Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Mar egy masik helyre beirtam, de lehet ide kellett volna. Van egy 2 eves sargabarackfam, meg nem hoz termest, de az egyik aga szinte egyik naprol a masikra leszaradt. Ez meg nyaron tortent, de nem tudom mit kell vele csinalni. Ami meg nem tetszik, ahol ez az ag kino, nagyon furcsa a fa torzse, mintha szetrepedne es lejonne a kereg. Lottem nehany kepet rola, kozelit a torzserol, elszaradt levelrol. Meg tudna valaki modnani mi ez es mit kell csinalni vele?
A talajon vezetem . Az elhelyezés lehet duplán vagy kígyózva a gyökérzónában ...mindkettőt alkalmaztam . Amúgy nem egy pontban öntöz , mert a talajban jól kiterjed a nedvesség persze attól függően menyit adsz neki .
Na most ugye az a kérdés , hogy jó-e a növénynek , ha nem a teljes gyökérzóna van leáztatva ..??? szerintem jó , mert így az éréshez közel is lehet öntözni és nem lesz savanyú a gyümölcs . Ugyan is ha az éréskor nedves a teljes gyökérzóna akkor kevésbé jóízű a gyümölcs . Legalább is a mi talajunkon ezt tapasztaltam ( agyagos ) .
Én a csövet használtam amit lehet mozgatni , áthelyezni így a művelés is megoldható . Majd a tavasszal kiokoskodjuk , hogy hagy a legjobb használni , szerintem a legnagyobb előnye , hogy az agyagos talajon sem okoz cserepesedést tömörülést megfolyást .
Még fenntartásokkal kezelem a módszert, így hogy csak egy vékony sávban kap csepegtetve vizet, az egy kifejlett, termőkorában lévő fának elegendő lehet? Duplán, vagy szimplán teszed? A szalagokat elfekteted a földön, vagy támrendszeren vezeted végig?
Sebkezelő munkatárs nincs . : ) A kajszikat folyamatosan metszettem a nyáron nem volt sebkezelés , ennyi fánál nem lehet minden ágvéget lefestegetni . A jövőben úgy tervezzük , hogy a korona ritkításakor mikor nagyobb fás részeket vágunk ki akkor kezeljük a sebeket az ilyen nyári hajtáscsipkedések szépen beforrnak kezelés nélkül is .
Hát igen a permetezésekkel reméljük , hogy kondícióban tudjuk majd tartani az ültetvényt meg persze mással is .... a napokban készült el a kút a területen most az áramhálózat lesz megcsinálva és tavasztól lehet öntözni .
A Royal sorozatból, ez a R.sweet. Nyilván őszibarack, az összes fajtám közül ez a legédesebb. A kajszik Fardao és Farclo, a másik fórumon részletesen leírtam őket.
Maximális tiszteletem a szaktudásod és a munkabírásod iránt, hogy ilyen szép ültetvényt hoztál össze, ilyen nagy méretekben.
A metszés utáni sebkezelést hogyan csinálod, hogyan fér bele a munkaidődbe? Van valami speciális munkaszervezési fogásod? Mondjuk követ Téged egy sebkezelő munkatárs? Vagy egy jó permetezéssel elejét veszed az esetleges fertőzésnek?
Itt köszönöm meg a youtub-ra feltöltött öszibarackmetszés videokat. Egy csomó mindent megértettem a segítségükkel.
Ez jó, ,,. A betegség ugyanis 34 évig tünetek nélkül lappanghat a növényekben, tehát csak célzott ellenőrzéssel lehet kimutatni a jelenlétét." Magyar fajtákat lehet őszi magoncba szemezni?
Nálam is úgy volt, azt hittem azért mert kevés van a fákon. Nekem nagyon tetszik az ize is, állaga is, kifejezetten örültem, hogy ilyen édes.
Szerintem a top 5 -ben benne van.
Most érett le a Farhial, még néhány szem fent van. A késeiek között a legfinomabb, kitűnően aromás és édes, nagyon harmonikus savakkal. Kóstolás után még sokáig szájban érezhető, az aromája hosszan visszacseng. Ő is puhul a fán. Ez is benne van a Top 5-ben nálam, remélem a fája nem lesz pusztulós.