A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem tudom a geped milyen finomsagu orlemeny szeret. Az enyembe a keszen orolt vakumos kavekat el lehet felejteni, mindegyik tul durva, barna vizet nyom ki kave helyett. Vagy vegyel daralot vagy daraltasd meg a boltban, de olyan helyen ahol hallottak mar presszogeprol. Az otthoni daralo azert jobb, mert boltban altalaban keses rendszeru daralo van, ez egyenetlen szemcsemeretet ad es forro a kes ami nem tesz jot a kavenak. Otthonra kupos daralot erdemes venni, a hasznalhatok 100 euro korul indulnak.
Kösz a tanácsot! Nem fenyeget a veszély, h. ilyet vegyek, még csak nem is láttam (errefelé csak a kék Crema e Gusto képviseli a Lavazzákat, de az kotyogó-durvaságú őrlemény -- ahogy szerintem az Omnia is; hiába írják rá azok a nagyon lusták, h. egyformán alkalmas mindhárom típusú főzőbe, ha egyszer ez lehetetlen).
Lehet, h. mégis kénytelen leszek darálót is venni, vagy szerinted az igazán finomra darált Omnia sem lesz krémes?
A Gaggianak sem a csendesseg az erenye. A tunkolot meg nyugodtan teljes testsulybol. Az Omnianal nalam sincs crema, vegyel valami olasz eszpresszokavet (de ne piros lavazzat), biztos meglesz a sikerelmeny. Olyan kaveboltban ahol presszogepeket is arulnak altalaban tudjak milyen finomra kell daralni.
A Semiramis hálózatban valszeg kapsz durvára őrölten is minden termőhelyről, csak nem kimondottan jó áron, ezek elég drágák... A kavezo.lap.hu-n megnézheted, hol van efféle a környékeden!
Szemeset meg persze bárhol, de abból senki sem fogja tudni megmondani, mi az igazán jó a te ízlésedhez... Trial and error!
Van letölthető haszn. utasítás itt: http://products.saeco.com/Download/istruzioni/740827354.zip -- igaz, németül. Ha más al-típusotok van (itt névvel jelölik az ötféle Incantót, nem számmal), itt keresgélj: http://products.saeco.com/index.asp?id_lingua=ENG&id_paese=1
(Mint látható, én ENG nyelvet kértem, mintha az 1. számú ország -- na, vajon melyik az? :) -- polgára lennék, mégis németet adott a tökéletlenje!)
Adva van egy SAECO Incanto (Typ:SUP021Y) automata kávéfőzőgép. A cég vásárolta (használtan, mindenféle használati utasitás nélkül egyébként kifogástalan állapotban). Ma reggel a szokásos nagyüzemi kávéfőzés után kigyulladt a jobb felső piros lámpa jelezve, hogy vizkőteleniteni kellene (vagy akarja magát). Na most itt a gond, hogy azóta semmit nem csinál és kávét sem enged főzni. Sajna az eladót nem tudjuk utólérni igy hozzátok fordulnék bizba benne, hogy hátha van valakinek használható ötlete a problémára.
Ev elejen szoktam ra a press-coffee-ra, az altalad is irt izbeli okok miatt.
Csak egy gondom van. Itthon egyelore meg nem lattam ilyen fozobe valo daralt kavet boltokban. Ami van azt Angolhonbol hozom mikor ki kell mennem.
Ezert par hete szereztem be kavedaralot. Csakhogy azt sem tudom melyik szemes kave a jo. (ebben is meg az angol tapasztalatokra tamaszkodom sajna, epp most fogyott el a francia meregeros kategoriaju).
Cora-ban lattam kirakva szemes kavet hordoszamra, mindenfele tipusu - kolumbiai, talan kenyai, stb.. - de hat ilyen barbar modszerrel nem is csodalom hogy semmi illata nem volt mar szerencsetlen kaveszemeknek, na abbol soha nem fogok venni.
Otlet hol lehet jo minosegu szemes vagy durvara daralt kavet venni?
Panik nincs meg, van itthon korabban beszerzett kolumbiai kozepesen porkolt es kubai alaposan porkolt press-re daralt kavekbol egy-egy csomag.
VÁÚ! :) Az Omnia teljesen finom lett -- úgy látszik, múlóban a gumicső-szag (vagy csak kezdem megszokni). Crema, mondjuk, nem volt, de ezúttal nem is vártam, a gyárilag őrölt O. egyértelműen túl durva szemcsés.
