Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.09.21 0 0 2496
Kedves Lupus !

Ha nem vagyok szemtelen,akkor én is kérnék fajtalistát,mert előszeretettel vadászok új fajtákra.Sajnos az elérhető faiskolások nagy része ragaszkodik a jól bevált régi fajtákhoz /igaz a vevők nagy része is.../ így nemigen hoznak újdonságokat.Szóval örülnék,ha esetleg te is hozzá tudnál segíteni 1-2 új fajtához.Előre is köszönöm ! :)
emil cím:attilafoci@freemail.hu
Előzmény: lupus59 (2495)
lupus59 Creative Commons License 2009.09.21 0 0 2495
Üdvözöllek Mozo66.
Nagyon jó ez a fórum, jók a képek.
Részemről faiskolás vagyok érdekelne a Toscana fajtából néhány gally.
Cserébe oltványt tudnék küldeni ,illetve ha küldenél egy villám posta címet
megküldeném az idei fajtalistámat,hátha találsz rajta valami érdekeset
Előzmény: Mozo66 (2493)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.19 0 0 2494
Remélem az enyém is megmutatja magát jövőre.Nekem a Padana volt az utolsó ,ezen a héten érett le az a 8-10 szem /első bálozó fa/ ami rajt maradt.
Én most már az ültetésekre készülök.
Előzmény: Mozo66 (2493)
Mozo66 Creative Commons License 2009.09.18 0 0 2493


A Calred termése és nem elég , hogy szép , de az íze egyenesen csodálatos . Ez az idei ültetésen termett , összesen 3 szem , egyet már megettem . Még egy fajta molyhos van kint az volt ráírva hogy Toscana , de azok még zöldek , kíváncsi leszek , hogy beérik-e és milyen lesz . A Close nektarin is most kezd érni , nagyon tetszetős , színes a gyümölcse , talán csinálok arról is képet .
karibaba Creative Commons License 2009.09.17 0 0 2492
Tudtommal télen száraz helyen kell tárolni, majd januárban -mondjuk tejfölöspohárba- 1-2 cm mélyen elvetni homokos-feketeföldbe, szobahőmérsékleten nedvesen tartani, majd amikor paprikapalánt-nagyságú (úgy áprilisban), akkor kiültetni iskolába, vagy a jól előkészített helyére. (Én az alanynakvaló magokat ősszel csak kiszórom a kapált földre -van, hogy egy kisebb vödörre valót :o)) - tavasszal mindig kikel egy adag és ugyanúgy paprikapalánt állapotban mennek iskolába! ;o) )
Előzmény: Vebber (2491)
Vebber Creative Commons License 2009.09.16 0 0 2491

Az őszi/sárga barackok magjait mikor érdemes vetni?

Van-e valamilyen "tuti tip", amivel növelhető az esélye annak, hogy ki hajtson?

Pl. vizes vattára tenni őket, vagy beáztatni x idelyig, stb?

ninovarga Creative Commons License 2009.09.15 0 0 2490
Szőlőhegyi parasztbaracktermesztés, most érő, teljesen egészséges és finom gyümölcsökkel. Amennyire szakszerűtlen, legalább annyira működőképes. És abszolút bio!
ninovarga Creative Commons License 2009.09.15 0 0 2489
Ugorj el szombaton a "Nálunk is termő új gyümölcsök" topic találkozójára. Ott nagyon érdekes új gyümölcsfajokkal ismerkedhetsz meg (nem barackfajtákkal, illetve nem csak azokkal). Atifoci is ott lesz.
Sőt, sok szeretettel invitálok minden kedves itteni topictársat ! Kicsit visszalapozva az oldalakat, mindent meg lehet tudni a programról. Ami hiányzik, azt pedig meg lehet kérdezni. Mivel az Index fórumon belül van, nem is kell külön bejelentkezni, ugyanezzel a nick-névvel ott is lehet szerepelni.
Előzmény: karibaba (2488)
karibaba Creative Commons License 2009.09.14 0 0 2488

Nino-bátyám, bár még mindig nem jutottam el hozzád, azért, ha lesz rá lehetôség ôsszel én is szeretnék 1-2 csemetét rendelni -mondjuk az "olasz hölgyekbôl" :o) -csak arra szeretnélek kérni, hogy majd szólj, mikor, mibôl lehet választani, esetleg javasolhatnál is 1-2 fajtát, ami neked/nálad bevált.

Köszi elôre is!

 

Atifocinak hála, tavasszal nagy izgalmak közepette várhatom, hogy az alvószemzéseim kihajtanak-e!

