Derekas megmozdulás volt a tegnapi billentyűsök éjszakája. Nemcsak a Hammondról szólt, de két B3 volt a színpadon. (Sajna az egyik lezli magasa a brutális túlhajtásra megadta magát)
Ezenkívül egy XK3 vonalból és egy VK7 760-as lacival a 11-es kábelen keresztül, fedélzeti vezérléssel.
A Hammondokon Jankai Béla és Gidó játszott meglehetős energiával, keményen, ízesen. Jankai ráadásul igazi B3-on is kísérte végig az egész műsort ami szintén nagyot dobott a hangzáson, és nem is keverték alá hangerőileg. Benkő hozta a fénykorát, Berkes finom zongorakísérő, Závodi precíz session, Pálvölgyi a visszafogott, és hát Gidó, Jankai a hiperaktív 8^)
Hangzásra azt a spinetekre jellemző túltorzított és viszonylag vékony soundot állították be mind a ketten. Látszik az elmúlt évtizedek spinetes rutinja.
A VK-nak és az XK-nak meg vékonyabb a hangja.
Persze a fő szerep a szintetizátorok zizegése és a digitális zongorák csilingelése.
Ki, melyik billentyűállomáson játszhatott? :-)
Jó, változatos, igényes műsort adtak elő. Kíváló hangszerelések, szólók, nagy slágerek, jó muzsikusok.
Az énekesek voltak a legtöbben, igazi húzónevek. Szerintem kár volt lehagyni őket a reklámanyagról: Puhl Misi-Lord nóta, Vörös Pisti-prognózis, Patkó Béla-1.em, Miller Zoltán-Berkes-emberek, Charlie-Ch+Tátrai, Takáts Tamás-Karthágó, Demjén Ferenc, Demeter Gyuri-Omega+Debreceni Ferenc.
A látvány is minimum Omegás szintű volt.
A lement harmad-félháznál sokkal nagyobb nézettséget indokolt volna ekkora felhozatal és minőség.
Azért láthattad legtöbbször csak az övével -ami egy C3- mert a többiekkel ellentétben neki egy előre beprogramozott szigorúan merev hanxerparkja van amire a műsorát hanxerelte. Szóval ha neki vinni kell a többit, akkor azt az egyet is.
Bizony Joey De Francesco is azt mondta, "ez ugyanaz, nem erti a kérdést" mikor kerdztuk , hogy megfelel, es nem e gond, hogy A100-n jatszik aznap este a hajon.
Eloszor is bocs az ekezetek hianya miatt, de sajnos epp nincs magyar billentyuzetem. Meghallgattam Keith Emerson legujabb studiolemezet,
(Keith Emerson Band featuring Marc Bonilla) hat...
Csak a (hozzam hasonlo) legelvetemultebb Emo hivoknek ajanlom. Pl. Misinek :)
Sajnos nekem kicsit csalodas volt a nagy varakozas utan, valahogy minden zenei megoldas ismeros volt mar valamelyik korabbi mubol. Persze egyszer meg kell hallgatni.
A mellékelt videó, vagy ez alapján nekem a VB3 hangja mintha jobban tetszene. A B4 valóban élesebb, keményebben sír, rockba jobb. Ez meg olyan testesebbnek tűnik. Ámbár a második videó végén ezt is megdöngetik. Egy-egy félóra próba mindkettővel lenne a stabil végkövetkeztetés. Az a kis kék lámpa! Hogy miért nem tudtak inkább minden presetbillentyű fölé tenni egyet mint a DB/OB5-nél?!
Szóval szerintem annyi végkövetkeztetés levonható, hogyha kétmanuálos B3 klónt akar az ember, azt a 600 eurós többletet ez vastagon megéri a C1-el szemben a jobb hang, a tökéletes használhatóság és fullos B3 felülete miatt.
Emellett ár/érték viszonyban szerintem nem alternatíva a C1, VK88, BX3, XK3.
A KeyB, vagy itt hangjánál úgy érzem hogy igazi hardverklónról lévén szó, még vastagabb. Talán. De jó lenne ezeket együtt kipróbálni!
Igazából a lezli, az akusztika terén találhatok némi szőrözés után hiányosságokat, de hát egy vonalbóli amatőrfelvételt nem szabad összevetni igazi lezlin keresztül kimikrofonozott Blue Note stúdiófelvételekkel.
És csak az esztétika miatt: mindkét típusnak gyorsan kicseréltetném a fa oldallapjait arra a zongoraformájúra :-)
Nem, ennél sokkal egyszerűbb... CD-ről szól az eredeti, és rájátszom élőben a billentyűs részeket. Sajnos még nem az igaziak az arányok... Ezen dolgozom. A webcam sajna csak ennyit tud. Az audio line in-ből szól, a keverőből, kimikrofonozott Motion Sound-dal.