Ezek szerint mégsem kell félnie a BAR 14-nek, h. a kukában végzi; ha amúgy finom kávét ad, engem a traktorhang nem zavar. (Végül is a lármáság amolyan igazán olaszos tulajdonság, nemde? :) A built-in tamper pedig tkp. tök jól működik -- műanyag ugyan, de erős fajta. Persze nem ott a helyén tunkolom hozzá az anyagot, kihúzom onnan, 3 ujjal megfogom mint egy tollat és rányomom a KV-ra. A végén leöblítem és nyomban visszateszem a lyukba (nem félremagyarázni!), így legalább mindig tudom, hol van.
A "Kandit" márkájú (horvát) fahéjas-csokis-porcukros mandula is nagyon finom, bár kevésbé fűszeres a Milkánál. Fél kiló van egy dobozban, szóval fogyókúrázók, kerüljétek! (Ha én már beestem a csapdába...)
ON
Végre fogyóban a Piazza d'Oro, ideje összeeresztenem a Trevisót egy Omniával. (Izgulok ám, hogy sül el a fontos találkozás! :) Lehet, h. kipróbálom, amit a Coffeegeeken olvastam -- ha jól értettem, segít az egyenletes csapolási hőmérséklet elérésében, ha az ember fölkapcsolja a gőzgombot csapolás előtt 20 mp-re.
Tényleg isteni kávét lehet ott kapni. Mármint szemes kávét is, meg presszó kávét is. Igaz tejszínhabbal.
amúgy én még az Omniát szerettem, de kizárólag csak a presszógéppel, az ál-kotyogóval nekem savanykás.
Na majd lehet kipróbálom a padet. Én a gagyi built in tampert :-))) használom. Amúgy egy "baja" van, olyan a hangja, mint egy traktornak. Rém zajos...:-)
Lehet, h. bemenne a "kofiped" a tiédbe is -- nem hangsúlyozza túl az utasítás, csak egy mondatban megemlítik, h. használható. Az egy személyes szűrőnek egyszerűen be kell nyomkodni az aljába.
De a Kerek Perec? Csak nem egy szintén szegedi...? :-)
"A felső gomb persze világít nálam is, amíg a kapcsoló úgy áll (bocs', úgy látszik, homályosan fogalmaztam!), a legalső, hőmérsékletjelző OK feliratú lámpa alszik el nagyon hamar."
Én fogalmaztam hülyén... arra az alsó piros gombra gondoltam természetesen, ami a megfelelő hőmérsékletet jelzi. Szóval nálam ez a gomb legalább addig világít, amíg ki nem jön egy presszó kávényi adag.
Nálam ilyesmi crema van pad nélkül is... vagyis "normál" kávénál. De az enyémben nem is lehet padet használni...
Gondolom költői a kérdésed, de ha nem, akkor itt a válasz: Tudtommal a 2. világháborúban részt vevő amerikai katonák kávéivási szükséglete hozta életre az instant kávét. Ugyanis a harctéren így volt csak megoldható, hogy friss kávéhoz jussanak a katonák.
A felső gomb persze világít nálam is, amíg a kapcsoló úgy áll (bocs', úgy látszik, homályosan fogalmaztam!), a legalső, hőmérsékletjelző OK feliratú lámpa alszik el nagyon hamar.
"Én nem érzem a gumicső büdösséget...:-) Te érzel ilyesmit a kávén?"
Sajnos, igen :(
Új kísérlet: DeLonghi + Senseo pad. Az eredmény: látványos crema, de az ízzel továbbra sem voltam elégedett, kicsit vizes - kicsit túl keserű, uaz a Senseo Dark Roast törökösen finomabbra sikerült. Legvalószínűbb, h. a hőmérséklet nem egészen jó itt...
Bocsi, hogy csak most válaszolok, nem járok erre túl gyakran...:-)
Szóval... most épp Lavazzat. De nem ízlik. És sem a Piazza d'Oro, sem a Segafredo nem ért a nyomába annak a kávénak, amit egy "pékségben" szerzek be. Inkább pékség-kávézó.:-) Legutóbb egy Mocha névre hallgató etióp arabicát vettem. Most, hogy kipróbáltam a fent említetteket, vissza fogok térni ezekhez a kimértekhez, csak fogyjon el a Lavazza. Amúgy crema mindegyiken van...
Nálam a felső gomb legalább addig ég, amíg ki nem folyik egy espressonyi adag. Szóval ilyesmi gondom nincs.
Én nem érzem a gumicső büdösséget...:-) Te érzel ilyesmit a kávén? Bár lehet hogy a hiba az én készülékemben (orromban:-)) van...
Meg fogsz lepodni, mukodik, megpedig nagyjon jol - es egyszeruen.
Kivalasztod a kedvenc kavedat. Beleteszed a daralt kavet a kavefozobe. Raontod a forro vizet. Varsz 1-2 percet. Lassan lenyomod a kavet. Ennyi. A kavenak friss ize van, semmi "egett", semmi "savanyu", csak friss, tiszta kave iz.