Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Megragadta a figyelmemet egy szőlőfajta aminek citrusokra jellemző ize van. Elég borsos az ára ezért szeretnék érdeklődeni, hogy van e ilyen fajtával kapcsolatba valakinek tapasztalata?
A maci hozzászólásából emeltem ki ezt a részt , melyben írja " woodruffnak ,hogy üljünk le egy pohár bor mellé megbeszélni a dolgokat. elnézést ha félre érhető volt.
, de ha egyszer leülünk egy pohár bor mellé, elmesélem. De szerencsére semmi nem tűnik el, megőrzik a kutatók, onnan be lehet szerezni a sok régi magya
VERSZERKER, EGYETÉRTEK MÁR MINT AMI A FÜSZERES ÍZT ILLETI, "SZŐLŐSZEMNEK" MINDEN VAN / KOZMONATA, SUPÁGA, SMOLNOCKA , JAPÁN IZA, STB, NÁLA FEDEZTEM ÉN IS FEL VAGY HÁROM ÉVE, FINOM BORA LENNE HÁZASÍTÁSSAL,
Nem is kell velem vitatkozni, hiszen mindenki kicsit más miatt foglalkozik itt a csemegékkel.
De a gondolatainkat megoszthatjuk egymással, hasznos lehet.
Én úgy gondolom, hogy nekem nem kell egy orosz csemegekereskedő szemével nézni a jövőt.
Nem vagyok csemegekereskedő. Van sok fajta csemegém, a szűk körömnek, nem eladásra.
Ahogy van jópár borszőlő fajtám is. Mindegyikből meg szeretném találni azt, ami nekem megfelelő.
Nem számít, hogy kis bogyójú, vagy nagy, új, vagy régi, nem ez a döntési alapom. Ugyanaz, mint a tied, hogy ne kelljen vele bajlódni. Valamint a fogyasztási élmény is fontos. Ami problémás volt, már kiszelektáltam, és ezt fogom tenni azon új fajtákkal is, amik nem válnak be.
A Cardinal nagyon jó ízű, de problémás, helyette ott van a Csokoládé (Piatek féle), ami még jobb ízű is annál - egy fajta már le is cserélve ;-) . De egy Attila is van olyan jó ízű, mint a Tigin, miért ne tartanám meg mindkettőt? Ráadásul majd' egy hónap van az érésük között, így váltják egymást.
Leírtam a művelési metódusom, nem bajlódok a szőlővel, v.viniferával sem, csak ott sűrűbben permetezek. Tudom, írtad többször, te, ha valamit látsz, rögtön fújsz, ami elhiszem, hogy kényelmetlen, sok munka, és megértem, hogy inkább áttérsz a rezisztens fajtákra. A borszőlőim jó részénél így tettem én is. De csak úgy érdekességképpen megemlítem, hogy a régi magyar borszőlőfajták nagyon jó borokat adnak, az, hogy jelenleg miért nincsenek termesztésben, egy hosszú, nem ide való történet, de ha egyszer leülünk egy pohár bor mellé, elmesélem. De szerencsére semmi nem tűnik el, megőrzik a kutatók, onnan be lehet szerezni a sok régi magyar fajtát (így tettem én is két fajtával, amik megtetszettek).
Egyébként az elmúlt bő 100 év csemegeszőlő nemesítéséből valóban nincsen túl sok olyan, amit ma érdemes telepíteni, de az említett Esther, vagy Néró, Palatina ilyen. A Csabagyöngye felett valóban eljárt az idő, a Pölöskeinek szerintem zavaró a magmérete, szóval látom én is, mi a jó. De azzal a véleménnyel nem tudok azonosulni, hogy minden régi kidobandó (csemegeszőlőinknél ősiről nem igazán beszélhetünk, maradjunk inkább csak "régi" megnevezésnél).
A csemegeszőlő termelőket tökéletesen meg lehet érteni, ha nem akarnak egy nehéz fajtával dolgozni. Váltsanak is korai, nagy bogyójú, könnyen egészségesen tartható fajtára, és inkább az itthoni szőlőt vegyék a vásárlók, ne az importot.
