A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
az valami más lehetett, a koffeint egészen primitív módon kiválasztják és leszedik a kávéról. Ellenben ezzel veszítünk is, mert némi aroma és ízanyagot is visz magával, ettől van más íze a koffeinmentes kávénak.
Amúgy több mód is van:
etilén-kloriddal kezelés, ilyenkor marad az aroma de senki se tudja mit okoz maga a vegyszer, azt hiszem ez már nem játékos módszer, tán be is tiltották már
széndioxiddal - ezt nemtudom hogy csinálják, de asszem költséges és ritka
tiszta módszer: kávészemeket beáztatják vízbe, ez kioldja az aromákat és a koffeint. Az oldatot fizikai és kémiai szűrés után (szűrőkön marad a koffein, oldatban az aroma) a megszárított kávészemekre permetezik, így lesz íz, de nem lesz koffein.
Te meg azt hiszed, hogy az az aroma van benne amit a természet gyűjtött össze.
Egyébként a neszkafét is így illatosítják vissza, a lefőzött katyvaszt hidegben dehidrálják, a távozó párát lepárolják és az üvegekbe visszafecskendezik amikor az instant kaffé már benne van a csomagolásban.
Szóval ott valami más baj lehetett, a koffeinmentesben nincs koffein, én speciel nem is szeretem, a jó kávé íze, hőfoka aromája és _hatása_ miatt jó.
Ez olyan, mint a szoptatós (bocsánat: alkoholmentes) sör - uahhhh... Ha kávé, akkor az legyen IGAZI, ne pedig annak látszó pótizé... Bár szerintem ezek a mindenféle zacskós, előcukrozott/ízesített gusztustalanságok - tele E-féleségekkel...! - sem méltóak az emberi fogyasztásra!!!
Én egyszer kóstoltam meg egy dobozzal (Jacobs Night and Day), de frankón nem tudtam tőle aludni, így esti fogyasztásra az sem volt alkalmas. Nem tudom (de talán Hayloft meg tudná mondani), a koffeineltávolító technológia tökéletlen-e vagy a koffeinen kívül más élénkítő vegyületek is lehetnek a kávéban esetleg?
"A kávé egészségesebb a zöldség- vagy gyümölcsféléknél, mert jóval erőteljesebb antioxidánsforrás - legalábbis ha hinni lehet amerikai kutatóknak, akik több, mint százféle élelmiszert vizsgáltak meg. Az antioxidánsok képesek hatástalanítani a szervezetet károsító úgynevezett szabadgyököket, és ezáltal csökkentik a rosszindulatú daganatok és szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A tudósok különböző gyümölcsöket, zöldségeket, fűszereket, italokat, olajakat és olajos magvakat vettek górcső alá. Mint kiderült, a kávé toronymagasan vezet, legalábbis, ami az antioxidánsokat illeti, maga mögé utasítva a zöldségeket és gyümölcsöket. A "feketelevest" a fekete tea követi, és szintén dobogós hely jutott a banánnak is."
A kávéivás valószínűleg bizonyos fokú védelmet nyújt a cukorbetegség (diabétesz) kialakulásával szemben - állapították meg az egyesült államokbeli Harvard egyetem közegészségügyi intézetének munkatársai.
Amerikai kutatók szerint a rendszeres kávéfogyasztókat kevésbé fenyegeti az úgynevezett II. típusú cukorbetegség kialakulása, mint azokat, akik nem kedvelik a kávét, vagy jóval kevesebbet fogyasztanak belőle. Ez az összefüggés nők esetében még inkább szembetűnő - fogalmaz az Annals of Internal Medicine nevű orvosi lap, amely a harvardi kutatók eredményeit ismerteti. [...] A kávéban lévő koffein önmagában tovább rontja a helyzetet, ugyanis tovább csökkenti az inzulinérzékenységet. A kávé azonban a koffeinen kívül káliumot, magnéziumot és különböző antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek a Harvard munkacsoportja szerint ellensúlyozzák a kávéban lévő koffein okozta negatív hatásokat, és javítják a szervezet reagálását az inzulinra.
Akkor én előnyben vagyok, mert csak angolt olvastam :)
De úgyis az szokott lenni a mérvadó, általában szeretik félrefordítani a dolgokat.
Mondjuk én sem tudtam a Krups használatijában mit kezdeni azzal, hogy a kávékészítés elején valam "előfőzést" emlegetett, angolul ugyanez, "pre- brewing".
Aztán mikor láttam működés közben, leesett, az előáztatásra gondoltak, belepumpál egy kis vizet a szűrőbe, vár egy kicsit, majd indítja a többi vizet.
Amíg csak egy nyelvet olvastam, nekem se volt annyira magas -- de azután elkezdtem összevetni a magyart és az angolt és attól jól összezavarodtam, ui. ellentmondanak egymásnak.
Én is megvettem a DeLonghi BAR 14-et (bármennyire is gagyi a "built-in tamper" :), de használnom még nem sikerült, mert vmi olyan kacifántos bonyolultra fogalmazták a haszn. utasítást, hogy egyelőre fogalmam sincs, melyik gombot mikor kell megnyomni! No, majd a hétvégén...
(Jó tanácsokat köszönettel fogadok! Úgy emlékszem, ha nem is pont ebből, de a Caffé Treviso széria más darabjaiból már több is található a topikon.)
