok. Így már tisztán látszik, hogy a felmelegedés és az emberi tevékenység közt nincs kimutatható kapcsolat.
Van ez így. A tudósok nem hibáztak. Ők a rendelkezésükre álló adatokból szépen levezették azt, ami levezethető. Csak közben az egész cucc átment a köztudatba és most, már az isten se fogja tudni elmagyarázni a mítosz híveinek, hogy mi is az ábra. Pedig az ábrák ott vannak alább:)))