Nekem tetszenek az interpretációid, gratulálok! Mivel szerkeszted a kíséretet? Amikor a szintihez fordulsz akkor is lehet hallani a Hammond hangot. XB megy MIDI-ről vezérelve, vagy korábban felvetted és audio? Üdv.:
Szia Djuice! A Hamichord-on egy lebutított XP fut, 900 MB-nál valamivel kevesebb helyet foglal az 1 GB-os SSD-n (Solid State Disk). Nekem bombabiztosnak tűnik a rendszer, eddig semmi megmagyarázhatatlan jelenséggel sem találkoztam. B4II-vel vásároltam meg, de azonnal lecseréltem B4 1.1-re, mert nekem ez a verzió tetszik, nekem ez üt (de nagyon..:-))). VST plugin-ként telepítettem a VST Host nevű programba egy másik szintén VST plugin zengető programmal együtt. Nekem ez a megoldás minden igényemet kielégíti, s eddig akik élőben koncerten hallották csak elismeréssel nyilatkoztak a hangzásról a műlezlijével együtt. (Na jó, Zsolt észrevétele nyomán egy kicsit vastagítottam a hangképen...:-)))
A Charlie akkor használható a Hamichord-on, ha a minták a 96 tonewheel kvázi színuszjeleit szolgáltatják, mert a MIDI vezérlő része egy teljes Hammond konzol kezelőfelületét szimulálja. Ha van kedved hozzá, kipróbálhatjuk, hogy mit tud a Hamichord hardveréről vezérelve, de csak notebookra telepített Charlie-val, mert a Hamichord SDD-jét fel kellene bővíteni hogy ráférjen a 3GB minta.
Apropó "faporszívó"... nem igazán értem mire célzol, a B4 alaphangképzésére vagy pedig a műlezlire. Nekem ezt nem sikerült tapasztalnom, pedig elég sokat voltam hangdoboz gyártáshoz közel, így elvileg a "faporszívó" hangját is ismerem, de nem tudom a B4-hangzásával sehogyan sem összekapcsolni... :-))) Egyébként, mint korábban is írtam, számomra lényegesen különbözik a B4 1.1 és a B4 II hangzása. Nem hiszem hogy kívülálló szemével minősíthetném egymáshoz képest őket, mindössze annyit mondhatok, hogy ha a B4 1.1-en beállítom a drawbarokat és a többi kezelőszervet a July Morning-ra, a Whiter shade of pale-re, a Hoedown-ra vagy a Child in time-ra akkor az én érzésem szerint az a hangzás jön elő, ami az eredeti stúdiófelvételeken szól. Nekem ennyi elég. Ezek mind rock-os hangzások enyhén vagy jobban túlvezérelt lezliken keresztül. A jazz hangzás, az érzésem szerint egészen más. Olaszországban volt alkalmam a Hamichord-ot a VB3-al is kipróbálni. Ahogy Zsoltnak is említettem, a VB3-nak melegebb "dzsesszesebb" hangzása volt, a Jimmy Smith alaphangzás (888000000+ 3rd perka) is piszok jól szólt, de a Lazy csak "köhögött" rajta és a többiek is folytottan jöttek elő. Ezek a dolgok azonban egy amatőr meglátásai, abszolút személyes érzések és asszociációk által meghatározottak, messze vannak az objektivitástól. üdv.:
Lókvaliti. Nem számít. Gratula. Ámbár lehet feltenni hájkvalitit is. Jó zene, jól szól. csak nehezen tudom kihámozni mi benne az élő. Megkockáztatom hogy az ének, az akusztikus gitár az nem :-)
A régi "gyári" B3 szempleres hangbankok szánalmasan gyengék. Gondolom 2-300× -os méretben biztos sokkal jobban szólnak, persze attól függ hogy min?
Használható ez a crossfade is, de túl merev. Annyi más megoldás van helyette.
James Carterről jópárszor esett szó itt a fórumban nyár eleje óta. Kár hogy elkerülte a figyelmed. Eszméletlenül jó volt. Ahogy a szombati Blood Sweat & Tears is.
Még mielőtt ismét vitába bonyolódnánk a melyik a szebb hang c. fejezetben:
1. a legszebb az original B-3é!
2. kicsivel több mint 3GB, ma ez már nem méret egy 4 gigás film mellett, de más kategória...
3. nem kell semmit tekergetni, switch funkciójú midi parancsra megcsinálja a crossfade-et (pl. nyomsz egy sustain pedált... nekem az Emu B3-am is így van programozva...)