Ha uarra az alkatrészre gondolunk, a gőzölőcső végén található lyukacsos fejre (ez nálam vmi kemény fehér műanyag), az enyémről azt olvastam a Coffeegeeken, h. egyszerűen le kell csavarni és nem foglalkozni vele, sokkal több éskeményebb habot csinál csak a csupasz fémcsővel. Persze nem biztos, h. ez a Kruppsra is igaz...
Megvettem pár napja a kávéfőzőt, a Krups lett, aminek ideraktam a képét. (info: 4 ezerrel olcsóbb most, plusz adnak hozzá kávédarálót is, így 24 eft)
A probléma: gumiból van a gőzölő adaptere, ami amúgy kinézetre becsapós, mert két végét kivéve fémnek látszik, de az csak borítás. És olyan íze lett a felgőzölt cuccnak, amilyen szaga van a guminak, ami pedig nem kellemes.
Nem értem én ezt a konstrukciót, általában fémből vagy műanyagból szokták csinálni, de elmúlik ez valamitől? Vagy mit csináljak vele? Gondoltam kifőzésre (a'la bébicumi), de azt még nem merem. Egyelőre citromlében áztattuk, most tiszta vízben fürdőzik.
Meg a márkaszervízt akarom felhívni, de sok jóra nem számítok tőlük.
Kedves Vágó Úr: a képen a meglepően alacsony árfekvésű, ezért a magyar háztartásokban igen gyakori Elektra Family Retro egy míves részletét láthatjuk ;-)))
Asszed, viccelsz? Itteni MM-ban 1300 egység, a Senseo gépezet uott 22 E. (Corában biztos olcsóbb, de én nem a mellett lakom.) Azért a saját KVmért nem adok 140 Ft-ot /bögre (mert 1 db csak presszós-csészényire elég)!
1. Jacobs Espresso (piros), ez büntető! (A főnököm kapta -- most már sejtem, h. egy ellenségétől -- és továbbpasszolta nekem.) Egyet ittam belőle, de alighanem a kukában végzi, savanyú, mint az uborkalé.
2. Eduscho Dupla Hosszú: ettől nem vártam semmi jót (reklámanyag volt, 30 g.-os zacsi). Ehhez képest teljesen rendben van, 10-es skálán úgy 7 körül. Sem az első korty nem lep meg, sem az utóíz nem fog elvarázsolni, de középütt jó telt, ennél KV-szerűbbet nem is nagyon lehet kihozni a filteres rendszerből.
3. Senseo Dark Roast: erre már túl kíváncsi voltam, hát egyszerűen vettem egy zacskóval, fölvágtam a kofipedeket ollóval és megcsináltam török kávénak, úgyis ilyen finom őrlemény kell ahhoz is. Tényleg príma minőség! -- bár nem 10 000 HUF/kg-nyira, annyira jó KV nincs is vagy ha van, hát kár belém :) De megkóstolni érdemes.
Nemetorszagban 200 Euronal indit a legolcsobb Gaggia, a Saeco talan meg olcsobb is es ugyan olyan jo kavet csinal mint a dragabbak, ha Magyarorszagon is ennyi akkor en inkabb sporolnek meg egy kicsit a 40 ezerhez es nem vennek Krupsot.
1. Szerintem nyugodtan engedd at a kaven es ha savanyu vagy keseru akkor probald a forro vizet.
2. Nekem Gaggia van, ezen ha nem nyomom fel a homersekletet a gozoleshez, csak megnyitom a gozfuvoka csapjat akkor forro viz jon ki. Szerintem a Krups is igy mukodik.
Kérdeznék leginkább azoktól, akinek 15 bar-os presszógépe van.
1. Ha hosszú kávét szeretnék belőle, mondjuk 2 dl. (szégyellem is magam...), hogy jobb: mind a 2 dl. vizet a kávén átengedni, vagy a fél dl. presszóhoz forró vizet engedni?
2. Végignézve a kínálatot a Krups XP4020-at venném meg, ez is írja, hogy tud forró vizet adni. Viszont akármelyik ugyanilyen rendszerű Krups használatiját nézem a neten, csak azt nem írják, hogy hogyan. Azt írják persze, hogy gőzt úgy kell csinálni, hogy balra forgatom az elején a nagy kapcsolót (beteszem ide a fényképét, hogy lássátok), megvárom, hogy a gőzhöz magasabb hőmérsékletre fűtsön, ekkor elalszik a lámpácska, és továbbtekerem legbalra, hogy nyomja a gőzt.
Ebből én úgy gondolom, ha egyből legbalra forgatom (persze miután a bekapcsolás óta elaludt a lámpa, tehát 92 fokosra fűtötte a vizet a kávéhoz), akkor a gőzfúvókán a forró víz fog kijönni. Valakinek tapasztalat?
Rájöttem ám, ez az Ufesa miért ismeretlen a világban: angolszászéknál uez a design "Hamilton Beach 40729" néven fut. (És mondanom sem kell, az USÁ-ban jelentősen olcsóbb, mint a mi pimaszul gazdag kis országunkban!)
Nahát, rákerestem ezekre és a Butterflyról (ami továbbra is jobban tetszik) nem találtam véleményeket -- biztos én vagyok béna --, de a Silviáról dicshimnuszokat!