Bocs a hosszúságért, ajándékként álljon itt a Super Extrám képe (pontos méreteket majd ha leszedtem, a nagyobb bogyók kb. 30mm-esek, már fogyasztható):
Ha jól rémlik, negyedik éve terem, menet közben rájöttem, hogy szálvesszőzni kell, mert különben apró fürtjei lesznek. A környékén fű van, locsolva, lugasként, ez egy kicsit javítja a fürtméretet, persze ;-)
De csak rézzel-kénnel permetezem, azt is csak minimálisan, bórt kap virágzás előtt, semmilyen nyavalya nem vitte még el. Virágzáskori esős idő szinte minden szőlőnek ellensége. A darázs de főleg a madár (rigó) valóban ellensége, azok ellen védekezni kell, de megfelelő időben kitett darázscsapda az első problémát jól megoldja, a madarakkal még komoly küzdelemben vagyok, mert minden fajtámra rácsapnak válogatás nélkül, éretlenül eszik. A szálvesszőzés miatt nálam nagyon szellős a lombozat, a hónaljhajtásokat a fürt körül kiszedem már apró méretkor, 1 fürt/hajtást tartok, ezek mind segítik az egészségesség megtartását.
Persze nem minden fajta jó nem minden helyre, meg kell találni mindenkinek a saját kertjébe valót.
Az egész hozzászólásom csak a magyar fajták melletti érvelés miatt született: nem kell kidobni a magyar fajtákat, vannak olyan jók, mint a sok új fajta, érdemes ezeket is - azokat is kipróbálni.
Mivel van ilyenem-is, olyanom is, mondhatom, hogy mindegyiknek van valami kehije, jópár év lesz, mire kitapasztalom, melyiknek mi kell, hogy jó legyen.
Eszter nekem is van! Hasonlókat tudok mondani mint Woodruf f.társ! Esős időben a szürkepenész elbánik vele,valamint nálam,virágzáskori esős időre is érzékeny a fürtperonoszpórára és a fürtbotrytisre!
Az Esther valóban jó kis csemege,de nem minden területen! Én pont azért váltottam le Coneglianora mert száraz évjáratban nagyon kicsik maradtak a szemek,egyszerűen nem nőttek meg.Ahol lehet öntözni vagy csapadékosabb a terület ott kiváló.Gratulálok hozzá valóban nagyon szép!
Szerintem az a forrás, amiről mi beszélünk, nem az általad említett, új fajtákat adó illető.
És szerintem azzal kapcsolatban beszélt, nem a te forrásodról. Legalábbis Juhostt még arról kérdezett, és gondolom mindenki azzal kapcsolatban válaszolt.
Egyébként pedig nem kell állandóan temetni a magyar fajtákat, nagy jók azok is.
Ez itt egy imént leszedett 750g-os Esther fürt, szerintem bőven jó méret ez is:
Kicsit megrendül a bizalom egy ilyen fiaskó után.
Én is ültetem az alanyokat aztán jöhet a zöldbe fás oltás, akár csereberélt vesszőkkel is.
Nagyon szépek a linken a szőlők van jópár érdekesség is, de sajnos nem tudok oroszul így kicsit necces a dolog.
A gyökereztetett vesszőknek mibe kerülnek?
Tényleg, most hogy mondod, volt ilyen beszerzés, tavaly tavasszal ültettem őket. Bár az akkori tavaszi fagy kicsit megkapta őket, alsóbb rügyből újraindultak, de aztán a fele elpusztul az idei télen, de a másik fele sem érte még el idén a ceruzavastagságot. Mondjuk máshonnan rendelt magyar oltványok sem. Ugyanoda tett német oltványok már tavaly vastagabbak voltak mint a ceruza. De majd szép lassan elindulnak, türelmes vagyok ;-)
Tavaly sokad magammal rendeltem egy itteni tagtól csemege szőlőket. Elég ritka fajták voltak, az illető egy ukrán oltványostól szerezte be. Az oltványok 800ft/tő áron mentek.