A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Most elárulom a hülyeségem mértékét, de milyen elven szeretne ez működni egyáltalán?
(Én is láttam ma 1 rém rondát, 1 egyébként jó konyhafelsz. boltban. /"Tálal6" a Mammut I.-ben./ Egy kisebbfajta hatszögletes "kotyogónak" csak az alsó része, derékban le van vágva és rá lehet állítani egy csészét, a cső kampósan meghajlítva nyúlik fölé és úgy csöpögteti bele a KVt felülről. Olasz volt, de rémes ötlet!)
Hát, asszem, én se pancsolnék dolgokat a KVba, inkább megeszem külön a fahéjas mandulát (már végeztem is egy zacskó Milka-félével, nagggyon jó volt!) és ráiszom a KVt :)
mi tavaly kaptunk finnektől ilyen karácsonyi kávét. huvazz, büntetés volt.
főleg fahéj aroma, de nagyon erős, az egész ihatatlan ahogy van. Sőt, gondolom ahogy az ilyen keverékekkel szokás, valami nem túl kifinomult minőségű kávéból lehet a nemfahéj része is...
Akkor faggathatlak? :) Milyen KV-t használsz? Addig kell nyomni a felső gombot, amíg kifolyik az egész adag, vagy jobb abbahagyni, amikor kialszik az OK lámpa (ilyenkor még eszpresszóból is max. félig van a csésze) és akkor folytatni, ha újra kigyulladt? A két gumicsőből mennyi idő alatt megy ki a büdösség?
Nekem az egyik gépem egy Delonghi caffe treviso, ami hasonló/azonos a bar14-gyel, ha jól sejtem. Nálam nincs gond, szép krémes kávét ad, sokkal inkább mint a az EC9.
Nálunk pont ma reggel fogyott el a géppel együtt vett Illy, és Piazza D'Oro-t vagy Lavazza-t akarok venni helyette. Ezzel a kávéval nagyon jó végeredményt produkált a Krups, mi elégedettek vagyunk.
Az első főzés ugyan kicsit híg lett, mivel a használati szerint "kicsit le kell nyomkodni" a kávét a szűrőben. Ja persze... Rá kellett jönni, hogy ennek az értelmezése: taposd meg nyugodtan :)
Élvezet nézni, ahogy világosbarna krémes hab folyik kifelé, a csészében szépen beteríti a kávé tetejét. Jó a hőfok is, igaz mindig előmelegítem egy üres főzéssel a szűrőt és a csészéket.
A kávé íze -remélem így is marad- szerencsére rendben van, a gőzölt víz (vízzel próbálkozunk rendszeresen, de tejjel ugyanaz) viszont továbbra is rossz ízű a gőzölő adaptertől. A vevőszolgálat azt írta erre, hogy ha nem múlik el, próbáljuk rövid ideig kifőzni, ha akkor sem, szervíz.
Hát mi próbáltunk már mindent: üzemszerűen gőzölünk vele, ázott citromlében, ecetes vízben, kifőztük, de nem lett jobb. Nyilván kénytelen leszek szervízbe menni, hátha van szagtalan feltét is (áá, csak vicceltem, biztos nincs), vagy kicserélik egy másik típus gőzölőjére, aminél eleve hosszú fémcső jön ki a készülékből.
Pedig amúgy tetszik a készülék. Masszív darab, klassz a fiókszerűen kihúzható vízgyűjtő, igényes és könnyen lemosható a csiszolt acél csepptálca és csészemelegítő lap (ez is levehető a tetejéről). Ezek azok a dolgok, amik egy, a témában még tapasztalatlan embernél csak a használat közben derülnek ki igazán.
Amire nem számítottam, gőzölés után automatikusan lehűti magát, nem nekem kell valamennyi vizet kiengedni. A szűrőtartóban is van anyag rendesen, vagy fél kiló :) , és krómozott, a szűrők sem alumíniumból, hanem acélból vannak.
Poddal még nem próbáltam, de hátha sikerül majd egy-két darabot szerezni.
En mar nem merek vendegsegben kavet kerni, mert van akinel ez a borzalmas izfokozoval fokozott allomanyjavito jelenti a kavet. Ha bort kerek akkor meg edes bort hoznak, amit szinten nem birok meginni, asvanyviz helyett meg bonaquat szoktak adni, ismeretlen helyen en mar csak csapvizet merek kerni.