 

Ha mindkét akció sikeres lesz (csemete + szemzés) akkor jó pár (nekem) új fajtával leszek gazdagabb! ;o)

Törölt nick Creative Commons License 2009.09.13 0 0 2487
Ezt jó lenne majd lomb nélküli állapotban is látni.
Előzmény: ninovarga (2486)
ninovarga Creative Commons License 2009.09.12 0 0 2486
Őszibarack palmetta-sövény Olaszországban
H3x Creative Commons License 2009.09.07 0 0 2485
A (volt) őszibarack fánk (mint az összes többi is) Nyékről származik. 8-)
Előzmény: Alma\'72 (2484)
Alma\'72 Creative Commons License 2009.09.05 0 0 2484

Szia !

 

Miskolcon a görömbölyi faiskola jó, a Cementgyárral szemben, a 3-as kivezető úton.

 

Még jobb a nyékládházi Salix faiskola - Miskolc felől érkezve a benzinkútnál balra Tiszaújváros felé, a felüljárón át, majd egyből balra, 100-200 m-re.

Előzmény: H3x (2478)
Mozo66 Creative Commons License 2009.09.04 0 0 2483
Igen , ez Michelini . Hogy mennyire színeződött az sok mindentől függ , nem sorolom . A kesernyéssége meg talán alanyra , talajra , terhelésre stb visszavezethető , mint minden más is . Én nem vettem észre , hogy erőteljesebben lenne kesernyés , mint a többi fehér fajta .A termő fákon nálam is kicsit gyengébb a színeződés , de ezt már harmadszor öntöztem meg , mivel a sorokban hagymavetés van , tehát optimálisak a körülmények , nem is beszélve a talajmunkáról , és a tápanyagbevitelről , tehát van miből bepirosodnia .
Előzmény: Cirfandlia (2480)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.04 0 0 2482
Ez tényleg jó kérdés,mert a leírásod az én Michimre is ráillik.Min.piros,nagyrészt zöldes szín,kicsit kesernyés,pirosas a mag körül...egyébként ehető.Nálam sincs árnyékban,ráadásul a legerőteljesebben növő fa,úgyhogy ki is lóg a többi közül/már a méretével/
Előzmény: Cirfandlia (2480)
scsaba1 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2481
Ezt így elég nehéz, több száz őszibaracakfajtát szaporítottak nálunk a XX. században. Vannak olyan századfordulón feltünt fajták, amit a mai napig szaporítanak (Champion, Elberta stb.) De egy rahedli fajta lett az enyészeté, manapság már nem szaporítják. (Carman, Vénusz emlője stb.)

Kérj inkább a kisöregtől szemzőágat, ha szemre vírusmentes volt a barack, ill. a levelek is azok. Ha nem is tudsz szemezni, leírás alapján egy ágba betett 3-4 szemből egy tuti, hogy megfogja.

A magból random, hogy mi lesz, egyes, öntermékeny fajták elég jól örökítik a tulajdonságaikat magról is, de legtöbbször valami szörnyű, világoszöld, kis termésű, későn érő és keserű parasztbarack lesz a magvetésből
Előzmény: groowe (2467)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2480
khm... ez biztos az? Itt van előttem egy, ma szedtük le mi is, de közel sem ennyire pirossal bemosott színű. Sárgás-halványzöldes alapszín alig 1/3a, fele színeződik nálam, pedig az egy darab fám nagyon nincs árnyékban :).
Belül fehér hús a mag körül intenzív vérvörösre színeződve, nagyon magvaváló, szinte ketté esik félbevágva. Íze tényleg jó, bár a kesernyésség némelyeknek túl határozott lehet.
Előzmény: Mozo66 (2472)
karibaba Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2479

Lehet, hogy jól sikerült magoncok! ;o) Én azt javaslom ültesd el a magját - hátha..!

Ha faiskolában szeretnél oltványt venni, akkor sok jó fajta van, pedig én felét sem ismerem!

Augusztusban érik például a sárga húsú Suncrest vagy utána a Cresthaven! Nagyra nőnek, szépek, finomak. Fehér húsú lehet az Incroccio Pieri vagy mondjuk a Champion.

Előzmény: groowe (2467)
H3x Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2478
Szívesen veszem a tanácsokat, mit hogy kellene csinálni és mit rontottam el.
Saját tapasztalatból tartósabban megmaradnak a tanulságok, de lassabban jön az eredmény. Nem szívesen látnék több fát kipusztulni!
Visszatérve a fára, a múlt évben aránylag szépen fejlődött - összevetve a többi fával -, de míg a többi igen sokat fejlődött, ez tavasz óta csak hozott (jó)pár új hajtást, de ezen kívül nem nőtt semmit. Persze lehetett volna jobban is visszametszeni, de a sárgát sem metszettem vissza erősebben, mégis sokkal erőteljesebben nőtt.
Az elseprűsödés - bar csak sejtem mi lehet - is szerintem csak a tavaszi metszés után alakult ki. És ugyebár - amennyire tudom - idényben nem metszünk.
Igyekeztem valamennyire alakítgatni a formáját is, de egy-két irányból meglehetősen hiányos volt a kezdetektől fogva.
Szóval jól jönnének az instrukciók...