4. teljesen eredeti hű szerintem a charlie hangja, s hogy mondjak valamit: JOBB mint a Nord C1!!!! :) (a B4-nél is jobb szerintem, de aki azt szereti... ..."barna jány-szőke jány)
5. alternatívaként egy próbát megér a dolog
6. amúgy sok sampler alapú Hammond minta van a piacon, a charlie egyike a legjobbaknak, de erről meg is győződhetsz: (sajnos a hangi demókat már leszedték a siteról)
7. ha mégsem tetszik vkinek, legfeljebb nem használja :)
Amúgy sajnálom hogy nem tudtam hamarabb a debreceni J.Carter buliról! Van pár felvételem a manusról, sajna csak hammond nélküli verzióban, de amit az "lefűrészel" a saxiján..... Nem is tudtam hogy fuvolázik is, bár nem esik messze...
Zseniális zenész. Kicsit hasonló mint Wayne Shorter.
Amúgy az utóbbi időkben rengeteg koncert anyag + dvd gyülemlett fel nálam. Már nem is tudom hány hét kellene a végignézésükhöz. Azt hiszem, mint ahogy CD-ben is olyan 200 darabszám felett megcsömörlik az ember, ez a filmekre is igaz... :)
Spock's Beard. On a perfect day c. száma. Ryo Okumoto tiszteletére. ;) Aztán majd lesz több videó is. :)
Sajna a Pro-145 még nem úgy szól, ahogy élőben. (Attól tartok, úgy sosem fog egy szundblászter hangkártyával...) De majd teszek fel demo-s videót is. MS-XB... csak Hammond... etc.
Minek több giga? Elvileg elég 91×1-2 fordulat, tehát tizedmásodpercekről van szó.
A kézi áttekerés nem megoldás. A tölcsér fürge, a dob meg lomha. Meg zenélés helyett tekergetéssel bíbelődni. A B4 c3-a rendesen sír. A hangképre meg ott az eq.
Üdv Misi bácsi! Még személyesen nem találkoztunk, de Zsolti már sokat mesélt a Hammond tuningok kapcsán rólad... Telefonon beszélgettünk a múltkor és mondta ezt a Hamichordot amit most találtam meg itt a fórumon. (kicsit ezért rossz hogy nem lehet rendszerezni mondjuk egy link gyűjteménybe a fontosabb írásokat mert 8000 hozzászólásból kihámozni a lényeget...) Na mindegy! Ami a lényeg, hogy először is drakulálok :) a cuccoz, aztán stabil-e az xp rajta? Gyári v saját telepítés? Megvan végre az Ultimate Sound Bank-tól a Charlie nevű retro orgona plugin, ami egy több gigás B3 mintavételezésű klón. Esetleg némely dolgok cserealapját képzendő, osztozhatnók egymással ha érdekes a dolog! :) Maga a szoftver nem fut stand alone módon mint a b4, de ha jól tudom a vb3 sem. Tehát kell neki mondjuk egy Steinberg féle V-stack VSTi virtuális rack progi (ez is van :) ) és akkor bármi futtatható ami vst szabvány. Maga a Charlie úgy működik mint az Emu-nál a Hammond: lassú minta - gyors minta lacival és közöttük crossfadel. Meg azt hiszem vannak száraz vonal mintái is ha külső laci van hozzá. (most épp nincs telepítve helyhiány miatt, azért nem tudom megnézni) Minden esetre nekem a hangja többet mond az igazságról, a b4 kissé "faporszívós" orrhangú szimulációja mellet, de persze ez teljesen a szubj. véleményem a b4ről, van némi bája neki is azért. :) Szóval esetleg ki lehet próbálni a Charlieval is a Hamichordot... (1dvds történet)
Mindenesetre 6 billentyűs lép föl közös és egyéni szólóműsorral: Benkő László, Berkes Gábor, Gidófalvy Attila, Jankai Béla, Pálvölgyi Géza, Závodi Gábor.
Gidó a mai napig nagyon ízes, hiteles játékkal hammondozik. Az ellopott VR760-a után most VK7-tel.
KÉT Hammond B3 lesz a színpadon!!
Egy középen egy digizongi mellett annak aki szólózik, egy meg fent a dobogón, hogy a kíséretnek is meg legyen adva a tisztesség.
Persze ez nem Hammondosok éjszakája, szóval valószínűleg több előadó nem épp ezen a hanxeren fog leginkább domborítani, de érdekes műsornak ígérkezik.
Egy jó klipp Organic Quartet előadásában. Jól nyomják a csehek. A C1-nél még ezen a kissé rossz felvételen is hallani hogy nem 100%. persze nem rossz. Egy Hamichord inkább ezerszer.
És még egy fontos, kissé hiányzik a lábbasszus, kevés csak a balkéz a basszus dögéhez. Mert a 16' visszafoldbackelt és nincs puffanás.