En is sokat kiserleteztem, hogy legyen crema. A keszre daralt kavek nalam felejthetok es egy jo daralo talan a presszogepnel is fontosabb. Allitolag olyan finomra kell daralni hogy kb 20 mp alatt jojjon ki egy (vagy ket) eszpresszo. A Gaggianal nagyon finomra kell daralni, hogy lefojtsa, mert nagyon nagy benne a nyomas, Krupsnal a durvabb kave a jo, ezenkivul kavefajtatol is fugg a dolog. 100% arabica kavebol en nem tudtam igazan jo cremat csinalni.
Én bizony nem vagyok megelégedve az új DeLonghimmal -- még próbálkozom, de egyelőre van, h. vizes az összhatás (pedig még a fél órás bemelegítési időt is betartottam), némi gumiszag is van (a víztartályba lógó két csőtől ered), és ami a legjobban bosszant, egyáltalán nincs crema! Ilyen eset nincs is az útmutató hibakeresési lapján, csak olyanok, h. a crema túl sötét v. túl világos...
Az biztos, h. az őrlemény, amivel próbáltam (vákuumos Piazza d'Oro) nem túl durva, még találok is a folyadékban 1-2 szem szitán átjutott KVszemcsét.
A vuduhoz tű kell és viaszbábuk. És a végére nem neked kell kipucolnod a KVfőzőt, hanem lesz egy - ugyan kissé öszeszáradt bőrű és kifordult szemű - de akár a lakásfelújítást is ellátó háztartási alkalmazottad. :)
Őszintén szólva, nekem megfelel, amit az ótómata gépem főz: gyakorlatilag folyamatosan stabil - jó értelemben vett - egyforma* íz, konstans minőség, én kissé ellenzem az előre csomagolt dógokat, de ezt írjuk maradiságom számlájára.
* nagyon ritkán előferdül, hogy meglepődöm. Ezt a kávézást egyre inkább körülvevő varázslat, woodoo számlájára írnám :)
Attól tartok, az íz-szakértők a "dohányízt" ugyanúgy elleneznék ennek a zamatnak a megnevezésére, mint a "savanykást"... de akkor minek is nevezzük végül?
Ahha. Nekem van egy halom svéd KVm (nem ikeás fajták), mer rokonyok ott laknak és szoktak hozni ajiba, de azok nem savanyúak, viszont sejtem mire gondolsz, náluk a neszkávékban van benne az az íz, amitől feláll rajtam a szőr. Én dohányfüst-íznek nevezem, mert úgy kapcsoltam össze kicsiny elmémben, hogy olyan íze van, amilyen szaga a dohányfüstnek, itthon a sokat istenített Nescafé Goldot kóstoltam meg egyszer gyanútlanul, hogy aztán szájonüssön az ismerős döbbenetes élmény, márminthogy Fúúúj!
...meg annyiféle daráló, zömítési erő (hiánya), stb... Bizony, bizony - ezért is mondja egyre több szakember (barista), hogy otthonra, napi 2-3 adaghoz a "POD" az igazi: garantált paraméterek, higiénikus, etc... Tapasztalat/vélemény?
Ez a savanykás-dolog már csak azért sem egyértelmű szerintem, mert ahány ház, annyi kávéfőző, annyi íz...ittam én már 2 különböző helyen ugyanolyan kávét, de az ízük...
Szerinetm nem keverem, hanem szubjektív a megítélése :) és két különböző ízt nevezünk "savanykás"-nak. Sejtem, h. mire gondolsz, azt a Robusta-savanyúságot én bírom, de igenis van egy jellegzetes Arabica-savanyúság is. Kóstolj meg svédeknek szánt kávékat, azokban nagyon töményen benne van ez az íz, mert ők direket azt szeretik! (Az IKEA-féle is jó erre a célra, meg az a lila zacskós is, aminek a nevét elfelejtettem és a Smatchokban kapható mostanában.) De szerintem a Stardust 100% Arabicája is eléggé olyan.
(Persze h. mit kezdesz a kóstolás után nyitott zacskó svéd KV maradékéval, azt nem tudom, emberi fogyasztásra alkalmatlanok.)
Egyébként az Origo-cikk, amit idéztél, elég fura -- végső soron nem azt állítja, h. a koffeinmentes KV a k.-mentesítéstől lett egészségtelenebb, hanem mert Robustából készítik. De az már nincs benne egyértelműen, h. ezek szerint a rendes, koffeinesen hagyott Robusta is ennyivel egészségtelenebb-e az Arabicánál? Pedig ez érdekelne igazán, mert k.-menteset, ahogy mondtam, egyszer ittam életemben (és nem is szándéxom többször), de a rendesből folyamatosan előnyben részesítem az elég sok Robustát tartalmazó keverékeket! A 100% Arabicának SZVSZ unalmas az íze, és mindig van benne némi savanykásság, amit a Robusta valahogyan ellensúlyoz.