Pl. elsőnek, hogy Miskolc környékén hol érdemes fát vásárolni?
Előzmény: james69 (2476)
james69 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2477

Ez igen így kell kinézni egy ültettvénynek így lehet lemérni hogy értesz hozzá remélem nem a szomszédét fényképezted le

Előzmény: Mozo66 (2473)
james69 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2476
Távol áll tőlem ,hogy ki oktassalak csak szerintem jobb,ha az ember saját maga jön rá a hibáira azért probáltam meg hogy jobban nézd meg a képeket és látnád a fa törzse elég gyenge komolyabb hajtást nem is láttam a képeken elseprűsödésre utaló jelek vannakfőleg a kép jobb oldalán talán 1m -es hajtás, de mint a cérnaszál olyan és ebböl elég sok van ,lehet fogjuk rá hogy túlterhelted ne vegye el a kedved ültes másik fát amit csak 2 évig nézegesd hogy nö a fa termés nélkül olyan ez mint amikor az ember tanulgat vezetni ,de már úgy akarja nyomni a gázpedált mint Sumacher
Előzmény: H3x (2465)
ninovarga Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2475
Gratulálok! Mintaszerűek!
Előzmény: Mozo66 (2473)
Mozo66 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2474


Sorrendben : Wega , Fairlane , Augustred .

Ezek jók , csak a molyhosak hiányoznak ...még ... mert talán jövőre már lehet csipegetni a fiatal fákról .
Mozo66 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2473


Ilyen a tavalyi telepítés .
Mozo66 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2472


Michelini . Ez nem újdonság , de raktam belőle , mert nagyon jó , szeretik a vásárlók , teljesen érett már , tehát előbb van mint a Padana .
Mozo66 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2471


Padana . Lassan szedhető , tehát most érik , szép nagy , de a fája közepes növekedésű , de mint a modern fajták ez is termelékeny . Természetesen ez is tetszik : ) .
Mozo66 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2470


Calred . Ez idei ültetés , jó jel , hogy már első évében képes kinevelni termést , ez a termelékenységét mutatja . Érése szerintem 15 nap múlva ... persze majd meglátjuk . Amúgy +54-re írják az olasz lapok . Nagyon tetszik !!!!
Mozo66 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2469


Na akkor a későiek . Először a tavalyi ültetés , ezek nekem is újdonságok .

Close C1 . nagyon tetszik , erős fája van , termelékeny és úgy nézem igen szép lesz a gyümölcse . Érését úgy 10 nap múlva gondolom , tehát Wega után . Magvaválló ami jó , mert a másik két nagyonkései a Fairlane és az Augustred nem az .
Mozo66 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2468
Igen , így jobban meg lehet ítélni a helyzetet , ez valóban " ásó kapa" és az oka valószínűleg egy gyökér elégtelenség , tehát az alanyban kell keresni a hibát . Ilyen előfordul , pótolni kell , kár bármit is rá vesztegetni , ásd ki és a helyére nyugodtan ültess másik fát . Ha annak jó lesz a gyökere semmi gondod nem lesz vele .

Amúgy ha kiásod és megnézed az alany kérge teljesen el lesz halva és az szemzés felett egészséges lesz a kéreg , de persze száraz , mert ugye kiszáradt .
Előzmény: H3x (2462)
groowe Creative Commons License 2009.09.03 0 0 2467

sziasztok Hölgyek,Urak!

 

kis segítséget szeretnék kérni.vettem piacon 2 fajta őszibarackot.az egyik fehér husú,a héja teljesen zöld,talán egy pici piros bemosottság volt 5 forintos méretben rajta.teljesen magvaváló,a mag környékén piros hús színnel.a bácsika nem tudta megmondani mi a fajtája,azt mondta még az édesapja ültette a fákat vagy 50 éve.méretre a barack talán teníszlabda nagyságú volt.a héja elég kemény,alig lehetett lehúzni a húsról,a husa olvadékony és mézédes volt.

a másik barack amit árult azt ő "sió" baracknak hívta.hatalmas volt nagyobb mint az öklom.a magja akkora volt mint egy dió,szintén magvaváló,a mag körül a szine piros volt,amúgy sötétsárga husú,a héj nagy felüete sötét piros volt.mindkettő barackot múlt héten vettem.esetleg tudtok erre a 2 fajtára mondani egy-egy nevet,mert ülteték ezekből a fajtákból.évek óta nem ettem ilyen finom husú sárga barackot,és KELL egy ilyen fa :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!